- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple Watch
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mauzes
addikt
Igen, ez lett volna optimális a hosszúság szempontjából, de végül egy 5 méteres meglévő elosztónak levágtam a fejét és falon átdugás után szerelhető dugvillával pótoltam. Innen is jött fel, hogy krimpelésre mi a jó, mert ugyan most megcsináltam, de éreztem, hogy nem maxos minőség.
-
Mauzes
addikt
Otthoni felhasználásra, néha-néha előforduló érvéghüvely krimpelésre milyen szerszámot javasoltok? Vannak ezek a négyzetes keresztmetszetű dedikált krimpelők, de otthonra overkill-nek érzem. Bármilyen krimpelő fogó jó lehet?
Illetve ha tudtok ajánlani olcsó, de elég jó blankoló-krimpelőt, azt is megköszönöm.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, van bármi hátránya annak, ha egy egy-aljzatos hosszabbítóra rákötünk még egy hosszabbítós elosztót, és arra kötjük rá az elektromos eszközöket (router és számítógép)? Vagy van bármi, amire oda kell figyelni? Így tudnám egyszerűen megoldani, hogy a falon át vezetés után megfelelő számú aljaztom legyen a helyiségben (ahol nincs fali konnektor).
A másik megoldás esetleg az, hogy veszek egy darab hosszabb elosztót, annak levágom a villásdugós végét, ezt a véget vezetem ki a helyiségből és utána szerelek rá egy másik villás dugót.
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, nem tudom, jó topik-e, de nem tud valaki Kelet-Pesten megbízható villanyszerelőt? Google értékelés alapján két legjobbnak tűnővel befuccsoltam. Egyik kérte, hogy küldjek képeket, aztán többet nem válaszolt semmire, másik pedig 1 hónapig tele van és nem tud vállalni egy 2 órás melót.
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz Real_Necro #907 üzenetére
Jó tudni. Mondjuk szerelünk fel FI-relét a biztonság kedvéért, az elvileg hülyebiztos.
De akkor vajon mire használta az előző tulaj ezt a 10 méteres kéteres vezetéket? Zsebrádiót kötött rá?
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, újabb amatőr kérdés. Hosszabbítás miatt falon át kellene vezetnem egy elektromos vezetéket, majd utána a csatlakozót és aljzatot rászerelni. Van is elfekvőben egy pont jó hosszúságú vezeték, de kéteres. Mi történik, ha erre védőérintkezős végeket szerelünk (földelő vezeték nélkül) és úgy használjuk random elektromos eszközökkel?
-
Mauzes
addikt
válasz csemberlen #901 üzenetére
Ez most anyag költség vagy munkadíjjal vagy hogy értendő?
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, bérelt családi házban nem működik a csengő. Ilyen régebbi telefonos rendszer, ami elektromosan nyitható bejárati kapura van kötve. Nem tudom, milyen típus, a mostani tulaj sem tud róla semmit (így vette).
Kit lehet ilyenkor kihívni megszerelni, random villanyszerelőt? Az istennek nem találom, ki foglalkozik ezzel.
-
Mauzes
addikt
Sziaszok, családi házban (nem én építettem) van egy olyan áramkör, amire én úgy tudom, hogy az összes emeleti lámpa van kötve. Itt rövidzárlat miatt lecsapja a biztosítékot, felnyomod és vagy azonnal vagy 1-2 másodpercen lecsapja.
Első lépésként az összes lámpából kivettem az égőket, de ez nem segített rajta. Itt mi lenne a további menete a hiba azonosításának? El kellene kezdeni lebontani a lámpatesteket? Vagy vannak olyan lépések, amiket kihagytam?
-
Mauzes
addikt
válasz retesz147 #261 üzenetére
Az a baj, hogy mindig is a konyha körével volt baj, mert ott van több fogyasztó. Ezeket nagyon nehéz nem egyszerre használni. Mosogatógép, mosógép, sütő, ezek közül ha egy is megy, az sokáig megy. Ezen kívül mikró, vízforraló, néha kisgépek.
Írod, hogy átvizsgálás nem ártana, de hát épp most vizsgálta át ez a jóember. 🙂 Elvileg olyat is mondott, hogy rosszul voltak a vezetékek az előző lakó kókányolasa miatt, azokat helyre rakta, gondolom meghúzta (nem tudom).
Őszintén szólva bontással járó nagyobb villamossági munkát már nem tervezek a lakásban, jövőre eladjuk.
-
Mauzes
addikt
válasz csemberlen #259 üzenetére
Bocs, hogy ennyit kérdezek, de szeretném rendesen megérteni.
Tehát jól értem, hogy a C16-os kismegszakító nagyobb áramot enged átmenni a vezetéken, és ezt a régi alu vezeték nem bírja, ezért kiéghet a vezeték/kötés?
Ez csak a biztosítéknál lévő vezetékre vonatozik vagy kiéghet az egész vezeték a falban (azaz a teljes lakás)?
A megoldás lehet az, hogy kicseréli a biztosítéknál lévő vezetékeket rézre, vagy pedig csak az működik, hogy a kismegszakítóból tesz be 6 vagy 10 amperest?
Köszönöm!
-
Mauzes
addikt
válasz csemberlen #256 üzenetére
Köszi a válaszoakt, és félig értem a dolgot, de én full laikus vagyok, ezért légyszi mondjátok már el, hogy
- pontosan mi a baj a C16-tal a 6 vagy 10A helyett
- konkrétan milyen "szakmai" érveket mondjak ennek az embernek? Pl. ő mondhatja, hogy a Fi relét direktben nem kértük, ahogy szekrényt sem. Olyanokat akarok neki mondani, ami egyértelmű szakmai hiba. Bár vélhetően ezt is le fogja szarni, én hogy bizonyítom majd a fogyasztóvédelem felé a munka milyenségét.[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz csemberlen #252 üzenetére
27% áfa volt, tehát nettó 39k.
De akkor most mi a konklúzió? Mennyi lett volna ennek a munkának a reálisabb ára?
Azt meg nem tudom, hogy alu vezeték van-e vagy sem. De ez mit jelent egyáltalán és mi a következménye?
-
Mauzes
addikt
Sziasztok,
Csak hogy lezárjam magamban a sztorit, abban kérnék segítséget/véleményt kérni, hogy átk*rt-e minket a villanyszerelő vagy sem.
Sztori: panellakásban a feleségem egyik nap sütögetett a konyhában, amikor lecsapott a biztosíték. Ő felnyomta, erre sistergés, zúgás, pukkanás jött a szekrényből, ezért gyorsan lenyomta egy fakanállal. Mivel aznap kellett neki a konyha, keresett valami villanyszerelőt neten és kihívta aznapra (csak ő volt otthon). A szaki telefonban azt mondta, hogy kb 15k lesz egy kismegszakító csere a kiszállással. Kijött az ember, megnézte a cuccost, és azt mondta, hogy olyan régi a rendszer, hogy ilyen kismegszakító már nincs, csak egyben tudja cserélni a teljes biztosítéktáblát. 50 ezer volt a teljes procedúra. Én nem értek hozzá, ez volt a régi, és ilyen lett.
A kérdésem az, hogy mennyire volt reális az ár annak fényében, hogy adott számlát és végül is sürgősségi kiszállásról volt szó. Vagy pedig csak az egyedül otthon lévő feleségemnek bemondott egy jó magasat az arc.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Philips LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Villanyszerelés
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Hecht GG 950 aggregátorok
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest