Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- IOS kérdés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
Igen, erről több helyen is olvastam, csak nem pár nap utánra tették az időpontját, hanem vagy 2-3 hónapra, vagy fél évre.
Előbbit azzal magyarázták, hogy a szivárgóáramok miatt a szigetelőréteg túlmelegszik, és szétég, a másiknál pedig a szivárgóáramok miatti hődiffúzióval. (Ez utóbbinak hiszek jobban, ezért ezt írtam le korábban.) -
hobizoli
nagyúr
SNDS=Sudden Northwood Death Syndrome
A magas -1.700V feletti- Vcore miatt egyes vezetekek elegtek a CPU-ban, a rajta folyo aramerosseg miatt. Volt amelyik azonnal meghalt, volt olyan is, ami 2-3 nap alatt: egyre kissebb orajeleket birt, majd vegul mar az alaporajelen sem indult be.
hobizoli -
panda
tag
Epox 8rda3i, nalam sem stabil a proci 200 fsb-n mindig, meg akkor sem, ha 1.75-re huzom. Erdekes, hogy a prime-on nem mindig hibazik csak neha, mert naponta megcsinalom tisztan hobbibol(hulyen hangzik), legalabb 3 orat csinalja es lassan begolyozom :O Gondolom kifogtam az egyik szart a 2 kozul. :(((
-
1800+ Thurugred nek az 1,825 sok vagy tuléli még egykét évig ?55C terhelés alatt....
-
Peat;)
veterán
Egyébként a 2500+-osank nem 1,625 az alapfeszültsége? Én annyit állítottam be neki és így is megy 2100 mhz körül:)
Az 1,7v meg biztos nem árt mert a gigabyte alaplapok alapból annyit adnak a procinak. -
Sundesz
addikt
És 1,7v nem sok 2500+-os bartonnak? Mert azon gondolkoztam annyira felteszem...
-
mr_ricsi
veterán
''Ez a szivago aram ize dolog, ez a kisebb Vcore-ra jellemzobb, lasd Prescott''
A Prescott 0,90 mikrométeres gyártástechnológiával készül, emiatt vékonyabbak a szigetelőrétegei, és azonos corefeszültséggel nagyobbak volnának a szivárgóáramok. Emiatt a corefeszültséget csökkenteni kell, ami a melegedésre jó hatással van, viszont a jel/zaj viszony szempontjából kedvezőtlen.
''tobb aram folyhat, amit a vezetokeresztmetszet nem biztos hogy elbir, es igy elobb-utobb eleg''
Amit itt leírtál, az szimplán a melegedésről szól, azaz ha a vezetőt az átfolyó áram hőhatása egy határon túl felmelegíti, akkor elég.
Én viszont a termo-diffúziós jelenségről szóltam, amikor a vezetékek közötti szigetelőrétegek vállnak vezetőképessé, anélkül, hogy a hőmérsékletük a gyárilag megengedett határt túllépte volna.
''igy doglottek meg SNDS-l a NW-k is''
Mi van??? -
[L]http://www.mersenne.org/freesoft.htm[/L]
-
Peat;)
veterán
Prime 95-hez valaki dobna egy linket vagy mailben elpasszolná? Köszi
-
hobizoli
nagyúr
Ez a szivago aram ize dolog, ez a kisebb Vcore-ra jellemzobb, lasd Prescott:U...
Nagyobb Vcore-nal tobb aram folyhat, amit a vezetokeresztmetszet nem biztos hogy elbir, es igy elobb-utobb eleg, igy doglottek meg SNDS-l a NW-k is. Ezen semmilyen hutessel nem lehet segiteni, mert csak ugy lehetne, ha direkt a vezeteket hutenenk, az meg nem igazan kivitelezheto jelenleg:D.
hobizoli -
petyax
aktív tag
ASUS A7N8X-X.
Próbáltad Prime95-öt futtatni, hogy hibázik-e? Mert nemek is elmegy 1.7V-on úgy, hogy nem fagy le semmi, de Prime95-ben egyből hibázik és ez nem túl jó. Persze lehet, hogy a procim ócska :))
Egyébként nem a RAM a probléma, mert többel is kipróbáltam és a proci a gyenge pont. (A ram Hynix ''D43'') -
madve
tag
Hi,
Milyen lapod van hogy ennyivel több feszt ad? A proci is elég gyanus. Az én Bartonom alapfeszen simán megy 3200+-ként, 1,75V-on pedig viszi 216Mhz-s fsb-t atomstabilan. Igaz itt már 55 fok fölé is megy a procihő. Lehet hogy kifogtál egy nem túlzottan jól tuningolható procit. A memóriáid milyenek. Az én első procim se bírta a húzást. Váltottam RAM-ot és lehetett húzni.... -
petyax
aktív tag
Na mégegy kérdés!
AIDA-ban van a CPU és CPU Diode hőmérséklet. Nálam ha leterhelem a procit, a dióda hőmérséklete gyorsan felmegy 5-6fokkal, a CPU lassan követi és idővel beéri. Tehát kb. egy hőm-en lesz mindkettő.
Egy másik Barton-nál meg alapon CPU:41 fok, CPU Diode: 53 fok. Ezen a gépen terhelve a CPU felmegy 50 körül a Diode meg 63-ra.
Igaz, hogy az első gépen Zalman ALCU van, a másodikon vmi. gagyi hűtés.
Most valamelyiken nem méri jól? -
petyax
aktív tag
-
petyax
aktív tag
-
mr_ricsi
veterán
0,13mikronos procinál léghűtéssel 1,75V-ra teszik a megengedett max. feszültséget.
Efelett nagyon megnőnek a szivárgóáramok, amelyek a meleggel együtt azt okozzák, hogy a szennyezőatomok megindulnak a szigetelőrétegekbe, amitől azok fokozatosan egyre vezetőbbekké vállnak. Egy ponton az áram átjut rajtuk, és a proci meghibásodik.
Ez kettős játék, tehát ha jobban hűtött a proci, akkor nagyobb feszt lehet alkalmazni.
Nincs táblázatom, hogy a nálad lévő 1,84V és 45-55°C-nál mennyi a várható élettartam, de 1,85V és 60-65°C-nál akár fél-1 évre is lecsökkenhet. (Ez Inteles adat, az AMD azért kicsit talán jobban bírja...) -
madve
tag
Hi,
Szerintem az 1,8 az már felső határ, de jó hűtéssel nem lehet gond. Az én procim is 55 fok körül van alapfeszen 3200+-ként pl. 12 óra játék után (UT2004,FarCry,Call of Duty) Az élettartamára tekintve biztos károsan hat, de ez nem annyira lényeg, 2 évnél tovább nem használod ugysem. A zalman 7000Alcu-d van? Ha igen akkor nem kell izgulnod mert az HŰT!!! :C -
ToBeY
nagyúr
Vízhűtés,de tényleg nem egészséges szerintem az 1,8v
[Szerkesztve] -
petyax
aktív tag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 2500+ -os Barton 3200+ -on csak 1.8V-os VCORE beállítással atomstabil, ami 1.84V AIDA szerint. Ez mennyiben káros a procinak? Vagy jó hűtés mellett nem probléma?
Zalman ALCU van a procin.
24 fokos szobában alapjáraton 45 fokos, terhelve (prime95-1óráig) 55 fokos.
Gondolom nyáron 58-59-re is fel fog kúszni :))
Várom a véleményeket. THX
Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- Elektromos cigaretta 🔞
- Óra topik
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- DUNE médialejátszók topicja
- CES 2026: újraértelmezte a billentyűzet fogalmát a HP
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Napelem
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-G8 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 8/256GB (MLY33MG/A) éjfekete - 141 Ciklus - 1+ év garancia - HUN
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest