- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
atesss #13294 üzenetére
Sikerült valamicsomagot felupgrade-elni, amit nem kellett volna?
A két monitor kezelés az Ati driverben is olyan nehézségű lehet, mint a Nv-ban.
"Ráadásul a forrás nincsen meg, úgyhogy a CPU gen.-t és a kernelt nem változtathatom meg."
Ez viszont súlyos hiba. Az ilyenből előbb-utóbb bukta lesz. Túl sok ilyet láttam már. -
-
-
válasz
FіkuszKukіsz #13221 üzenetére
Ja, csak az it9135 -höz a 3.2 kernelben nem sok minden van. 3.4-gyel tuningolt laposon pöcc-röff ment.
Csak a 3.4 kernellel az asztalimon nem megy a Marvell hálókártya rendesen (sehogy) és nincs WOL.Mindjárt megnézem a dmesg...
Megjavult. Lefordítottam harmadszor a v4l drivereket, és most megy. Ne kérdezd mitől...
Ja, és van mux c is... -
Khm.
Használ valaki it9135-ös DVB tunert 3.2-es kernellel?
Egyszer feltettem a v4l drivereket, frankón ment a tuner; most kernelfrissülés után előbb eltűnt a az egyik mux adása, aztán eltűnt az összes csatorna.
Most hiába rakom újra a drivereket, firmware-t (a Jockey nem is jelzi, hogy van a firmware-nonfree fent van) nem is simeri fel a tunert, és nem tölti be a modulokat.
A lsusb látja a tunert, az jó.
v4l drverek lefordulnak a git-ből. De a modult már nem találja. -
-
Parajelenségek.
IT9135 alapú digitális TV tunerem van, VLC-vel nézem Linuxon. Szépen ment, egészen tegnapig - tegnap megszűnt a MUX C vétele. A M1-M2-stb jön, ami a TV2, RTL, stb mux-án volt, az nem.
Pécs amúgy. Újrascanneltettem, a w_scan nem találja meg a hiányzó csatornákat.
Másnak is van esetleg ilyen? Egyáltalán mi okozhat ilyet?
Antennához nem nyúltam. -
-
-
-
válasz
lionhearted #13119 üzenetére
Csak nem tudom, az mit csinál a kwin-nel?
-
válasz
kertsa #13116 üzenetére
Linux felépítése? Csomagokból áll. Adott csmagot több dolog is használhat, de pl. egy GUI programnak lehet, hogy kell egy csomó egyéb cucc is, amitől ő függ. Ezeket a függőségket telepítéskor a csomagkezelő lerántja a szerverről. de nem törli, ha csak azt az egyet tölröd, amit megadtál neki.
Mondd neki azt, hogy sudo apt-get --autoremove
Amúgy megvárhatod, amíg valami Unityben tapasztaltabb ember mondana valami arra, hogy miért nem ment neked a juniti.
-
válasz
kertsa #13112 üzenetére
Sajnos Unityben ennyire nem vagyok otthon. Gondolom a compiz hiányzik neki, vagy akad össze a kwin-nel (a compiz a Unity alatti ablakkezelő, a kwin a KDE-é), azért nem megy.
Nyugodt szívvel nem tudom mondani a Compiz Config Managert, illetve mondanám, csak azt nem tudom, hogy a reset vagy a replace hazavágná-e a KDE-t :S
Amit gúgliztam a dolog után, mindehol az volt, hogy user feltette a Unityt a KDE mellé, és szépen ment... :S -
válasz
kertsa #13108 üzenetére
Fentebb írtam, hogy bejelentkezéskor tudsz felületet választani, hogy éppen melyiken induljon. Ha automata a bejelentkezés, akkor bejelentkezik az alapértelmezettel, és ha nem azt akarod, akkor kijelentkezel, majd másikkal be.
Elvileg nem kefél el semmit, legalábbis egy 3. rendszer feltelepítésével is van annyi esélyed egy kiadós cumira, mint ha csomagból felteszed.
Ja, a ubuntu-desktop csomagot nem csak terminálból, szoftverközpontból/csomagkezelőből is felteheted. -
válasz
kertsa #13104 üzenetére
Lehet úgy is, hogy a sima Ubuntura teszel KDE felületet, de erre is tehetsz Unityt. Ha minden igaz, így tudsz a meglevű Kubuntura Unityt tenni
-
A fene se tudja. Elméletben igen, gyakorlatban meg...
Itt azt írják, Fedorára már van... -
válasz
kertsa #13097 üzenetére
Ha felteszed ezek mellé, akkor működnie kell a választómenünek. De a KDE nem operációs rendszer, csak egy felület Linuxra. Tehát az alatt milyen Linux van?
Merthogy a meglevő Linuxra is tehetsz más felületeket (pl. az alapértelmezett Ubi felületet, a Unityt), és akkor nem kell telepítgetned. Felületet választani meg bejelentkezésnél lehet. A programok is ugyanúgy elérhetőek az összes feltett felületről. -
válasz
peter9228 #13066 üzenetére
A fene tudja. Winnyóz alatt ha letörlöd a hiberfil-sys-t, pagefile.sys-t, akkor annyival több helyed lesz. Ha a partíció-átméretezést külső eszközről csinálod, akkor ezeket a win nem is hozza létre, csak a következő futáskor. Az egyik át nem helyezhető file 100% a pagefile.sys, ami a virtuális memória winnyóz alatt.
Ha nem hibernálsz, akkor a hiberfil helyét meg is spórolhatod, azaz kikapcsolni a hibernálást. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
#40553216 #12974 üzenetére
Jaj, ezen szoktam röhögni én is. Néha dupla file-ok lesznek, stb
@megema : Olyan nincs, hogy nem szereti a Linuxos klienseket. Az FTP egy protokoll, a szervernek nagyjából fogalma sincs, mi kommunikál vele a másik oldalról (ez az egésznek az egyik lényege).
@RBJ : Nem a Fujitsu OSD utility érdekes... Megy a wifi kártya a laposban? Lsmod? Networkmanager látja-e? Ha nem, akkor pl. egy Wicd?
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
eternam #12859 üzenetére
Ez alapján talán menni fog
Nem tudtam pontosan fejből, hogy csatolod fel root fs-nek a winyón levőt... -
-
-
-
válasz
Amartus #12828 üzenetére
Milyen Ati driver van fent? Tettél fel hozzá a drivertelepítő progival drivert? Nem volt Linuxon ATi kártyám, de Nvidia-hoz jóféle kezelőfelület van a zárt driverrel, szépen lehet kiterjesztett asztalt, stb csinálni.
Keress utána, hogy az ATi cucca mit tud. Clone desktop lesz az alapértelmezett valószínűleg, azért nem natív felbontáson megy a TV. Valami ilyen lehet a kezelőfelület? -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
#41635072 #12698 üzenetére
Ebben a csatolási pont tuti benne van
A / csatolási pont az gyakorlatilag a winnyóz C: -jének felel meg, ott lesz a rendszer.
Prmary partíció legyen, ha a windóz nem használ több partíciót kettőnél. (Max. 4 elsődleges lehet, Linuxnak meg minimum egy rendszer és egy swap kell, bár ha sok ramod van, akkor utóbbi nem.)
Telepítés mellé azért nincs, mert majd később lesz. Csinálsz neki partisünt, aztán a telepítés végén ő szépen feltesz egy bootloadert, amibe majd beleteszi a winnyózra mutató bejegyzését is, indításkor kapsz egy menüt, és lehet választani. -
-
-
válasz
#35202114 #12678 üzenetére
Hülye kérdés.
Használ valaki sk98lin-dkms drivert? Nekem kell a WOL miatt.
Akartam tenni a 12-04 Kubira egy backport kernelt, de azzal nem tudott települni a sk98lin. Mondjuk utóbbinak a dkms verziója külső tárolóból van behúzva, hogy ne kelljen minden kernelfrissüléskor újra feltenni a drivert.
Szóval kérdés, ha valakinek van újabb verziós kernellel sk98lin, az hogyan? Simán tárolóból le lehet szedni?
Gúglival semmi értelmeset nem találok.@hokins : Ha van a kiválasztott disztróból alternative telepítő, azt is érdemes megpróbálni.
-
-
válasz
glutamin #12645 üzenetére
Totál kommandernek jó a Gnome Commander, vagy maga a Total Commander wine-al, bár utóbbival nem megy pár dolog, pl. képeket nem nézel, stb.
Meg a standard beépített filekezelő is tud két paneles módot amúgy.Videogyorsítás : Telepítettél VGA drivert? Van rá külön kis alkalmazás, ami felteszi neked.
-
válasz
atesss #12631 üzenetére
722N nekem 12-.04 Kubuntuval nem ment (illetve a wicd nem látta, de nem volt időm foglalkozni vele, lehet a NetorkManager lekezeli), de ez mondjuk attól is lehet, hogy eléggé meggyötörtem már szerencsétlen telepítésem... Újra kéne rakni, csak nincs hozzá humor (pl. a telefonom is dobálja, ugyanazon a gépen a winsz@r nem, és a Linux sem dobál más USB eszközöket).
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Focke-Wulf #12555 üzenetére
Kéne mennie. Ne egy alaptelepítésűt használj, hanem frissítsd le. Fogj egy virtuális gépet, telepítsd fel rá, frissítsd, és Kendek Systemback-jével csinálj róla image-t. (Lubuntu vagy Xubuntu jobb, mert kisebbek.)
Jó eséllyel menni fog. Nekem amúgy a 11.10 is megy FuSi gépeken, igaz, réggebbieken.
Milyen proci, milyen chipset az a gép? Meg mi az a nem megy? -
A jelszó beállítása nem is tartozott a trükkös dolgok közé, csak te szándékosan túl gynegét akartál. Pont. Meg lehet csinálni, csak nem olyan egyszerű.
Amúgy vi helyett ott van az mc , és annk editora, azért az számomra sokkal használhatóbb, meg több DOS-on szocializálódott usernek is.
Amúgy ja, egy reg.mod -nál sokkal többet kell túrni, és sokkal kevésbé vagyok biztos benne, hogy most akkor jól csinálom-e, pedig windózt régebb óta használok...
-
Akkor használj OSX-et
(Smileyt nem figyelmen kívül hagyni
) A parancssor meg nem jó vagy rossz, csak egy eszköz. Windózon is használatos, OSX-en is (ráadásul az is bash).
Amúgy ha egyszer beállítod, akkor már csak működni fog. Mire legközelebb hozzá kell nyúlni, már el is felejted, hogyan. -
-
-
-
válasz
sanchomuzax #12504 üzenetére
Ez amúgy lényegtelen, hogy pont kinek adják ki, vagy felvesznek rá pár embert. Mondjuk tipikus magyar mentalitás, hogy kifejlesztetik valakivel, aztán supportot már nem fizetnek...
Meg amikor aztán muszáj belenyúlni, akkor valaki mással csináltatják (ha tudják) mert az eredeti fejlesztőnek nem akarnak annyit fizetni
Meg néha van a szerződésben support is, csak azt is csak akkor kérni, ha nagyon muszáj...
-
-
-
válasz
atesss #12443 üzenetére
"A telepítés végén valami hibát írt ki."
Mi az a valami? Itt jelentenek is valami a hibaüzenetek
Atiban nem vagyok otthon. De mi van, ha nem szoftközpontból, hanem a jockey-ból (a drivertelepítős kis app) kérdezed le, hogy mit lehet felrakni? Az nézi azt is, hogy milyen cucc van a gépben, és ahhoz van-e driver.
Szoftközpontból meg azt tesz fel, amire rányomsz.Amúgy ha nem megy az ATi zárt, akkor a nyílt driverrel próbáld meg (sok mindent nem támogat már a zártjuk, de azokat úgy-ahogy viszi a nyílt, ami egyre jobban fejlődik is), csak akkor tényleg nem tudom, hogy fog menni a két monitor. Ilyen tapasztalatom csak nVidiával van.
Nvidiák ha jól tudom, driver szempontból jobbak.A winyó felosztását pedig a Gparted-del tudod megtenni, de leginkább live rendszerről jó, mert nem tudom, felcsatolt partíciót tud-e átméretezni
A swap lehet közös. Az csak egy kb. nyers adatterület, mintha ram lenne. Még a live cuccok is olyanok, hogy ha találnak egy swap parti sünt, akkor elkezdik használni.
-
-
válasz
#19617792 #12429 üzenetére
Domainbe léptetésről itt van egy kis szösszenet
Sosem csináltam még ilyet, de elég sokaknak volt ilyen bajuk a Google szerint. Muszáj lesz végigolvasni... Én is csak akkor tudnék segíteni, ha megtenném, de perpill melóhelyen vagyok.
Mondjuk a feladat nagy része szerver oldali beállítás.
-
-
válasz
God Vazzeg #12424 üzenetére
Az zsír. Én ezt még nem néztem
-
válasz
atesss #12421 üzenetére
Ubuntuban van egy kis progi a programok között (nem tudom, Unityn hol van), További Illesztőprogramoknak hívják. Azzal tudsz feltenni drivereket, fel is ajánlja, hogy majd ő tesz.
Nviiánál nincs nagyon eldugva, a driverek letöltésénél választasz szépen cél oprendszert, van Linux, megnéztem neked.
Az mondjuk fogós, hogy mit csinál, ha megjelenik a második monitor. Valószínűleg nem adja vissza rá a képet. Windows sem feltétlen amúgy
Bár a 7 már egész jól lekezeli ezt.
Xorg.conf faragással tuti meg lehet csinálni hogy figyelje a 2. monitort amúgy. Még sosem kellett ilyet alkotnom. -
válasz
atesss #12417 üzenetére
Azért nézz utána a Nv oldalán a driverek között, mert ot pontosabban meg van határozva, mi támogatott még, én csak emlékezetből mondtam, lehet már nem támogatják (de különben megnéztem, az FX5000-es szériához idén januári az utolsó driver). Viszont drivert letölteni nem onnan kell, az Ubnak külön toolja van erre! Indítás után szépen guiból lehet neki drivert megadni.
Ha az egyik monitor nincs rádugva, akkor általában észreveszi, és akkor csak egy monitorral megy.
AGP-s a lap, vagy PCIE-s?
Kártyához tegyél fel drivert, sokat segít.
-
válasz
littledon #12412 üzenetére
Többet visz mindenképp, több driver van a kernelben. Linuxnál nem annyira igaz, hogy régebbi=gyorsabb régebbi gépen. Az újabbak, főleg a light verziók minimálisan lassabbak a régi kiadásoknál.
Ha nagyon kevés az erőforrás, akkor meg lehet rájuk brutál fapad ablakkezelőt tenni (Blackbox) , bár a flash player azzal sem lesz gyorsabb :S
-
válasz
rybank #12405 üzenetére
Gyenge gépekre azt szoktam ajánlani. Minek tegyen rá amúgy egy full Unitys cuccot, ha nem tetszik neki, meg amúgy is videót kell lejátszani azon a gépen, és valószínű a kutya nem fog hozzányúlni?
Különben nem annyira fapadz az az LXDE, nekem van 3 saját gépemen, meg anyámén. Nem sok hártányát érzem... A saját asztalimon KDE van, de az el is bírja. -
válasz
atesss #12402 üzenetére
Nv-n FX5200 is megy még asszem. Ilyen 8600-ak tuti simán mennek még.
A Nvidia driverből nagyon egyszerű két monitort beállítani. Majdnem olyan, mint winnyózon.
Ha Lubuntut teszel fel, akkor még elég is lehet az 512Mb RAM. Próbáld ki! 720p-t még egy Pentium M-en is elvisz, igaz nekem 1Gb van a masinában. Ráadásul Lubuntuval nem is Unity felületed lesz. -
válasz
Badman 4ever #12364 üzenetére
Akkor az xorg.conf-t ne töröld, csak nevezd át
-
válasz
God Vazzeg #12358 üzenetére
Driver bug...
-
válasz
God Vazzeg #12356 üzenetére
Nekem a kínaiak mentek mindig, csak hát kínaiak... Cégnél van egy durván high-eng Logitech, ég és föld a kínaiakhoz képest.
-
válasz
God Vazzeg #12354 üzenetére
Ugyanez. Vagy ment eddig is nekem valami, vagy nem. Nem telepítésenként.
A Lubuntu ilyen, hogy a laptopjaimra csak az alternate megy fel, de felmegy. -
-
-
válasz
hege1989 #12325 üzenetére
Én a csomagkészítős módon tudtam csak feltenni, próbáld meg úgy. Illetve az Ubuntus patcheknek (a lista alján van asszem) benne kell lennie, nekem akkor nem bootolt, ha nem volt.
Leírás 1. oldal
Leírás 2. oldal
(A 2. oldalon a make-kpkg a lényeges.) -
USB-re ha jól tudom, települhető, csak nem olyan eccerű, mint Live-ként.
Proci nyúzás : Fura. Ellenben az újabb procik energiagazdálkokdása nincs rendesen lekezelve, szóval nem lesz olyan hosszú az üzemidőd. Bár mondjuk nincs ilyennel tapasztalatom, lehet van rá megoldás. (PCIE energiagazdálkodás visszakapcsolása a kernelparaméterekben.)
Bitlokker : itt -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mini-ITX
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen széket vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest