- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
Nem.
Teljesseg igenye nelkul hogy milyen jellgu beallitasok vannak: (alapvetoen) AC/BAT modok kozott,
CPU (min/max) frekvencia, governor, lemez apm, parkolas, scheduler, wifi/bluetooth, egyeb eszkozok pl videokartya, hangkartya, usb energiagazdalkoas.Plusz szolgaltatast nem ad, csak az van amit alapbol tud a lap, ezzel automatizalni lehet.
-
Rimuru
veterán
válasz
szőr Artúr #28606 üzenetére
Winen nevelkedett embernek odaadod a vi-t meg kilepni se fog tudni.
Az emacs használatát viszont nem fogom ajánlani senkinek. - csak azert mert azt nem tudod hasznalni?
ubyegon2: mi lett az arckepeddel? megszoktam mar a regit.
-
Rimuru
veterán
válasz
Dhampir #28581 üzenetére
En meg kicsereltem az ODD-t egy HDD caddy-re, tobbre megyek vele mintha "uresen" ott van a hely amit nem hasznalok ki.
Fun, az ODD csak jatek volt, kinyitottam es visszacsuktam.
Igazbol nem volt meg olyan helyzet hogy hianyzott volna, akkor viszont vissza is tudnam cserelni, de ahany ember annyi szokas.Amugy milyen kontent van optikai lemezen ami miatt nagyon hianyzik?
-
Rimuru
veterán
válasz
Tutu7030 #28381 üzenetére
Arch alapertelmezetten az ESP-t hasznalja /boot-nak is, tehat oda kerulnek a kernelek, bootloader config stb. Gondolom a majnaro is igy jar el, szoval kell a kicsit nagyobb particio, foleg ha tobb kernelt rak fel egymas melle (termeszetesen megodlhato ugy ahogy nalad is van ha tudja a user hogy mit csinal
).
Ugy latom neked ezen a lemezen nincs fent win, az instant elvisz 24 megat nalam. -
Rimuru
veterán
Engem csak az erdekel hogy miert szenvedtek flash playerrel ha mar chromiumot hasznaltok? (de FF-el se lenne gond html5 miatt)
-
Rimuru
veterán
válasz
God Vazzeg #28204 üzenetére
Kernel kezeli a GPT-t? (ugy szoktak forditani a linuxot hogy) Igen, akkor nincs vele problema.
Szoval igen, csak bootnal lehet vele szivni. Normalisan letrehozott GPT eseten siman tud bootolni a BIOS is. -
Rimuru
veterán
válasz
fpeter84 #27555 üzenetére
Igazabol az egesz /boot particio is lehet fat32 azt el tudod erni windows alol is.
Linux alatt van olyan lehetoseg hogygrub-reboot X
(x a menubel szereplo entry szama, nullaval kezdodik a szamlalas), sajnos ezt windows alol nem tudod megtenni, ertheto okok miatt.
Tehat igazabol az opciok kozott az van amit te is kitalalatal, egy olyan particio amit mind a ketto OS kezel, vagy pl alapbol a linux bootol es onnan a grub-reboot paranccsal ujrainditod a gepet ha windowst szeretned inditani. -
Rimuru
veterán
válasz
Melack #27349 üzenetére
Chromium altal felrakott flash-t csak ugy nem tudod FF-ben hasznalni. Arra kell modnjuk egy freshplayerplugin.
De amugy jol gondolod Flash kell neki. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #27278 üzenetére
Ahhoz kepes tenyleg bonyolult hogy csak egy entry-t kellett volna letrehozni az ISO-nak( de valakik szeretik megneheziteni az eletuket
).
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27130 üzenetére
/
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27079 üzenetére
Nem, ez se rossz. Azt hittem mashogy csinaltad, de jo lesz igy.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27076 üzenetére
Masold le a
/usr/share/applications/google-chrome.desktop
(vagy ahogy neked hivjak) fajlt a~/.local/share/applications/
ala (es ezt szerkeszd), igy egy esetleges update nem modositja es ez szerintem felulirja az eredetit mukodes szempontjabol (tehat ha menubol inditod nem az /usr alattit fogja hasznalni). -
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27074 üzenetére
A jo hirem az hogy ez a megoldas csak arch alatt megy, nagyon elkenyelmesitett mar.
(eddig nem foglalkoztatt hogy hogyan is van ez ezert nem tudtam)
Akkor marad az hogy csinalsz magadnak desktop fajlt. -
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27069 üzenetére
mi tortenik ha igy inditod? (ertelemszeru behelyettesitessel)
chrome-binaris --disk-cache-dir=/tmp/chromecache
ha mukodik akkor gondolom nalad nem veszi figyelembe a ~/.config/chrome-flags.conf fajlt, igazabol ezt nem nehez kiprobalni, leglatvanyosabb ha beraksz egy --incognito kapcsolot a fajlba.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27062 üzenetére
Igen. Amig nem alkalamzod (kezzel) addig nem is valtoztat semmit, csak ujrainditasnal.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27057 üzenetére
Jobban erezned magad ha
none
helyetttmpfs
-t irnal? azt is megteheted. -
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27003 üzenetére
Szerintem nem, elmondom en hogy cisnalnam.
Jelenleg a tmp az ramdisk? ha nem akkor azza csinalnam, fstab:none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,mode=1777 0 0
- ide meg johet egy size opcio is
Utana letrehoznam achromium-flags.conf
/chrome-flags.conf
faljt a~/.config
mappa alatt a kovetkezo tartalommal:--disk-cache-dir=/tmp/chromiumcache
pl:echo --disk-cache-dir=/tmp/chromiumcache >> ~/.config/chromium-flags.conf
es keszen is vagyunk, nem kell kulon mappat letrehozni a tmp-be, megcsinalja maganak indulaskor. -
Rimuru
veterán
Orulnek ha nekem is ilyen problemaim lennenek, de annyira szar a notim hutese hogy mindegy mi fut forrofeju.
-
Rimuru
veterán
válasz
leslieke #26875 üzenetére
Utemezobe berakod hogy leloje majd visszaallitsa a device-t? elobbi attol fugg mint hasznalsz, lehet cron, systemd timer, stb. utobbit is lehet tobbfelekepen, halozatkezeloddel, ip link, rfkill, stb.
(#26874) cigam: Nem mondtam hogy van ertelme, csak valszoltam a kerdesre.
Teny hogy valsz hamarabb hal meg maga a vezerlo.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #26866 üzenetére
Iras minimalizalasa, atrakod a cache-t, logkat, stb ...
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #26864 üzenetére
Ha nem akarod patyolgatni akkor eleg uby irasa.
-
Rimuru
veterán
válasz
V.Stryker #26561 üzenetére
Valsz elbaszta az aki csinalta, megneztem a valos igeny az 3.5GB tehat egy 4GB-os kartyanak is elegnek kene lenni, de a kep az tenyleg 7.5GB.
Ha ennyire szeretned ezt akkor szerintem csinald meg kezzel a particiokat es csak siman masold at oket a kepbol.
du -sh /mnt/A/
3,5G /mnt/A/
Itt van hogy a kepben hogy nez ki a particios tabla, ilyet kell neked is, csak a masodik merete lesz mas (amugy az elso a lenyeges hogy bootoljon).
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/loop0p1 * 2048 133119 131072 64M c W95 FAT32 (LBA)
/dev/loop0p2 133120 15728639 15595520 7,4G 83 Linux -
Rimuru
veterán
válasz
DrojDtroll #25834 üzenetére
Ha szeretned "desktop" appkent hasznani es van chromiumod, megsporolhatod az emlitett programot is.
chromium --app=https://messenger.com
Nekem a Skype fut igy amikor kell
chromium --user-data-dir=/home/cc/.config/web/skype --app=https://web.skype.com -
Rimuru
veterán
válasz
Champ1on #25400 üzenetére
Igen jo lesz.
Hivatalos oldalrol.
Nem futtat exe-t, viszont van hivatalos Steam, azon belul pedig CSGO, szoval ez nem gond. -
Rimuru
veterán
válasz
sz.balazs.95 #25305 üzenetére
Szerintem oda inkabb celzott megoldas szokott menni. Amugy akinek megeri az meg is csinalja.
-
Rimuru
veterán
válasz
nemurea #25229 üzenetére
Ha lehúzza az SDD-t a telepítés idejére, akkor a linux ugye sda-nak fogja látni a HDD-t (mivel az lesz az egyetlen számára), de amikor visszarakja az SDD-t mondjuk a SATA1 portba, akkor már a HDD sdb lesz. Ez nem fog gondot okozni a boot folyamatban (grub bejegyzés)? - Grub normal esetben UUID alapjan azonosit szoval ezzel nem lesz gond, es szerintem az Ubuntu telepito az fstab-ot is UUID alapjan lovi be, szoval nem kene gondnak lenni ilyen miatt.
Juteszembe, TechN7ne, ezzel a megoldással a rendszerbetöltő a HDD-re kerül, ami normál esetben meg sem kapja a vezérlést, tehát a boot legelején tudod majd F12-vel vagy valami mással kiválasztani, hogy ha linuxot akarsz indítani, akkor a HDD-ről boot-oljon. - Ez igy van, viszont a kollega azt mondta hogy ne nyuljon az SSD-hez. Azt meg lehet csinalni hogy a HDD legyen az alapertelmezett, es ott a grub menube be lehet rakni a Windows bootloadert is (azt nem tudom hogy forditva lehetsege-e, tehat a windows bootloader el tudja-e inditani a grubot ugy hogy masik lemezen van).
-
Rimuru
veterán
válasz
PlayMax #25226 üzenetére
Azt csinalnam hogy az nagyobbik, E particionak a vegerol lecsipnek 30-50Gb-ot (amennyi kell neked) a Windows lemezkezelovel (bar van aki szerint ez nem biztonsagos, en nem tudok ra alternativat mondani), utana Ubuntu telepitovel kezi particionalas segitsegevel csinalnek 1 particiot a /-nek es egy masikat a swap-nak ha szukseg van ra, neked szerintem ennyi igy eleg is lenne.
Ha ez megvan akkor arra figyelj hogy a rendszerbetolto jo helyre keruljon, pl: /dev/sda az SSD, /dev/sdb a HDD, akkor a /dev/sdb-t valaszd ki rendszerbetolto helyenek. -
-
Rimuru
veterán
válasz
PlayMax #25220 üzenetére
1 honap mulva jon az uj lts (16.04), lehet megvarnam ha nem surgos.
A legbiztosabb megoldas az ha lehuzod az SSD-t addig amig telepited az Ubuntu-t, de egyebkent ha a telepites kozben te nem allitasz be semmi olyat (particionalaskor, kezit valassz) akkor utana a telepito se nyul hozza az SSD-hez.(#25222) TechN7ne: Most akarmelyiket felrakod beallithatod majd hogy frissuljon 16.04 LTS vonalra, viszont ezen majd maradnek a kesobbiekben. En azert ajanlanam a varast mert neha elofordul hogy ilyen nagyobb frissitesnel elromlik valami (persze nem torvenyszeru).
-
Rimuru
veterán
válasz
guftabi96 #25065 üzenetére
Virtualboxban ugy van a megosztott mappa hogy kivalasztod a host geprol melyiket mappat szeretned elerni es azt a virtualis gep ugy latja mint egy megosztott mappat, lehet automatikus csatolast is beallitani. A tobbi halozaton levo gepnek ehhez nincs koze, az reszletkerdes hogy ezeket is latja a virtulis gep.
vmware-t nem ismerem. -
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #24623 üzenetére
A legbiztosabb megoldas ha az egesz rm parancsot tiltod:
Sudoers fileban (visudo paranccsal) felkiatojel szolgal a negalasra, tehat a megfelelo sor(ok)ban:
!/usr/bin/rm
Ennek hatranya hogy nem fog menni semmilyen torles sudo-val, de ha parametezve lenne megadva akkor konnyen kijatszhatova valik. Ha csak arra kell hogy veletlenul se addhasd ki az rm -rf /-t akkor pedig
!/usr/bin/rm -rf /
Igy pl egy sudo rm -rf /* ugyanugy legyalulna mindent.
Az megint csak reszletkedes hogy masfelekeppen is letorolheto/atirhato, tehat erre egy jo megoldas az lenne pl ha nem lenne olyan hulye Lennart Poettering, -
Rimuru
veterán
válasz
Raynes #24609 üzenetére
En meg tudom csinalni SSH-n kenyelmesen amit akarok, aki felrakta az pedig nem biztos, igy valasztott egy neki tetszo DE-t amivel o is kenyelmesen dolgozhat.
Az se veletlen hogy a tobbseg luci-t hasznal (ezert ilyen image-t talaltal), ott kenyelmesebben ossze lehet kattintgatni (bar kicsi eloismeret nelkul meg ez is vicces lehet).King Unique:
"ha NTFS-re van formázva, csak a többi partíciót mutatja. Ha FAT32-re, akkor megjelenik a legördülő listában az sdd1 is" - ez nem biztos hogy baj, ha EFI-n akarasz bootolni ugyis fat fog kelleneni ntfs helyett (legalabbis nalam csak legacy bios bootol ntfsrol, de mivel efirol beszelunk nem hiszem hogy masol nem igy lenne).Hansz: Milyen info kene? Tessek pl itt van ez.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #24607 üzenetére
Az ms-sys-en kivul mindent lehet kattingtgatva, csak nem automatikus a folyamat (viszont legalabb tudod hogy mi fut le).
Multkor neztem pl a winusb-t, semmit kulonoset nem csinal a lenyeg kb:
parted (ez egy program): 1. particiok torlese, 2. particio letrehozas
3. particiok ujra beolvasasa
4. particio formazas
5. mount: ISO, particio
6. masolas
7. grub telepites
kb ennyi, termeszetesen ellenorzesekkel stb. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #24604 üzenetére
Amit korabbi hozzaszolasban linkeltem nem jo? Csinaljak egy bovebb valtozatot? (bar nem sokat lehet rajta boviteni.
)
A lenyeg az ms-sys-en van. -
Rimuru
veterán
válasz
Raynes #24600 üzenetére
Hat de miert olyan buildet raktal fel amit volt alapbol Luci? (gondolom az volt) Egy csomo helyet elvisz es teljesen felesleges, ugyis mindenki SSH-n keresztul configolja az openwrt-t, ilyenre nem pazaroljak a draga eroforrasokat...
Itt van mellettem egy RPI, jelenleg Raspbian van rajta talan full xfce felulettel, engem ez egyaltalan nem zavart, megcsinaltam SSH-n mindent amit akartam ugyanugy mintha nem lenne rakta xfce vagy akar x szerver. (Nem en raktam ra)
Remelem erzed mire akarok kilyukadni.
-
-
Rimuru
veterán
Nem olvastam vissza.
Pl csinalsz egy ilyen mappaszerkezetet:
cd
├── cd1
├── cd2
├── cd3
└── cd4
Felmasolod mindegyikbe a megfelelo cd tartalmat, es winecfg segitsegevel felcsatolod oket. Normalis esetben ilyenkor nem fog toled semmit se kerni a telepito, hanem latja oket es hasznalja is, ergo egybol feltelepiti.
winecfg -> Drives ful, itt szepen be tudsz allitani mindent (pl lehet CD meghajtot is valasztani a tipusnal).
A nem exeket is el lehet inditani, kb ugy ahogy windowson is, valahogy ott is megy. -
Rimuru
veterán
lev258: Sima masolas nem eleg, kell egy boot block is ra. Az "en" megoldasom a problemara.
spammer: Van most valami "hivatalos" hely winusb beszerzesere? amirol tudtam az par honapja nem el. Van par mirror, de a "fejlesztovel" mi van?
szoke12+a tobbiek+ez
Nem lenne eleg ugy kb ennyi?(termeszetesen a kivant beallitassokal ez csak egy pelda) Nem kell figyelni hogy fut-e, vege a lejatszasnak kilep a vlc es kilovi a monitort.
function vlchdmi()
{
xrandr --output HDMI-0 --auto
vlc $1
xrandr --output HDMI-0 --off
} -
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #22678 üzenetére
Kiprobaltam egy extrem esetre, es szerintem eleg meggyozo. Erzodik a megbicsaklas mikor elkezdi hasznalni, de kozel se eri el azt a szintet mikor a HDD-re irna. Mivel alapbol nem nagyon szokott rafutni swapra ezert allandositottam neki fel gigat.
cc@cc> cat /proc/swaps
Filename Type Size Used Priority
/dev/zram0 partition 524284 52 200
/home/swapfile file 4194300 0 100 -
Rimuru
veterán
válasz
God Vazzeg #22663 üzenetére
Az nem eleg ha siman sh nelkul megadod a script eleresi utvonalat? (amugy szerintem script se kotelezo hozza, csak parameterezetten irod be ugyan ide)
"3 mező van, ebből neked 2-re van szükséged. Adsz neki egy nevet, ami bármi lehet, meg megmondod, hogy hol találja azt a fájlt, amit el kellene indítania." - [link]
-
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #21485 üzenetére
Az se csinalhat sok mindent ha tenyleg meg van elegedve vele, szerintem is instabil a nightly, na de azert megis csak alpha kiadas. Auroraval en is elvagyok.
Elso(!) crash miota ezt a profilt hasznalom (ez is mar ugy volt bezartam a bongeszot), igaz volt minden alatta (stabil/beta/aurora) (eleg regota, 171725m nem az elejetol van): [link]
Telefonon gyakrabban omlik ossze a heten ma volt a masodik (ott sokkal regebb ota van napi hasznalatban az aurora). -
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #21483 üzenetére
Inkabb nightly nevezheto alphanak, az aurora meg beta es alpha kozott van valahol.
Amugy en is azt hasznalom, csak nem frissitek minden nap (nem is szoktam ujrainditani naponta). Nezz meg egy chromium buildot is, telepitve dupla akkora mint a Firefox.
, es meg butabb is. -
Rimuru
veterán
válasz
NeoExDeath #21392 üzenetére
Nem értek a Windowshoz, ha ott meg tudod csinálni hogy külön legyenek a rendszerbetöltők (mert alapból összevonja őket) akkor nem probléma.
Alapértelmezettet pedig itt tudsz beállítani, /etc/default/grub, és a GRUB_DEFAULT= kell neked. Ide megadhatsz stinget is (ez azért jó mert ha az ubuntu lehoz egy plusz kernelt akkor változik a sorszáma). -
Rimuru
veterán
válasz
NeoExDeath #21383 üzenetére
Szia!
Gondolom a Windows létrehozta a maga kis 100MB-os partícióját így 3 elsődleges hely elfogyott a 4-ből, ezért nem tudtál több partíciót létrehozni miután csináltál még egy elsődlegest. Ha több partíciót szeretnél akkor az utolsó helyre hozz létre kiterjesztetted, a linuxot nem zavarja hogy mire települ. Az ext3 az helyett inkább etx4-et használj.
A bootloadert MBR-be rakd ha nem úgy tetted volna, /dev/sdx legyen a helye ne /dev/sdx[szám]. Linux abszolút kezdő topic összefoglaólban van leírás grub telepítéséről live cd segítségével.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest