Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Xiaomi 17 - még mindig tart
Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
Soak: Hőcserélő...
B@bL3ve5:
Egyre viszont kiváncsi lennék, mint exklímás szaki..
Melyik megoldás ez?
1 Hűtött térbe tesztek radit...ami a vízhűtésre van kötve... (vagy olyan mint a szódagépnél?)
2 Esetleg egy 2 körös hőcserélőbe toljátok a szajrét, ahol az egyik körbe a gáz...a másikban a víz van...ennél a megoldásnál wizard ütletét is lehetne kombinálni...
Egy árnyékos falra kitenni, vagy ahol nem süti annyira a nap...amikor tél van akkor is eléggé lehül a hűtőfolyadék (vizhűtésé)...amikor meg tavaszodik, akkor kompi ON...füldugó UPP!, azt hadd szóljon ezerrel..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
B@bL3ve5
senior tag
kompresszor...őő nem értem h e szó alatt mit értessz

amiből áll a cucc : hűtő kompresszor
, egy nemtudom mi (itt folyik át a víz s hül le elég drasztikusan) s egy radiátor ahol a gáz lehül. haver ipari fagyállóval töltötte fel a rendszert. 70-80ig van hitelesítve, nem kell higítani, nem eszik meg semmit stb stb... -
B@bL3ve5
senior tag
reméltem h felkeltem az érdeklődéseteket
a pár ezer forint nekem 25K
de működik
van egy alap vízhűtésünk s a rendszerbe még bele építünk egy..höhh....majdnem olyasvalamit mint a csapolt sörnél. a sört nem hűtik hanem amikor csapolják, akkor az átfolyásnál hül le. hülyén fogalmaztam de ez a lényege. holnap melózom de ahogy van szabadnapom fényképezek s rakom fel 
-
shteer
titán
válasz
B@bL3ve5
üzenetére
egyáltalán nem biztos, h úszna a gép... van itt olyan bátor kolléga, aki kint tartja a radit télen is. nem úszik a gépe, mert kicsit nedvesedik ugyan a cucc, csöpögés nem fordul elő ennek ellenére - valszeg folyamatosan párolog, vagy egy bizonyos szintnél leáll ez a párásodási jelenség
ennek ellenére vékonyan szigetelheted a blokkok azon felületét, ahol a levegővel érintkezik + a belső légmozgás is segít
DE arról a folyadékhűtő megoldásról viszont jöhet minden infó
+ kép az olyan vizuális típusúaknak, mint amilyen én vok 
-
B@bL3ve5
senior tag
haly
egy olyan kérdésem lenne, hogy ti mit szóltok egy olyan dologhoz (lehet h volt róla már szó s ha igen sry h felhozom) hogy a vizet egy folyadékhűtővel még plussz lehűteni? hűtős ismerős összedob egy ilyet pár ezer forintból. haver már be is illesztette a rendszerébe és egy 2.8ra felhúzott Q6600(b3 szoal nem G0) terhelve 30fok neki. terheletlenül 2!!!! nekem egy gondom lenne ezzel h 2 foknál kicsapódik. mit lehet ezellen csinálni h ne "ússzon" a gép?

-
^Sunrise^
tag
Es ha mar a temanal vagyunk a kov. kerdesem, hogy celszeru a haz 2 oldalan levo radikat bekotni a rendszerbe.
1. elkepzelesem:
1. oldal - tartaly - pumpa - blokkok - 2. oldal2. elkepzelesem:
1. oldal - tartaly - pumpa - blokkok - 2. oldal - blokkokMi a jobb nekem?

-
Samanbacsii
őstag
válasz
Reset Elek
üzenetére
Én is passzív és részlet szomjazó vagyok!
Ha jól olvastam mindkét félnek a lapított csövű radik lennének jók... és aztán optimalizálni az áramlást!... -
Psych0
őstag
válasz
Samanbacsii
üzenetére
hasonlót csináltam én is, csak az két liter víz volt az áldozat meg a villanyóraszekrény villanyórástól megszakítóstól...
-
hossszú
őstag
válasz
Samanbacsii
üzenetére
En a helyedben csak szaritgatnam v. inkabb suritett lefegovel kifuvatnam mert a slotokban bentmaradt nedvesseg kesobb is zarlatot okozhat, nembeszelve a korroziorol.
-
Samanbacsii
őstag
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Samanbacsii
üzenetére
Azért ott valószinüleg Fortuna is besegitett. Nomeg ugye,ha nem volt áram alatt,és kitörölgetted rendesen,akkor nem lehet gond

-
Samanbacsii
őstag
Más:
Összerakás közben sikerült néhányszor lemosnom az alkatrészeket.
(Fél szemmel néztem, hogyan telnek a csövek mire túlöntöttem a tartályt...)
A kellemes meglepi az volt, hogy a desztvíz-anticorro testvériség (minden extra szárítgatás nélkül!), nem okozott zárlatot sehol. Vga-ba befolyt, a vga slot is vizes volt sőt, ahogy a drótokon lecsurgott a molexek is "megteltek".
Jó, mi?
Szóval, papírtörlő és kifújás után ment minden. Persze, lehet szerencsém volt.
Ha vki gondolja szívesen segítek gépet összerakni...
-
törölt tag
válasz
Samanbacsii
üzenetére
Csütörtökön megjön a vízhűtésem Nyugdíjas kolléga jóvoltából.
Majd küldök eredményeket, ha egyeltalán sikerül összeraknom.
-
Samanbacsii
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
Amikor 2.fok. ment a d5 akkor szinte semmit nem hűtött, mint a szóda olyan volt a víz. Egyesen ahoz képest töredéke volt a levegő, (hatásfok megnőtt) és a szivaccsal lett tökéletes. A szivacs után túl "nagyot" esett a hőmérséklet, hogy csak a levegő számlájára írjam. Szerintem. De ezt nem tudom számmokkal alátámasztani.
Ahol csomagolásra használják ott érdemes keresni mert egyébként (akvarista, medencés helyeken) igen drága.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Reset Elek
üzenetére
Meg akvarisztikában is használnak ilyesmit...
-
gyurczy
őstag
válasz
Samanbacsii
üzenetére
Ilyen szivacsot hol érdemes keresni?
-
Játékos
addikt
válasz
Samanbacsii
üzenetére
Nade mikor nem volt benne szivacs, akkor keringette a bubikat is a D5??
Mert akkor evidens a dolog... -
Samanbacsii
őstag
Estét!
Nálam történt, hogy miután betettem a szivacsot a tartályba (visszafogta a D5-t):
1: no bubi tovább
2: hült a rendszer kb. 7-8 fokot. (passzív, egy mora és kis ellenállású Koolance blokk, hf cső)
Észrevétel:
Anno írtam, hogy szétszedés után a meneteknél zöld anyagot (patina
) láttam. Most a rendszerben a réz és egyéb csatik felfényesedtek, fém tiszták, semmi oxidáció.
"Víz alatt" vannak nem érintkeznek a levegővel.
Úgy néz ki az "anticorro" (levegő nélkül) mégis teszi a dolgát.? -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Reset Elek
üzenetére
Viszont rájöttem, hogy ez remek! "szilikon"-szóra rákeresve bármikor előszedhető ez a hasznos hozzászólás. Legalábbis én ezt már biztos nem feledem
-
szacsee
nagyúr
válasz
Reset Elek
üzenetére
Köszönöm, hogy lassan de biztosan betömködöd fejemben a fekete lyukakat.
.mármint a hozzászólásaiddal. 
Nekem passzív rendszerem van...
"A másik fura dolog passzív rendszereknél fordul elő. Itt az áramlási sebességnek optimuma van, ami alatt is, fölött is kismértékben romlik a radi teljesítménye. Pár pár sejtésem, hogy ez mitől lehet, de inkább máskor fejteném ki."Ha kipihented magad és összeszedettnek érzed, hogy ezt kifejtsd, akkor szívesen várjuk...
icom a szavaidat, ecem a pörkűttet mester..
-
válasz
Reset Elek
üzenetére
Köszi a kielégítő választ!
Soak: Te nyertél

-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Reset Elek
üzenetére
Tudod, hogy nem kötözködésből irtam. Csak gondótam szólok

-
FID
őstag
szacsee mivel olyan kiváncsi vagy hát ittvannak a sokkolo képek!
[link] -
gyurczy
őstag
válasz
Reset Elek
üzenetére
Ingyen továbbképzés! THX!

-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Reset Elek
üzenetére
"szilicium", gondolom én. Csak szólok,mert én szeretlek, tudod,mielőtt valaki kevésbé kedvesen szól

BTW remek,fejemben komoly űrt pótló hsz.
-
Soak
veterán
válasz
Reset Elek
üzenetére
Wáó ... thx

Tehát ha jól értelmeztem ,egy aktiv radival szerelt rendszerben minnél nagyobb áramlási sebesség a jó? -mivel a két anomália ilyenkor nem fordul elő -
-
P00By
nagyúr
válasz
Reset Elek
üzenetére
Most már ezt is tudom, hála megint néked
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Reset Elek
aktív tag
válasz
szacsee
üzenetére
Bizony mondom néktek a valót, felnyitván a ti szemeitek!
"A logika azt diktálja ,hogy a gyorsabb a jobb mert ugye a blokknak kevesebb ideje van felmelegiteni a vele érintkező vizet és ezért majdnem mindig az aktuális vizhőmérséklet hűti és nem több . Viszont ,ha gyorsabb akkor kevesebb ideje is van leadni a radiban a hőt, nem?" - Soak
Ha a gyorsabb rosszabb, mert kevesebb ideje van leadni a hőt a radiátorban, akkor kevesebb ideje is van felvenni a hőt a blokkban, nem? És akkor egy csomó hő maradna a priban, amitől túlmelegedne, nem? Vagy hogyisvanez?

Vagy ha lassabban áramlik, akkor jobban le tudná adni a hőt a radiátorban, de a víz túlmelegedne a blokkban?Felejtsük el végre ezt a "gyors víz nem tudja leadni a hőt" berögződést. Az egész egy téveszme. Ha nem tudná leadni a hőt, akkor fel sem tudná venni, arról nem is beszélve, hogy a méggyorsabban mozgó levegő még köszönni sem tudna nekik...
Pusztán áramlási és hőtani alapokra visszavezetve a kérdést a blokkban és a radiátorban is ugyanaz a jelenség játszódik le, ez pedig a hőátadás.
A hőátadás során egy szilárd anyagból egy folyakényba vagy légneműbe vándorol át a hő. A folyamatot három tényező befolyásolja: az érintkező felületek nagysága, a köztük lévő hőmérsékeltkülönbség, és a hőátadási együttható. Az átadott hő mennyisége egyenesen arányos az érintkező felületek nagyságával, egyenesen arányos a hőmérsékletkülönbséggel, és egyenesen arányos a hőátadási együtthatóval.Maga a hőátadási együttható két dologtól függ: az érintkező felületek geometriai kialakítástól és az áramlási sebességektől. Míg a felület geometriájának változtatása még ma sem egzakt tudomány, az áramlási sebesség növelése minden esetben növeli a hőátadási együtthatót.
Egy prociblokknál a hűtőfelület viszonylag kicsi, mivel maga a hőtermelő szilikon is eléggé kicsi, és ehhez kell igazodni. A hőmérséklet különbséget is alacsonyan kell tartani, különben elfüstölne a processzor. Ahhoz, hogy a felületek nagyságát és a hőmérsékletkülönbséget alacsonyan tudjuk tartani, magas hőátadási együttható szükséges. A hőátadási együttható kétféleképpen növelhető: a felület kialakításának megváltoztatásával (mikrobarázdák, új bordakialakítások, de pl a Swiftech Storm "befecskendezős" rendszere is ezt a célt szolgálja) ,vagy az áramlási sebességek növelésével. Tehát a blokkban a nagyobb áramlási sebesség jo*!
Egy radiátornál a hő a folyadékból a szilárd anyagba vándorol át, de ugyanazok a törvényszerűségek érvényesek itt is, mint a blokknál! (Tehát a hőátadás jelenségének mindegy, hogy szilárdból folyadékba vagy folyadékból szilárdba történik-e a hőátadás.) Az egészbe bekavar, hogy a hőt végül a levegőnek kell átadni, aminek viszonylag kicsi a fajlagos hőkapacitása és a sűrűsége. ( 1 liter melegvíznek kb 5 köbméter hideg levegővel kéne érintkeznie, hogy ugyanannyival változzon meg a hőmérsékletük.) Ez azt jelenti, hogy a víz nagyon könnyen fel tudja melegíteni a levegőt, és ennek elkerülésért kívánatos a minél nagyobb érintkező felület a víz a és a levegő között. A nagy felület tehát adott, de ezt sem lehet a végtelenségig növelni, mert túl drága lenne, túl nehéz, túl ormótlan, stb. A hőmérséklet-különbségekkel itt sem sokat játszhatunk, mivel épp ezt akarjuk a legkisebbre csökkenteni. Marad a hőátadási együttható piszkálása. A radiátor vízoldali felületével nem lehet sokmindent kezdeni, legalábbis míg ki nem tenyésztenek olyan pici fúró-maró szakmunkásokat, akik beleférnek egy 12-es csőbe, úgyhogy itt is marad az áramlási sebesség növelése. Tehát a radiátorban a nagyobb áramlási sebesség jo!*
Szóval körülbelül ennyi az elméleti háttere a dolognak.
Mondom az elméleti háttere.*Létezik két fura anomália.
Az első, mikor nagyobb átmérőjű keresztmetszetben laminárisan áramlik a folyadék, és a vízben a belső régiókból csak hővezetés útján jut ki a hő a csőfalra. Ilyenkor lehet, hogy víz túl gyorsan áramlik át a hűtőn, és a középső rész nem tud rendesen lehűlni. Viszont ezt a jelenséget teljességgel megszünteti a radiátorban lévő keverőtér, fordítókamra, vagy akár egy könyök is. Lapított vízterű radiátornál pedig elő sem fordul, hiszen a vízréteg vastagsága elég kicsi.
A másik fura dolog passzív rendszereknél fordul elő. Itt az áramlási sebességnek optimuma van, ami alatt is, fölött is kismértékben romlik a radi teljesítménye. Pár pár sejtésem, hogy ez mitől lehet, de inkább máskor fejteném ki.
A fenti két eset inkább csak a rendszerek finomhangolásánál játszik szerepet, és ott sem túl nagy súllyal, szóval ez inkább csak két elgondolkodtató, vitaindító kiegészítés.Javaslom nézegetni a Swiftech oldalán a radiátorok diagramjait.
Remélem mindenki választ kapott a kérdéseire. Ha mégsem, vagy valahol érthetetlenül fogalmaztam, egyszerűen csak kérdezzen. -
P00By
nagyúr
Hinnye volt mit olvasni, bőven! Nem mentem volna vidékre, ha ezt tudom

-
kiborg
aktív tag
Jut eszembe:
Az everest a cpu-t 22 foknak írja, a magokat 28 foknak. IDLE !!!
Ezek az értékek rendben vannak ? -
kiborg
aktív tag
HAli 4 all!
Beheggesztettem a vizet a gépbe.
Blokk XSPC Delta . Nex.Tripla Extrem radi, Laing DCC-VC + alphacool NB blokk.
Annyi a bajom, hogy a DCC kib@szott HANGOS
Javaslatok halkításra ? Ha becsomagolom szivacsba nem melegszik túl ? (elvégre azt is víz hűti, úgyhogy valsz nem
)
Egyéb 5letek ?
Feszcsökkentésen gondolkodom még.
Terhelni próbáltam (kicsit összeszorítottam a csövet) de még hangosabb lett, úgyhogy ez nálam nem jött be
Kiborg
-
^Sunrise^
tag
Na, hazteto kivagva, tartaly beleprobalva, elozo vizhutesbol meg 6 lyuk latszik a haz tetejen ami a tripla radit tartotta, jovo heten nezek vmi faxa kilincset hogy eltuntessem oket.

-
gyurczy
őstag
A szövegben írják, hogy az áramlási sebesség növelése milyen hőfokváltozást okoz, legalábbis D-Tek Spiral-nál konkrétan megtaláltam, a többi blokk tesztjénél is ott lesz.
Sajnos elég régi cikkek vannak, új cuccokat nemigen teszteltek, a legfrissebb:
"I found that reducing flow to 0.5 gpm resulted in a performance decrease of about 0.8ºC and increasing flow to 1.5 gpm resulted in a gain of about 0.8ºC. "
Eszerint nagy varázslat nemigen van, 1°C körüli szórás a 0,5-1,5 gallon/perc szállítási sebesség környékén sztem annyit sem számít mint halottnak a langyos beöntés.

És a végére, csak mert nemrég volt téma: Táp utólagos vízhűtése.
-
^Sunrise^
tag
Megyek ismeroshoz mindjart likat vagatni a Lian Li-be, majd teszek fel kepeket ha mar be lesz szerelve a tartaly veglegesre. Sajnalom azert szegeny hazikot, agyon lesz furkalva mire kesz lesz a projekt.

-
Nyugdíjas
nagyúr
Megy ám az okositás rendesen má megen gyerekek. Agyszag van
-
Armando_19
őstag
Szerintetek a Subcooling.hu-n lévő MAG blokk mennyivel jobb mint egy Gyári Asetek Antarctica? Lehet lecserélem a csudába.
-
Soak
veterán
A viz hűti a blokkot, vagyis elvonja tőle a hőt... és ha több ideig marad ott akkor felmelgszik és nem lesz olyan hatékony a hőelvonás ... ez erősen szvsz
... de vegyünk teljesen optimális esetet, mondjuk iszonyu nagy áramlással... elvileg minden pillanatban 24fokos viz érintkezik a blokkal.... viszont ,ha lassabb akkor "megáll" benne és mondjuk flemelgszik 27-re akkor már nem olyan jól hűt... -
válasz
szacsee
üzenetére
hát énsem vagyok szaki egyikből sem, de nem a víz hűti a procit, hanem a proci által termelt hőt vezeti el. Vagyis ha több időt tölt el a blokban több hőt tud elszállítani. legalábbis szerintem
de valószínű erre a kérdésre egy nem túl lineáris karakterisztikát lehetne felrajzolni, ahol szerintem mindkét esetben van egy optimális minimum. -
szacsee
nagyúr
Szerintem a csőmérettől is függ, mivel a nagyobb átmérőjü csövezésű radiba könnyebben megfordul a víz, a kis ellenállás miatt, de pl lassul is az áramlás, ha nagyobb a belső csövek összkeresztmetszete a rendszer csövezésénél, de így nagyobb tömegű víz hömpölög a csövek közepén (értsd jól...több nem érintkezik a cső falával, mint pl kis átmérőjűnél).
Illetve a radi teljesítménye sem mindegy, hogy hány wattát tud visszahűteni, mivel ha optimális esetben a radin végigérve lehül a víz szobahőre, akkor frankó, ha nem, akkor jót tesz a kis áramlás, hisz több időt tölt a radiban, de ugyanakkor a blokkban is...
Na ehhez Reset Elek kellene..
én nem vok áramlástanból és termodinamikából koponya. 
-
Soak
veterán
A logika azt diktálja ,hogy a gyorsabb a jobb mert ugye a blokknak kevesebb ideje van felmelegiteni a vele érintkező vizet és ezért majdnem mindig az aktuális vizhőmérséklet hűti és nem több . Viszont ,ha gyorsabb akkor kevesebb ideje is van leadni a radiban a hőt, nem?... aztán lehet ,hogy nem

-
-
gyurczy
őstag
-
^Sunrise^
tag
Korrekt.

-
gyorsan neki is áltam farikcsálni. létezik az, hogy most hogy lassabban megy a pumpa jobban hűt a rendszer? elméletileg így jobban át tudja adni a blokk a víznek a hőt. Vagy ez hülyeség?
-
válasz
szacsee
üzenetére
Ok, köszi, ezt tudom.
De annyit, hogy mondjuk nekem a pupára 10w van írta.
Egyébként én próbáltam már úgy is, hogy a molex 5 voltos csatijába dugtam, és mindig elindult (kb 4szer mondjuk)gyurczy: Minden megoldható
Mondjuk én arra gondoltam, hogy van egy előlapi ventiszabályzóm, ami 10w-ig terhelhető, és egy venti bemenetére dugnám rá. -
WildDaemon
aktív tag
Nem gyengén néz ki az alu tető (takaritás utáni kép) jól elkezdet korrodálni... mintha nem lenne normálisan eloxálva vagy csak rosszul látom?
jobban jársz ha nem teszel bele semmilyen adalékot.... nekem az ioncserélt víz+ fagyálló teljesen hibátlanul dolgozik és a blokkok belseje teljesen tiszta.... -
bim
veterán
apogee GTX blokkom 5 hónap használat után:1
2takaritás után. jól látható hogy a tetőt megkezdte a korrozio. adalékanyag: innova protekt. ugyanez a folyadékom volt a mexxos xp blokkos rendszeremben és semmi gondjuk nem volt egymással...
-
válasz
szacsee
üzenetére
jah, hogy vegyem le a feszt a pupáról... egyébként pont ezt akartam kérdezni, hogy mennyire szokás, illik, ártalmas a pumpa feszét szabályozgatni?

de akkor mingyárt neki is esek
gondolom a hőmérségletekből úgyis látom, hogy mennyire jó levenni a pupára jutó feszt!
Jah, és köszi
-
válasz
szacsee
üzenetére
Visszaolvastam úgy 7200-as hsz-ig. Több helyen is olvastam, hogy le kell terhelni, mert ha nem hangoskodik, de hogy terheljem? Egy helyen írta valaki, hogy neki a ram hűtőbordák eléggé leterhelik. De nekem nincs ilyenem. (még
) Addig mit csináljak? Rakjak valahova a csőbe egy szűkítést, vagy mi? 
-
helkis
veterán
-
válasz
szacsee
üzenetére
levegősnek nem hiszem, hogy levegős, mert éppen csak a feje teteére nem állítottam a gépet, hogy kimennyenek belőle a bubik. Aztán emeltem sűlyesztettem mindent mindenhez képest. Biztos nem ez a "gyári" levegőtlenítési process, de még kezdő vagyok.
Ennek a leterhelésnek utánna olvasok akkor! köszi
Aktív témák
Hirdetés
- A Kindle-botrány röviden — a digitális tulajdon vége
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Ingatlanos topic!
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- Lenovo T480S i5 8350U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 27% - LG UltraGear 32GS75QX-B Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Apple iPhone 16 128 GB Ultramarine 96% Akkumulátor 2026.07.10-ig Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
- Lenovo V14 i5-1035G1 számlával és garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

a pár ezer forint nekem 25K
de működik
+ kép az olyan vizuális típusúaknak, mint amilyen én vok

(Fél szemmel néztem, hogyan telnek a csövek mire túlöntöttem a tartályt...)
Jó, mi?