Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Phantom

tag

Hello

Annak idején tanultam néhány dolgot a vonalkódokról, és szeretném megosztani Veletek azt, amire még emlékszem.

1. Magyarország kódja (az EAN szerint) valóban az 599. Ez azt jelenti, hogy a cég Mo-n van bejegyezve.

2. Ha a cég licensz alapján gyárt valamit, vagy csak az összeszerelés folyik magyarországon, akkor az 599 változhat!

3. Magyar termékekre is kerülhet nem EAN vonalkód, hanem pl. olyan, ami az USA-ban és Kanadában rendszeresített. Ez azt jelenti, hogy az anyacég elismeri a terméket olyan minőségűnek, mintha ő gyártotta volna. Amikor tanultam ezekről, ilyen volt pl. a Debreceni Dohánygyárban készített Marlboro :)

4. Könyveknél az ISBN számot, újságoknál ISSN számot kódolnak a vonalak, ez utóbbinál általában EAN add on 2, illetve EAN add on 5 kódolással (plusz 2, illetve plusz 5 számjegy).

5. A vonalkódnak végső soron az a szerepe, hogy egy árutörzsben azonosítsa a terméket. Ilyen azonosítás történik akkor is, amikor az egyszeri vevő pl. parizert vesz, csakhogy a súlyt is kódolja egy POS/EPOS rendszer. Nincs rá garancia, hogy 599-el fog kezdődni.

Végkövetkeztetés: ami 599-el kezdődik, biztosan magyar termék, de ez fordítva nem igaz! Tehát nem alkalmas a magyar termékek egyértelmű azonosítására. Orbán Viktornak pontosabban kellett volna fogalmazni, vagy kicsit utánanézni a kérdésnek...

(Ha valami tévinformációt írtam volna, kérlek javítsatok ki)

bye
    Phantom

Aktív témák