Keresés

Aktív témák

• Superman

nagyúr

Na itt van megint. Kérdésre kérdéssel válaszolsz. Én Windows felhasználó vagyok és Windows programozó. Megkérdeztem, hogy lehet -e, kell - e és ha igen milyen tűzfalat kell használni? Erre te visszakérdezel. Mint mondtam még nem vagyok teljesen otthon a témában.
    Mellesleg a Mandrake is ajánl tűzfalat az oprendszeréhez, a honlapjukon rajta is van.

• Superman

nagyúr

Emberek!!! Senki többet harmadszor? Most már konkrét kérdéseket tettem fel?

• Superman

nagyúr

Rendben van emberek, nem azért indítottam ezt a topikot, hogy egymást szapuljuk, hanem, hogy elmondják a véleményöket a ''szakértők'' és a kevésbé szakértők, na meg azért is, hogy némi információhoz, életközeli infóhoz jussak a könyvek után.
    Néhány nap után akkor a szubjektív megjegyzéseim: nagyon jónak tartom a Mandrake Linux 8.2 -es telepítőjét és a kiegészítések, updatek is példaszerűen mennek végbe, nincs fennakadás. Bár amikor a MYSQl -t telepítettem (kliens és szerver) leállt a rendszer fatal error hibával és újra kellett indíítanom. Ez azért furcsa nekem, mert a serverre hivatkozott, holott én azt nem konfiguráltam, csak feltelepítettem.
    Ezek viszont kis dolgok, ahhoz képest, hogy mennyire jónak tartom a Mandraket.
    Egy másik negatívum: Mozilla alatt megírtam ugyanezt az üzenetet, de nem tudta elküldeni, mert mindig beugrott a bejelentkezési képernyő. Most a Konqueror alatt írom ugyanezt, mert a copy - paste sem működött.
    Egy szubjektív megjegyzés: nekem a Linuxok (nem csak ez, mindegyik) kezelőfelülete erősen bétásnak tűnik, mint amit nem fejeztek be teljesen. Legalábbis a Windows és a MacOS felületéhez képest, amelyek letisztultabbnak tűnnek, kiforrottabbnak, ha úgy tetszik dizájnosabbnak.
    A kérdéseim: milyen webböngészőt érdemes használni? Konqueror, Mozilla, Netscape? vagy valami más?
    Mi a helyzet a Flasht használó oldalakkal?
    Tud valaki Kylixot (lehetőleg Enterprise változatot) Linux alá, vagy a Visual Basicnek valamilyen megfelelőjét (Visual C++ is lehet)?
    Egyelőre ennyi, majd kérdezek még, ne féljetek.

• Superman

nagyúr

Megfogadtam itt valakinek a tanácsát és föltettem a Linux Mandrake 8.2 - es verzióját. Ez valami fantasztikus emberek. Elsőre felment, gyönyörű grafikus telepítő, úgy telepítette bootmanagert, hogy észre sem vettem és ami fő: kezelte a másik két Windowst a lemezen. Csak jót tudok eddig mondani róla. Még updatelni is hajlandó lett volna valamelyik tükörszerverről, de ezt már nem tartotam szükségesnek.
    Ez eddig megvolna, most már csak az ismerkedés jön. Egyébként megfigyeltem, hogy a videokártyát alapból ''Generoic NVidia DDR'' - nek ismeri fel, de legalább működik. Ezzel a beállítással a Chip CD -s SUSE 7.3 - as meg se volt hajlandó nyikkanni.
    És még valami. Az egyik Linux guru, vagy, aki annak tartja magát, azt írta ide, hogy őt bosszantja, ha valaki ilyeneket ír, mint én, illetve nincs konkrét kérdése. Erre az volna a szerény megjegyzésem, hogy nagyon rosz tanár lenne az illető, mert ha valakinek ne adj isten nem világos valami, akkor kiborul, vagy nem ért valamit elsőre, akkor leordítja?? Én csak egy kezdő tapasztalatait osztottam meg és nem hiszem, hogy így kellene erre reagálni. Ha valaki nem tud Borland C++ - ban programozni és véleméynt mond általában a C++ nyelvről, akkor megteheti, szíve joga. Nem azt fogja leírni (mint ahogyan én sem ezt tettem a Linux esetében), hogy ezt meg azt hogyan programozzuk le, hanem azt hogy szerintem nagyon bonyolult ez a nyelv és talán kevesebb görcsöléssel is meg lehet oldani feladatokat más nyelveken.

• Superman

nagyúr

válasz zrubi #15 üzenetére

A Caldera miért elavult? Mintha láttam volna frissítéseket az oldalukon.

• Superman

nagyúr

válasz Terminus_ #5 üzenetére

Nem mondtam, hogy nem lehet, mert sajnos csak olvastam eddig róla. Sajna.:)

• Superman

nagyúr

válasz Terminus_ #3 üzenetére

''Superman a 2. pontban amiket írtál nem értem teljesen. Ott windozt hasonlittasz windozzal. Ezeket a Linux tudja pl. prioritás.''

Nem egészen. Az XP - ben a CTRL+ALT+DEL gomb után kijön a Feladatkezelő. A folyamatok fül alatt megtekintheted, hogy milyen folyamatok futnak, aktívak, stb. Ha jobb egérgombbal rákattintasz az egyikre, kijönnek bizonyos beállítási lehetőségek, köztük a folyamat prioritásának beállításai: valós idejű, magas, normál feletti...''stb.

• Superman

nagyúr

Ezzel a témával nem akarok vitát, vagy lavinát elindítani, csak néhány tapasztalatomat írom le. A gépemen WinXP Prof. angol és Win2000 Advanced Server ment tegnapig, amikor megint próbálkoztam a Linux - al. Csináltam neki egy harmadik partíciót és szépen megpróbáltam felnoszogatni.
    Aki olvasta tudja, hogy már máskor is próbálkoztam vele és elolvastam Richard Petersen Linux referenciakönyvét is. Csak az a kár, hogy a gyakorlatban eddig semmit sem sikerült hasznosítanom belőle, sőt.
    Szóval pár hete sikerült a Red Hat 7.3 - al elrontanom 4 cédét, mert a lemezek nem bootolnak. Rossz az image fájl. Jó. A Petersen féle könyvhöz adtak egy régebbi verziójú Red Hatot és egy Caldera Open Linuxot.
    A Red Hat bootol, minden rendben is van addig, amíg el nem ér a fájlrendszer vizsgálatáig. Akkor közli, hogy nincs érvényes partíció, meg fájlrendszer, stb. Mindezt akkor, amikor fel akartam particionálni a lemezt. Illetve a PQ Magic - el már előre elkészítettem neki a helyet, de gondoltam a partícionálója úgyis felismeri, talán annyira van ''intelligens''. Sajnos nem. A Red Hatnál kétféle particionáló van: a Disk Druid és az fdisk. Bármelyiket jelölöm is ki, hibával leáll a telepítés.
    Jó, mondom, ebből elég, nézzük a Calderát. Legnagyobb örömömre a Lizard telepítő szép grafikus környezettel fogad. Minden megy is simán, semmi gond. Azaz egy apró: arra emlékeztem, hogy a Lizard alapból nem telepíti a LILO -t, hanem csak a Lisa, amit viszont bootfloppy - ról lehet csak elérni. Nem baj - mondom, majd utólag. Minden lefut, a Linux indulna, inicializál... és ezzel kész. Nem indul. Gép újraindít, a Linux sehol (pedig elvileg meg kéne gátolnia a Windowsok indulását), hanem jelentkezik a Win Server bootmanagere. Mondom, töltsük be az XP -t. Kékhalál. A Caldera tönkrevágta a C partíciót, de úgy, hogy lehetett újratelepíteni mindent.A PQ Magic - el megnéztem, a szükséges fájlok felmásolódtak, nem tudom, miért nem indult el. A Lisa - val készítek egy bootfloppy -t, arról csinálok egy vészindítást, ill. megpróbálom még a PQ Bootmagic - jét is.
    Ez minden, amit tehetek. Eddig sajnos csak a Chip CD -n anno fenn volt SUSE 7.3 - as Linux települt fel, de ott bajok voltak a videokártya felismeréssel. A SUSE disztribúciót különben nem igazán kedvelem. De hát melyiket is kedvelem igazán?
    Nem magamból akarok kiindulni, mert a LInux guruk bizonyára pillanatok alatt kijavítanák ezeket az apróbb hibákat. De nekem a következőképpen tűnik a dolog (ami miatt a Windows esetleg ma még sikeresebb, mint a lInux):
    1. Könnyű installálás, nincs parancssoros felület. Ellenben a Linux, ami egy Unix klón, tulajdonképpen parancssoros felületre épül, a többi csak máz rajta. Ez sokakat elriaszthat.
    2. Mivel a Linuxra mindenki fejleszthet, ezért sok a meg nem határozható hiba, illetve hibalehetőség. A Windows ugyan korántsem tökéletes, de az NT kernel köré épített rendszerek (NT 4.0, Windows2000 család, XP), messze stabilabbak, mint elődeik, mert a programok védett módban futnak, meg lehet határozni prioritásukat és ha nem csinálsz nagy hülyeséget, akkor a rendszer sokáig elfut, ellenben a Win98 SE - vel, amit 3 - 4 havonta lehet újrainstallálni.
    3. És végül a Windows - al szemben az ellenkezés főként érzelmi eredetű. Mert Bill Gates bácsi így meg úgy, meg az XP kémkedik, meg sokba kerül és a Linux ingyenes (ami ugye nem teljesen igaz). Ezek mind érvek és meg is vana jogosultságuk, de egy átlagos felhasználó használni akarja a gépét és nem végtelenül telepíteni, meg az oprendszert javítani.
    Én mint Windows programozó is használni szeretem a gépet.
    DE!!! Ezek nem tántorítanak el, továbbra is próbálkozni fogok a Linux - al!!!!!!!
    És végül egy kérdés, ezt fejtsétek már meg nekem: A C partíciómon (amit a Caldera tönkrevágott) volt az angol WinXP. Most egy magyart telepítettem rá, ami közölte, hogy muindent törölni fog a nyelvi inkompatibilitás miatt, de nem tette meg. Ez a partíció 27,5 giga, ebből 21 szabad. remélem értitek már a problémát. Hová lett 5 teljes giga???? Töröltem manuálisan bizonyos fájlokat, de most már átnéztem az intallációt és 1,3 gigára jött ki, tehát a sallangot már manuálisan töröltem. De még mindig hiányzik 5 giga. Hová lett???

Aktív témák

Hirdetés