-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Tav-Csoves #29257 üzenetére
Win8.1/10 esetén ki kell kapcsolni a vezérlőpultban a fast startup nevű funkciót, ha dual-boot van. Amúgy azt tudom, hogy pl. a legújabb Linux Mint rendelkezik exFAT támogatással, de vajon az Ubuntu is? Ha nem, akkor külön kell telepíteni.
(#29258) lev258:
Mindent? Még nem próbáltam ki, de normál esetben ennek például a rendszermeghajtót kellene érintenie. Egy USB-s eszközt általában eleve futó OS alatt csatlakoztat / választ le az ember. -
King Unique
titán
válasz
t72killer #29245 üzenetére
Ja, az más, mert 6 TB adatot nyilván nem egyszerű lementeni. Akkor akár maradhat is NTFS, hiszen azt natívan kezelik a mostani Linuxok. Az Office kérdés meg nyilván attól is függ, hogy ki milyen doksikat szerkesztget, újakat hoz létre a helyi programmal, vagy a régieket kell tovább használni stb. Egyébként a kompatibilitás most sem tökéletes.
-
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28991 üzenetére
Ez egy általános igazság, amire én speciel nem mondtam, hogy nem így van. Hanem azt, hogy bizonyos infókat be lehet gyűjteni egyéb módon is, illetve ezek alapján már lehet szelektálni a rendszerek között. Amikor laptopoknál a kijelző fényerejének állítását, Fn billentyű működését tesztelgettem, akkor ott a működés / nem működés általában már live / perzisztens live rendszer alatt kiderült. Valamint pl. az adott mesa verziótól is függött, amit a dw-n meg tudtam nézni. Viszont csak azért nem telepítettem fel a top 20-30 disztróból mindegyiket, hogy ezt kipróbáljam. Előtte inkább szelektáltam. Ahogyan szintén nem fogom feltelepíteni akkor sem, ha már maga a live rendszer, illetve az asztali felület sem tetszik. Azon egy éles telepítés kb. semmit nem változtat, attól még nem fog tetszeni...
Aki már telepített Linuxot, az ok, rakja a másik mellé élesben, ha annyira akarja. De én mondjuk előtte mindig próbálgatom live-ban + szelektálok és csak azután teszem. Illetve UEFI módban történő telepítésnél előtte szintén utánanézek ennek-annak. Továbbá, ha már felteszem élesben, akkor tartósan és nem fél órára. Valamint, ha az A. OS jól működik és a B. is ugyanazon alapra épül, hasonló / ugyanazon összetevők vannak benne, akkor nyilván annál is megvan az esély erre. Például, ha az Ubuntu 16.04.1 ok a gépemen, akkor vsz az Ubuntu 16.04.1 MATE is rendben lesz. Legalábbis nem nagyon tapasztaltam még az ellenkezőjét.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28967 üzenetére
Nem kell kiemelni egyes részeket, szmájlikkal + extra jelzőkkel toldani a szöveget, az egyszerű mondandóját valószínűleg mindenki képes értelmezni. Részemről pusztán csak arról volt szó, hogy a szimpla kipróbálás a fentebb említett egyéb módokon is megoldható. Ha már ott nem tetszik valami, akkor lehet fel sem telepíti a user élesben, mint pl. én. Illetve programokat telepíteni egy live / perzisztens live rendszerben is lehet, de utóbbit akár full le lehet frissíteni stb. Valamint attól, hogy valaki meg tud csinálni egy éles telepítést, még nem feltétlen fog vele minden helyzetben szórakozni. Fentebb egyik kolléga épp a Linux Lite telepítési hibája kapcsán is csak a virtuális gépet vette elő.
Igen, megcsinálják, aztán pl. UEFI-ben jól meg is szívják vele
—►
[link]. De akad példa arra is, amikor a GRUB-ban hiába van ott a Windows Boot Manager, mégsem indítható a rendszer—►
[link]. Például laptopoknál, amelyeken elég buta UEFI van, azoknál bele lehet futni ilyenbe. Történetesen nekem is van egy és a boot eszközt F12-vel külön kiválasztva tudom csak elindítani a Windowst. De aki ezeket sem próbálta, vagy esetleg nincs UEFI-s telepítéssel tapasztalata, annak nyilván nem sokat mondanak. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28965 üzenetére
A legelején nyilván mindenki totál kezdő volt. Viszont az, hogy pl. élesben / tét nélkül próbál ki valaki egy Linuxot, az speciel nem feltétlen ezen múlik. Sokszor olvasni az új disztrók / verziók megjelenésénél, hogy az expert szinten lévő itteni Linux szakik is beírják a "feltoltam virtuális gépre" stb szöveget. De az új csodánál nemrég én is csak a live rendszert nyomogattam. Elég volt belőle (egyelőre) annyi és valahogy nem éreztem rá késztetést, hogy élesben feltelepítsem. Pedig vsz utóbbi sem jelentett volna gondot.
Hát ez kölcsönös. Na meg, ha egy ellenében már többen is más véleményen vannak, akkor az megint érdekes.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28960 üzenetére
Itt már régen nem csak a fórumtárs esete volt a téma és nem a különféle kezdő szintek fejtegetése. Én általánosan írtam le a dolgokat, amik úgy vélem helytállóak, főleg ha kevésbé tapasztalt a user. És igen, egy rossz kattintás márpedig tud okozni kellemetlenségeket, amit talán nem kell részletezni azoknak, akik már mentettek emiatt adatot, vagy telepítettek újra OS-t.
Egyébként amikor én kezdtem ismerkedni a Linuxszal, akkor először az itteni topikokban is a virtuális gépet, illetve az egyéb tét nélküli kipróbálást ajánlották. Nem azért, mert totál idiótának néztek, hanem mert tudták, hogy az éles telepítésnek lehetnek buktatói egy kezdő számára. Utólag a gép rendberakását, illetve az OS-ek újratelepítését, netán az adatmentés árát meg gondolom nem mindenki vállalta volna be...Még szerencse, hogy én is hallgattam a jó szóra és nem ugrottam rögtön fejest a dologba. Amit ezúton is köszönök!
Egyébként, ha már annyira a fórumtárs esetét ragozod, akkor az a 2 hsz, amiket első válaszként kapott, azokban senki nem akarta lebeszélni. Pusztán felhívták a teendők mellett az esetleges buktatókra is a figyelmét. Illetve hiába telepített már élesben Linuxot, ennek ellenére mégis belefutott némi kellemetlenségbe...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28954 üzenetére
Hát ha már valaki azt sem tudja mi az a virtuális gép, akkor ennyi erővel a Linux telepítésével / egyéb kipróbálási lehetőségeivel sem feltétlen van tisztában. Egyébként a rendszermegható az nyilván a teljes lemez, amin általában szokott lenni külön backup partíció is. De ettől még egy hibás kattintás viheti azt is...
Az SSD-nél egy dolog a tárolókapacitás, de attól még van különbség éles telepítés és biztonságos, tét nélküli kipróbálás között. Betűjel, na igen, de még szerencse, hogy a telepítő kiírja az eszköz nevét is, ami alapján be lehet azonosítani. Viszont, ha valakinek ez gondot okoz, akkor vsz a normál telepítés is fog és első körben inkább maradjon a fentebb említett lehetőségnél, illetve a live / perzisztens live rendszernél.
Ja, az általános konklúzióra nagyjából fogjuk rá.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28952 üzenetére
Egy kezdőnek eleve a fentebb említett megoldás (pl. virtuális gép) javasolt első körben. Ha particionálásnál nem figyel, akkor könnyen ledózerolhatja a lemezt és bizony jellemzően nem mindenkinek van mindenről biztonsági másolata. De, ha van is, nagyon kellemes dolog utólag visszamásolgatni mindent + esetleg újratelepíteni a korábbi rendszert...
Teljesen megismerni egy OS-t, vagy összehasonlítani egy másikkal valóban csak élesben lehet. De azért a lényeg általában már egy virtuális gép, live rendszer stb. alatt is ki szokott derülni. Az alapján pedig azért el lehet dönteni, hogy valaki akarja élesben telepíteni, avagy nem. Egyébként a fentebb említett virtuális gép (elegendő RAM + SSD) megoldást én - másokkal ellentétben - kipróbáltam és nem mondanám lassúnak.
Ahogyan az USB-meghajtóra történő telepítést is, aminek pont az a lényege, hogy a helyi lemezbe + boot menübe nem kavar bele. Persze Legacy módban simább a dolog, mert az UEFI már egzotikusabb. Viszont innen nézve kisebb a hibalehetőség, ha valakinek fontos a helyi rendszerlemez "érintetlensége". A megfelelő lemezt és partíciót, valamint a rendszerbetöltő helyét nemcsak itt, hanem egy normál telepítésnél is ugyanúgy ki kell választani. Legalábbis manuális particionálásnál igen. Ha ez akkora hibalehetőség, illetve akkora gondot okoz xy usernek, akkor nekik eleve a virtuális gép való... Abból is a VMware, amely pl. az Ubuntut automatikusan is képes telepíteni és max. csak a felhasználói fiókhoz szükséges adatokat kell megadni előtte a programban.
Már akik el szokták olvasni (végig) az összefoglalót...Egyébként tudom.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28937 üzenetére
Ja, csak éppen nem mindenkinek van kísérletezés céljára egy külön gépe... Akik ki akarják próbálni a Linuxot, azoknál nem ritka, hogy vannak a gépükön fontos adatok, illetve más OS-ek is, amelyekbe és amelyeknek a működésébe lehetőleg nem kellene belerondítani pl. egy user error miatt. Nem véletlenül szokták javasolni elsőre pl. a virtuális gépet, mint amolyan tisztább, szárazabb, biztonságosabb megoldást. A telepítés menetét azon is jól be lehet gyakorolni, illetve kifejezetten hasznos is pl. a particionálás résznél. Továbbá az éles telepítés azért megint kicsit más egy Legacy / UEFI boot esetén, mármint utóbbinál jobban meg lehet szívni...Szóval nem árt, ha valaki előtte rendesen utánanéz a dolgoknak, begyakorol ezt-azt és majd csak aztán ugrik neki élesben.
A sebességet illetően egy linuxos virtuális gép lehet általában lassabb a normál módon telepítettnél, de ha pl. kap elég RAM-ot + SSD-re van telepítve, akkor már elfogatható sebességet produkál (próbáltam). Valamint pendrive-ról futtatva egy live rendszer eleve gyors, de egy perzisztens live is. Viszont én fentebb nem utóbbira gondoltam, hanem a natív telepítésre. Amit nem hiszem, hogy olyan túl sokan próbálgattak volna (innen), mert nem feltétlen tudja mindenki, hogy van ilyen lehetőség. Illetve akár a normál telepítésnél is okozhat gondokat a telepítő bebootolása, ha helytelenül van kiírva + beállítva a(z) UEFI / BIOS. Továbbá a natívan telepített USB-s megoldásnál a sebességet, illetve a gyorsaságérzetet nem éppen az USB 3.0, hanem inkább maga az eszköz sebessége fogja limitálni. Viszont egy gyorsabb pendrive, vagy külső HDD/SSD használatakor ez sem lesz probléma. Illetve ennyi erővel, ha a gépben egy lassú háttértár (HDD) van, akkor az ugyanúgy visszafogja a sebességet SATA-n is.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28933 üzenetére
Pont az a lényege, hogy ha már valaki elhatározta az éles telepítést, akkor általában célirányosan és huzamosabb időre rakja fel az adott rendszert. Nem pedig x percre / órára, aztán utána egyből dózerolja is le...Persze lehet akár így is, de akkor nem kell meglepődni, ha esetleg belefut némi kellemetlenségbe. Mert azért egy OS telepítése / eltávolítása nem feltétlen olyan egyszerű, mint pl. egy programé.
-
King Unique
titán
Már mért ne lenne értelme??
Azért manapság már kellően nagy tárkapacitású háttértárak vannak ahhoz, hogy több disztró, de akár több disztró + (több) Windows is elférjen rajtuk. Én szinte mindig több Linuxot rakok egymás mellé pl. a különféle asztali felületek, eltérő alap és csomagkezelés stb. miatt is.
Az mondjuk igaz, hogy a virtuális gép rendszerint lassabb, hacsak nincs valami erőgépre telepítve. Illetve éles telepítés előtt ugye mindig célszerű megfontolni, hogy tényleg belevágunk-e. Illetve, ha valaki nem akar a helyi lemezbe, rendszerbetöltőbe belegányolni, akkor ennyi erővel feltolhatja egy pendrive-ra is.
-
King Unique
titán
A Mint telepítése nyilván nem cseszi el, attól még mindkettőnek indulnia kell. Viszont ezek szerint leszedted a Mintet. Hát ez gyorsan ment...Ha valaki nem tudja, hogy élesben biztosan telepíteni akar-e egy Linuxot, akkor a kipróbálásra való a virtuális gép, live rendszer, vagy akár egy USB-meghajtóra is fel lehet telepíteni, ahol magára az eszközre kerül a GRUB.
A live rendszer alapértelmezetten angol és a billentyűzetkiosztás is, de ezeket át lehet állítani.
-
King Unique
titán
Nem kell akkora tárhely egyik Linuxnak sem, legalábbis magának a rendszernek nem. Én nemrég csináltam egy friss 18.1 Cinnamon telepítést és 15 GB-os partíciót adtam neki (mindent a / gyökérbe csatoltam), amelyből eddig csak 5,8 GB-ot foglal. Illetve a kezdő topik összefoglalójában is le van írva, hogy akár 10-15 GB is elég neki. De nyilván nem kell kicentizni sem, lehet többet is adni, ha valaki nagyon meg akarja pakolni.
Értelemszerűen külön partícióra telepíted a Mintet és ha utólag ledózerolod, akkor nyilván csak azt törlöd, a másik rendszerét nem. Itt ami talán kicsit bekavarhat, az a rendszerbetöltő. Az újonnan telepített rendszer GRUB-ja (default beállításokon hagyva) felülírja a régiét, de ez még nem különösebb gond, mert jó esetben mindkettő benne lesz a boot menüben. Viszont, ha az újat eltávolítod, akkor előfordulhat, hogy újra kell telepíteni a GRUB-ot pl. egy live rendszerről.
-
King Unique
titán
Nyilván nem létszükséglet, mondhatni inkább felesleges. Az itteni SSD topikokban sem szoktak efféle túlkíméléseket javasolni. Valamint úgyis a vezérlő fogja előbb beadni a kulcsot, mintsem egy kis plusz írás gondot okozzon. Amiből nem mellesleg elég sokat kibír a legtöbb típus.
(#28851) holyseat:
Amikor én bő 2 hete próbálgattam, akkor sok esetben pendrive-ról bebootolni sem tudtam normálisan...Nem tudom azóta javították-e ezt a hibát az ISO-knál... -
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #28803 üzenetére
Hát az XP már elég elavult és nem feltétlen kellene élesben erőltetni, jó annak egy virtuális gép is... Amúgy a helyes telepítési sorrend XP
—►
8.1—►
Ubuntu lett volna. Bár az XP még az eltolást is xarul csinálja meg a lemezen, ezért azt érdemes előtte egy újabb Windows alól particionálni.Az említett programot én is szoktam használni Linux - Windows dual-boot esetén, de ez csak Legacy módban működik. Illetve általában a / gyökérbe telepítem a rendszert, ezért az EasyBCD-ben csak egy, vagyis annak a partícióját kellett kiválasztanom és hozzáadta a Windows boot menüjéhez.
-
King Unique
titán
válasz
szőr Artúr #28800 üzenetére
Ha
perzisztens
rendszert kell készíteni, akkor valóban jobbak az erre való programok, mint pl. a LiLi | UNetbootin | Universal USB Installer | YUMI. Viszont ezek jóformán csak ezzel + egyik-másik a multiboot opcióval tud többet és ezeket leszámítva jobbak a fentebb említett programok a normál kiíráshoz. Pláne, hogy pl. az utóbbiakkal készített boot pendrive működik Legacy / UEFI módban egyaránt, míg az előbbieknél nem feltétlen.Illetve, ha van kéznél egy megfelelő méretű + gyorsaságú pendrive, akkor arra lehet akár natívan is Linuxot telepíteni. Ez esetben pedig szintén rendben lesznek az utolsó mondatban említettek.
-
King Unique
titán
válasz
growler #28055 üzenetére
Amit korábban linkeltem, vagyis a gyártó oldaláról a 64 bites verziót.
-
King Unique
titán
válasz
growler #28051 üzenetére
Hát pedig akkor nálad nem stimmel valami, mert nálam a 64 bites ISO UNetbootin programmal kiírva bootolt rendesen pendrive-ról...Sőt, még ilyenekkel sem feltétlen kell szórakozni, mert ez az ISO eleve rugalmas és univerzális. Ha felcsatolom és 1:1-ben átmásolom a tartalmát egy FAT32-re formázott pendrive-ra, akkor nálam még UEFI-ben is simán bebootol. Legacy módban esetleg aktívvá lehet tenni a partíciót, illetve linuxos nyelven fogalmazva boot flag kell rá.
-
King Unique
titán
válasz
growler #28049 üzenetére
A hozzászólásban is írtam, hogy Linux alatt UNetbootin kell hozzá, nekem azzal kiírva bootolható volt pendrive-ról. De, ha esetleg van rá lehetőség, akkor Windows alatt ott a Rufus.
Amúgy meg boot sorrend ok, illetve Legacy / UEFI boot van?
-
King Unique
titán
válasz
szezso15 #28039 üzenetére
Üdv!
Mint említette más is, a dinamikus lemez okozza a problémát, azért nem tud hozzáférni a Linux. Viszont ezt célszerűbb lenne inkább Windows alatt megoldani, az tudná rendesen kezelni. Sőt, ott külső programokkal adatvesztés nélkül át lehetne konvertálni alaplemezzé. De, ha mindenképpen valami pendrive-ról bootolható megoldás kell, akkor ezt a korábban említettet ki lehetne próbálni. Ha engedi átkonvertálni alaplemezzé, utána már az Ubuntu is nagy valószínűséggel hozzá fog tudni férni.
Aztán az meg a másik, hogy nem ártana a HDD állapotát is lecsekkolni valami rendes programmal. Ha durván szektorhibás és nagyon lent van a kondíció, esetleg még fura hangokat is ad, akkor nem feltétlen érdemes otthon nyúzni... Kimondottan fontos adatok esetén ilyenkor az adatmentő szakember a biztos megoldás.
—►
Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez -
King Unique
titán
válasz
#61392896 #27694 üzenetére
Én azokat csak mellékesen említettem meg, de előtte írtam azt is, hogy vsz vannak hasonlók Linuxra is. Utóbbival kapcsolatban pedig ugye a többiek adtak ötleteket. De az igaz, hogy a másik OS grafikus programok terén jobban el van látva.
Amúgy még egy opció lehet a MiniTool bootolható változata, amely grafikus felületen biztosítja az említett funkciókat
—►
[link], [link], [link]. Linux alatt az UNetbootin ki tudja írni pendrive-ra és működik Legacy / UEFI boot módban egyaránt.Viszont előbbivel szórakozni is nyilván kicsit macerás és nem feltétlen r = 1 usereknek való. De amúgy az MBR piszkálása, disk / partition wipe és egyéb dolgok sem... Jobb ezeket hozzáértő személyre, illetve szakemberre bízni.
-
King Unique
titán
válasz
#61392896 #27686 üzenetére
Aztán minek neked ez a három funkció?
Illetve vsz akadnak Linuxra is olyan grafikus programok, amik (külön-külön) tudják ezeket. Egyébként a GParted funkcionálisan annyira nem nagy szám, de pl. a Windowsra való külső partícionáló programok tudják mindhármat. -
King Unique
titán
válasz
Feri1977 #27383 üzenetére
A gúgli a barátod: [link], [link], [link].
Én is próbálgattam korábban és tegnap, ment a Firefox, GParted stb. telepítése is, de egyiket sem tudtam elindítani, mert mindig valami hibaüzenetet dobott...Illetve ez még egy béta funkció, ha jól tudom és nem egészen kiforrott. Szóval, ha Win10 mellett (teljes) Ubuntu is kéne, akkor inkább virtuális gép, vagy dual-boot. -
King Unique
titán
válasz
DrojDtroll #27275 üzenetére
Tehát maga a gép tudna DVD / pendrive-ról bootolni, csak épp az a gond, hogy egyik sincs otthon? Hát az hiba...akkor meg lehet próbálni a fórumtárs által linkelt megoldást. Bár én magam nem feltétlen szórakoznék ilyenekkel és első körben inkább megpróbálnék keríteni valahonnan egy bootolásra alkalmas eszközt.
(#27276) Syl: gondoltam, hogy van ilyen megoldás, de még nem próbáltam. Amúgy jó körülményes...
Eszembe jutott ilyesmi is, de ugye itt már eleve az .exe fájl miatt nem működne a dolog.
-
King Unique
titán
válasz
DrojDtroll #27272 üzenetére
Ehhez általában külön boot eszköz kell, mert magán a HDD-n az Ubuntu van, az az elsődleges, ami bootol. Ha meg is csinálod az említett dolgot, nem tudom a GRUB képes-e így elindítani a telepítőt? Max. olyat csináltam eddig, hogy külön partícióról indult a Linux telepítő [link], de azon az eszközön ugye nem is volt másik OS. Amúgy Ilyen "közvetlen telepítős megoldás" Windows alatt létezik [link], de hogy Linuxra van-e hasonló, azt nem tudom.
Miféle gép ez, hogy a normál telepítési módszer kizárva?
-
King Unique
titán
válasz
DJosef #27233 üzenetére
Lehetne akár mellé is telepíteni, ha ezt az opciót + manuális partícionálást választod. Ilyenkor ugyan a GRUB-ot felülírja a rendszerbetöltője, de akár azt is helyre lehet állítani.
Ha viszont mindenáron száműzni akarod az Ubuntut, akkor például a fenti partícionálásnál is tudod törölni a partícióját, vagy ott a diskpart, ami az egész lemezt gyalulja. Persze utóbbit csak akkor próbálgasd, ha nincs egyéb partíción fontos adat!!!
Illetve live Linux + GParted kombóval is tudod babrálni a merevlemezt, a rajta lévő partíciókat. -
King Unique
titán
válasz
DJosef #27231 üzenetére
OK, de gondolom a BIOS / UEFI-ben meg lehet nézni a boot beállításnál, hogy min van.
Amúgy 8.1/10 esetén elvileg elég csak egy FAT32-es pendrive-ra rámásolni az ISO tartalmát a bootoláshoz. Lehet neki akár boot flaget is adni, de nem kötelező. Illetve a GParted használatához nem kell live rendszer, azt tudod Ubuntura is telepíteni pl. terminálból:sudo apt-get install gparted
Továbbá, ha UEFI boot van, akkor (egyes gépeknél) lehet a listában majd külön ki kell választani az UEFI jelölésű eszközt [link]. Sima Lagacy boot esetén általában elég csak a boot sorrendet beállítani, USB HDD-t első helyre tenni [link]. Vagy mondjuk egyes gépeken lehet pl. F12-vel is boot eszközt választani stb.
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #27229 üzenetére
Amúgy az újabbaknál az aktív partíció (boot flag) Legacy boot + NTFS kombónál szükséges [link].
(#27228) DJosef: azért azt sem ártana tudni milyen módban bootol a gép? Bár a FAT32 jó mindkettőhöz.
Illetve dual-boot nem opció? Valamint, ha kapásból 10-est teszel fel, akkor azt gondolom 7/8.1 termékkulcsával akarod beregisztrálni. Mert ugye az ingyenes frissítés utóbbi kettőre vonatkozik. -
King Unique
titán
válasz
saelin #27166 üzenetére
Nem egy nagy szám az a WinUSB...
Szerintem az még kb. W7 + Legacy boot kombóra lett szabva. A program alapból NTFS-re formázza a pendrive-ot, viszont pl. UEFI-ben sok gép csak FAT32-es pendrive-ról tud bootolni. Tehát már itt bukhat az egész. Meg vannak egyéb hiányosságai is, amit a másik topikban említettem.Linux ISO-k kiírásához a beépített alkalmazáson túl meg ott az mkusb / UNetbootin. Előbbi full dd módban ír, de persze lehet terminálban is játszadozni a dd-vel.
-
King Unique
titán
válasz
DJosef #27164 üzenetére
Legjobb, ha FAT32-re formázod a pendrive-ot és manuálisan rámásolod az ISO tartalmát. A 8.1/10 esetén általában már ennyi is elég, szemben az avitt és korlátolt 7-essel [link]...
Van persze Linuxra is pár grafikus tool, de igazán egyik sem egy nagy szám és a sokat emlegetett WinUSB is elég gagyi: [link], [link]. -
King Unique
titán
válasz
Neil Watts #27130 üzenetére
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
donatel #27113 üzenetére
Az UEFI-vel lehet szívni...ha az Ubuntut el akarod teljesen távolítani, akkor ezen cikk végén van egy jó leírás az
efibootmgr
és egyéb opciók használatára. De azt még a futó rendszer alól kellett volna megcsinálni. Vagy utólag esetleg live rendszer alól. Persze, ha most minden ok, akkor nem feltétlen érdemes piszkálni.
De nálam a linkelt módszer mondjuk nem működött és jól meg is szívtam a Linux telepítéssel, amiről nemrég a másik topikban írtam. Azóta nem tudok belépni a BIOS-ba sem...Illetve hiába gyalultam le a teljes HDD-t és telepítettem rá új OS-t, utána ugyanúgy ott volt az "ubuntu" bejegyzés az UEFI-ben.
-
King Unique
titán
válasz
#63761920 #26812 üzenetére
Az Ubuntu 16.04-ben is van alapból tűzfal beállítások, ha jól néztem. Nálam megnyílik pöccre a szoftverközpont, nem "darál". Onnan tudtam telepíteni a gufw-t is, de ha megnyitom és beírom a jelszót, akkor nem jön be az ablaka...
Az Ubuntu indítólemez-készítője egy rakás... valóban utána a Disks nem tudja törölni / formázni és hibaüzenetet dob. Bár lehet csak az a baja, hogy OS van rajta és aktív a partíció. A GParted viszont már elboldogul vele, igaz sima törlést, formázást az sem enged. Először új partíciós táblát kell tenni rá, utána már ok. Szóval ezt a részt helyesbíteném és elnézést, hogy én sem néztem meg jobban!
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
#63761920 #26765 üzenetére
De jó lenne ilyenkor pontosabban leírni a dolgokat... LiLi / LiveUSB, most Linux alatt nézed??
Linux alól pl. a Disks (Lemezek) / GParted segítségével lehet újraformázni / újrapartícionálni a pendrive-ot.
Windows alatt használható az újraformázáshoz pl. a HP USB Disk Storage Format Tool / Rufus, vagy a parancssoros diskpart clean + lemezkezelő. De egyébként külső partícionáló programok is megcsinálják, mint pl. az AOMEI / MiniTool stb.
-
King Unique
titán
válasz
koviamy #26719 üzenetére
Az ImgBurn tényleg az egyik legjobb íróprogram optikai lemezekhez, én is használom. Viszont, ha szükséged van néhány spéci szoftverre, akkor dual-boot (Windows + Linux) megoldás nem játszik? Én virtuális géppel sem szórakoznék, meg ahhoz eleve kell a + erőforrás. A legtöbb általános programra valóban van jó alternatíva Linux alatt is, bár az más kérdés, hogy kinek mi felel meg.
-
King Unique
titán
válasz
Skilly #26614 üzenetére
Üdv!
Gondolom csak read-only módban csatolta fel, azért nem enged vele semmit csinálni... Amúgy hogyan formáztad? Mert lehet nem ártana egy tiszta partícionálás neki, vagyis totál legyalulni a lemezt, új partíciós táblát tenni rá stb. Aztán a lemez állapotára is érdemes lenne ránézni, nincsenek-e rajta szektorhibák?
Linux alatt is tudod a HDD/SSD infókat monitorozni. Ott van a beépített Disks (Lemezek) alkalmazás, amiben van S.M.A.R.T. is. Aztán terminálban a smartmontools, illetve a grafikus GSmartControl.
Az SSDOK meg eleve Windows only és SSD-k monitorozására való [link]. Bár előbbiekkel is meg lehet oldani, de azért nem minden infót jelenítenek meg úgy, mint utóbbi szoftver. Illetve, mint egy HDS. -
King Unique
titán
válasz
Dhampir #26609 üzenetére
Erre szerintem vannak alkalmasabb topikok is: Ghostolás | AOMEI Backupper szoftver | logout cikk.
-
King Unique
titán
válasz
Dhampir #26532 üzenetére
Hát lehet bugos még egy kicsit ez a 16.04, mert nálam is nemrég érdekes hibát produkált. Ott a vendég fiókkal történő belépés, illetve a .config mappa átnevezése volt a megoldás [link]. Viszont tegnap úgy csontra fagyott a rendszer, hogy csak erőltetett gép kikapcsolást tudtam csinálni. Restart után már ok volt. Az Ubuntu MATE 16.04 meg teljesen jól működik.
Szép, nem mondom...
-
King Unique
titán
válasz
trialboj #26515 üzenetére
Korábban más is kérdezett hasonlót és javasolták neki, hogy tudja szerkeszteni a GRUB-ot. Illetve lehet másképpen is telepíteni [link].
Amúgy a sorrendre érdemes odafigyelni, először a Windowst, utána a Linuxot célszerű telepíteni. Így utóbbi és annak rendszerbetöltője lesz az alapértelmezett, de ez a fentebb említett módon megváltoztatható. Illetve választható akár a másik telepítési mód is. A boot menüben tetszőleges időérték mindkét esetben beállítható.
Fordított telepítési sorrendnél a Windows rendszerbetöltője felülírja a GRUB-ot és a Linux nem fog elindulni. Max. úgy, ha utána live rendszerről helyreállítod, vagy Windows alól adott hozzá külső programmal annak rendszerbetöltőjéhez. -
King Unique
titán
Magát a rendszerpartíciót nyilván nem akarná alapesetben, de a külön létrehozott adattár partíciót biztosan. Illetve, ha pl. 2 db Windows van egymás mellett és be van kapcsolva, akkor eleve BSOD-ot okoz, szóval azért annyira nem problémamentes. Én minden dual-boot megoldásnál kikapcsolom biztos, ami biztos alapon.
-
King Unique
titán
válasz
stigma #26490 üzenetére
Üdv!
Ha már annyira félted a Windowst, akkor lehet másképpen is telepíteni dual-boot megoldásnál az Ubuntut és így garantáltan nem fog belepiszkálni. Ez esetben megmarad a Windows rendszerbetöltője és a Win10 indul alapértelmezettként. Valamint a linkben lévő programban lehet többek között az időközt is állítani. Továbbá a telepítő kiírásához és egyéb dolgokhoz még ezen hsz második bekezdését is átnézheted. Illetve még egy fontos dolog, hogy akármilyen dual-boot megoldásról is van szó, újabb Windowsok esetén a fast startup kikapcsolása erősen ajánlott.
-
King Unique
titán
válasz
sirály12 #26280 üzenetére
Olyan nekem is volt még a 6.x-nél, hogy frissítés után nem akart betölteni a virtuális gép, hibaüzenetet dobott...de hasonló ugyanúgy volt VB alatt is. Szóval nem gondolnám, hogy ez Linux hiba lenne, inkább program specifikus. Ha a korábbi verzióban teljesen jól működött, akkor megint az utóbbi esélyesebb. Olyanról is írtak korábban, hogy valamelyik Windows frissítés okozta a problémát. A 12-es verzió még új, de vsz az sem teljesen bugmentes.
-
King Unique
titán
válasz
sirály12 #26278 üzenetére
Tehát Windows alól futtatod a VMware-t és abban az Ubuntut. Nem feltétlen Windows hiba, sanszos a program bugja is. Ahogyan a VB, sajnos ez is bugos itt-ott...de szerintem még mindig sokkal jobb, mint az előbbi. Legalábbis Windowsra egyértelműen. Szerintem a linkelt topikban érdeklődj, illetve kicsit pontosabb infók sem ártanának. Azt sem derült ki, hogy a program melyik verziója okozza a hibát, illetve milyen Windows alól futtatod?
-
King Unique
titán
válasz
sirály12 #26275 üzenetére
Ha Windows alól fut, akkor szerintem ezt célszerűbb lenne a VMware topikban megkérdezni, mivel inkább tűnik program / Windows-specifikus problémának. Illetve itt a többség úgyis max. a VB-t használja...
A HDD/SSD-n amúgy nincs szabad hely? Mert akár fel lehet tolni élesben a Windows mellé dual-boot megoldással, de akár USB-s cuccra is. -
King Unique
titán
válasz
gyulank #26237 üzenetére
Erre elvileg a WinUSB való, de az újabb rendszerekben valamiért nem működik rendesen. Illetve az UNetbootin 494-es verziója használható még erre a célra.
Illetve milyen Windows? A 7-es korlátoltabb ilyen téren, de 8.1/10 esetén elég elvileg egy FAT32-re formázott pendrive-ra manuálisan rámásolni a kibontott ISO fájl tartalmát. Az utána jó esetben Legacy | UEFI módban egyaránt bebootol [link]. -
King Unique
titán
válasz
growler #26046 üzenetére
Tudom, de most kivételesen Windows volt a téma. Írásnál az ISO felismerésével nincs semmi gond. Kiválasztható, zöld jelzés, rá is másolja a tartalmat stb. Bootolás után is ott van a listában, de ha rámegyek, akkor dobja a fentebb említett hibaüzenetet.
(#26047) Dave™: hát, ha nem az, akkor nála van valami összekuszálódva. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ő másik rendszer alatt próbálta az ottani verzióval, nálad pedig a gazda is Ubuntu. Illetve említettem is, hogy Windows alatt általában bugos a VB.
(#26048) Syl: én azzal szoktam a Linux telepítőket is és teljesen ok. A dd írást lehet akár egy Ubuntunál is használni, de nem kötelező. Utána a Windows csak MB-ot mutat a pendrive-ból és le kell gyalulni, helyre kell állítani. Általában jó a normál (ISO képfájl) írás is. A dd képfájl módszer Antergos | Chakra | Manjaro esetén kell mindenképpen.
(#26049) Lathronos: ha már itt vagy, erre nincs ötleted? Pont a Voyager remaster lenne az. Illetve látom a normálból megjelent már a 16.04-es verzió, de az előbbi a 14.04-re épül. Eddig a frissítéskezelő nem ajánlotta fel az újat, de gondolom nem kell rá sokat várni.
-
King Unique
titán
Akkor vsz alaplap és BIOS / UEFI függő is a dolog. Mert nálam szintén W10 + YUMI 2.0.2.2-nél a 16.04-es Lubuntu bebootol, de az Ubuntu és Kubuntu már nem. Az alábbi hibaüzenetet dobják:
"No Default or UI configuration directive found!
boot:"Pedig a program felületén jó rendszer lett kiválasztva a listából és az ISO-k jók, hivatalos oldalról valók (torrent letöltés). Illetve más programokkal kiírva bootolnak rendesen. Továbbá a YUMI másik hiányossága nálam, hogy a kiírt telepítők UEFI boot esetén abszolút nem működnek, hanem csak Legacy módban ...Ellenben, ha LiLi-vel csinálom, annál ok mindkettő. Valamint, ha nem kell multiboot, akkor Windowsra messze a legjobb program a Rufus. Annál soha nem voltak a bootolással gondok és még dd írást is tud.
(#26028) cigam: lehet azért szaggat és esik szét a grafika, mert a 64 MB kevés neki...ugye én is 128 MB-ot adtam, illetve pl. a VMware alapból 768 MB-ot állít be. Utóbbinál igaz lejjebb vehető akár 32 MB-ig, de én hagytam a gyári beállításon és elfogadható sebességgel ment. Továbbá lehet neki akár 2 GB RAM-ot is adni.
-
King Unique
titán
Szerintem vagy a te hardveredben van a hiba, vagy OS / egyéb beállítások nem stimmelnek, esetleg a 16.04-es ISO-t nem szereti a VB. Én kipróbáltam W10 (10586) alatt szintén a legújabb 5.0.20-as verzióval egy 32 bites Ubuntu 15.10-es telepítőt. 3D gyorsítás be van kapcsolva | 1024 MB RAM | 128 MB VGA beállítással. Simán viszi, semmi akadás és semmi grafikai hiba.
Amúgy érdekes az is, hogy pl. a YUMI még bugos a 16.04-es telepítőkkel... pont minap szórakoztam vele, csináltam Ubuntu | Kubuntu | Xubuntu | Lubuntu | Mint 17.3 multiboot pendrive-ot, de csak utóbbi 3 volt hajlandó elindulni és az első kettőnél mindig hibaüzenetet dobott. Majd ugyanezt megcsináltam 14.04 / 15.10 ISO fájlokkal és azok hiba nélkül bootolhatóak voltak.Továbbá Windowsra szerintem jobb a VMware Player. Nálam ugyanazon gépen VB alatt kicsit akadt az Ubuntu, a CPU-t is jobban pörgette, míg a VMware pörgősebben ment. Illetve működés terén is itt-ott szvsz kényelmesebb. Valamint a VB általában bugosabb szokott lenni ezen rendszeren és a korábbi verziókkal is voltak problémák...
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #25971 üzenetére
Nekem a +/- 2 órás időeltolódásra ezt ajánlották egy másik topikban [link]. Beállítottam mindegyik Linux alatt, de bootoláskor még előfordul, hogy először más időt mutat és csak kicsivel később frissíti az órát. Antergos alatt viszont nem tudtam beállítani, mert kiírta, hogy nincs ilyen fájl...
-
King Unique
titán
válasz
Skilly #25881 üzenetére
A testreszabási és úgy összességében a beállítási lehetőségei korlátoltak az eOS-nek, ami engem zavar. A felület sem alakítható úgy (gyárilag), mint más rendszereknél, asztalra sem lehet mappa / program ikonokat kitenni stb. Ennél még az Ubuntu is jobban formálható.
Illetve a Voyager X2 HD verziója (az a remaster is) még a KDE Kwin effektjeit is tartalmazza, amivel baromira fel lehet dobni a felhasználói élményt. Hasonló effektek egyébként a gyári OS X-ben is vannak, ahogy nézegettem. Tehát ilyen téren is közelebb áll hozzá, mint egy fapadosabb eOS. Illetve a dock is szerintem kellemesebb Voyager alatt + az a jobb oldali "menü" is nagyon cool. -
King Unique
titán
válasz
Skilly #25877 üzenetére
Helló!
Szerintem az eOS elég korlátolt és nálam pont ez tette be a kaput... Ha már OS X szerű rendszer kell, akkor szvsz sokkal jobb a Voyager. Én is a kolléga felturbózott kiadását használom belőle [link].
8 GB RAM és SSD már szinte erőmű egy Linuxhoz (~ Windows esetén is), így elhagyható a swap. Bár esetleg lehet neki pár GB-ot adni, ha valaki nagyon akar. NTFS fájlrendszert natívan írja + olvassa és a csatolás is beállítható. MSO helyett igazán akkor alternatíva az LO, ha pl. nem fontos előbbi formátumaival való tökéletes kompatibilitás, nem gond a másfajta menürendszer stb. De aszem régebbi MSO verziók felrakhatók PlayOnLinux segítségével, ami a fórumtárs által kreált rendszerekben is általában benne van.
-
King Unique
titán
Ami giccses és harsány, az inkább a Plasma 4. A Plasma 5 pont a minimalista, letisztult flat dizájn. Ennyi erővel a Unity is inkább az előbbire hajaz dizájn terén...
Illetve jól mondtad, hogy a fenti véleményed meg lehet érteni, de egyetérteni már nem muszáj vele.A MATE lehet kicsit puritán itt-ott, de szvsz egy Mint esetén jól néz ki. Az Ubuntu MATE meg főleg. A Mint Cinnamon meg még babább, nem mondanám, hogy "XP utánérzés" lenne, sőt az újabb rendszerekhez is idomul némileg. A GNOME 3 megint nagyon dizájnos, de nekem személy szerint totál nem áll kézre és így szinte alig használható.
"Ha a Unity-ben alulra teszed a tálcát, az gyakorlatilag olyan lesz, mint a Windows 7"
Szerintem meg egyáltalán nem. Kerestem a rendszerben a beállítást, de nem találtam GUI-n, így ezen cikk alapján csináltam [link]. Tehát csak terminálból lehet megoldani ezek szerint. Viszont elég furán
(hülyén)néz ki így és mondhatni kényelmetlen. Aki W7 szerű megjelenést akar és használni is kb. úgy akarja, annak 100x inkább a (Mint) Cinnamon való. -
King Unique
titán
válasz
#40553216 #25592 üzenetére
Én manuálisan szoktam elindítani, akár naponta többször. Amúgy Ubuntu (Unity) | Ubuntu MATE 16.04 beta 2 volt fent, de mindkettő gond nélkül frissült. Elindítottam, majd "Intelligens frissítés" és már fel is ajánlotta a disztribúciófrissítést, ami egész hamar lezajlott.
-
King Unique
titán
válasz
#40553216 #25570 üzenetére
Alapból be van téve nálam az indítóban, csak arra voltam kíváncsi, hogy már most megtalálja és frissít, vagy kis fáziskésére lehet számítani. De ezek szerint utóbbi. Thx!
(#25575) Dave™: mondjuk a böngésző alapbeállításait nézve, nálam FF esetén pont Linux alatt rondábbak a betűk, ha programkódot teszek be, az is elég furán néz ki... De vsz csak át kell állítani a betűtípust. Illetve a X-esnél a kezdő buildben volt elég xar a skálázás, a novemberi kiadásban javítottak rajta, csak mind2 helyen be kell állítani.
-
-
King Unique
titán
válasz
andris1602 #25541 üzenetére
Amúgy jobban ránézve a Disks xart se tud ilyen téren, tehát az eleve kiesik... Marad tehát a GParted, amivel egy live Ubuntut bebotolva lehetne próbálkozni [link]. Viszont az megint kissé korlátolt, mert a meglévő partíciót általában csak csökkenteni engedi. Növelni kizárólag akkor, ha csak nem lefoglalt rész van utána. Van benne másolás | beillesztés opció (???), de ha egyik partícióra rámásolom a másokat, akkor a tartalmát is felülírja. Szóval ez így nem az igazi...
A Windows alatti külső programok tudnak mindenféle partíció átméretezést | felosztást | összevonást | kiterjesztést stb. Csak azoknál meg ugye az Ext4 miatt bukó a dolog...Nem tudom van-e más megoldás, de lehet tényleg jobb lesz, ha újrarakod. Hamar megvan. Én van, amikor nekilendülök és egymás után feldobok 4-6 disztrót.
-
King Unique
titán
válasz
andris1602 #25535 üzenetére
Ott van elvileg a Lemezek (Disks) alkalmazás, de gyakorlatilag a GParted sokkal profibb és kényelmesebb program ezen célra. De, amikor én nemrég partíciókat akartam átméretezni (Linux multiboot megoldásnál), akkor nem mindig engedte, ha valamelyiken OS volt, illetve növelni a méretét akkor lehetett, ha az utána való rész nem volt lefoglalva. Ha igen, akkor csak csökkenteni engedte. De nálam lehet bekavart a sok rendszer, elsődleges | logikai partíciók vegyesen stb.
A Windows alatti külső partícionáló programokkal jobban lehet machinálni, tologatni ide-oda, felosztani, összevonni a partíciókat, viszont az Ext fájlrendszert kevésbé támogatják. Illetve névlegesen igen, de több esetben xarul formázzák meg és utána a Linux problémázik miatta. Ebből kiindulva vsz egy partíció átméretezés sem lenne ezekkel szerencsés. -
King Unique
titán
A laptop az adatlapja alapján rendelkezik 8.1/10 támogatással és, ha mindkettőhöz van rendes gyártói driver, akkor annak működnie kéne. Bár a 10-es szereti WU-n lehúzni a legfrissebbeket, ami lehet előnyös, de okozhat néha problémákat is. Ubuntu boot menüjében is van memtest, illetve a fentebb említett live rendszerben mindenféle tool, amivel lehet tesztelgetni az egyes hardverelemeket. Valamint ebben a háttétár egy eMMC flash alapú cucc, ami nem tudom mennyire megbízható?
Illetve ilyen hibaüzenetre vannak a neten leírások, videók, de ez ügyben lehet érdemesebb lenne az érintett OS topikjában érdeklődni. -
King Unique
titán
Hát akkor sanszos, hogy valami hardveres gond van. Bár egy nem megfelelő driver is ki tudja fektetni és olyankor dobja a kék szmájlit.
Mondjuk a DOS változat 2010-ben lett utoljára frissítve, így ki tudja...? Na meg, ha SSD, akkor ez eleve problémásabb, mert bizonyos típusokat a diagnosztikai programoknak csak a legújabb verziói kezelnek normálisan. Pl. a HDS-nél is előfordult, hogy a korábbi verzió hibásnak mutatta, de a 4.60/4.71 alatt már teljesen ok volt. + Úgy tudom, hogy az SSD a Linux alatti programok esetén is problémásabb lehet ilyen téren, mint egy HDD. -
King Unique
titán
Egyszerűbb beírni a keresőbe, hogy "Lemezek / Disks" aztán már ki is adja.
Mondjuk ilyen célra lehet jobb lett volna valami speciális live rendszer [link], illetve a HDS-nek is van DOS változata [link]. A Lemezek alkalmazásban is megtekinthető a S.M.A.R.T., de olyan teszteket nem tudom tud-e, mint a HDS? Illetve utóbbi jobban értelmezhető értékelést ad, míg a Linux alatti "old age" és társai paraméterek (nekem) nehezebben értelmezhetők.
A gép többi komponense rendben van, mert lehet más okozza a hibát? Illetve, ha van kéznél egy Windows telepítő, akkor azt bebootolva is meg lehetne próbálni egy javítást, ha nem hardveres hiba okozza. -
King Unique
titán
Az Ubuntu indítólemez készítője egy rakás xar... pont nemrég a saját ISO-ját sem tudta nálam normálisan kiírni és egyik pendrive-ról sem bootolt be. Ami működött az az UNetbootin, illetve másik topikban ajánlotta valaki az mkusb programot.
(#25511) cekkk: ez attól függ, hogy milyen a géped és milyen módban (Legacy | UEFI) bootol? Ha pl. sima Legacy boot és MBR, akkor maradhat az alapbeállításokon [link]. Ha UEFI-s gép, akkor pedig a harmadik lehetőséget (GPT) kell választani a legördülő listából. A formázást is automatikusan beállítja és megcsinálja, Linux ISO-k esetén FAT32-re. Amikor feldobja az ablakot, hogy Normál írás | DD írás legyen-e, akkor Ubuntuhoz jó a normál is. A dd mód leginkább az Arch és származékaihoz (pl. Antergos, Chakra, Manjaro) szükséges.
-
King Unique
titán
válasz
DJosef #25460 üzenetére
Ez az MBR | GPT partícióstílustól, fájlrendszertől, szektormérettől stb. függ inkább. A mai modern oprendszerek már nem jelentenek különösebb akadályt. Illetve több kompakt USB HDD-nél úgy van megoldva, hogy a vezérlő képes MBR-nek mutatni az OS felé a 2 TB-nál nagyobb lemezeket is. Így pl. egy régi WinXP is tudta kezelni a 6 TB-os külső lemezt annak ellenére, hogy alapból nem támogatja a GPT-t. Az Ubuntu meg nyilván jóval fejlettebb, tehát annál sem lesz probléma.
Illetve a fájlrendszerekben is bőven van tartalék, a partíció maximális mérete elméletileg Ext4 esetén 1 EB (exabájt), NTFS-nél pedig 16 EB (exabájt) lehet.(#25458) hcl: ilyenről még nem is hallottam, hogy alvó állapotban csatlakoztatják és úgy cserélgetik...
Az ilyen megérdemelné, hogy kifizettessenek vele x 100 ezret adatmentésre, aztán utána majd meggondolná 2x is.
-
King Unique
titán
i5, 4 GB RAM, SSD esetén kb. ugyan mindegy, ezen a konfigon mindegyik elmegy. Amúgy szvsz a Mint Cinnamon, ami leginkább kézre álló. De, mivel ez Ubuntu topik, legyen akkor a 16.04 LTS natúrban.
Ha 16.04 LTS beta 2-re Unity 8-at akarok feltenni, azt hogyan kell? Nemrég telepítettem, de ott nem volt kiválasztható...
I. [link]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install unity8-desktop-session-mirII.[link], [link]
sudo apt-add-repository ppa:unity8-desktop-session-team/unity8-preview-lxc
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install unity8-lxc -
King Unique
titán
válasz
gyulank #25216 üzenetére
Milyen Windows, egy sima frissítés ilyet csinál? Én eddig csak a build upgrade esetén hallottam hasonló problémáról, illetve tapasztaltam. Aztán azóta ezzel a megoldással [link] csinálom és nem tesz be Linuxnak. Igaz ennél nincs GRUB, hanem a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett.
-
King Unique
titán
válasz
Xeniel Xerus #25093 üzenetére
A VMware ilyen téren sokkal problémamentesebb, az kapásból kezel minden USB-s eszközt. Nem kell külön xarozni vele, mint VB-nél...
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #24765 üzenetére
Nálam még a Kubuntu 14.04 KDE is felment a 8 GB-os pendrive-ra, ami nettóban eleve csak 7,6 GB. Pedig a telepítő 10 GB körül írta a szükséges méretet.
Le is volt frissítve, no problem. Igaz én nem pakolok rá sok programot, nem osztom fel a partíciókat se. Az Ubuntu meg ilyen használat mellett bőven elvan 10 gigán, eleve csak 5-6 GB helyet foglal.
-
King Unique
titán
válasz
FіkuszKukіsz #24719 üzenetére
+1
-
King Unique
titán
válasz
Nestor16 #24677 üzenetére
Másik topikban a fórumtárs volt szíves lefényképezni a saját BIOS beállításait [link]. Más gyártóknál is hasonló és az előbbi alapján szerintem elég egyértelmű a Legacy / UEFI boot kiválasztása. Bár vannak az UEFI bootnak is előnyei, de azt az újabb 8.1/10-es rendszerek tudják inkább kihasználni.
-
King Unique
titán
válasz
BTom1970 #24667 üzenetére
Üdv!
Windowsra van 2 jól működő ingyenes ExtFS driver: Ext2Fsd | Paragon ExtFS. Előbbi nem támogatja az LVM-et [link], de utóbbi tudja olvasni. Fullos támogatás pedig a fizetős verzióban van [link].
Vagy letöltesz és bebootolsz pendrive-ról egy live Linuxot, akár Ubuntu | Mint, ami tudja kezelni a HDD-t. Majd az alól átmented az adatokat a Windows partícióra, mivel az NTFS fájlrendszert is tudja írni & olvasni. Akár Virtualbox is működhet, de ott a helyi lemezeket eleve macerásabb hozzáadni, így szerintem jobb az előző módszer. Az ISO kiírásához pedig Rufus javasolt Windows alatt, a gép boot módjának (Legacy | UEFI) megfelelő opciót választva. Ha zéró a tapasztalat Linux terén, akkor —► Linux abszolút kezdőknek topik javasolt.
-
King Unique
titán
válasz
#40553216 #24654 üzenetére
HDS 4.71 most a legújabb. Azért nem feltétlen egyezik a minősítés, mert nekem van olyan lemezen amire az említett programok fura értékeket írnak és pl. GSmartControl pirosan is jelöli meg az adott attribútumot. Viszont a normál HDS semmi hibát nem mutat és az öntesztek, valamint a felülettesztek is rendben lefutnak. Illetve szerintem jobban értelmezhető a S.M.A.R.T. táblája, valamint ad még szöveges értékelést is. Továbbá USB-s cuccok minitorozása megint problémás lehet a smartmontools és társaival, mint utaltam is rá. Valamint a programnak van itt a fórumon is topikja, ahol lehet egyenesen a fejlesztővel diskurálni, ami megint plusz.
Az, hogy a linuxos fájlrendszerű partíciókat nem látja, egy dolog, úgyis a meghajtó állapota a fontos, azt viszont mutatja.
-
King Unique
titán
válasz
#40553216 #24640 üzenetére
Ez megint csak az érem egyik oldala. Nyilván világos, hogy mire gondoltam.
De nincs ezzel gond, nem kötelező, nem kényszer semmi. Ha annyira nem felel meg egy alternatíva, program stb., akkor nem használja, marad a korábbi megoldásnál, aztán ennyi. Én pl. nagyon szeretem a HDS-t, számomra egyszerű a S.M.A.R.T. adatok értelmezése, kezel szinte mindenféle belső/ külső meghajtót, vannak benne egyéb beállítási lehetőségek stb. Ugyanezt már nem feltétlen tudom elmondani a smartctl, hdparm, GNOME DIsks és társairól, amit fentebb említettem is [link]. Na, többek között, egy ok a sokból alapon, ezért is van nálam dual-boot. Ezzel sincs semmi gond, teljesen ok. Mindenki azt használ, amit jónak tart és szeret.
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #24638 üzenetére
Ezt mos totál félreértelmezed... nem azon volt a hangsúly, hogy itt mit ajánlanak, mit tartanak jobb megoldásnak. Nyilván nem fogják a másik rendszert és berögződéseit ajánlgatni, ez evidens és ok. Pusztán az volt a mondandó lényege, hogy nem kell az említett felhasználói szokásokra annyira rácsodálkozni, ráadásul egy másik OS-nél, hanem tiszteletben kell tartani és nem lehet csak úgy rájuk erőltetni mást. Amit aszem a jelenlegi helyzet ismeretében megint nem kell bizonygatni.
"És igen, aki idejön szerény ismeretekkel és érdeklődéssel, annak hadd kérdőjelezzük már meg az általa elképzelt megoldást. Pontosan azért, mert sok esetben téves alapokon nyugszik, és nem a valódi problémát oldja meg."
Szintén az előző gondolatmenet. "Ők" sok esetben eleve nem is fognak itt feltűnni, mivel nem is érdeklődnek más megoldások iránt. Aki meg igen és alapból hajlandó beleásni magát, az nyilván korrekt útmutatást fog kapni. Nincs is ezzel semmi gond.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #24630 üzenetére
Sikerült, elindult a W7-es telepítő Legacy boot esetén.
De UEFI-vel már nem megy, igaz oda FAT32 kell. Viszont annál az UNetbootin valamit elcsesz, mert kb. egy tized másodperc alatt lefut és nem írja ki rá rendesen... Oda már vsz a fórumtárs módszere lesz szükséges [link].
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #24625 üzenetére
Hiába csatoltam le fájlkezelőből, normál / root módban, vagy éppen terminálból, nem látta a program akkor sem.
(#24626) growler: natúrban a 494-es sem érzékeli. Csak akkor, ha alul be van jelölve, hogy mutasson minden eszközt (legújabbnál nincs ilyen opció). Akkor kiválasztható az adott sdx partíció. Neki is kezdtem az írásnak, ami 52%-nál elakadt, de most elvileg kiírta, hogy végzett. Na kíváncsi leszek, vajon bebootol-e?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vicces képek
- Medence topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest