-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
geprombolo #4854 üzenetére
Ugye utánaolvasgattál? Linkeltem magyar nyelvű leírásokat. Amíg nem írsz magadnak egy Conky szkriptet, addig nincs miről beszélni. Sokat le is lehet tölteni, amelyik tetszik. De ezeket is igazítani kell azért, mert pár kiegészítő műveletre szükség lehet.
Ha nem akarsz ezzel szórakozni, akkor javaslom, hogy keress valamilyen másik megoldást a problémára. Akár egy egyszerű indikátor is megteszi az órajel kiírásához, pl. cpufreq. -
válasz
geprombolo #4846 üzenetére
A saját konfigurációs fájlodat használtad hozzá? Az indítópultba lehet berakni, és akkor automatikusan elindul.
-
válasz
geprombolo #4835 üzenetére
Itt meg találsz leírásokat a Conky-ról magyar nyelven.
-
válasz
geprombolo #4835 üzenetére
-
válasz
geprombolo #4832 üzenetére
Ilyesmit akarok én is építeni, csak az alaplap ki a házból, és valami ultravékony fa házba, winyóval, mindennel beépíteni
Ma nézegettem a laptop alaplapokat, és rájöttem, hogy semmi lóvé nincs rá -
válasz
geprombolo #4832 üzenetére
Általában Conky-t használunk erre, nálam így néz ki. Az asztalon helyezkedik el, ott valahol. Hogy mi és hogyan jelenjen meg, azt te határozod meg, amikor megírod hozzá a konfig fájlt.
-
fradi81
veterán
válasz
geprombolo #4830 üzenetére
Fél DELL, fél háttérkép
-
válasz
geprombolo #4809 üzenetére
De, pontosan
Mondjuk egy céges szervernél már nem mindegy, de otthon... -
Nagytalp
senior tag
válasz
geprombolo #4749 üzenetére
Mit meg nem teszünk a nőkért!?
Én is át akarom állítani az enyémet Ubuntura. Lesznek álmatlan éjszakáink!
-
Nagytalp
senior tag
válasz
geprombolo #4745 üzenetére
Nekem pár perce akart Firefoxot frissíteni de letojtam. Chromiumot használok de miután írtad ezt a problémát rálestem és nálam is full magyar, egy kb. másfél hete telepített 12.10-en.
Lehet, hogy ha most megnézed a frissítéseket akkor már benne lesz az új verzió.
-
Gebriel
veterán
válasz
Akkor csak frissíteni kell a foxot és kész.
-
válasz
Én az égvilágon nem csináltam semmit, csak magyar nyelven telepítettem a rendszert, és magyar a Firefox is, méghozzá teljesen. Ezért sem értem, hogy ti mit szenvedtek itt vele.
-
Gebriel
veterán
válasz
geprombolo #4736 üzenetére
Nem egyszerűbb a firefox eszközök-kiegészítők beállításnál ezeket letölteni vagy beállítani?
-
Nagytalp
senior tag
válasz
geprombolo #4728 üzenetére
-
válasz
geprombolo #4738 üzenetére
Te magad idézted a megoldást, de segítek, az első két sor szól róla:
A Rendszerbeállítások -> Nyelvi támogatás alatt telepítsd a nyelvi fájlokat, amelyeket felajánl. A magyar nyelvet húzd legfölülre, alatta legyen az angol. -
kispx
addikt
válasz
geprombolo #4738 üzenetére
"Hogy lehet leszedni terminálban a magyar verziót?"
sudo apt-get install firefox-locale-hu -
válasz
geprombolo #4736 üzenetére
Igen, miért mire írtam volna?
-
afgk2012
tag
válasz
geprombolo #4733 üzenetére
Persze, sokkal. Én évek óta használom. Fizetek 10 Euro + ÁFA-t, amiért egy negyedévig ingyen hívhatok vonalas telefont ezen a bolygón. Ha ez letelt, akkor kezd számlázni, és az szintén olcsóbb, mint a Skype árai. De nem akarlak rábeszélni, nekem csak most az új 12.10-es friss 32 bites XUBUNTU install miatt vannak gondjaim a TWINKLE-vel. Azzal nagyon jó hangminőséggel, probléma nélkül tudtam eddig használni. Sajnos most nem tudom felrakni. Szóval ezen mérgelődök.
Remélem itt majd valaki tud adni valami olyan tanácsot, ami végül megoldja ezt a gondot.
-
afgk2012
tag
válasz
geprombolo #4730 üzenetére
Én ide fizettem elő. Nagyon meg vagyok vele elégedve, de kell hozzá a STUN server opció is, nem csak a SIP. Ez okozza az összes problémát.
-
geprombolo
őstag
válasz
geprombolo #4718 üzenetére
Visszatérve az SBM-re: nekem működik. Viszont képtelen vagyok a grubból kicsikarni a verbose módot, meg bootolás elején kb 20 másodpercig semmit nem látok, csak fekete képernyőt. Gondolom itt kellene legyen a szöveg, amit nem látok... Utána néhány másodpercre beugrik az általam beállított splashkép, majd a bejelentkező képernyő. Bárkinek bármi ötlete?
-
kispx
addikt
válasz
geprombolo #4725 üzenetére
ctrl + alt + f7 vagy sudo reboot (újraindítás)
-
fradi81
veterán
válasz
geprombolo #4714 üzenetére
Nagyon úgy néz ki, de az nem ubuntuhoz való.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
geprombolo #4709 üzenetére
-
Rimuru
veterán
válasz
geprombolo #4688 üzenetére
ctrl+o mentés, ctrl+x kilépés
-
válasz
geprombolo #4686 üzenetére
Mivel lubi, ezért gedit sincs (gondolom).
Hamár terminál, akkor ahsználjuk azt.
sudo nano /etc/pulse/daemon.confÍgy.
Nem tudom, hogy hány drivert tettél fel, de élő rendszert le lehet menteni pl a SystemBack progi segítségével, könnyen, egyszerűen. Akár másolni, akár telepítőkészletet létrehozni. (PPA-ból elérhető)
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4681 üzenetére
Ja, elfelejtettem, hogy Lubi
, szóval akkor egy "sudo apt-get install pulseaudio"-val kell nyitnod és egy géprestart is kell, mert a lubiban nincs pulseaudio alapban.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4614 üzenetére
Audacius-sal semmi baj, a hangminőség a PulseAudio beállításain múlik.
Terminálba: gksudo gedit /etc/pulse/daemon.conf
Resample methodot átírod "speex-float-3"-ra.
default-sample-format-ot "s24le"-re.
default-sample-rate-t "96000"-re.
Ha van valamelyik előtt ; akkor azt vedd ki, mert az azt jelenti, hogy hagyja figyelmen kívül a sort. -
válasz
geprombolo #4596 üzenetére
Ez az offline telepítéses sztori azért kicsit bűzlik. Ha a liveCD-vel ment (ami szintén nem tudott volna frissíteni), akkor ami a lemezre kiíródik, az egyrészt ugyanaz, másrészt neki is mennie kéne.
De tény, a megoldás első lépése egy kábeles frissítés. Kábel bedug, frissítéskezelő előhív, aztán check->install.
Vagy terminálban:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y && sudo apt-get clean(azért használtam dist-upgrade -t, mert frissebb kernel így tud települni, ha van)
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4612 üzenetére
Nincs, nagyon régi cucc. Itt a lista, hogy mikkel működik. Még azt nem írtam le, hogy újabb Inteleknél is vaapi kimenet kell a hardveres gyorsításhoz, de mondjuk ez is oda van írva a linkre, hogy hogy meg mint.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4585 üzenetére
XV Overlay a leggyorsabb videókimenet/videóleképező, ha nincs hardveres gyorsítás és open source drivert használsz. Ha ez nincs (pl. amd open source-ból a nagyokosok egyszerűen kivették, pedig nekem szükségem lenne rá) az XV Textured-et kell beállítani. HD sorozatú AMD-knél, ott valami avivo/vaapi videókimenettel van hardveres gyorsítás ha jól tudom, NVIDIA-nál meg vdpau kimenettel lesz. A pulse hangkimenet meg azért kell mert ma már a legtöbb disztróban ez van.
-
válasz
geprombolo #4596 üzenetére
Akkor is fel kéne ismernie, minimum egy kábelen történő frissülés után.
-
válasz
geprombolo #4585 üzenetére
Akkor fent van.
Attól még a GRUB-ba beírhatod azt a beállítást.Gnome Mplayer nálam egy i855G chispetes laptopon képtelen full screent csinálni... VLC jó... Ugyanaz az i915 driver
-
válasz
geprombolo #4582 üzenetére
I915 drivert fentebb írták, de ha beírod terminálba, hogy
sudo lsmod|grep i915 (ez ha kiírja, hogy i915, akkor jó)
vagy
sudo lspci -v
Akkor megtudodA lspci-nél vissza kell görgetni, és kikeresni a VGA kártyát, annak az adatainál lesz, hogy milyen modul van betöltve.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4580 üzenetére
UMplayer-t így tudod feltelepíteni, ami mplayer2-re alapszik. Terminálba kell beírnod természetesen a sorokat. i915 driver fent van (ez csak egy driver szintű elnevezés egyébként), mert az az intel driver, amit már megbeszéltünk
-
válasz
geprombolo #4580 üzenetére
"Nem jutottam vele semmire"
Mi nem ment? Mert ha leírod, akkor esetleg segítünkAmit írtam, az egy 12.04 Lubuntun ki is próbáltam közben
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4576 üzenetére
Terminálba beírod, hogy: "sudo apt-get install vlc" és felteszi.
-
fradi81
veterán
válasz
geprombolo #4574 üzenetére
rendszerfigyelőt megnyitod, vagy ha nem az van valami hasonlót és láthatod a terheléseket, ami 100 körül lesz 720 youtube nézése közben.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4574 üzenetére
Mindenhez fent van alapból az open source driver
Ha AMD vga-d van akkor is fent van mellete az intel, mert ha kicseréled a gépedbe a vga-t akkor egyből működik. Alapból települnek a rendszerrel a driverek, szóval olyan nincs, hogy nincs fent.
Lejátszó: VLC vagy Mplayer2
(#4576) geprombolo: Ez nem Windows
-
fradi81
veterán
válasz
geprombolo #4568 üzenetére
Flash linuxon lassabb mint windowson, 1,2 is kevés a 720-as flash videóhoz.
-
válasz
geprombolo #4566 üzenetére
Rendszergazdaként kéne
Az 1.2GHz is harmatos lesz 720-hoz.De ha át akarod írni, akkor terminálból :
gksudo pcmanfm
Ezzel kapsz egy rendszergazda jogú filekezelőt, és átírhatod, lementheted.
Utána meg
sudo update-grub
mert enélkül nem fogja tudni a grub, hogy átírtad@fradi81 : Mondjuk ja, az harmatos lesz. De nekem pl. addig nem ment egy Lubuntu verzióval a teljes képernyő (semmilyen lejátszóval), amíg egy ilyen jellegű dolgot át nem írtam.
-
fradi81
veterán
válasz
geprombolo #4566 üzenetére
Hello
Annak a leírásnak semmi köze a te problémádhoz. Annak az intelnek simán mennie kell mert alapból nyílt meghajtója van. Szerintem az 1 magos 1Ghz-es proci kevés a 720p-hez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen egeret válasszak?
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Yettel topik
- Drón topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest