- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bepken
veterán
írtátok korábban, hogy a VB már nem igazán érdemli meg, hogy jobban beleássa magát az ember...
tehát az volna a kérdésem, hogy melyik az az alternatíva, amivel a VB-hez hasonlóan egyszerűbb programokat lehetne tervezni? -
bepken
veterán
válasz
martonx #2425 üzenetére
igazad van
sőt! igazából, amikor belefogtam ebbe a kis programba, még azt hittem, ennyit se kell majd a kóddal foglalkoznom...
egy verziót már sikerült megcsinálnom a varázsló segítségével - tehát csak importáltam a táblát, betettem azt az egy szövegdobozt, majd megadtam neki a forrást. szóval valóban sokkal kényelmesebb volt na.
-
bepken
veterán
ja hát én meg ~2 hete, szóval túl sokat én sem tudok segíteni, csak abban, amilyen problémával én is találkoztam eddig
nálam a billentyű figyelés így néz ki:
Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
KeyPreview = True
....tehát (az én olvasatomban legalábbis), ha az adott form aktív, akkor figyeli a leütött billentyűket
illetve van egy "KeyPress" event is:
Private Sub Form1_KeyPress(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs) Handles Me.KeyPress
If Asc(e.KeyChar) = 13 Then
....ez meg az Enter billentyűt várja (ASCII kód: 13)
egyébként engem kifejezetten zavar, hogy sok dolgot a properties résznél és magában a kódban is meg lehet adni...pontosabban az, hogy a properties résznél már beállított értékek nem derülnek ki a kódból. vagy ezzel csak én vagyok így?
-
bepken
veterán
sziasztok!
a következő problémám volna:
teljesen elölről kezdtem a kis művemet, ezúttal külső adatbázisra hivatkozik és ez kellően meg is bonyolította számomra a dolgokat...így néz ki a kereső gomb click event:
Private Sub btnFind_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnFind.Click
'telefonszám szövegének formázása
txtTelNumber.Text = ""
txtTelNumber.Paste()
txtTelNumber.Text = Replace(txtTelNumber.Text, " ", "")
txtTelNumber.Text = Replace(txtTelNumber.Text, "/", "")
txtTelNumber.Text = Replace(txtTelNumber.Text, "(", "")
txtTelNumber.Text = Replace(txtTelNumber.Text, ")", "")
txtTelNumber.Text = Replace(txtTelNumber.Text, "-", "")
txtTelNumber.Text = Replace(txtTelNumber.Text, "+", "")
If txtTelNumber.TextLength > 7 Then
If txtTelNumber.Text.StartsWith("06") Then
txtTelNumber.Text = txtTelNumber.Text.Substring(2)
End If
If txtTelNumber.Text.StartsWith("36") Then
txtTelNumber.Text = txtTelNumber.Text.Substring(2)
End If
End If
con.Open()
sql = "SELECT [tel] from tel"
da.Fill(ds, "tel")
con.Close()
For index = 0 To ds.Tables("tel").Rows.Count - 1
Dim dt As DataTable
dt = ds.Tables("tel")
If txtTelNumber.Text = ds.Tables("tel").Rows(index).Item("tel") Then
lbTelNum.Text = ds.Tables("tel").Rows(index).Item("tel")
Else
lbTelNum.Text = ""
End If
If lbTelNum.Text = "" Then
lbTelNum.Text = ""
lbExist.Text = ""
Else
Me.lbTelNum.Text = Me.lbTelNum.Text
Me.lbExist.Text = "Már létezik!"
End If
Next
End Suba cél továbbra is az volna, hogy a textbox-ba beírt számot keresse meg az access táblában, majd ha megtalálja, azt jelezze.
ez ugye most úgy néz ki, hogy ha a "txtTelNumber" mezőbe beírt szám benne van a táblában, annak értéke kerüljön át az "lbTelNum" mezőbe (és mellette az "lbExist" is írjon ki valamit) >> hogyha a "lbTelNum" üres, akkor egyszerűen nullázza ki ezt a két mezőt.
a gyakorlatban ez működik is, de csak az első érték beadásakor....ha jól sejtem, az lehet a gond, hogy a következő kattintáskor már nem fut le a ciklus.
próbáltam Else ágon újra beadni neki ugyanezt a ciklust, de csúnyán megakasztottam vele a gépet, úgyhogy valószínűnek tartom, hogy nem az lesz a megoldás...várom az ötleteket, véleményeket!
bepken
veterán
válasz
martonx #2412 üzenetére
köszi! utánaolvasok majd, hogyan kell használni - mert gyorsan rákeresve nem igazán fogtam fel a lényegét
igazából még két dolgot kellene megoldanom a teljes lelki-béke eléréséhez:
1. az fent említett karakter felülírást (ezt szerintem meg fogom találni guglival)
2. ha a keresett érték szerepel a csatolt adatbázisban, azt jelezze. - találtam olyan kódot, amivel elértem, hogy msgbox-ként felugorjon a "hibaüzenet", de nekem label-be lenne ideális (ne kelljen feleslegesen ok gombra kattintgatni)...és valamiért ez nem akar összejönni. -
bepken
veterán
azt hiszem, a telefonszám "konvertálást" is sikerült megoldani, bár a gyakorlatban még csak pár példával próbálkoztam:
Private Sub btnFind_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnFind.Click
txtFind.Paste()
txtFind.Text = Replace(txtFind.Text, " ", "")
txtFind.Text = Replace(txtFind.Text, "/", "")
txtFind.Text = Replace(txtFind.Text, "(", "")
txtFind.Text = Replace(txtFind.Text, ")", "")
txtFind.Text = Replace(txtFind.Text, "-", "")
txtFind.Text = Replace(txtFind.Text, "+", "")
If txtFind.TextLength > 7 Then
If txtFind.Text.StartsWith("06") Then
txtFind.Text = txtFind.Text.Substring(2)
End If
If txtFind.Text.StartsWith("36") Then
txtFind.Text = txtFind.Text.Substring(2)
End If
End If
TelBindingSource.Filter = "[tel] = '" & Me.txtFind.Text & " ' "
End Subígy elviekben a vágólapra vett (legtöbbször keszekusza formátumú) számokat szépen "letisztítja" és ezután keres az adatbázisban
mennyire elegáns ez így szerintetek?
illetve arra nem jöttem még rá, hogyan lehetne megoldani, hogy a TextBox-ban található értéket minden alkalommal alapból felülírja.
nem hozott megoldást az sem, ha beállítottam, hogy 7 karakter hosszú legyen a TextBox, mert ekkor alapból az első 7 karaktert kezdte vizsgálni, ami meg ugye esetemben nem igazán előnyös... -
bepken
veterán
rendben, az egyik kipiálva:
a Form1 tulajdonságainál >>"KeyPreview = True"
majd:
Private Sub Form1_KeyPress(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs) Handles Me.KeyPress
If Asc(e.KeyChar) = 13 Then
Me.dataBindingSource.Filter = "[number] = '" & Me.txtFind.Text & " ' "
End Ifa másik kérdésemre viszont egyelőre nem találtam megoldást...
-
bepken
veterán
akkor ismét lenne pár kérdésem:
- hogy lehet azt megoldani, hogy a TextBox-ba beírt szövegre az enter billentyűt lenyomva is rá tudjak keresni? gondolom a TextBox-hoz kell hozzárendelni ezt:
Private Sub txtFind_Enter(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles txtFind.Enter
End Subvalahogy így kell nekikezdeni? ha ide beírom ugyanazt a feltételt, amit a "Keres" gombnál működik, akkor sem akar összejönni valamiért...
- a másik kérdésem pedig az volna, hogyan tudnám megoldani azt, hogy egy a vágólapra felvett számot adott formátumra "átalakítsa"?
tehát mondjuk egy telefonszám esetében törölje a felesleges szóközöket vagy "/ - +" karaktereket -
bepken
veterán
sziasztok!
a sokadik kezdő kérdésem lesz, szóval bocsi azoktól, akik korábban már nem egyet megválaszoltak más topic-ban
egy egyszerű programot szeretnék, ami tartalmaz:
- egy access adatbázist
- egy "azonFind" TextBox-ot, ahová beillesztve egy azonosító számot
- egy "btnFind" gombot, mely segítségével a TextBox-ba beírt azonosítószámot tudom kikeresni
- egy "btnSave" gombot, mellyel hozzá lehet adni az adott azonosítószámot, hogyha még nincs benne az adatbázisbanPublic Class Form1
Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
Me.Munka1TableAdapter.Fill(Me.AzonositoDataSet.Munka1)
End Sub
Me.Munka1BindingSource.Filter = "[Azonosítószám] = '" & Me.azonFind.Text & " ' "
End Sub
Private Sub btnSave_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnSave.Click
Me.Validate()
Me.Munka1BindingSource.EndEdit()
Me.TableAdapterManager.UpdateAll(Me.AzonositoDataSet)
End Sub
End Classeddig meg is vagyok - bár valamiért az adatbázist nem mindig akarja módosítani.....
na de ezekhez az azonosítószámokhoz az adatbázisban tartozik egy checkbox is!
szeretném, ha a program ezek értékeinek megfelelően (true/false) meghatározott szöveget adna vissza.egyébként az ilyesmit Label segítségével szokás kiíratni? (tehát amikor nem MsgBox féle ablakot szeretnénk, hanem csak egy szöveg változót valahova)
remélem nem kérdeztem sok hülyeséget...
köszi erőre is a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Hobby elektronika
- BlueGift @ Logout.hu
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Milyen TV-t vegyek?
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- PlayStation 3
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged