Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra

Igényes megjelenés, korrekt tudáslista, vállalható árazás. Minden adott, hogy néptermék legyen ebből a Miniből.

Zepp, kapcsolat, értesítések

Ahogy az előző oldal zárásából kiderült, a Zepp alkalmazás iPhone-on és Android rendszerű telefonon is működik, funkcionalitásában pedig nincs eltérés egy kivétellel: Android rendszerű telefonokon a hívást nem csak elutasítani lehet a GTS 4 Minin keresztül, hanem opció az elutasítás mellett egyből válaszüzenetet is küldeni. Az öt válaszüzenet között a gyárilag megadottak mellett sajátot is vihetünk fel, ez az iOS korlátai miatt az iPhone-on kimaradt. A GTS 4 Mini értesítéskezelése tapasztalataink szerint jó, üzenetekről, hívásokról, emailekről egyből érkezik a karon is olvasható jelzés, de iOS-en nem tükröz mindent. Kimaradnak például a zene, a parancsok, a lokátor (rendszer-) értesítései, csak az üzenetekről és hívásokról jön rezgés. Az óra nyelve magyar és az összes magyar karaktert hiba nélkül megjeleníti a GTS 4 Mini, ám az emotikonokkal vannak problémái, ha az ember a legalapabb mosolygós vagy nevető fejnél többet kap egy üzenetben, üres négyzeteket lát majd csak csuklóján.

Így néz ki egy átlagos értesítés a GTS 4 Minin.
Így néz ki egy átlagos értesítés a GTS 4 Minin. [+]

Hangszóró nincs a GTS 4 Miniben, így hívások lebonyolítására nem alkalmas. Mikrofon van, de az csak az Amazon Alexa személyi asszisztens használatához lesz jó, a funkció egy későbbi frissítés keretein belül érkezik állítólag. Wi-Fi sincs és mobilhálózati kapcsolatra sem képes, csak a Bluetooth 5.2-es (BLE) kapcsolaton keresztül kommunikál, így az óra a telefon tíz-tizenkét méteres körzetében jó értesítéskezelésre. Edzeni viszont el lehet menni telefon nélkül is vele, a beépített kétsávos GPS segítségével rögzíteni fogja az útvonalunkat. Az extrák között találni a GTS 4 Minin távoli kioldót a telefon kamerájához, ehhez előbb el kell indítani a kamerát a telefonon, majd az órát megérintve elsüthető a fénykép. Van a mobil megkeresésére szolgáló opció, ilyenkor hangot játszik le a telefonon az óra.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Hiányzik viszont például, hogy zenét lehessen másolni a GTS 4 Minire, csak a telefonon lejátszott zene léptethető, s ugyanígy arra sem találtam lehetőséget, hogy a telefonon kívül bármilyen más Bluetooth-kapcsolatot létesítsen az eszköz. Egy opció van a beállítások között erre, amely a közeben lévő intelligens eszközökkel megosztja az aktuális pulzusadatokat edzés közben, de ennyi. Szintén kissé negatívumként éltem meg, hogy az órában található rezgőmotor erőssége két fokozatban állítható csupán, melyek között érzésre minimális különbség van. Ha rezeg, akkor nagyon, de legalább ezzel biztosan észreveszi az ember, ha valaki keresi.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A Zepp alkalmazásban van az alkalmazásáruház is, ahol a számlapokhoz hasonlóan ingyen és 4 euró közti áron lehet különböző Zepp OS-re írt programokat beszerezni. Ezek nagyrészt egészségcentrikus dolgok, például planking vagy tízperces edzéstervek, de van olyan is, ami Tamagochi-szerű virtuális kutyasétáltatással ösztönöz minket a tényleges sétára. Vannak naptárak, különböző váltók, számológép, random szám generátor, és játékok is, például Snake, illetve navigációs programok. Utóbbiak csak Android telefonokkal képesek használhatóan működni, akkor is csak kliensként egy külön a Play Áruházból letöltendő programmal. Ezek alapján félig-meddig okosórának nevezhető a GTS 4 Mini, az alapvető funkciók megoldhatók vele, de a komolyabb feladatokhoz elő kell vennie a tulajdonosnak a telefonját.

Az alkalmazásáruház kezdőfelülete (1. kép) és az órára telepített alkalmazások (2. kép).Az alkalmazásáruház kezdőfelülete (1. kép) és az órára telepített alkalmazások (2. kép). Az alkalmazásáruház kezdőfelülete (1. kép) és az órára telepített alkalmazások (2. kép). (forrás: Mobilaréna) [+]

Nem a legegyszerűbb az irányítása, de lehet Snake-et is játszani a Zepp OS-en.
Nem a legegyszerűbb az irányítása, de lehet Snake-et is játszani a Zepp OS-en. [+]

A Zepp alkalmazás kezelőfelülete és felépítése nem változott az elmúlt évekhez képest, így ezzel röviden foglalkozunk. A kezdőoldalon láthatjuk kartársunk töltöttségét, valamint az aktuális egészségügyi adatok közül azokat, melyekről kártyát tűztünk ki. A kártyákra nyomva megjelennek a részletes adatok, ahol már napi, heti, havi és éves bontásban visszamenőleg is láthatjuk alvásaink, lépéseink, pulzusunk, kalóriáink, stressz-szintünk, ciklusunk, egyebek leírásait. Ami furcsa volt számomra, hogy olyan opciók is ott vannak a felsorolásban, melyeket a hardver nem támogat, például az EKG- és vérnyomás-mérések.

A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal.A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal.A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal. A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal. (forrás: Mobilaréna) [+]

Egyel jobbra az egészség (Health) oldal van, itt a napi célok, kedvenc edzéseink gyorsindítója és szintén Amazfit termékeket használó családtagjaink adatai vannak tömbösítve, szintén kártyás elrendezésben. Az utolsó oldal pedig a profil, ahol edzéseinket, elmentett útvonalainkat, céljainkat, rekordjainkat és az általános beállításokat találjuk. Valamint itt érhetők el az óránk beállításai is, köztük a fentebb részletezett alkalmazásruház.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés