- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Yettel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
Aktív témák
-
WN31RD
addikt
A Ghostnak tényleg mindegy, hogy milyen filerendszerre ír. Ez az operációs rendszernek nem mindegy, amit a Ghost a file műveletekhez használ - az image file-t ugyanis az operációs rendszeren keresztül írja vagy olvassa, ellentétben a mentett partíciókkal és merevlemezekkel. Ha a DOS-os Ghostot használod, akkor értelemszerűen csak olyan helyre készülhet image, ahova a DOS tud írni, ez pedig alap esetben csak a különféle FAT partíciókat jelenti.
Vannak persze más lehetőségek, pl. DOS-os NTFS driver, stb., de ezekkel nincs sok tapasztalatom, mivel amikor először kipróbáltam őket, elég megbízhatatlannak mutatkoztak, ezért inkább nem is nagyon foglalkoztam velük.
[Szerkesztve] -
-
WN31RD
addikt
válasz
J.J. András #34 üzenetére
Hehe...
Amit tudok, azt elmondom ingyen a PH!-n (már ha van rá időm, energiám, és kedvem).
De egy komplett ''tanfolyamra'' nem én vagyok a legalkalmasabb személy. Nem ismerem a Ghost összes beállítási, használati lehetőségét, az összes elképzelhető helyzetben. Persze más sem igen tud mindent, de én tényleg nem vagyok Ghost szakértő.
Van néhány megszokott módszerem, ami a bevált azokban a helyzetekben, amelyekkel találkoztam. De számomra a Ghost csak egy eszköz a sok közül, amiket használok, kizárólag Ghosttal nem szoktam problémákat megoldani. *
Legalább a következőkkel felszerelkezve fogok neki bármilyen lemez/partíció macerálásnak: DOS-os indítólemez + fdisk + Disk Editor (!) + Ghost + PQMagic + Linuxos indítólemez + fdisk + stb.
Egy ''tanfolyamnak'', ha igazán használható tudást akar adni, mindezek használatát el kellene magyaráznia, különös tekintettel a Disk Editorra (mert szerintem csak azzal érthető meg igazán, hogy mi is egy ''partíció'').
Ha igazán kíváncsi vagy az ilyesmire, akkor - amellett, hogy persze a konkrét kérdésekre válaszolok, ha tudok - azt javaslom, hogy kísérletezgess. Ha van egy fölösleges vinyód, akkor azon, ha nincs, akkor tegyél fel valamilyen virtuális gépet csináló szoftvert a Windowsodra (ajánlom a VMware-t), és abban nyugodtan garázdálkodhatsz. Néhány kör partícionálás, Ghost ide/oda, Windows telepítés/helyreállítás után egész jól képben leszel. Legjobban úgy lehet tanulni, ha csinálod.
* Ráadásul az errefelé felmerülő problémák jelentős részét nem is igazán ismerem, mert általában csak ''biztos'' módszereket alkalmazok, akkor is, ha esetleg azok (rövid távon) kicsit munkaigényesebbek. Tehát pl. nem ''állítok helyre'' Windowst, stb., az ilyesmit félmegoldásnak tartom. Ha egy rendszerrel komoly gáz van, akkor adatmentés, aztán újratelepítés (vagy visszaállítás, korábbi, az első telepítés után nem sokkal elmentett image-ből), és kész (otthoni és céges környezetben is). Tehát az olyan kérdésekre, mint pl. ''elszállt a Windowsom, hogyan tehetem rendbe, de újratelepítés nélkül'', általában nem tudok válaszolni.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
''Nem egészen, mivel nem a bios, hanem a kontroller látja, annak meg driver kell.''
Nos, a kontroller látja, miután a kontroller BIOS-a inicializálta a kontrollert rendszerindításkor, és ezután (normális esetben) a kontroller BIOS-a kioszt a vinyónak egy azonosító számot (0x80, 0x81, ...), amelyen keresztül a szabványos BIOS megszakítások segítségével elérhető a vinyó.
Legalábbis a PATA software RAID vezérlőm így csinálta (amíg ki nem operáltam belőle a BIOS-át). Driver csak olyan oprendszerek alatt kellett, amelyek nem a BIOS-on keresztül érik el a meghajtókat (pl. Windows XP, Linux).
Az SATA vezérlőkön ülő vinyók nem elérhetők normál BIOS megszakításokkal? -
WN31RD
addikt
SATA vinyókkal alig van tapasztalatom, javítson ki valaki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy semmi lényeges különbség nincs a gép szempontjából az SATA/PATA között. Egy SATA vinyó egyszerűen egy külön IDE vezérlőn levő normál vinyónak látszik.
Tehát ha a BIOS látja az SATA vinyót, akkor a Ghost is fogja tudni használni, minden különösebb trükközés nélkül.
Ha az SATA vinyón már megvan a partíció, amire a Windowst át szeretnéd másolni, és az MBR is rendben van (ha nincs, akkor fdisk /mbr), akkor egyszerűen elindítod a Ghostot, azt mondod neki, hogy Partition -> To Partition, kiválasztod a megfelelő forrás partíciót, aztán a célpartíciót, és megvárod, amíg befejezi. Ez a része nem problémás a dolognak.
Ezután húzd le a gépről (természetesen kikapcsolt állapotban) a PATA vinyót, és próbáld ki, indul-e a Windows.
Gond abból lehet, hogy nem biztos, hogy a korábban normál alaplapi vezérlőn levő vinyóra telepített Windows hajlandó lesz megtalálni magát egy másik vezérlőn levő vinyón is. -
WN31RD
addikt
válasz
J.J. András #19 üzenetére
Nincs most időm részletesen elmagyarázni (és valószínűleg több alkalommal megtörtént már ez a PH!-n), de röviden: Csinálsz egy CD elérésére alkalmas (tehát a CD driverek + MSCDEX töltődjön be a config.sys/autoexec.bat-ból) DOS-os (illetve Win 9x/ME-s) boot floppyt, aztán ezt adod meg boot image-nek a CD író programban. A CD-re pedig felpakolhatod az összes cuccot, amit használni szeretnél.
Nagyon egyszerű.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
J.J. András #13 üzenetére
Ha ráfér még a floppyra, akkor természetesen rámásolhatod az fdisket. Vagy esetleg egy második floppyra is rakhatod.
Én csináltam egy boot CD-t, amin van egy rakás cucc: DOS-os fdisk, format, PQMagic, Ghost, stb. Egy CD-re bőven ráfér minden, és még jelentősen gyorsabb is, mint a floppy. -
WN31RD
addikt
Legjobb tudomásom szerint a Ghost el tudja intézni az ''előkezelést'', de be kell valljam, ilyet még nem csináltam. Én mindig ''előkezelem'' (azaz particionálom) a vinyót Ghostolás előtt, általában Linuxos fdiskkel, néha PQMagic-kel, mert így pontosan olyan partíciók lesznek, amilyeneket szeretnék (1 GB fölötti vinyóknál nem ismerem a ''csak egy partíció'' fogalmát).
-
WN31RD
addikt
Bőven elég a kisebb változat. A nagyobb is jó, de azzal az lesz a műsor, hogy feltelepíted a Windowsodra, aztán ott készítesz indítófloppyt (és ha van eszed, ki is írod indítható CD-re, hogy gyorsabb legyen
). A nagyobb változat ezen kívül annyival tud többet, hogy bele tud nézni a Ghost file-okba, és ki lehet vele másolni egyenként is file-okat.
-
WN31RD
addikt
2003-as DOS alatt futó Norton Ghost kell neked egy indítólemezen (CD, esetleg floppy). A Ghostot igazából nagyon könnyű beszerezni, mert rengeteg embernek van.
Ha berakod egyszerre mindkét vinyót a gépbe akkor egyszerűen át tudod másolni a 20 GB-osnak a tartalmát a 80 GB-osra, a Ghost majd elintézi az átméretezést. Ezután vedd ki a régi vinyódat, hogy ne zavarja meg a Windowst, ami így már valószínűleg probléma nélkül el fog indulni... de ez is lehet, hogy nem (bár erre kis esély van). Ha nem indul, az pech, ebben az esetben javasolom az újratelepítést.
Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest