- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Google Earth-t próbáltam pár hete több-féle talált módszerrel telepíteni. Vagy nem sikerült, vagy azt írja ki, hogy nem támogatja a videókártyám. Most amúgy ez utóbbi van, menüből indul, vagy terminálból is google-earth-ra, de nincs a szoftverkp-ban sem a telepítetteknél, és ha terminálba sudo apt-get remove google-earth-t írok be, azt mondja nincs ilyen csomag. Szóval nem tudom, hogy kéne eltávolítanom.
-
gyulank
addikt
Linuxban hogy kell kiválasztani a megfelelő alkalmazást, ha netről akarok megnyitni, vagy letölteni valamit?
Pl. ha le akarom tölteni a VLC-t, akkor kiírja, hogy alkalmazást kell kiválasztanom.
Vagy Skype-ot akarom telepíteni innen, vagy innen, akkor is.
Szóval melyik fájl a szoftverközpont, és melyik mappában? -
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #14348 üzenetére
Na igen, de arra se, hogy nem. Pedig azt inkább írnák, hogy bajuk van vele, és hogy oldhatnák meg.
Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy jó, vagy egyik terméket se vette még meg soha egy linuxos fórumozó se. Habár nekem is van egy olyan webkamerám, amit a Linux nem ismer fel, és hát az a külön driver telepítéses leírás... szóval sose tudtam telepíteni, úgyhogy lehet, hogy simán beletörődnék, hogy nem megy, és mások is ezt tették. -
gyulank
addikt
válasz
Fritz Teufel #14346 üzenetére
De nem tudom, mert messze lakok, és nincs laptopom se. Reméltem, egy itteni Linuxos már vett ilyeneket, és tudja. Remélni remélem, de még nem tudom, hogy remélem-e annyira, hogy kockáztassam, hogy mégse.
Ja, a Webkamera autofókuszos. Olyanom még nem volt, de gondolom, azt programból lehet vezérelni. Az alap driver támogat ilyeneket? Bár állítólag a C920-as is működik, úgyhogy biztos. -
gyulank
addikt
válasz
Kendek #14344 üzenetére
Mert van USB-s hangkártya is, simán lehet ebbe is, és ahhoz kell driver, vagy ugye gondolom ahhoz is, ha plusz áramot kér. Mert ha jól tudom, alapból csak 100mA-t ad le az USB 2.0, és 500mA-t csak akkor kap valami, ha kér.
Lényeg, hogy régóta keresek infót róla, de semmit se találtam, így hát megpróbáltam itt is. -
gyulank
addikt
Azt honnan lehetne megtudni, hogy működik-e valami Linuxon, ha nem írják az adatlapján?
Konkrétan a V7 Pro HD webkameráról, és a Canyon CNR-FSP01 hangszóróról szeretném tudni. -
gyulank
addikt
válasz
Rimuru #14100 üzenetére
Hiába. 14.04-es Ubuntun, és ugyanilyen Lubuntun szeretném beállítani. Azzal lehet valamit kezdeni, ha a GoogleEarth azt írja ki, hogy nem támogatott a videókártya, és így vagy el se indul, vagy csak sárga vonalak jelennek meg? Windows alól működött mindkét gépen. Kipróbáltam a 7.1-est, és a 7.0-ás GE-t is.
-
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #14097 üzenetére
És? Mondom, hogy vlc az alapértelmezett. Ott. Azzal is nyitja meg, csak az ikonja hiányzik. Ami kár, mert egyszerűbb lenne felismerni a *.ts fájlokat, ha nem ugyanolyanok lennének, mint ami mellettük van. Most épp tv-ről felvett adásról van szó, amibe van pl. dvr-fájl, amit bezzeg társít a gnome player ikonnal, de lejátszani nem tudja, meg a vlc se.
-
gyulank
addikt
Azt hogy lehetne megcsinálni lubuntuban, hogy a *.ts fájlokhoz vlc ikon társítódjon? Az az alapértelmezett lejátszó, de ismeretlen fájl ikonja van. Esetleg a NumLock automatikus bekapcsolását?
-
gyulank
addikt
Én benyomtam azt is, mert alapból megosztottá se engedte tenni az NTFS-en lévő mappákat. Már az én gépemen 14.04-es Ubuntu, a másikon ugyanilyen Lubuntu van, ha ez számít. De eddig mindkettőn 12.04-es Ubuntu volt, de hiába. Jogokkal nem babráltam semmit. Feltelepítettem egy felhasználóval, egy jelszóval. Mindent meg lehet nyitni jelszó nélkül.
A grafikus sambában is próbáltam úgy is, hogy létrehozok egy felhasználót, de hiába írtam be a felhasználónevem, a sambás windowsos felhasználónevem, az unixes avahit vagy mit, hiába írtam be a másik gép felhasználónevét. Aztán már több hónapja ez megy, csak eddig azt hittem, windowsba állítottam rosszul valamit, azért nem fogadja el a linux. De linuxot se látja, és már kikészít. -
gyulank
addikt
Mármint hogy? Én meg tudom nyitni a mappákat Nautilusban, amiken nyilak is vannak jelezve, hogy meg vannak osztva. Csak bármelyik gépről megyek a hálózat felderítésre, kijön a windows hálózat, benne a workgroup, és abba nem tudok belépni. Szóval nem jutok el addig, hogy lássam, hogy van az én gépem, vagy a másik.
-
gyulank
addikt
válasz
_Dumber_ #14033 üzenetére
Nem. Windowsok látják egymást, magukat, és a Linuxokat is. A Linuxok nem látják magukat, mert a saját gépről se lehet a hálózati megosztott mappába lépni, a másik Linuxot se, és a Windowst se. Mindnél ugyanazt adja elő. Név, WORKGROUP, jelszó, aztán újra, aztán újra. Akármit írok be.
-
gyulank
addikt
Komolyan senki nem tudja, hogy Ubuntu miért nem látja se a Windowst, se az Ubuntut, se magát, és miért nem fogadja el a jelszót? Eddig tényleg azt hittem, Windowsban állítottam rosszul valamit, de a Windows látta az Ubuntut, csak fordítva nem. Az Ubuntu meg még magát se látja.
-
gyulank
addikt
Azért nem hittem volna, hogy még 2 Ubuntu közt is nehéz fájlmegosztást csinálni.
Nem tudom az NTFS meghajtón lévő mappát megosztani. Nautilussal: A „net usershare” a következő hibát adta vissza: 255: net usershare add: cannot share path /media/M_CM__Zj_kM_CM_6tet/Download as we are restricted to only sharing directories we own.
Ask the administrator to add the line "usershare owner only = false"
to the [global] section of the smb.conf to allow this.
sudo nautilussal: A „net usershare” a következő hibát adta vissza: 255: net usershare add: cannot convert name "Everyone" to a SID. Access denied. -
gyulank
addikt
Gyorsformázást mivel lehet csinálni? Régebben még a Nautilusba is volt ilyen menü. Nem szűnik meg az értelmetlen zakatolás, ezért kipróbálom, hogy 12.04-en is csinálja-e. De nem akarom a Pendrive-ot feleslegesen írogatni...
-
gyulank
addikt
Arra van valami ötlet, hogy miért zörög a HDD-m, ha a rendszer SSD-n van, és még csak rá se kattintottam a meghajtóra, hogy csatolódjon? Folyamatosan zakatol.
-
gyulank
addikt
válasz
Kendek #13928 üzenetére
Itt a hozzászólásaimból kerestem ki. Nem 1 lemezes, hanem 3, de 200MB/s-okat írnak, és nekem kb. 12:34 percről kezdődött, és tartja az ütemet. Még mindig szeretném tudni, hogy hogy kerülhetném el az áthelyezést, ha nem szakíthatom meg, de automatikusan indul? Vagy mi baja lesz, ha megszakítom? Helyreállítható vagy nem? Mert ha igen, akkor biztos gyorsabb lett volna helyreállítani, mint 6 órát várni a felének a másolására, plusz kevesebbet írt volna, melegedett volna, meg minden ami a lemeznek rossz. Amúgy meg lehet nézni Ubuntun is, hogy milyen lemezem van? Most könnyebb helyzetben vagyok, mert van Windows-om is, és NTFS partícióról van szó, amit alapból nem is tudott elkezdeni, mert az 1. folyamatnál megbukott, miszerint fájlrendszer hibáinak keresése, javítása. Viszont írni olvasni tudta mindkét rendszer. Aztán windows alól chkdsk /f-et futtattam, aztán elindítottam a gpartedet az Ubuntun, és így már egyből megcsinálta 10mp-en belül az első 3 részt, aztán elkezdte a másolást..
-
gyulank
addikt
válasz
Kendek #13919 üzenetére
Minden azon van. Már csak 9 óra van. Nem tudom, miért ilyen lassú, pedig elvileg ez gyorsabb lemez.
Fejből nem tudom, Linuxba nem tudom megnézni, de 1 lemezes. Ez előtt úgy volt, hogy nem volt SSD-m, és a Windowst akartam a 3TB-osra tenni, nem ment, megpróbáltam egy már telepítettet áthelyezni az elejére, nem indult, de valamiért meghagytam 60GB, és mellette 60GB-ra tettem Ubuntut, ami elindult.
Azóta van 120GB SSD-m, eddig a Windows volt rajta, a Linux maradt a 3TB-oson, de betelt a 3TB, ezért töröltem a lemez elején a 3 partíciót. De nem akartam, hogy ha nincs hely, minden másolással át kelljen fizikailag helyezni a fájlokat másik partícióra, meg minél több partíció van, annál több szabad helyet nem lehet felhasználni, ha épp valamennyi pont nem fér már rá. Lényeg, hogy nem volt más választásom, egy napja 0B szabad területem van, és ha csináltam volna egy 120GB-osat, akkor mégnehezebb lett volna egybevonni. De ettől még nem értem, hogy minek kell áthelyezni. Alapból én is úgy gondoltam, hogy ha megszakad akkor oda minden, de végülis, 4 részes folyamat, és az utolsó az áthelyezés. Ezért megfordult a fejemben, hogy rányomok a Mégse gombra. Hisz igaz, hogy másolást ír, de elvileg 4MB-onként áthelyezi, vagyis, nem veszik el semmi, a partíció 2,61-ről 2,73TB-ra van növelve. Kérdés, hogy az a 4 MB elveszhet-e, mert az nem biztos, hogy egy fájl adatait tartalmazza. Na meg érdekel, hogy ha máskor kell ilyet csinálnom, akkor hogy hagyhatom majd ki az áthelyezést. Na meg nem értem, hogy miért kell ettől lefagynia, ha más meghajtón van a rendszer, meg ha nincs másikon akkor se. Mondjuk, ha tudnám, hogy ha a Mégse gombbal állítom le, akkor nem veszik el az adat, akkor egyrészt, nem helyezném át feleslegesen, másrészt biztosítanám, hogy ne vesszen el egy áramszünet miatt. De elvileg, akármi miatt hagyja abba, csak akkor törli az eredetit, ha már kiírta nem? -
gyulank
addikt
Felraktam a 14.04 GNOME-ot. Elindítottam egy 2,61TB-os partíció 120GB-al való növelését balra.
Egyrészt az érdekelne, hogy ehhez mindenképpen kihagyhatatlan lépés az, hogy az egészet áthelyezze 120GB-al balra? Mert nem rendszerről van szó, így mindegy, hogy hol vannak nem? 12,5 órát írt ki.
Másrészt amióta csinálja, többször lefagy a szövegmező, kimaradnak betűk, megáll az egér. Attól tartok, így nem tudok netes videókat se nézni, pl. RTLMost-on. Lehet állítani esetleg a prioritását, vagy nincs mit tenni? -
gyulank
addikt
Windowsban úgy állítottam be a hangkártyát, hogy 2 hátlapi Jack csatlakozón is a sztereó kimenet van.
Meg lehet ezt csinálni Ubuntuban? Amúgy az 5.1-es hangot le tudná adni analóg, vagy digitális kimeneten? -
gyulank
addikt
Sziasztok! Már több hónapja próbálkozok Windows8.1, és Ubuntu 12.04 megosztásával sikertelenül.
Alapból nem is látta a Windowst, pedig azok voltak kijelölve, amik a legtöbb ilyesmi leírásban.
Amióta a vendég és nyilvánosban is bekapcsoltam a fájlmegosztást, azóta látom, hogy egyáltalán a hálózaton van, de ha rákattintok, be kell jelentkezni. Alapból beíródik az Ubuntus felhasználónév, és a WORKGROUP.
Én már próbálkoztam kis, nagybetűkkel, ékezettel, anélkül, a Windowsos felhasználónevemmel, a hotmail címemmel, a rendes nevemmel, amiben van egy "á" betű, ezért próbáltam "a"-val is. Mert a Win8 belépéskor a rendes nevem, és a hotmail címem írja ki bejelentkezéskor, ezért nem tudom, itt melyiket kéne, de lényeg, hogy mindet kipróbáltam, és bármit írok be, leokézom, és újra beadja ugyanazt az ablakot ugyanúgy kitöltve. -
gyulank
addikt
Sziasztok!
Azzal mit lehet kezdeni, hogy az Adobe Flash Player Settings lefagy?
Szóval hiába kattintok bármire, semmire se reagál, még a cancelre sem.
A Global Settings-re pedig be akar tölteni egy oldalt, de nem megjeleníthető.
Újratelepítettem ezzel, de nincs változás. -
gyulank
addikt
Nem tudok Ubunturól rácsatlakozni a Win8 megosztott mappáihoz. Fájlkezelőben rámegyek a hálózatokra, aztán mikor rámennék a Win8-as gépre, kijön egy ablak, Ubuntus felhasználónév, és üres jelszó mezővel, és kitöltött tartomány
ORKGROUP mezővel. Ezekbe bármit írtam bárhogy ugyanez jött elő, és nem csatlakozik. Hogy kéne csatlakozni hozzá?
-
gyulank
addikt
válasz
Kendek #11759 üzenetére
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get install libssl.so.0.9.8
[sudo] password for gyulank:
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
E: Ez a csomag nem található: libssl.so.0.9.8
E: Nem található csomag a(z) „libssl.so.0.9.8” reguláris kifejezéssel
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get install libssl0.9.8
Függőségi fa építése
libssl0.9.8 már a legújabb verzió.
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
thunderbird-globalmenu
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get autoremove
Függőségi fa építése
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
thunderbird-globalmenu
0 frissített, 0 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 133 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja [I/n]? i
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 215541 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Eltávolítás: thunderbird-globalmenu ...
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ cd '/home/gyulank/utorrent-server-v3_0'
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~/utorrent-server-v3_0$ ./utserver./utserver: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~/utorrent-server-v3_0$ -
gyulank
addikt
válasz
Kendek #11757 üzenetére
Köszönöm! A vmware már sikerült, csak ntfs-ről próbáltam. A utorrentet letöltöttem, kitömörítettem, aztán :
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~/utorrent-server-v3_0$ ./utserver
./utserver: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory -
gyulank
addikt
Szeretném a Firefoxot RAMdrive-ra töltetni. Hogy lehet Linux alatt létrehozni? Kerestem itt, de csak ezt találtam. Ez elég régi, de a fő baj, hogy nem tudok mit kezdeni az ilyenekkel. Ezeket hogy lehet megnézni rendesen? Az 1. hsz.-től látszik, de az amire az 1. hsz.-t írták az nem.
De akkor már egyúttal kérdezek mást is. Telepítettem a 13.10-es Ubuntut is, de 5 percig tartott, amíg betöltött az az átlátszó kereső, a 13.04 mindig hibákat írt, és tegnap olvastam, hogy az LTS-t javasolják, ezért felraktam azt. Viszont 13.04-ben sikerült telepítenem a VMware Playert, és a uTorrentet, 12.04.3-ban viszont valamiért nem sikerül. -
gyulank
addikt
válasz
Kendek #11731 üzenetére
Máskor is ezt csinálta, nem csak, ha gombbal restartoltam, és nem tudom, hogy kell ro módban csatolni, de hosszútávon nem mennék vele sokra, de a semminél több. De mint írtam a Windows nem indul, úgyhogy abba nincs lehetőségem állítani. De ha törölném a Windows partícióját, akkor se tudnám olvasni. Ez nem a rendszerpartíció. Semmilyen NTFS-t nem csatol, ha olyanja van. Annyit meg tudtam tenni, hogy nem írom be a jelszót Windowsba, és rámentem a lekapcsolásra, lekapcsolt, de nem változtatott semmit.
-
gyulank
addikt
Kötet nem érhető el: Error mounting /dev/sdb2 at /media/gyulank/Új kötet: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb2" "/media/gyulank/Új kötet"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb2': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Meghülyült a Win8, és nem tölt be. A partíció, amin mindenem van, nem elérhető. Újraindítottam már egy csomószor, próbáltam ntfs-configgal, de az csak berakta fstabba, és GRUB után nyomkodhattam az S-eket, mert csatolni egy NTFS partíciót sem tudott. Telepítő képfájlok is azon vannak, hely is azon van.
Hogy lehetne felismertetni? Szeretném tudni folytatni a torrenteket is linux alól, de mindig ezt csinálja...
-
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #8741 üzenetére
Most jó. De tegnap kétszer is újraindítottam, és nem volt jó. Azóta Win8-on voltam, és most jó. De ha ez az oka, akkor, ha nem lenne az is, akkor sose tudnám használni a meghajtót. Nem rossz a gnome commander, de a Nautilusba pont az tetszett, hogy volt Fa nézet, mellette fájltípus szerint rendezhető miniatűrök, és amikor akartam, 2 ilyen volt. Nincs semmi ilyen? Vagy nem lehet felrakni egy régi jobb verziót? Gondolom, ha lehetne is, mindig frissülne.
-
gyulank
addikt
Sziasztok! Tegnap telepítettem a 13.04-est, és nautilusba hiába nyomok F3-at, nem osztódik meg, és nem nyitja meg az ntfs meghajtókat sem. Lehet ezzel csinálni valamit?
-
gyulank
addikt
Az nem játszik, mert nem lehet benne korlátozni a sávszélességet, na meg a nagy winyóm 7200as és satás, mindenem ezen van, és csak jobban lehet particionálni, vagy akármi a gépben, pl. hálózatba kötött gépen még a szabad területet sem feltétlenül írja ki minden, plusz nem mindent akarok mindenkivel megosztani, ezért is hagynám inkább a gépembe, plusz azért csak egyszerűbb simán megnyitni a torrentet és kész, mint belépni, behelyezni, kilépni.
-
gyulank
addikt
válasz
stopperos #8453 üzenetére
De ilyen csak félkész Ubuntunál fordul elő? Ha letörlöm, akkor GNOME se lesz, Amúgy régebben még bejelentkezésnél ki lehetett választani 3-féle GNOME-ot is, és mindegyik máshogy nézett ki. Most csak 1 van, amin felül van a panel, és nem jeleníti meg mik vannak megnyitva, csak ha rámegyek egérrel. Hogy lehetne többféle GNOME környezetet felrakni? Ja, és amíg nem végleges verziós az Ubuntu addig felesleges, mert úgyse jut el a bejelentkezésig? Vagy ez nem emiatt van?
-
gyulank
addikt
válasz
stopperos #8445 üzenetére
Nem érdekel milyen gyanús. Arra való, hogy letöltsön, és azért aggódok, mert így is lassú a netem, ezért sem akarok holt időket Linux alatt sem. Azt pedig végképp nem, hogy megsemmisüljön ami nagy nehezen lejött.
Egyébként telepítettem a GNOME-ot, és csak a kék háttér tölt be és az egér, de bejelentkezési képernyőig nem jut el, Ezzel lehet valamit csinálni újratelepítés nélkül? Úgy, hogy maradjon a GNOME?
-
gyulank
addikt
válasz
God Vazzeg #8434 üzenetére
Jó, de te csak azt használod. Már ott probléma van, hogy ami utorrentbe 100%, és megadom a letöltési mappát ahol ott van a 100%, akkor is 0-ról kezdi. Az kell még hogy kitöröljön nekem valamit. Én azt szeretném, hogy ne szüneteljen a torrent addig,m amíg Linuxban vagyok, hanem folytassa! Ne újrakezdje, nem akarom újra letölteni ami már le van. Nem kell ahhoz átnevezni, utorrentbe is beállítom, hogy ide tegye a .torrent fájlokat, eminnen betöltse a .torrenteket, és amoda töltse a fájlokat. Ha felismeri, hogy hány % van kész, mindegy, hogy el van-e különítve, hogy kész, mert nem kezdi 0%-ról. utorrent azt csinálja, hogy hozzáadom a totrrenteket, leellenőrzi, hogy a letöltési mappában meg van-e már, hány %-a van meg, és onnan folytatja, vagy ha kész, nem folytatja, csak seedeli. Ettől függetlenül még lehet választani, hogy a kész torrenteket áthelyezze valahová. Lényeg, hogy olyan kell linuxon is, ami ellenőrzi, és folytatja, nem előről kezdi, és amit utána az utorrent is tud folytatni, és akár linux alatt akár windows alatt kezdek tölteni valamit, automatikusan hozzáadódjon, és folytatódjon itt is ott is. Azért írtam az NTFS-t, hogy nem-e amiatt tűnnek el a kiválasztott, mentett mappák? De ha amiatt van, akkor is muszáj NTFS-en lenniük.
-
gyulank
addikt
válasz
leslieke #8427 üzenetére
De az egyik mező az, hogy abból a mappából töltse be a torrent fájlokat. Pont azért, hogy szinkronizálhassam, ne utólag egyenként tegyek be minden újat ide is. De most először kéne valami, amivel le tudom szedni a torrent fájlok utáni .added kiterjesztést egyszerre, mert sok van. De lehet nincs is átnevezve, csak linuxban mutatja így a transmission miatt. Próbáltam törölni a transmissiont, de nem tudom, mert most a 13.04 tegnapi kiadására van frissítve, és a csomagkezelőben keresni se lehet, telepítettem a synaptic-ot de nem lehet az alkalmazra menni. Beírtam, hogy sudo apt-get remove transmission, azt mondta, nincs ilyen, ezért nem tudta eltávolítani, de a menü kiadja, és meg is nyílik.
-
gyulank
addikt
Sziasztok! Tud valaki valami biztosan kompatibilis, és megbízható alkalmazást arra, hogy amit Windowsban töltök torrenteket, mikor Linuxban vagyok tudjam folytatni? A Transmission minden Torrent-fájlhoz hozzátett egy added kiterjesztést, és ami kész van, azt is előlről kezdi, hiába állítottam be ugyanazokat a mappákat. Na meg ugye NTFS-en lévő mappák kellenek a Windowsnak, ha ez befolyásol valamit.
-
gyulank
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #7763 üzenetére
A probléma leírásakor leírtam, hogy nem EFI-s, még ha nem is konkrétan neked. Egyébként az a lap amit kiír alul. De te azt is mondtad, hogy ha nem EFI-s, akkor nem tudom használni rendszerlemezként.
Én pedig azt is mondtam, hogy de tudom, mert Ubuntu feltelepül, bootol, és fut. -
gyulank
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #7747 üzenetére
Kipróbáltam, de a javítás semmit sem változtatott. Csak lett grub, benne ubi, ubispec, +2 mem diag, de legközelebb ezek se lesznek, hisz csak az ubit ismeri fel, és egyből az tölt. Nem lehet valamivel manuálisan betenni grubba a win8 klón partíciót?
-
gyulank
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #7747 üzenetére
De az ubuntu bebootol, és fut akkor is, ha csak a 3TB-os van benne. Az ubuntu nem rendszer?
-
gyulank
addikt
válasz
God Vazzeg #7744 üzenetére
Ilyen egyszerű dolgok nem jók, mert valamiért nem ismeri fel. A Win8-at a régi sem ismerte fel, csak valahogy benne maradt mindkét lemezen lévő régebbi Windows hivatkozása. A Customizer is frissíti indulás előtt, de az is csak a régi partíción sda1 írja ki. A másik régiről bootolva sdb3. De ugye az újról kéne, ezért sda3-on lévő Windowst kéne beállítani valahogy.
-
gyulank
addikt
Tud valaki egy egyszerű leírást adni arról, hogy hogy bootolhatom be a klónozott Windost?
A GRUB Customizerben csináltam egy új hivatkozást, és beillesztettem az sda-hoz tartrozó szöveget, csak átírtam hd1,gpt3-ra, de így is az a windows tölt be. -
gyulank
addikt
Értem. Köszönöm! Közben épp kész vagyok már van GNOME, és sikerült a GRUB customizert is telepíteni.
Esetleg bedughatnám a régi HDD-t, betölthetném az azon lévő Ubuntut, és futtathatnám onnan, de hova kéne mentenem? Mert itt nem ismeri fel a Windowst. Alapból úgy csináltam, hogy átmásoltam a Win előtti 100MB-os partíciót is, és a Win partíciót is, aztán Ubuntu-GRUB Customizerrel frissítettem, mentettem a 100MB-os partícióra, így be is jött a GRUB, viszont volt Win a sda-n, és sdb-n is. Az sdb-t indítottam, és a régi win indult. Utólag belegondolva, ha az újról bootolok akkor az sda-t kellett volna választanom, de ezelőtt is volt ilyen, hogy írt sda-ra, és sdb-re is, pedig akkor csak az egyiken volt, mégis úgy emlékszem, bármelyiket választva elindult.
Aztán mentettem az MRB-be, de a GPT miatt csak menük nélküli GRUB lett belőle.
Azóta levettem a régi meghajtót, úgy telepítettem az Ubuntut, plusz csináltam 99MB BIOS Boot partíciót, de nem tudom, az kell-e. Ha a másikon lévő GRUB-ot mentem az új lemez 100MB-os partíciójára, akkor működhet? -
gyulank
addikt
Van egy 3TB-os HDD-m. Sima BIOS-os lapon telepítettem friss Ubuntut, de mégis bebootol (csináltam 100MB-os BIOS boot partíciót is, ha ez befolyásol valamit).
Viszont eddig a bejelentkezésnél választhattam más felületet is , pl. GNOME-ot (pedig a másik Ubuntu is friss, csak nem új telepítés). Már semmi lehetőség nincs.
A Windowst nem tudtam a GPT-re telepíteni, de rendszermásolóval átmásoltam, de nem találom a GRUB Customizert sem, és a sudo apt-get update parancs végén, és grubos parancsokra is ezt írja: "E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?"
Ez mi miatt lehet? Hibákat is szokott kidobni, de azt eddig is tette. Azt hittem a HDD miatt, de az új még biztos jó, a telepítés friss. De most főleg a GRUB és a GNOME érdekelne. -
gyulank
addikt
GRUB Customizerben mentettem a pendrive-ra, és működött.
De régen, mikor ezzel beállítottam háttér, betű, kijelölés színt, és adtam hozzá háttérképet, úgy is lett.
De jóideje már bármit állítok, rózsaszín-fehér marad.
Az Ubuntu nem tud rendesen frissíteni soha.
Nem tudom, hogy kell áthelyezni a rendszert a másik meghajtóra, -
gyulank
addikt
válasz
gyulank #7655 üzenetére
Úgy néz ki ezzel működni fog. Egyébként valamiért nem változik a kinézete. Hiába állítok be színeket, hátteret, ugyanolyan marad, pedig régebben működött. Ez mi miatt van? Az is érdekelne, hogy mi miatt nem tud frissíteni már vagy fél éve? Mindig valami olyasmit írt ki, hogy nem sikerült, érvénytelen szerver.
Minden indításnál előjön a frissítés, elindul, aztán hiba. Amúgy, ha nem akarnám újra telepíteni a Linuxot sem, akkor elég lenne átmásolni a másik partícióra, vagy van erre valami eljárás? -
gyulank
addikt
De mégis hogy kell? Már úton van a meghajtó, de gépet még nem cserélek, és szeretném majd áthelyezni a Windowst, és az Ubuntut is a másik meghajtóra, ezt a meghajtót pedig ki is venném.
Beléptem Ubuntuba, átmásoltam a /boot mappát a pendrive-ra, de nem bootolt be.
Vagy próbáljam meg a GRUB customizerbe? -
gyulank
addikt
De a mostani lemezem a végét járja, és egy lemezre van keret. Szóval az lenne az egyetlen eszköz, ezért kérdeztem, hogy a partícióra, vagy a HDD-re vonatkozik, mert a rendszerek úgy is külön kisebb partíción lennének. Max. pendrive-ról lehetne még bootolni, de nem tudom, lehet-e csak GRUB-ot tenni rá.
-
gyulank
addikt
Sziasztok!
Valami angol oldalon olvastam olyat, hogy az Ubuntu képes bebootolni 3TB-os HDD-ről EFI BIOS nélkül is.
Ez igaz? Mert akkor a GRUB-al mindent be lehet bootoltatni. -
gyulank
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy ha vennék egy SSD-t és/vagy egy 3TB-os HDD-t, akkor tudnék erről bootolni Ubuntuval? Tudom, hogy 32 bites Windows7-tel nem lehet, de GRUB-on keresztül sem?
G31M ES2C lapom van, ami tudtommal nem támogat semmi ilyesmit, de olvastam olyasmit, hogy tán a 32 bites Ubuntu így is be tud 3TB-os lemezről bootolni, de szeretném biztosan tudni, ahogy azt is, hogy ha a grub bebootolja az ubuntut, akkor be tudja-e bootolni a Win7-et is? -
gyulank
addikt
Azóta kipróbáltam a régi gépen. Az mp3 működik. A videó nem indul el, csak feketeség, és kiírja a címet, és hogy meddig tart, terminálba ezt írja.
Plusz, rájöttem, miért maradt ez 700MHz-en. Bekapcsol, kiírja, hogy 1050, még a BIOSba is be lehet úgy lépni, de a grubig nem jut el, és örökké újraindul. -
gyulank
addikt
válasz
lionhearted #4259 üzenetére
Na, most akkor mi a különbség, hogy fstabba, vagy autostartba írom-e?
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
De nem állapíthatom meg, mert mindet akarom. Jó, erre mondhatnád, hogy írjam be külön mindhez, de...
2 meghajtó van 1db 80, és 1db 30 gigás. Ebben a gépben a 80-as a Master, a másik gépbe csak a 30-ast teszem át. Vagyis ami most sdb, az sda lesz a másik gépen, majd ezen újra sdb. Úgy nem lehetne, hogy ne azt mutassa amit én beírok, hanem azt, ami van? -
gyulank
addikt
Nem ismerem azokat, amiket írtál, de a felhőben való futtatás alatt olyasmire következtetek, hogy nem a gépemre települ, a nagy része. Ami számomra azt sugallja, hogy ha gyors netem lenne, akkor lassú gépről is lehetne gyorsabb gépet igénylő dolgokat futtatni, mert nem azt a gépet használja. Vagy csak a rendszer van más meghajtókon helymegtakarítás végett, de ez a gép csinál mindent. Ez valószínűbbnek tűnik.
-
gyulank
addikt
Az Ubuntu Desktop, Server, és Cloud közt mi a különbség? Mire melyik javasolt? Pl. honnantól számít a gép szervernek? Ha működne a másik gép, és ezen a gépen lévő filmet néznének rajta, az már annak számít?
-
gyulank
addikt
válasz
eternam #4220 üzenetére
Mint írtam, egy táp híján 2 gép van, és a Lubuntut a másikra szánom.Most épp a Win7, az Ubuntu, és a Lubuntu is a gyorsabb gépen van. Most az Ubuntu alól írok. És Ubuntuba írtam amit írtál. A filmnézésre szánt gép a régi gép, amire nem mindegy, milyen disztrót teszek filmnézésre, mert Debianon a vlc bezzár, ha megnyitok valamit. Xubuntuban tán el se indult a videó, és szaggatott a hang, ha megmozdítottam az egeret, Lubuntun még nem is próbáltam a régi géppel lejátszani valamit, mert előbb ezt akarom megoldani, hogy ne kelljen könyörögnöm hogy megnyithassam, nézhessem amik a meghajtókon vannak. Eddig csak az XP-n futott a videó, azok közül amiket próbáltam, de Linuxot akarok egyrészt azért, mert az XP-t 2 nap normálisan feltelepíteni, mert csak arra a gépre lehet, másrészt rengeteget zötörög a winyó, plusz ha telepítem az Essentialt, akkor az 60-120MB-ot foglal a 256-ból, plusz, idővel az XP mindig be szokott lassulni, plusz teljesen elfoglalta a frissítéseivel a 6 gigát. Ennek ellenére, a próbáltak közül a régi gépen eddig csak az XP-vel tudtam videót nézni.
-
gyulank
addikt
válasz
eternam #4214 üzenetére
Mit gondoljak meg? Ha valamit akarok csinálni olyan fájlokkal, akkor így is csinálok, csak sudozok, meg password-özök, meg újra kikeresem pl. a sudo-s fájlkezelőben. Ha ezt beírom, nem kell semmit kínlódni a módosítással. A probléma az, hogy most főként a másik gépen érdekel amit írtam, de azért jó lenne, ha a rendszerfájlokat véletlenül se tudná módosítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged