- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
LXDE alatt hogyan tudok kizárni egy bizonyos eszközt, vagy egy osztályt az automountból?
Scriptet írnék, ami fényképezőgépről leszedi a képeket, de a gphoto2 csak akkor hajlandó másolni, ha semmi nem fogja az eszközt; a kamera meg valami PTP vagy MTP eszközként látszik ( gphoto2://[usb:002,022]/DCIM ), és amint az automount megkérdezi, mit csináljon vele, a gphoto nem fér hozzá.
Komplette letiltva az USB eszközökre feldobott kérdést jó, csak ugye akkor meg a pendriveokat nem tudja a user megnyitni, mert úgysem találja meg a PCmanfm-ben a pendriveot -
válasz
Skilly #26620 üzenetére
Ha úgyis bent van a gépben, akkor vedd fel fstabba. Illetve jut eszembe, ha nem akarod beírni, rootként adj rá jogokat... Nekem is ilyesmit kellett (nekem kivehető a winyó, ezért nem vettem fel fixre), chmod, stb., és most jó.
A nfts azért maradt jó, mert azt helyből mindenki által írhatóra csatolja, vagy mi. -
-
-
-
válasz
lev258 #26527 üzenetére
És nem KDE. A Lightdm integráció működik (bejelentkező képernyőn megy), a képernyőzároláson hasal el.
Annyit elértem, hogy a zároláskor visszajutok, de csak jelszóval.@cooi111 : Bármelyik. De a sima Ubi felülete nem mindenkinek jön be, a L meg az X emberközelibb
Megnézheted a KDE is, annak is illene jól mennie. -
-
-
Ujjlenyomat-olvasóval van valakinek tapasztalata? Feltettem hozzá a fingerprint csomagokat, szépen megy, de csak sudozni tudok vele, se bejelentkezni, se képernyőzárat feloldani... sőt, zárolásból sehogy nem tudom feloldani, csak parancssorból sudo reboot... de itt megy a sudo ujjnyommal is...
Kubuntu 14.04...
-
-
Megoldódott közben, sry.
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #26205 üzenetére
Nem raksz át semmit. Fogod a network config fileokat, és beleírod fixre az interfészt (jellemzően a kábelest), így lesz neted.
Gyá, most kaparjam elő a külső winyómat, amin a mentések vannak... Itt van leírva is
Behúzod a eth0 -t (kábelen) dhcp-re ahogy itt van, akkor van net, nem a networkmanager kezeli a kártyát.
-
válasz
sz.balazs.95 #26203 üzenetére
Ha kiveszed az egyik interface-t a networkmanager manageléséből, akkor nem vész el. Fixre be kell írni a /etc/network/if... -ba, vagy most éppen ahol az interface fileok vannak.
?? sudo apt-get install wicd, remove networkmanager... nézz utána mert a fene emlékszik már.
-
válasz
sz.balazs.95 #26200 üzenetére
Én nagy megelégedésre használtam wicd -t, kiváltotta a networkmanagert, lehet most jól jönne nektek is.
-
-
-
-
válasz
lev258 #26000 üzenetére
Nnnna. 64 bites OpenJDK. 1.8. , 64 bit. Amúgy minden rendesen megy vele, csak az az egy app nem.
Néztük aktuális Kubuntu alatt is, ott sem ment, csak nem tudom, milyen Java Web Startot tett fel a srác.
Mondjuk nagyon nagy kedvem nincs visszatenni az Oracle-st, mert van más is, amit Web Start alatt használunk, és általában mennie kell :S
-
-
Hello,
Valaki futott már bele olyan Java alkalmazásba, ami bizonyos karaktereket nem fogad? Egy szerver management modulja ad egy Java alkalmazást, amivel távolról elérhető a szerver, de az alkalmazás egyszerűen egy csomó írásjelet nem kezel le. Azaz, mint kiderült, valószínű a Linuxon futó Java Web start, amivel használnák. Valamit lehet ezzel kezdeni?
-
-
válasz
vicces #25669 üzenetére
Kernelparaméter, nem tudom, pontosan mit csinál, de elvileg ha bootoláskor ezt megkapja, akkor valami nagyon buta VGA kezelést használ, ami az ólajtón is ad képet.
A boot paranccsorba kell beírni. Általában elég a telepítőnek, mert a települt OS már rendben szokta a dolgokat kezelni. -
válasz
syler123 #25656 üzenetére
Pendrive-os bootolásnál fb=nomodeset, vagy vesa? Esetleg úgy lenne kép.
Ősi Intel 865g integrált kártyáknál az Lubuntu települő szeret nem képet adni, arra ez jó szokott lenni.A nyílt drivernél meg leet régebbit feltenni, ami támogatja a kártyád.
Mondjuk nyíltra kb. hálát kell adni, hogy valaki megcsinálja, nettó jófejség. -
-
Hello,
Gnome Shellben hogyan tudom eltüntetni a felső panelt, é a tartalmát az alsóra tenni, az ablaklista mellé?
Ééééés, esetleg ezt jó lenne konfigfile-ból csinálni...Ha valakinek van tippje
-
-
-
válasz
#40553216 #25452 üzenetére
Azzal nincs gond, valamit csinál rajta, de a Linux utána még mindig kevesebb helyet lát.
Az a kérdés, van-e valami tuti tool, ami újraolvastatja a filesystem cache-t, pl. a sync viselkedik-e így? Mert az kiírja, csak kérdés, olvasásra is szinkronizál-e?
Elég hülyén van amúgy kezelve az a drive, nincs leválasztva, csak gép altat, drive lehúz, máshol írnak rá, drive visszadug, gép éreszt.Én nem csodálkozom, hogy hülyeségeket lát rajta a Linux, de a tulaj meg az én fülem rágja
-
-
Hello,
Létezik módja annak, hogy Ubuntu (12, de ez nem is olyan fontos) alatt egy NTFS partíciót újra lehessen olvastatni? Külső HDD-t használ a tulaj, és olyan, mintha a gép nem hinné el, amit a filerendszeren egy másik gép változtat.
Igazából csak annyi kéne, hogy újracachelje a partíciót. Sync jó neki?
...Köszi -
Hello,
Más is tapasztalja, hogy kegyetlenül belassul a Firefox?
Kezd idegesítő lenni. T420, Intel VGA, Kubuntu... -
Nem nagyon reagált rá :S
Mondjuk került egy másik (ugyanolyan) CRT is, az jól adja vissza az EDID-et, szóval most megy a zárt meghajtóval, aztán előbb-utóbb kap egy rendes monitort is.
Ja, és most megy a frekiváltás is, csak nem a Cataystból, hanem a Lubuntu monitorkezelőjéből
A Catalyst szerint még mindig 1280x1024x60Hz, mikor már 70-e van a monitor -
-
Hello,
Meg Boldog Karácsonyt mindenkinek
ATi kártyákkal nem nagyon van tapasztalatom. Lubuntu + Firepro felállás, nyílt driverrel ment. Most van rajta gy CRT monitor (amit azon a gépen használtak, az megdöglött, egy ideig CRT lesz rajta). Az EDID-et nem akarja kiolvasni a monitorból (kábel jó), így 1024x768, 60Hz.
Nyílt driverre nem tudtam ráerőszakolni, hogy 75Hz legyen, így felment egy zárt. Persze a 75Hz azzal sem megy. Visszatettem a nyíltat, de azzal meg 640x480-ban megy már. Mit lehet ezzel csinálni...?
Inkább hajtanám a nyílttal, mert annak remélhetőleg nem szűnik meg a támogatása(Google nem sok ilyen esetet hoz.)
Köszi minden segítséget
-
válasz
SektorFlop #23230 üzenetére
Hm, cachelés miatt nem lehet?
-
-
-
-
Van valakinek Geforce2-es kártyával gépe itt? Tudna segíteni, melyik nvidia driverrel működik normálisan?
Lubuntu 14-et tettem egy öregebb vasra, de megint a szokásos "minden fehér" hiba... -
válasz
God Vazzeg #22824 üzenetére
Működik! Csak fogalmam sincs, mitől.
Beírtam 5000 sort a sane configba, usb libusb, usb ID-kkel, anélkül, semmi. Dx3800 driver, persze hogy nem megy. (Ez ugye Dx4450.) Elkezdtem megint felbakolni minden iscan cuccot, amit az Epsonnál találtam, és az iscan-data -t nem ismerte fel a QApt, csak parancssorból a dpkg...De felment. Utána még egyszer az iscan core package, akkor már ment az iscan, csak Could not send command to the scanner, ahogy addig. Párszor kihúztam a scannert, kikapcs-bekapcs, és felismerte. És a 64 bites cuccokkal. A scanner progi elég jó, bár a wines talán kicsit többet tud. A Sane viszont még mindig nem találja...
-
válasz
God Vazzeg #22824 üzenetére
Na, akkor feltolom este a Fujitsura is, az 32 bites
-
válasz
lev258 #22820 üzenetére
Igen, fent is van (ezt írhattam volna). Sane.d epson.conf-ban is bent az USB ID-k, minden. Más gépen scanner jó, lsusb nálam is látja. iscan is van már...
Ami még eszembe jutott, hogy azt olvastam hogy a CX-3800 driverével megy... Az epson library tényleg csak azt supportálja, de hogyan magyarázom meg neki, hogy egy olyat higgyen az USB porton?
-
Hello!
Van valakinek Epson DX4400 vagy hasonló nyomtzató/scannere Ubuntun? Most van nálam egy (amíg el nem adom) és a scanner részét nem tudom beröffenteni, pedig az kéne (a nyomtató nem kell, meg amúgy is rossz, de az legalább működik
) .
Sane és Epson-os iscan driverek fent, mégsem hajlandó látni. A Sane scan ezt mondja 3 USB eszközre :could not fetch string descriptor: Pipe error
Ezekből az egyik az USB scanner...
Valaki csinált már hasonlót?
-
-
-
válasz
Lathronos #22748 üzenetére
Nem tudom, nekem a céges lapos + projektor, az 1 bedugás, esetleg állítok kimenetet. Mostanra ez még windóz alatt is jól működik, de Ubival sem nehéz belőni egy másik megjelenítőt.
Különben procit az asztaliban sem cseréltem a 7 éves élettartama alatt, szóval ez a laposon sem gáz (úgy fél éve csak az van). És lehet cserélni (annyira nem si macerás, ha már szétszedek egy asztalit, akkor pl. ki is takarítom, az is van ennyi idő), de abban sincs durvább Intel chip, így az se kezel 3 monitort. Márpedig még munkaeszközként is több ember van pl. a cégnél, aki 2 monitort hajt, és simán jól jönne neki még egy. És ezt a prociban levő VGA-akkal nem tudjuk biztosítani.
-
válasz
Lathronos #22746 üzenetére
"Már az is felér egy kisebb csodával, hogy 2 monitort kezelni tud, úgy ahogy."
Az már igaz, de igazából a 3 megjelenítő kezelése nem lett volna akkora dolog, nem a 3D teljesítménytől függ.
Nekem is arra van a VGA chip a gépben, hogy képet adjon, de egy laptopban nem tudom cserélni. -
Hát, az ennek megfelelő árú HDMI-VGA ért, de PC-vel nem ment
Mindegy, a lényeg, hogy nem túl drágán még működőt is kap, és nem feltétlen kell dVGA a gépbe.
Amúgy olcsó DP-VGA-ból is tervezek venni, meglátom majd, hogy mit tud.
Inkább az Intelnek jár egy feketepont, hogy csomó VGA-juk nem kezel 2 megjelenítőnél többet.
-
-
-
-
válasz
God Vazzeg #22668 üzenetére
Parajelenség
-
válasz
God Vazzeg #22665 üzenetére
Nem nagyon emlékszem, de Conkynak nem lehet helkyből paraméternek megani a scriptet ami szerint fusson? Ha nem, akkor sry.
-
válasz
God Vazzeg #22663 üzenetére
Nemt'om, nekem csak egy conky -d van az ablakkezelő automatikus indításában.
-
-
Hello,
Hülye kérdés, Google alatt nem találtam egyértelmű választ.
Olyasmit szeretnék, hogy ha 220-ról megy egy laptop, akkor ne ejtse, vagy kevésbé ejtse vissza a procifrekvenciát a terhelés függvényében, kb. mint a performance mód winen. (Viszont akkuról üzemelve vegye vissza, on demand-ban, ami amúgy is alapértelmezett.) Kubuntn nem találtam erre a beépített power managementben megoldást.
Van erre valami értelmes módszer? :S cpufreq csak átkapcsolni tudja.
-
-
-
válasz
_Petya_ #21979 üzenetére
Nem tudom, a KDE alapból mennyire használja a 3D-t (effektek nélkül), de úgy 2013 körül nekem teljesen jól futott a Kubuntu VMware-n egy másik Kubuntu tetején
Amúgy igen, VM terén elég érdekes hogy ilyesmit nem lehet megoldani, pedig hivatalosan ugye lehet.
Tényleg, VGA driver rendben van?
Askubuntun, nagyobb fórumokon is kérdezted? HUP? Hátha ott van, aki jobban benne van ebben. -
-
Mert nem formázni kell, hanem leszedni róla a windóz telepítővel a Linux partíciókat, és a többit majd megoldja magának. Jól el van dugva a dolog a win telepítőjében. Itt megtalálod, hogyan.
-
-
válasz
joecontra #21928 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem érem el. A tablet alapú "szerveren" nincs kijelző, és nincs meg rajta az uinput.ko (kispórolták az OS-ből). Na anélkül nem működik semmilyen VNC-ről az input. Csak a TW kliense képes hálón keresztül inputot szimulálni, de az meg nem tud automatikusan elfogadni kapcsolatot...
-
-
-
-
-
válasz
SektorFlop #21829 üzenetére
Ez nekem is előjön, csak a noti belső hangszórója vs fülhallgatókimenet. TV-nek nincs hangja -> tv progi kinyom, füles be, füles ki, TV elindít és jó.
-
-
-
SODIMM az a modul fizikai kivitele. Milyen chip van rajta? SD vagy DDR?
De szerintem SD, ha jól emlékszem, N6xx mind SD-s.Illetve a BIOS a legtöbb laptopon, főleg az akkori üzleti gépeken (de a mostaniakon is kb.) ilyen fapados szokott lenni. Nem fogsz CL értékeket állítani
-
-
-
-
-
válasz
lionhearted #21769 üzenetére
Hogyan-e?
-
-
válasz
nemurea #21705 üzenetére
Persze, hogy van PCIE a laptopban, ha Core2-nél újabb. Attól még, hogy nincs csatlakozó, esetleg azon kapcsolódik egy rakás periféria.
Különben nem nagyon emlékszem, de ha minden igaz, ezzel kapcsolatos bug miatt volt tiltva egy pár energiagazdálkodási lehetőség. Okosabbak javítsanak ki10-20% az nem nagy procihasználat, más fogyaszt ott.
Milyen gép? Van diszkrét VGA?
-
válasz
nemurea #21699 üzenetére
Meg PCIE energiagazdákodás bekapcsolása, már ha az a bug még van - illetve ha annak idején jól olvastam, sokáig egy bug miatt volt tiltva, ezért fogyasztottak többet a Linuxok. Csak akkor még nem volt laptopom, így nem sokat foglalkoztam a dologgal.
Illetve amit korábban írtam, az Akonadi (a KDE alatt dolgozó adatbáziskezelő) ha bekattan, képes 90%-os procihasználatot csinálni folyamatosan. Ha letakarítja az ember az adatfile-jait, akkor megjavul minden.
-
-
Kubuntu és magas CP asználat újabb kör : A kmail és az Akonadi okozza.
Akonadi leállít, cache pucol, örül.
-
-
Véletlen dupla...
-
Hello,
Másnak is van olyan, hogy 3.13.0-55-generic kernellel (Kubuntu 14.04) elkezdi enni valami a procit?
Nekem a kio_file fogyaszt sokat, Google nem mond semmit hasonló hibákra...
Most megnézem régebbi kernellel. 0-53 végűvel eddig rendben levőnek tűnik. -
-
-
válasz
Hurkaleves #21379 üzenetére
Hát, nem ilyennel kell kezdeni, hanem mainstream disztróval, normál PC-n
Ez olyan, mintha nem tudnál biciklizni, de helyből egy félcsőben kezdenéd hogy te most ugrálsz -
-
-
-
válasz
PiciKenny #21235 üzenetére
Tudd meg milyen wifi chip, és nézz utána, megy-e azzal a verzióval, amit kinéztél. Reáltekből és Atherosból is fogtam már olyat, ami atom cumi, meg olyat is, ami pöccre megy... Meg a 12.04 után van, ami addig ment, utána nem.
Illetve a 15-öst csak akkor tedd fel, ha nagyon kell a legújabb verzió, 14 LTS-sel jobban jársz. -
Anélkül nem nagyon lehet se számítógépet újrarakni, se OS-t telepíteni... De használni se nagyon.
Amúgy nekem sem egyszerű újrarakni, egy nap minimum, de annak nagy része backupolás, meg inkább a szerverek újra belövése a gépemen, tesztelés. Csak egy használható OS, az gyorsan megy. -
-
-
-
válasz
ubyegon2 #21005 üzenetére
"Így hirtelen arra tudok gondolni, hogy a Linux NTFS- re sokkal lassabban dolgozik, ez okozhatja filmlejátszásnál az említett jelenségeket, de más lassulásnak nem lehetne oka."
Sokáig volt (és van) NTFS partícióm Linux gépben, Core2 és AthlonXP esetén sem okozott filmlejátszási gondokat :S Annyival nem lassabb, viszont ha a NTFS töredezett, az nagyon be tudja lassítani. -
Google : Lubuntu
1. találat
Letöltés link a bal felső sarokbanDebianokat annyira nem ismerem, azok az ólajtóra is felmennek, de nem annyira felhasználóbarát, mint az Ubi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Okos Otthon / Smart Home
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest