- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Yettel topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
-
Mobilarena
WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS) topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
The DJ
addikt
Szerintem nem érdemes osztott tárhelyekkel vesződni, főleg ha több ezres látogatószám a cél és van is esély rá, hogy ez be fog következni. Egyrészt ilyenkor már a szolgáltatók se fognak szeretni, először csak elkezdik korlátozni az oldalt, majd közlik, hogy túl sok erőforrást eszik meg és költöztesd el máshova vagy bérelj tőlük VPS-t, mivel zavarod a szerveren található többi weblapot és szolgáltatást az erőforrás használatoddal. Több ilyen példát is láttam már. Egy VPS sem sokkal drágább és legalább skálázható is, nincs korlátozás, bármilyen paramétert megváltoztathatsz, ha pedig kevés bármi erőforrás, akkor pár kattintással növelhetsz rajta. Ha nincs embered rá és megfelelő adminisztrációs ismeret sem, akkor vannak úgynevezett "managed" szolgáltatások, ahol elvégzik neked a frissítést, karbantartást szerver oldalon, ha gond van javítják. Lényegében rendszergazdai szolgáltatás a szerver mellé. Persze ekkor is kell azért valaki, aki hozzá tud és mer nyúlni, főleg a sebességbeli finomhangolások okán. Bele kell nyúlni a webszerver konfigurációjába, az adatbázis szervert is finomhangolni kell, szükség lesz szerver oldali cache megoldások telepítésére és beállítására, stb. Ezt neked/nektek kell megcsinálni mindenképpen.
A VPS lokációja annyiban lényeges, hogy lehetőleg ne USA-ban legyen a kiszolgáló, de például egy Amsterdam vagy akár UK adatcenter is tökéletes lehet magyar oldalhoz, mert minimálisan nagyobb csak a ping, mint egy itthoni cég esetében. Az én Linode VPS-em UK datacenterben lett létrehozva és semmivel sem érződik lassabbnak, mintha itthon béreltem volna. A hazai szolgáltatókról túl sokat nem tudok nyilatkozni... nekem személy szerint sok pozitív tapasztalatom nincs velük és másoktól is hasonlókat szoktam hallani. Előnyük valóban az, hogy hiba esetén magyar nyelven tudsz velük értekezni, de rengeteg egyéb területen hátrányból indulnak egy nagy és nemzetközi céggel szemben. Nincs mögöttük akkora infrastruktúra, árban sem veszik fel a versenyt mondjuk egy Linode/DO/AWS opcióval.
Ilyen jól hangzó WP biztonsági szolgáltatásért szerintem kár fizetni, minden megoldható vagy ingyen vagy a kiírt ár töredékéért egy kis utánaolvasás és pár plugin telepítése után. Az összes szolgáltatásuk integrálható egy iThemes Security és egy WordFence + WAF telepítésével/beállításával.
Sablont sajnos személy szerint nem tudok ajánlani, de az az alapszabály ilyenkor, hogy érdemes azok közül választani themeforest-en, amik a legtöbbet megvásároltak, legtöbbet értékeltek. Itt a legkisebb az esélye annak, hogy lehúzza a rolót a fejlesztő csapat. Egyrészt megy nekik a szekér, másrészt pedig akkora vásárló bázisuk van, hogy egész egyszerűen nem tehetik meg. No meg az is fontos a sablon kiválasztásánál, hogy lehetőleg könnyűsúlyú legyen, csak olyan funkciókat és bővítményeket tartalmazzon, amikre tényleg szükség van, mivel egy nagy látogatószámú oldalnál roppant fontos a sebesség optimalizáció és maga az oldal/sablon kódjának tisztasága és erőforrás használata. Ha egy látogató egy lekérése megeszik a rosszul megírt kód miatt 128MB memóriát, akkor 50 egyidejű látogató már meg is fogja fektetni a szervert, mert elfogy a fizikai memória, utána a swap, utána pedig elkezdenek összeomlani a szolgáltatások egymás után.
(#6126) Met: Nem minden sablont kell frissíteni, nézz utána a changelogban, hogy fel van-e készítve az új verzióra és sokat elárul még a hozzá kapcsolt support rész is. Ha tele van hibajelentésekkel és problémás kérdésekkel, akkor nem érdemes erőltetni a frissítést, de ha nincs ilyen gond, akkor bátran neki lehet vágni. Persze előtte legyen teljes backup és így ha gond is lenne, akkor is vissza lehet állni könnyedén.
-
The DJ
addikt
"A WP megfelelő egy közepesen komoly hírpotál üzemeltetésére?"
Igen, tökéletes erre a célra is. Ha nekik megfelelő, akkor szerintem számodra is az lehet: [link]
A WordPress támogatása biztosan nem fog megszűnni, amit jól meg kell választani viszont az a sablon (már ha nem saját fejlesztésűt fogsz használni, hanem vásárolsz egyet). Ezzel lehet lyukra futni, ha a fejlesztő csapat lehúzza a rolót vagy nem ad ki időben frissítéseket az új WP verziókhoz és nem patchelik az esetleges sebezhetőségeket. Plusz legtöbbször jár a sablonhoz pár prémium plugin is (Rev Slider, Page Builderek, stb.), amiket csak úgy tudsz frissíteni, ha a sablon új verziója mellé csomagolják ezek friss változatait is (vagy ha megveszed őket külön saját licenszre).
Itt érdemes nézelődni, ha vásárolni szeretnél egy direkt hírportálokhoz készített WP sablont: [link]
Ekkora tervezett látogatószám mellé nem lesz jó egyik osztott tárhely sem, már induláshoz is VPS/dedikált szerver irányba kell nézelődni. Kelleni fog ehhez egy hozzáértő rendszergazda is, aki frissíti, optimalizálja és karbantartja a rendszert, ezen felül elvégzi a kezdeti finomhangolást az oldal számára. VPS szolgáltatók terén tudom ajánlani a Linode-ot vagy a Digital Oceant, de ott van még az AWS is, mint lehetséges opció. Mindegyik szépen skálázható, el lehet indulni kisebb és olcsóbb csomaggal és később lehet felfelé lépkedni, ha kevés az erőforrás.
Erőteljesen kell optimalizálni mind a WP-t, mind a szervert, lehet szükség lesz terheléselosztásra is az olyan alapok mellett, mint pl Cloudflare és az összes lehetséges cache megoldás. Biztonság terén a szervert is védeni kell és az oldalt is, de ez mind egy külön terület és oldalakat lehetne írni róluk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest