- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Na jó, de hogyan jön ide az ATI zárt drivere, amely már réges-régóta nem támogatott? Az AMD kompatibilis meghajtóival (fglrx) pedig én semmi ilyesmi jelenséget sem tapasztaltam. Valamelyik korábbi kiadásnál valóban volt egy idő mikor előjött, de nálam már jó ideje simán mozgathatóak az ablakok.
(#5481) afgk2012: Rémálom? Mi a rémálom abban a grub-install parancsban? A chmodolás? Az is megvan hamar, maximum egy perc az egész ha nagyon lassú vagy. Ha meg nem tudod, hogy mely partíciókon van a rendszer és azért nehéz, akkor a Systembackkel sem lenne könnyebb. De azért, hogy egyetlen grub-install parancsot kiadjon egy gomb, én nem fogok külön menüpontot beépíteni.
-
válasz
afgk2012 #5477 üzenetére
Nemigazán tervezem ezt, ennek így külön még mindig nem látom értelmét. Gyári telepítővel indított Live-nál macerásabb a Systemback előzetes telepítése, meg egyébként is csak pár parancs az egész. Viszont van erre már egy teljes alkalmazás is, úgyhogy mit konkuráljak én vele. A rendszer-helyreállítás elsődleges célja nem az, hogy a rendszerindítást javítsa, hanem az, hogy a rendszerfájlokat hozza rendbe.
(#5478) mobal: Normál - főleg kezdő - felhasználónak teljesen felesleges saját kernelt fordítania. Ha nincs semmi speciális igényed (pl. inkompatibilis hardver), akkor bőségesen megfelel a kiadás alaptárolójában levő generic kernel is. Ha túl új a hardvered, akkor esetleg szükséged lehet annál frissebbre is, de azt is készen beszerezheted. Ha nem akarod szívatni magad, akkor bele se vágj a kernelfordításba (főleg gyári konfiggal, minek?).
-
-
válasz
afgk2012 #5470 üzenetére
1. Az az Indítólemez-készítő, és még mindig az alaptelepítés részét képezi, szóval a Dashban megtalálod. Ha nem működne jól, akkor futtasd direkt rootként:
gksu usb-creator-gtk
2. Azokat a partíciókat nem listázza, amelyek csatolva vannak, hiszen azok nem használhatóak. Jelenleg gőzerővel dolgozom az újabb verzión, ott ezek az apróságok meglesznek oldva. Itt egy kép róla. Szóval látsz mindent, és ha kell, akkor azokat a partíciókat gombnyomással letudod választani, amelyek nem szerepelnek az fstabban.
3. Az 1 GB-nál nagyobb fájlok nem kerülnek bele a Live-ba, mert 4 GB a rendszerkép méretének korlátja. Hiába akarod kétrétegű DVD-re rakni, a használatos fájlrendszer nem támogat annál nagyobb fájlméretet.
4. A Wine által generált menüelemek a ~/.local könyvtár alatt található alkönyvtárakban fellelhető .desktop fájlok. Amennyiben ezt a könyvtárat felvetted a kivételek közé, rendszer-visszaállításkor nem fognak törlődni.
-
válasz
afgk2012 #5467 üzenetére
Egyébként könnyen lehet, hogy a Nautilusnál ezt nem lehet alapértelmezettre állítani, hiszen a legújabb verzióból ki is szedték ezt az egész funkciót. Az Ubuntunál ezért váltottak vissza a legfrissebb kiadás esetében a régebbi verziójára. Úgy tűnik, hogy ez a fájlkezelő az idő előrehaladtával csak egyre butább lesz (mint ahogyan az egész GNOME).
A böngészőben meg szívesen segítenék, de én Ubuntut használok, és fogalmam sincs, hogy a Mintesek mit csináltak a Firefoxszal. -
válasz
Skribek #5360 üzenetére
Csak beállítások mentéséhez talán nem kell feltétlenül egy Systemback szintű alkalmazás, hiszen az is elég ha a saját könyvtáradat kimented (másolod). De egy visszaállítási pontba bekerülnek a beállításfájlok is, és visszaállításnál lehetőség van csak azok visszaállítására is.
(#5361) buherton: Nem, ez főleg Gambas.
-
válasz
Skribek #5358 üzenetére
Hát, egyelőre én úgy ismerem mint a tenyeremet, mindenki más meg logikája és egyéb ismeretei szerint használja. Mert túlontúl nem bonyolult a használata és logikus, bár azért lehetnek kérdések. De most éppen nagyban fejlesztem az új verziót, ha az kijött, akkor utána arról írok valami részletesebbet. Előbb már nem célszerű, mivel lesznek a használhatóságot könnyítő módosítások. Kinézetre is módosul, pl. integrált ablakkeretet kap.
Viszont ha bármi konkrét kérdésed van, akkor tedd fel nyugodtan. -
válasz
God Vazzeg #5327 üzenetére
Megoldás mindenképpen van, mondjuk cserélj böngészőt. De nem hiszem, hogy egyébként lenne itt bárki aki egy teljesen zárt böngésző forráskódjával rendelkezne, és abba belelátva bármit is tudna mondani neked, vagy áttudná írni kevésbé memóriapazarlóra.
-
válasz
God Vazzeg #5325 üzenetére
Nálam nem eszik semmit, bár lehet, hogy ez attól van, hogy még csak telepítve sincs. Viszont az Opera bezabál jó pár nyitott füllel és futási idővel 450 MB-ot.
-
válasz
tragiQss #5323 üzenetére
Talán nem a partíciókat kellett volna menteni külön, hanem az egész lemezt. Akkor nem lett volna semmilyen problémád visszaállításnál, ráadásul még a rendszer betöltésével sem.
Egyébként meg javaslok még egy bs=4096-ot is a dd-s parancshoz, ilyen kényes helyzetekben nem árt ha töredék idő alatt végez a másolással. -
válasz
lionhearted #5321 üzenetére
Akarod mondani, hogy 992,5 kB, ugye? Mert pontosan ennyivel lesz arrébb tolódva a hagyományoshoz képest. Ha ez bárkinek lelki problémát okoz, akkor azt tudom sajnálni. Én személ szerint direkt így particionálok.
-
válasz
lionhearted #5316 üzenetére
A GParted is eltolja, méghozzá azért, mert a merevlemezeknek mindegy, de az SSD-knek pedig korántsem. És attól, hogy merevlemezről van szó, nem lehet előre tudni, hogy nem fogod-e klónozni SSD-re. Normál esetben persze eszedbe sem jut, de az a pár száz KB nemigazán számít, úgyhogy teljesen mindegy.
-
válasz
szoke12 #5277 üzenetére
Normál esetben nyilván nem ezt kellene tapasztalnod. Sajnos semmit sem árultál el a hardveredről, vagy, hogy milyen zárt illesztőprogramot ajánlott hozzá, de a Lucid már elég régi kiadás, így könnyen előfordulhat az is, hogy egyszerűen nem is kezeli az elavult zárt meghajtó az újabb videovezérlődet.
-
válasz
McSzaby #5262 üzenetére
Pedig ennyi:
sudo /fájl/elérési/útvonala/fglrx-uninstall.sh
Ha azt írja ki, hogy a parancs nem található, akkor hibásan adtad meg az elérési útvonalat.
Ha a könyvtárában állsz, akkor pedig:sudo ./fglrx-uninstall.sh
Ha normális hibaüzenetet ír ki, akkor azt másold be, hátha megtudjuk oldani. De olyat ne, hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár, vagy parancs nem található.
-
Jónak kell lennie, maximum máshova kell echo-zni. Aztán kis várakozás után tutira átáll az órajel. Ennél alapértelmezettebben csak a kernel konfigurálásánál lehet beállítani, mielőtt fordítod.
Az elérhető módokat a következő parancs listázza:cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
-
Én fogtam és beírtam a /etc/rc.local fájlba:
echo ondemand >/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
Bár nem ellenőriztem a Quantal kiadása óta, hogy változott-e a helyzet, és volt kernelfrissítés is. Merthogy én úgy vettem észre, hogy nem állítódott be a rendszer elindulása után az ondemand mód, és csakis max. órajelen ment a proci.
-
válasz
McSzaby #5232 üzenetére
Ha minden igaz, akkor
sudo /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
de erre nem vennék mérget, lehet, hogy máshová pakolta ezt a fájlt, meg kell keresi.
Egyébként pedig nagyon nem ajánlott ilyen formában telepíteni az AMD grafikus meghajtóját, mert kernelfrissítéskor telepítheted újra. Ezzel a letöltött telepítővel előbb Debian telepítőcsomagokat kell kreáltatni, majd azokat kell telepíteni. Ha így teszel, akkor a dkms gondoskodni fog a kernelmodulok automatikus befordításáról. -
válasz
McSzaby #5227 üzenetére
Az a meghajtó inkompatibilis az Ubuntu 12.10-el. Nem tudhattad, de nem véletlen nem ajánlott fel a rendszer telepíthető zárt meghajtót. Azért nem tette, mert egyszerűen nincs is. A rendszerre sose próbálj nála korábban kiadott grafikus drivert telepíteni, mert egészen biztos, hogy nem fog működni. A 12.6-os Catalystot pedig nem 12.10 után adták ki.
Egyedül azt a PPA-t tudod használni amit már linkeltem, de abból szépen telepíthető ugyanez a meghajtó úgy, hogy a rendszer egyes fájljait is visszafejleszti hozzá kompatibilitási okokból. -
Ha nem akarsz kérdésekre válaszolni, akkor válaszd az automatikus javítást (-p kapcsoló). Ha nagyon nem megy a helyreállítás, akkor formázd le még egyszer ext4-re és eressz rá egy megfelelő undelete alkalmazást.
Egyébként én már egy jó ideje használok ext4-es fájlrendszert - gyakorlatilag azóta mióta az Ubuntuban alapértelmezetté vált -, de soha nem volt vele semmi gondom. Pedig még a naplózást is visszafogom, meg ilyesmi. Egyedül a fejlesztés alatt álló btrfs fájlrendszernél tapasztaltam rendre fájlrendszerhibákat már viszonylag rövidebb használat után is. De adatvesztésem ott sem következett be, max. csak olvashatóba váltott.(#5223) McSzaby: De ugye nem HD 5XXX alatti kareszra raktál fel inkompatibilis meghajtót? Mert abban az esetben nincs min csodálkozni, te magad tetted tönkre a rendszert.
-
válasz
McSzaby #5215 üzenetére
Egyáltalán mit csináltál? Most akkor aktiváltad a zárt meghajtót amit felajánlott a szoftverforrásoknál, vagy valami külső telepítővel machináltál valamit? Mert ez utóbbinál a te felelősséged, hogy kompatibilis drivert raksz-e fel.
Amúgy ha HD 2600-ról van szó, akkor Ubuntu 12.10 esetében egyelőre maximum ezt a PPA-t tudod használni.(#5218) Syl: Lehet, hogy pusztán csak szoftveres hiba, de USB-n keresztül nincsen SMART, így semmi információt sem kapsz arról, hogy hardveresen ép-e a merevlemez. Persze az, hogy valamelyest megy, az már egy pozitív jel.
-
-
-
válasz
#16695808 #5143 üzenetére
Feltételezhető, hogy egy felhasználói szempontból hasznos alkalmazás létrehozása volt a fejlesztő célja. A licenc viszont nem garantál semmit, szóval rajtad áll, hogy megbízol-e benne, és kipróbálás után derül ki, hogy megfelelően működik-e. Ez van. Azt nem hiszem, hogy direkt ártó szándákú lenne az alkalmazás.
-
válasz
lionhearted #5136 üzenetére
Na jó, nem írok, hanem programozok tovább. Úgy tűnik, hogy a fórumra és arra nem tudok egyszerre koncentrálni.
(#5139) tragiQss: Azért egyelőre még nem jellemző az, hogy a külső tárolókban szándékosan kártevőket helyeznének el, de bugok és inkompatibilitások könnyen előfordulhatnak. Csak ezért.
-
válasz
lionhearted #5131 üzenetére
Van vírusirtó program Linux alapú rendszerekre, de leginkább csak a windowsos vírusok ellen védenek. Ez az értelmük, hogy a Windowst megvédje vele az ember. Nem mindenki használ csak Ubuntut. Ha a pendrive-od fertőzött, akkor lehet, hogy az Ubuntudban semmi kárt sem tesz, de ismerősöd Windowsán már igen. Persze mindenki saját felelőssége a védelem, ha neki sincs víruskergetője, akkor így járt.
(#5132) tragiQss: Azért a kártevőket ne keverjük össze a bugokkal és az inkompatibilis csomagokkal. Ezek ellen semmilyen vírusirtó sem védhet.
-
válasz
szoke12 #5124 üzenetére
Eleve fel sem tudod őket telepíteni a dpkg-vel, csak ha kikényszeríted. A 32 bites alkalmazásokhoz 32 bites libek kellenek, amelyeket ugyancsak fel kell telepítened. Amúgy meg az új multiarchitektúra támogatás miatt egy-egy csomagnak mind a két változata fent lehet egyszerre, ezzel sokkal több mindent kell telepítened, és sokkal több helyet fog elfoglalni a rendszer. Nemcsak a háttértároló egységen lesz kevesebb hely, de a központi memóriába is több adatot kell betölteni, hiszen lesz amire kétszer van szükség.
Szerk.: Bár őszintén szólva abban sem vagyok biztos, hogy pontosan mit kérdeztél. 32 bites telepítővel felrakhatod a rendszert egy 64 bites procival rendelkező gépre, de 64 bites csomagokat nem fogsz tudni telepíteni. Mármint ha erre gondoltál volna.
-
válasz
eternam #5049 üzenetére
Innen töltöttem le. Telepítés és frissítés után vagy az oldalsávon az ikonjára jobb egérgomb -> Store, vagy terminálban
steam steam://store
Simán nem indul, mert akkor közli, hogy ez egy zárt béta tesztelés. De így, ilyen kerülőmegoldással már teljesen jó.
-
válasz
eternam #5014 üzenetére
Megbízhatatlan minden külső tároló és PPA, csakis saját felelősségedre használhatod őket. Nekem van PPA-m, és ha úgy támadna kedvem, akkor letörölhetnék minden adatot az összes gépen amin használják. Ki akadályoz meg benne? Az égvilágon senki. Ismersz engem, ismered az ffmpeg-es csókát? Szerintem nem, így pedig nem is bízhatsz meg bennünk. Ha jóhiszemű vagy, akkor az a te dolgod. De ilyen szempontból sokkal biztosabb az Ubuntu hivatalos tárolója. Nem beszélve arról, hogy ha az Ubuntu tárolójában bugos az ffmpeg, akkor jó eséllyel a PPA-ban is az lesz, és ugyanúgy rinyál a felhasználó. És pediglen GPL, mosom kezeimet, én ugyan semmi garanciát nem vállalok arra nézve, hogy minden jól működik.
(#5016) fradi81: Ha kompatibilis az NV meghajtója, akkor igen, máskülönben nem nagyon, hacsak nem ismersz hozzá patch-et, hogy beforduljon a modul. De ilyenkor amúgy is célszerűbb a legfrissebb meghajtóval próbálkozni, a tárolóban nem nagyon frissítik ezeket.
(#5015) eternam: Ez a te döntésed. Komolyan elvárod mindenkitől, hogy úgy gondolkodjanak ahogyan te? Remélem, hogy ezt nem gondoltad most komolyan...
Amúgy meg ha már ide sorolsz, áruld el, hogy mikor szoktam én panaszkodni? -
válasz
eternam #5009 üzenetére
És mi van akkor ha nekem például nem jó az LTS mert inkompatibilis, elavult csomagokat tartalmaz, esetleg hiányzik valamilyen újabb funkció? Akkor mit csináljak, ne használjak Ubuntut? Mert a külső tárolók nem nevezhetők ilyenkor megoldásnak, hiszen hatalmas hibalehetőséget rejtenek magukban, és kifejezetten megbízhatatlanok sebezhetőség szempontjából.
-
Ez is egy megoldás, csak be kell állítani az fstab megtartását és a GRUB újratelepítését. De ha a külön /home-ot nem használod Kubuntun, akkor javasolni tudom a Live készítését.
Most gőzerővel dolgozom az új verzión, abban majd automatizálom ezt, mert nem mindenkinek egyértelmű. -
-
válasz
eternam #4984 üzenetére
Na ne mond, majd pont a processzorral való inkompatibilitás miatt nem fog elindulni, ha-ha.
Elárulom, hogy az x86-os processzorok általában visszafele nem kompatibilisek, előre fele pedig igen. Új utasításkészleteket szoktak beépíteni, esszenciálisakat pedig nem távolítanak el.
Ha pedig lenne az IGP-hez kompatibilis zárt eszközillesztő, akkor annak a modulját is belehetne forgatni a kernelbe és máris működne az is. -
Csináltam ilyet már, igen. Hogy milyen fájlba irányítod az tökre mindegy, például lemez.img.
sudo dd if=/dev/sdX of=/fájl/elérési/útvonala/lemez.img bs=4096
De a partíción legalább annyi szabad hely legyen, mint a mentendő vinyó mérete. Tehát ha 160 GB-os a merevlemez, akkor a lemez.img fájl is 160 GB-os lesz.
-
Nem azt mondtam, hogy kikapcsolom, csak azt, hogy visszafogom, hogy ne írjon annyit.
data=journal
Az adatműveleteket is naplózza. Lassabb és biztosabb, de több írást is igényel.
data=writeback
Csak a metaadatokat naplózza. Kevésbé biztonságos, de kevesebb az írási művelet.
data=ordered
Olyan mint a writeback, de a metaadatok változásainak naplózása előtt az adott fájllal kapcsolatos többi puffert üríti. Ext3-nál még ez volt az alapértelmezés. -
A saját, már ott levő csatolási opcióidat egészítsd ki. A defaults elhagyható ha más is van ott, annak az a lényege, hogy logikailag kitöltse az űrt.
(#4868) Dot: Telepítésre nem igazán alkalmas a perzisztens Live, vagy mondhatni korlátozottan. Nem célszerű frissíteni sem a rendszert így, mert igen hamar megtelik a konténer fájl. Ha ilyen módon akarod használni a rendszert, akkor célszerűbb normál módon feltelepíteni azt a pendrive-ra. Egyéb esetben pedig a központi memória fele áll rendelkezésre, így korlátozottan tudsz telepíteni sima Live-ra is, de újraindítással elvesznek a változtatások.
-
válasz
geprombolo #4854 üzenetére
Ugye utánaolvasgattál? Linkeltem magyar nyelvű leírásokat. Amíg nem írsz magadnak egy Conky szkriptet, addig nincs miről beszélni. Sokat le is lehet tölteni, amelyik tetszik. De ezeket is igazítani kell azért, mert pár kiegészítő műveletre szükség lehet.
Ha nem akarsz ezzel szórakozni, akkor javaslom, hogy keress valamilyen másik megoldást a problémára. Akár egy egyszerű indikátor is megteszi az órajel kiírásához, pl. cpufreq. -
válasz
geprombolo #4846 üzenetére
A saját konfigurációs fájlodat használtad hozzá? Az indítópultba lehet berakni, és akkor automatikusan elindul.
-
válasz
geprombolo #4835 üzenetére
Itt meg találsz leírásokat a Conky-ról magyar nyelven.
-
válasz
geprombolo #4832 üzenetére
Általában Conky-t használunk erre, nálam így néz ki. Az asztalon helyezkedik el, ott valahol. Hogy mi és hogyan jelenjen meg, azt te határozod meg, amikor megírod hozzá a konfig fájlt.
-
válasz
geprombolo #4745 üzenetére
Én az égvilágon nem csináltam semmit, csak magyar nyelven telepítettem a rendszert, és magyar a Firefox is, méghozzá teljesen. Ezért sem értem, hogy ti mit szenvedtek itt vele.
-
válasz
geprombolo #4738 üzenetére
Te magad idézted a megoldást, de segítek, az első két sor szól róla:
A Rendszerbeállítások -> Nyelvi támogatás alatt telepítsd a nyelvi fájlokat, amelyeket felajánl. A magyar nyelvet húzd legfölülre, alatta legyen az angol. -
válasz
geprombolo #4736 üzenetére
Igen, miért mire írtam volna?
-
válasz
Vakegérke #4732 üzenetére
sudo adduser felhasználóneved vboxusers
Ide nem a teljes neved (Somlyósi József) kell, hanem a felhasználóneved. Majd indítsd újra a gépet. Utána már az USB-s cuccokat csatolni tudod a virtuális rendszeredre.
A Rendszerbeállítások -> Nyelvi támogatás alatt telepítsd a nyelvi fájlokat, amelyeket felajánl. A magyar nyelvet húzd legfölülre, alatta legyen az angol.
Szövegbeviteli mezőbe jobb egérgomb -> Helyesírás-ellenőrzés. Aztán jobb egérgomb -> Nyelvek -> Szótárak hozzáadása. De ha magyar a Firefox, akkor a helyesírás-ellenőrzés nyelve is az lesz már. -
válasz
garfield-r #4664 üzenetére
A Windows nem ismeri az Ubuntut, és úgy amúgy a Linuxos fájlrendszereket sem. Ergo indítani sem tudja őket alapból, és nem is kell neki, mert az Ubuntu a GRUB-ot telepíti. Az pedig indítja az Ubuntut és a Windowst is, mert mindkettőt ismeri. A GRUB választómenüjéből bekapcskor kitudod választani, hogy melyik operációs rendszert akarod bootolni.
(#4663) ldave: Na jó, de milyen rendszer, honnan akarod telepíteni, milyen tárolókat vettél fel? Ez sima függőségi probléma, és a hibaüzenetből sok konkrétum nem derül ki.
-
Amennyit én nézegettem a Szoftverközpontot, elvileg ha listázza, akkor telepítés előtt felajánlja a tároló aktiválását is (legalábbis a universe tároló esetében láttam ezt már). De ez biztosan nem történt meg, mert valami kettes verzióról beszélt, hogy azt telepítette volna onnan. Szóval ha egyéb forrásból elérhető volt a Skype, akkor nem volt mit aktiválni, hanem valami inkompatibiliset erőltetett volna fel. Nem tudom, de igazából mindegy is, a lényeg, hogy most már jó.
(#4660) garfield-r: Ubuntuhoz nem kellenek olyan driverek mint a Windowshoz, és a gyártók nem is igen készítenek ilyen formában hozzá semmit. Vagy amit mégis, azt úgyis tartalmazza a rendszer is.
Ezt az alapértelmezett windowsos rendszerindításos kérdést nem igazán értem, kifejtenéd bővebben?
-
A legnagyobb probléma ott van ezzel kapcsolatban, hogy a partner tároló nincs alapértelmezetten engedélyezve. Normális csomagot a Szoftverközpont is telepít, meg más csomagkezelő is.
Amúgy a felhasználóbarátságról meg annyit, hogy ezt a pár sort össze is kattintgathattad volna. Sőt, már meg is mondtam, hogy tedd meg. A Szoftverforrásoknál egy katt, aztán kilépésnél még egy, végül a telepítéshez megint egy. Csak ismerni kell egy kicsit a rendszert, vakon semmi sem könnyű.(#4653) szoke12: Az max. ntfsck lesz, de ha NTFS-re volt formázva a penna, akkor ne csodálkozz. Ellenőrizni pedig mindenképpen Windows alól ellenőriztesd. Ezzel a zárt technológiával csak korlátozottan kompatibilis az Ubuntu.
-
Bake, ennyi, ha nem megy máshogy:
sudo add-apt-repository "deb http://archive.canonical.com/ubuntu quantal partner"
sudo apt-get update
sudo apt-get install skype(#4645) God Vazzeg: Felesleges azzal kínlódni, mert ott van a tárolóban, egyszerűen telepíthető és megy. Az Ubuntu fejlesztők már megoldották az esetleges inkompatibilitási problémákat, mi miért vesződjünk vele?
-
Azt nem hiszem. Viszont a Szoftverközpontot én sem szeretem annyira, legalábbis telepíteni nem szeretek belőle. Javaslom a Synaptic csomagkezelő használatát, igaz, hogy bonyolultabb némileg (persze csak a teljesen laikusok számára), de sokkal gyorsabb és pontosan látod, hogy telepítesz.
Nekem fent van a Skype, és eddig sem volt gond a tárolóból történő telepítés, szóval biztosan megy nektek is. -
Engedélyezni kell a partner tárolót, majd frissíteni kell a csomaginformációs adatbázist, és máris lehet telepíteni. A kettes verza valami külső tárolóból kerülhetett oda, nem csoda, hogy nem ment. Valamint egy idegen Debian csomag telepíthetetlenségében sincs semmi meglepetés.
-
válasz
PumpkinSeed #4617 üzenetére
Akkor a 30_os-prober-t lehetne átírni pl. 09_os-prober-re. De ha a Windowst akarod alapértelmezetten indíttatni, akkor nem ez a megoldása neki, hanem a /etc/default/grub fájlt kell szerkeszteni, pl.:
GRUB_DEFAULT=”Windows 7 (loader) on /dev/sda1″
Majd ki kell adni a
sudo update-grub
parancsot.
-
Egy AMD Radeon (HD 3610) van integrálva a CPU mellé, amit támogat a nyílt és a zárt (fglrx) meghajtó is. Különösebb gond nincs vele, bár ugye nem egy erőgép. A felfüggesztésből való visszatérés talán inkább a nyílt meghajtóval megy jobban, de ki kell próbálni. Én őszintén szólva nem nagyon használom eme funkciót, tekintve, hogy SSD-ről pár másodperc alatt elindul így is a rendszer.
Amúgy igen, leginkább a videomeghajtó miatt szokott gond lenni a felfüggesztés. -
válasz
fradi81 #4546 üzenetére
Minden irányból hozzálehet adni a szabad helyet egy partícióhoz, amennyiben közvetlen mellette helyezkedik el (fizikailag és logikailag is). Csak jó tudni, hogy ha a szabad hely a partíció előtt helyezkedik el, akkor átméretezéskor az egész eltolódik előrébb, ami pedig igencsak hosszadalmas folyamat tud lenni. Az utána elhelyezkedő szabad helyet viszont minden esetben másodpercek alatt hozzácsapja, azzal nincs gond.
-
válasz
eternam #4442 üzenetére
A rendszerről és a felhasználók beállításfájljairól lehet visszaállítási pontot készíteni. A /home szinkronizálása nem egy külön mentés, csak amolyan véletlen törlés elleni védelem. Ez éppenséggel ha eljutok odáig, akkor ki fog kerülni a jelenlegi formájában a következő verzióból.
A Live-ba belekerül az egész visszaállítási pont, valamint megpróbálhatod beletetetni a felhasználók könyvtárában fellelhető adatfájlokat is, de ugye ezek csak korlátozottan férnek bele egy DVD méretébe. Azt még véletlenül se gondold, hogy a fizikai törvényeit meghazudtolva, akár több száz GB is belefér 4 GB-nyi tömörített képbe, mert nem.
A kiemelésnek ez a lényege, igen. A kiemelt visszaállítási pontokat már csak kézzel tudod törölni, automatikusan nem fognak eltűnni.
Visszaállításnál három, illetve négyféle lehetőség közül választhatsz. A /home könyvtár szinkronmentését sosem állítja vissza semmi, azt kézzel tallózhatod, és ha valami hiányzik akkor ott megtalálhatod még. -
válasz
God Vazzeg #4431 üzenetére
Lehet, hogy sarkalatos téma, de ehhez a gyártók támogatása kell. Az Ubuntu fejlesztői sem tudnak sokkal többet tenni a dolog érdekében mint mondjuk a kernelfejlesztők. Amíg az MS-sel együttműködve, különböző teszteken átmenve adnak ki a Windowshoz drivereket, addig a Linux alapú rendszerekkel korántsem törődnek ennyire. A múltkori energiagazdálkodási hiba is a hibás implementálás miatt volt, egyszerűen rosszul írták meg a támogatást, mert csak úgy figyelték le a Windowsos működést, egyéb dokumentációt meg nem kaptak.
-
válasz
buherton #4429 üzenetére
Ja-ja, de azt olvastam, hogy most aztán Ubuntuék ráfekszenek erre a témára a 13.04-nél. Kíváncsi leszek, hogy mire jutnak, mert azért vannak kétségeim a sikert illetően.
Amúgy nem a kernel kiforrottságával van a probléma, hanem az energiagazdálkodási formák implementálásával és kihasználásával. De például AMD és NV esetében igen sokat számít az, ha telepíted a zárt meghajtót, mert csak a gyártó tudja a saját zárt rendszerét normálisan kezelni. -
válasz
HeavyToys #4420 üzenetére
Hát, az Adobe-féle Flash támogatás mindenképpen hagy némi kívánnivalót maga után (meg persze Linuxra félig meddig meg is szűnt), bár én most nem panaszkodom mert nekem a FullHD-s videók is elég jól mennek. Persze GPU-gyorsításom az nincs, de még a régebbi notimon is frankó a YotuTube. Ugyanakkor ajánlani tudom a Minitube-ot, amivel sokkal kisebb erőforrásigénnyel is nézheted folyamatosan a YouTube videókat.
Az Intelnek meg egyébként teljesen nyílt a Linuxos drivertámogatása, és a rendszer alapból szállítja a meghajtót. -
válasz
HeavyToys #4418 üzenetére
Csak azt ne mond, hogy a Rendszerbeállítások -> Részletek -> Grafika alatt azt írja ki, hogy ismeretlen, és ez az ami aggaszt téged. Mindenkit ez zavar, pedig az égvilágon semmi jelentősége sincs neki, hogy ott mit ír ki. Ha van 3D támogatás, akkor normálisan van kezelve a grafikus feldolgozó egység, ennyi.
-
válasz
rum-cajsz #4414 üzenetére
Ha meg nem működik rendesen, akkor tényleg érdemes lehet kipróbálni a hardveres gyorsítás kikapcsolását (about:flags a címsorba). Éppenséggel a legújabb béta fglrx-el nálam is crash-el az Opera ha aktiválva van a hardveres rásegítés, pedig azelőtt nem volt vele gond. Csakhogy a Quantalhoz egyelőre ez az egyetlen alternatíva, és a nyílt meghajtót nem szeretném itt még használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Steam Deck
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged