- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2707 üzenetére
Többek közt össze-vissza beállítgattál mindenféle akár negatív értékű margin-t, padding-et, amitől totál zagyva és kiszámíthatatlan lett az egész. De elég részletes választ adtam, azt hittem, abból kiderül számodra, hogy mik voltak, amik nem stimmeltek...
A float-ról olvasd el ezt, ez jól összefoglalja a lényeget: All About Floats.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2692 üzenetére
Az egész sidebar div-et pakold bele a container div-be, hisz szerves részét képezi, és jelenleg külön elemként szerepel. A container div ne egy osztály (class) legyen, hanem inkább egy azonosító (id), mivel ebből úgyis csak egyetlen darab van, és a struktúra szempontjából így sokkal logikusabb. Amiből úgyis csupán egyetlen elem van, az inkább legyen azonosítóval (id) ellátott elem, és akkor a CSS-fájlban ne ponttal hivatkozz rá ( div.container), hanem kettőskereszttel:
#container{
/* ... */
}
Ezenkívül a HTML-részben írd át a <div class="container"> részt
<div id="container">
-re.
A container div-nek adj meg valami fix szélességet, pl.
#container {
width:1024px;
margin: 0px auto; /* középre helyezi */
}
Az összes padding-et és margin-t először szedd ki, én azzal kezdtem, amikor néztem az oldalad, mert annyira zavaró ez a sok negatív értékű margin, mert itt teljesen felesleges mínuszban tologatni az elemeket. Szóval most fontos, hogy úgy kezdd, hogy kitörlöd az összes padding-et, margin-t, kezdjük inkább elölről.
A topbackground, a text és a textbottom egybe tartoznak, és külön egységet képeznek, mivel ez az egész lesz bal oldalt, jobb oldalt a menü, ezért ezt esetleg érdemes még bepakolni egy külön div-be, mert akkor egyben sokkal könnyebben tologatható, kezelhető az egész, mint külön-külön: tehát legyen mondjuk egy ilyesmi:
<div id="main">
<div class="topbackground"> </div>
<div class="text"> ... </div>
<div class="textbottom"></div>
</div>Eddig összegezve: van külön egy oldalcím fejléc, az közrefogja az alatta lévőket. Legalábbis gondolom valahogy így képzelted. Az alatt bal oldalt a fő tartalom, jobb oldalt a menü.
Most 1024px széles a fő tartalom, én ennek megfelelően a main-nek pl. 724px szélességet adok, a menünek 300-at, ezt úgy változtatod, ahogy akarod.
A Te példádat átírva:
#main{
float:left;
width:724px;
}
#sidebar {
float: right;
width: 300px;
background: fixed
}div.text-nél az a margin-top: 80px; tök felesleges, szedd ki.
Viszont ugyanide tegyél be egy padding:10px; -et, hogy a szöveg ne folyjon egybe a kerettel.Legyen még egy ilyened:
.menu{
margin: 0px;
}És szerintem kész.
Na, de inkább feltettem a pastebinre a Te kódod kicsit javított és áttekinthetőbb változatát, nem javítottam mindenhol, de a lényeg benne van, nálam így tökéletesen jól jelenik meg, ha sok tartalom van, akkor is. Itt található: [link], itt meg a HTML-rész: [link] (egy hónapig elérhető) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2684 üzenetére
Akkor próbáld meg még egyszer.
Vagy töltsd fel valahova a mintaoldalt. És ne úgy írj a fórumra, mintha chatelnél...
Az előző hsz.-ed legalábbis nem értelmes, kerek, magyar mondatokból állt, hanem csak egy összecsapott hozzászólás, amiből csak a lényeg nem sajtolható ki. Nagyjából sejtem, hogy mit akarsz mondani, de írd le normálisan, hogy néznek ki a class-ok a CSS-fájlodban, és akkor talán előbb kapnál választ, nem kéne annyit ide-oda írogatni...anélkül nehéz megmondani, melyik rész hibádzik pontosan.
-
tkazmer
addikt
válasz
zotya678 #2206 üzenetére
javascripttel a felhasználó oldalán (a betöltött weboldalon) tudsz parancsokat végrehajtatni. ez lehet akár egy naptár, lehet legördülő menü (itt megjegyzem, arra jobb css-es megoldást választani, mert előfordul, hogy a javascriptes valakinél biztonsági okokból nem fog működni), de lehet ezer más dolog is. ha pl. van facebook profilod, ott a lap fele javascriptet használva működik
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2206 üzenetére
Hát ez elég meredek kérdés, ennyire nem egyszerű. Mindenre van több megoldás is. (pl. PHP...) Na mindegy, inkább olvass utána, mi az a Javascript (a link csak egy forrás a sok közül, még számos leírás található).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2204 üzenetére
Aki jártas a Javascript nyelvben, az biztos, hogy simán meg tudja írni. Ha megtanulod, biztos neked is menni fog, csak gyakorlás kérdése.
De amíg magadtól nem tudod megcsinálni, addig tökéletesen jók a mások által megírt, és közszemlére bocsátott forráskódok. (pl. dynamicdrive) -
akopacsi
csendes tag
válasz
zotya678 #2131 üzenetére
Bármelyik böngésző mentés funkciójával le tudod menteni az oldalt (akár képekkel együtt is). Viszont az oldal html kódjában a hivatkozások ilyenkor módosulnak és pl. nem a http://www.eredeticím.com/kép.jpg fog benne szerepelni, hanem egy hivatkozás a helyi mappában lévő képre. Ha a képeket előbb fel tudod tölteni a netre egy mappába, majd a html kódban a hivatkozásokat kijavítani ennek az útvonalára (akár a jegyzettömb "csere" parancsa is jó hozzá), akkor nem lesz vele gond.
Ott lehet esetleg gond, ha egy oldal dinamikusan generálódik (asp, php, cf) és azt mented le és töltöd vissza, akkor nagyon valószínű, hogy az életben nem fog úgy kinézni és viselkedni, mint az eredeti. Ilyenkor egyszerűbb újra kódolni az egészet és lekoppintani a degisn elemeket. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2131 üzenetére
MetaProducts Offline Explorer. Bár nem ingyenes program, de nagyon hasznos.
Viszont ahol jogosultságok miatt tiltják a weboldal teljes letöltését, ott nem lehet megcsinálni. De én pl. így olvastam offline módban PH-s fórumtopicokat. -
tob!as
tag
válasz
zotya678 #2111 üzenetére
Automatikus kezdőlap mindíg az index névre hallgató. A kiterjesztés pedig lehet .htm, .html, .php, .asp, attól függően hogy milyen oldalt jelenítessz meg.
Így ha a feltöltött oldalad alapértelmezettnek szeretnéd látni mondjuk a www.valamilyendomain.com - on, akkor a public_html mappába kell lennie egy index fájlnak.
ha www.valamilyendomain.com/aloldal -ra szeretnéd, akkor a public_html/aloldal mappában kell lennie egy index fájlnak.
Szerintem erre gondoltál.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2111 üzenetére
Nem tudom, hogy jól értem-e a kérdésedet, de az oldal címét beírva mindig az az oldal jelenik meg, amit pl. index.htm-nek, index.html-nek vagy index.php-nek hívnak... A lényeg az index...
Ez lesz a kezdőlap, ha mást nem írsz az oldal címe mögé, de ha konkrétan beírod a dokumentum pontos nevét, akkor az fog megjelenni... Kicsit furcsa a kérdésed.
-
vancha2
aktív tag
válasz
zotya678 #2107 üzenetére
000webhost.com - Időnként egy kicsit lassú, de ezt leszámítva a legjobb ingyenes szolgáltató.
Figyelni kell rá, hogy az elején rendes weboldal legyen fent, mert ha ellenőrzik és nincs semmi a tárhelyeden, letiltják. -
akopacsi
csendes tag
válasz
zotya678 #2104 üzenetére
Hasonló problémám volt. Az extra.hu jónak tűnik, de sajnos nem igazán átalakításról van szó. Az üzemeltető cég csak azoknak ad 2GB tárhelyet, akik náluk tartanak fenn domain címet - nem automatikusan, hanem külön kérésre. Egyébként nincs velük baj, 3000Ft körül vehetsz egy domain címet és kapsz tárhelyet.
Megoldás lehet a freeweb.hu is. Náluk a mysql adatbázis szokott megállni időnként.
Én egyébként az Interware-nél kötöttem ki és 10000Ft-ért vettem 100MB dinamikus (mysql, php) tárhelyet 1 évre. Nem túl sok, de legalább nagy cég és nem kell tőle félni, hogy eltűnik a honlappal együtt. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zotya678 #2076 üzenetére
Ha a HTML-t, CSS-t, PHP-t szeretnéd elsajátítani (utóbbi már programozás), akkor ezek ajánlható források:
Web programozás jegyzet
CSS alapjai (Weblabor)
Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt (ez utóbbi magát a programozás alapjait nem mondja el, ehhez majd ajánl valaki forrást, de a könyv (ami PDF-formátumban itt fent van) nagyon jó, kivételesen "olvasmányos") -
Gyuri16
senior tag
válasz
zotya678 #2076 üzenetére
hat html-t szerintem meg lehet erteni barminemu programozasi tudas nelkul is, mivel ez nem programozasi nyelv. ha aztan phpzni akarsz, ahhoz kell tudnod az alapokat, amit barmilyen nyelvben meg lehet tanulni. elso nyelvnek en c-t vagy pascalt ajanlok (jobban szeretem utobbit, de az mar az en bajom.. c-rol viszont konnyebb atallni szinte barmire - javascript, php, c++, java, c# stb).
igaz hogy webfejlesztes sok dologban kulonbozik a "rendes" programok irasatol, viszont az alapokat mindenkepp el kell sajatitani (program futasa, valtozok, elagazasok, ciklusok, fuggvenyek, alapveto adatstrukturak es algoritmusok).
szerintem probalj meg utananezni html-nek, akkor meglatod, hogy hogyan is epul fel egy oldal, ez ad valamilyen sikerelmenyt, mivel viszonylag gyorsan ossze lehet rakni egy weboldalt, es akkor mar latod merre kellene tovabb indulnod.az a konyv amit linkeltel nem hiszem hogy kezdoknek van, elejen inkabb szoftverfejlesztes elmeleterol beszel, aztan gyakorlati dolgok assemblyben es prologban vannak. az elobbi a gepi kodhoz all kozel, mig utobbi egy logikai programozasi nyelv. mindketto jo dolog, de nem hiszem hogy ezekkel akarsz eloszor megismerkedni
-
zotya678
csendes tag
válasz
zotya678 #2076 üzenetére
Találtam egy ilyet az első találat Ez szerintetek jó könyv? De attól még jöhetnek linkek!
-
Gyuri16
senior tag
válasz
zotya678 #2074 üzenetére
a pythont nem nagyon ismerem, de az egy magas szintu, objektumorientalt nyelv, nem hiszem hogy ilyennel kellene kezdeni.
ha webfejleszteni akarsz, akkor html-t mindenkeppen kell tudnod (egy kis megjegyzes, a html nem programozasi nyelv, hanem egy leiro nyelv), ehhez nem art egy alap css tudas is (a megjelenitesert felelos, stilusleiro nyelv). ezekkel fel tudsz epiteni egy statikus weblapot. ha tovabb akarod vinni a dolgot, es dinamikus tartalmat is irni, akkor szukseges hozza valamilyen szkriptnyelv (ebbol van kliens oldali pl javascipt es van szerver oldali pl php). ha ezeket tudod, akkor jon az adatbazis resz, mivel biztos lesznek adatok amiket akarsz a szerveren tarolni (pl felhasznalo nevek), ehhez nem art tudni sql nyelven komunikalni az adatbazissal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Mégis mehetnek Kínába az áprilisban korlátozás alá helyezett AI gyorsítók
- Mercedes topic
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- The Alters teszt
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Philips 58PUS8505 Smart LED Televízió,146 cm, 4K Ultra HD ,Android, Ambilight, HDR10+ KIJELZŐHIBÁSAN
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Lenovo Legion Go 512GB + rengeteg extra!
- Bivaly erőmű Lenovo P1 G3 (Core I9 8mag/16 szál 32Gb DDR4 1Tb SSD 4Gb Nvidia) MAGYAR laptop eladó!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest