Új hozzászólás Aktív témák

• válasz I02S3F #43368 üzenetére

Tudod ez olyan megoldás mint bármilyen más konténer.
    Pl. ebből a szempontból abszolút hasonlítható egy virtualgéphez.
    Van ugye a pl. Virtualbox vagy quemu vagy bármi. Ez a futtatókörnyezet és ez szinte nulla helyfoglalású.
    Csak üres. Ha felpakolsz virtualba pl. egy W11-et, máris foglal 30-35gigát. Melléteszel egy Ubuntut, megint ugrott 12giga stb.
    Ez a konténeres megoldás hátránya de cserébe mindegyik tud működni egyedül is mert benne van az összes függősége, oprendszer a oprendszeren belül
    Mint a virtualgépek a Virtualboxon belül. Ezért írtam ezt a hasonlatot.
    És ez nagy szó ám Linuxon mert a Linux rákfenéje. a visszafelé, vagy bármelyik irányba szoftverkompatibilitása finoman fogalmazva kifogásolható.

Példa .
    Deb vonalon kell egy szoftvernek a libvaizé1.5
    Ha felteszed a szoftvert, feloldhatatlan ütközés miatt megy a levesbe a mostani libvaizé1.4 és ezzel megy a levesbe az összes olyan régebbi szoftver aminek a régi kell.
    Python dettó. (nem ennyire drasztikus mert némi visszafelé kompatibilitás van de majdnem ez a helyzet amit leírtam)

A másik. (magánvélemény, szubjektív, vagy van benne igazság vagy maga az igazság :D )

Van ugye perpill saccolásom szerint 500 disztró és ennek 50000 variációja. van minimum 25 féle csomagformátum amik egy része nem átjárható.
    Kontéres megoldással, most megint csak a példa kedvéért, ha valaki holnap megírja/átfordítja a Photoshopot linuxra, az egy snap konténerben holnapután használható az összes létező disztribúción ami snap képes. És asszem az összes az.
    És ezután ezt az EGY Photoshopot kell karbantartani az idők végezetéig, nem kell kismillió bábáskodás körülötte.

Talán ez a katyvasz is hozzájárult a konténeres megoldások létrejöttéhez.
    Nem hinném hogy valaki pár éve úgy ébredt fel hogy na én ma megcsinálom a Snapet.
    Valószínűbb hogy valamiféle egységesítési törekvés volt a motiváció és nem utolsósorban a tökkezdő alapuserek életének könnyítése.

Új hozzászólás Aktív témák