-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
kapcsolódó:
[link]
It's really striking how well trained scent dogs can detect Covid (and #LongCovid): a randomized controlled, triple-blinded validation trial and real life study at in airport. They need to get retrained for diff't variants -
-
-
lacafaca
addikt
de, utoljára: ezek az emberek úgy gondolják, hogy 2-3 kör covidtól semmi bajuk sem lett volna? tévednek. sőt, rossz hírem van: érzékenyek a tüskefehérjére, még lehet bajuk egy-egy következő körnél.
várjávárjá...a lőre nem éppen azt termeltet?
amúgy valóban, nagyrészt az 50 fölöttiek panaszaival találkozom (nehéz is lenne fiatalabb korosztályból meríteni, amikor a piacra járók max 10%-a), de én eddig is és ezután is csak a saját megtapasztalásomnak fogok hinni és nem érdekel semmiféle tanulmány meg hadova
-
"The COVID-19 situation continues to change, sometimes rapidly. Doctors and scientists are working to estimate the mortality rate of COVID-19. At present, it is thought to be substantially higher (possibly 10 times or more) than that of most strains of the flu." (forrás)
-
Ringman
félisten
Regardless of initial disease severity, COVID-19 survivors had longitudinal improvements in physical and mental health, with most returning to their original work within 2 years; however, the burden of symptomatic sequelae remained fairly high. COVID-19 survivors had a remarkably lower health status than the general population at 2 years. The study findings indicate that there is an urgent need to explore the pathogenesis of long COVID and develop effective interventions to reduce the risk of long COVID.
-
Ringman
félisten
jó, de pont az a "lényege" a covidnak, hogy mindent szét tud ütni, aztán 1-2 éven belül sokkal több mindenben lerottyanhatsz, mint pl. egy flu után, akár halálos kimenetel is lehet (itt egy vérrög, ott egy cukorbetegség, stb), az előző hsz-ben erre gondoltam.
egy tök új vírusnál az első évek a legvéresebbek (bár árnyalja, hogy sokkal fertőzőbb lett és kevésbé védekezünk).
de ott van a survivorship bias is, de hogy mi mennyit kompenzál -
Ringman
félisten
[megint magamat ismétlem]
airborne vírus ellen nem sokat érsz maszkhordással.
hol vannak a bizonyítottan sokat számító szellőztetési/légszűrési guideline-ok és a beruházások?a járványt meg önmagában nem fogja megszüntetni egy vakcina, továbbra is oltás+egyéb intézkedések szükségesek (és ott - is - el lett baszva, hogy ahogy volt elegendő oltóanyag, akkor nem lett egyből kötelező + a maszkhordást+gyülekezési korlátozásokat 0 fertőzöttig meg kellett volna tartani)
ha lesz nasal vaccine, talán változik a helyzet, de a jelenlegi oltóanyagokat 2020 végén nem is engedélyezték volna omikronra - lásd jelenlegi efficacy
szerk:
How much does it cost to improve ventilation? TLDR Start at 2.1 air changes/hour (ACH), 10 CFM/person Increase to >8 ACH, 40 CFM/person It costs $17/person/year.
[link] -
Kíváncsi lennék, ha mondjuk Kanadában azt jelentenék be, hogy "ezen a télen nem volt síkosságmentesítés (mert drága, és a zöldek mindig morognak), ennek következtében az elmúlt öt hónap alatt 30 millióan szenvedtek balesetet (közúton vagy járdákon), 200 ezren kerültek kórházba, ennél is többeknek lett maradandó mozgásszervi károsodása, és 20 ezernél is többen haltak meg", a közvélemény részéről akkor is ilyen flegma tudomásul vétel lenne a reakció...
"fura egyébként, hogy kína pedig inkább tökön lövi magát, de a mai napig próbálja teljesen kizárni"
Nem annyira fura, ha belegondolsz: eddig sikerült, és jól jártak vele gazdaságilag és emberileg is. Most viszont:
Lifting zero-Covid policies in China could risk 1.6m deaths, says study
Azaz lenne 112 millió tünetes fertőzés, öt millióan kerülnének kórházba (már ahol jut), és 1,55 millióan halnának meg. Néhány hónap alatt. (Link a tanulmányra a cikkben.) -
Rage47
veterán
szerintem a kettő között van az igazság
nem tetszik ez a "nincs covid" hozzáállás, de a "mindent lezárunk azonnal" sem.
szerintem az együttélés a coviddal azt jelentené, hogy bizonyos körülmények között maszkot kell hordani, vigyázni egymásra (pl. megint könyökbe kéne tüsszenteni és köhögni, nem úgy, mint most, hogy arconköpnek kb. az utcán; munkahelyre nem bemenni, ha betegek vagyunk, stb.). -
-
Nálunk a tesztelés közel tizedére csökkent a nagy omikron pánikhoz képest. Így azért a "töredékére csökkent" esetszámnak nem lehet felhőtlenül örülni.
-
Remélhetőleg a következő oltásgeneráció fog érni valamit az aktuális törzsek ellen. Mármint érdemben, nem úgy, hogy teleholdkor, dupla ffp3 maszkban bunker mélyén megvéd a lélegeztetőtől, de azé' longod lehet...
Én is úgy értékelem, hogy az enyhetünetes BA.1-es körrel valami értékelhetőt szedett össze a család ami hasznos "oltáskomponens" lehet - akkor is, ha ez a törzs benne lesz az új lötyiben. Így meg, hogy nincs is új lötyi, pláne.
A tünetmentes kör alighanem suli mellé kocsmázni járó immunrendszert jelent, orrnyálkahártyán rövid ideig piknikelő kisebb víruskülönítménnyel, akiket valami random redva/erősebb tüsszentés kinyírt, de azután, hogy virítottak egy +PCR-t.
#61959: én meg itt sasolok, hogy lesz-e nálunk gyerek-moderna oltás, ha már vuhanival kell az őszi sulinak nekifutni. Abban mégiscsak több anyag van (+gyerkőc se 5éves már).
-
mozso
senior tag
En total elbizonytalanodtam, kinek mi, mikor lesz.
Volt tunetes kollega aki azota mar az irodai adminisztrativ munkara sem alkalmas, fel ev utan elkuldte a rendszer nalunk. De nem volt semmi mas oka ennek a visszaesesnek, mint a szerencsetlen kimenetelu Long Covid.
Hordhatom a maszkot a boltban, de nem tudom izolalni a csaladot es a gyereket es nem is akarom tobbet ezt az izolaciot.
Honapok ota lazulunk (azota meg is volt a Covid 2x + 2 masik virus valami).
Gondolkozom a 4. oltason, 5 honappal a harmadik utan, mert semmi mast nem tudok tenni, ezert kerdeztem mi az itteni konszenzus errol.
Most meg talan van oltas, juliusban mar tuti kidobjuk az osszes regi Pfizert es mivel a virnyak sehol sem tema, osszel letolt gatyaval fogunk menni elore. Ha lenne is uj koktel arra mar most kellene szerzodni, de ez itthon kizart.
-
kolopele
nagyúr
Annak hívod aminek akarod őket, engem nem zavar. Történetesen ismerem Márkit, ahogy Lázárt is, van köztünk vagy 30 km. Engem sokkal jobban bosszant most az, ahogy Orbán a pedagógusoknak mondott "köszönetet", puff egy hanyatt esés. Lehet, lesz még több is, ki tudja. Próbálok mindent tárgyilagosan nézni, és nem neki esni senkinek csak azért, mert Fideszes vagy ellenzéki.
-
Ringman
félisten
-
-
Ringman
félisten
ez van sajnos, szüleim még jobban megszívták, hála a kormányhivatali logisztikai fuckupnak, azaz hogy valahol még 60-65 év fölött jártak az oltással tavaly áprilisban (pl. nálunk, ahol több mint 2500 fő tartozott a háziorvoshoz, aki azóta nyugdíjba is ment...), máshol meg 30 éveseket oltottak be.
a génlottón meg nem sokat nyertünk, mert kb 10 napos pfizerrel is hazavágta apámat az alfa (?), viszont a 90 év fölötti nagyanyám se betegeskedett, pedig 1 háztartásban élnek.
-
Ringman
félisten
azért is nehéz mérni, mert alapból nem egészséges az emberek egy része: [link]
aztán 2-3 krónikus betegség mellé egy kis fáradékonyság v elvesztett tüdőkapacitás (különösen ha nem sportol/nem fizikai munkát végez) már lehet fel sem tűnik.---
ja így után sem jött vissza a szaglásom teljesen, pedig még a 90 darabos feketeköménykapszulán () is túl vagyok.
-
Ringman
félisten
azért folytatom a "jó hírek közlését"
[link]
At 1-year after Covid hospitalization in a cohort of >2,300 patients, only 1 in 4 has fully recovered. Markers of⬆️inflammation, obesity as risk factor, 4 clusters corroborated
---Intrinsic furin-mediated cleavability of the spike S1/S2 site from SARS-CoV-2 variant B.1.529 (Omicron)
Our findings suggest that B.1.529 (Omicron variant) has gained genetic features linked to intrinsic furin cleavability, in line with its evolution within the population as the COVID-19 pandemic has proceeded. -
-
-
kolopele
nagyúr
Nyilván az mrns a legjobb, csak számomra furcsa ez a sok tünet, ami lényegében nálam felerősödött, vagy éppen megjelent azóta. Lehet persze, hogy pont a moderna miatt nem voltam elvileg covidos amikor nejem kétszer is, csak az azóta egyre erősebb tüneteket nem tudom hova tenni. Az omikron meg ugye mindenkin átment mondhatni, de akkor már megvoltak a tünetek, szóval biztosan nem attól, és nem a tavaly decemberben felvett 3. oltás az oka (Pfizer). A baj csak az, hogy egyre szarabb a helyzet, csak éppen orvosilag nem igazolható a legtöbb, nyilván a porckorongsérv pl. egyértelmű, de a sok gyulladásra utaló tüneteket nem támasztja alá egy vizsgálat sem
-
lacafaca
addikt
-
lacafaca
addikt
amúgy jó ez a kápizás részetekről, amikor max 10%-a a cuccainknak a káposzta. de villantott egy listát, ebből nekünk ezek benne vannak a palettánkban már évek óta, nem annyira különleges zöldek itt az alvégen sem (a salikeverékben pl ettél is rukkolát-mizunát, mert van benne az is)
-
Ringman
félisten
szerencsére hasonló nem fog "begyűrűzni" Mo-ra, mert nem tesztelünk és nem szekvenálunk, csak rendbe rakjuk a nyugdíjkasszát.
These data identify a persistent epithelial inflammatory process associated with PASC, and suggests mechanisms through which this T cell-mediated inflammation alters the sense of smell.
+ [link] -
Z.É.T.
őstag
(ajánlottam longos csoportban, többeknek nem vált be, de érdemes lehet egy pszichiáterrel, vagy poszt-covid ambulancián átbeszélni, ha semmi nem válik be)
-
Z.É.T.
őstag
Csak beszélgetünk, nem vita
Sosem ástam mélyre a témában és az a sekélyes sem mostanában volt.
Tudomásom szerint = úgy olvastam korábban, hogy - nyilván a génsebészetet leszámítva - eddig nem találtak egyértelműbb és hatékonyabb módot a meditációnál, ettől még simán lehet - mert nem vagyok expert - és simán lehet, hogy találni fognak jobbat.Azt tudom, hogy Tomi 4-5-6 évvel ezelőtt kutatókkal is felvette a kapcsolatot ezügyben, ő mesélt néhányszor róla, miket tudott meg a kutatóktól. Én meg akkor picit olvasgattam a témában. Ennyi, nem több.
Ha erősen fogalmaztam, akkor bocs.
Azért még egy közérthetőségre törekvő cikk itt.
(ha valaki belemászik, talál pro-con bármi érdemlegeset és megosztja, azt köszönöm)Szóval, meditációs izé, ha valakinek jól jönne egy kis chill, meg talán még a telomereknek is jót tesz, de ez nem tuti.
Így jó?(nem akartam hozni eredetileg, csak pont a telomergyilkos covid jött szembe, a legjobb szándékkal döntöttem a megosztás mellett - és továbbra is törölhető, ha nincs itt helye)
-
Z.É.T.
őstag
Nem tartom ekvivalensnek a kettőt - az egyik vírus, a másik a dns "biológiai órája" - és azt is tudom, hogy gyerekcipőben jár a tudomány ezügyben, de amit eddig olvastam/hallottam, az alapján esélye van, hogy jó az irány.
Ettől függetlenül simán vegyétek úgy, hogy ha másra nem, akkor pszichológiai állapotjavulásra jó lehet bármelyik meditációs technika.
Illetve - ahogy írtam - simán törölhető, ha nem tartod hasznosnak.
(köztes megoldás, hogy átviszem a lazába, de ha reklám, akkor meg kuka) -
kolopele
nagyúr
Jó, persze, bocsi. Mondjuk abban van igaza kollégának, hogy a magyar embereket tényleg úgy kell terelni, mert maguktól még a maszkot sem veszik fel, és a távolságtartásra is nagy ívben tesznek. Az oltásokat sem vették volna fel ennyien, ha nem lett volna ez a védettségi kártya, amit persze már az első után kiadtak, így sokan a 2. oltást már fel sem vették.
-
BlackV
őstag
Gondoltam. Én soha nem vártam tőle sokat, mivel fehérje alapú vakcina nem az immunválaszukról híresek, cserébe viszont mellékhatások is lightosak általában.
Ezekszerint a vlp technológia sem oldotta meg a gyengébb válasz dolgot.
Mondjuk ismételgetni jó lehet ha cserébe tényleg light. -
ariel96
aktív tag
Szia!
Én 4 Pfizert kaptam, és egyik oltás után sem éreztem semmit, csak az oltás helye fájt. Nem tudom, mivel függhet össze, hogy egyeseknél oltás után komoly tünetek alakulnak ki.
Oltás után 4 hónapig érzem biztonságban magam. Ha lehetne ősszel újra betoltatnám magam.
Több ismerősöm 3 Pfizer után betegedett meg, és nagyon rosszul voltak, de nem kerültek kórházba. -
törölt tag
Egyedul az lehet problemas a kesobbi felvetelben, hogy amikor szukseg lesz majd ra, esetleg problemas lesz felvenni.
Esetlegesen nehez idopont foglalas es mivel uj melohelyen kezdek nem tudom a hazautazas mennyire lesz egyszeruen megvalosithato.
Szoval egeszsegugyi szempontbol akkor nem lenne gond egy mostani felvetel? -
pjen
félisten
Tudok még írni.Fiatal koromban a honvéd kettes belgyógyászatán is melóztam a vese köves betegek minden ebédhez kaptak egy üveg sört. Úgy hozta a sors, hogy elmentem egy hasi ultrahangra. Kiderült van valami nyugvó vesekövem. A Doktornő aki az UH t csinálta, mondta igyak napi egy üveg sört. Házi dokihoz elvittem a leletet, azt mondta sört ne igyak.Elmentem urológushoz, rákérdeztem a sörre, csak hümmögött. Tudok még szebbet is. Feleség gyereknek asztmás volt időnként elmentünk tüdő dokihoz ellenőrzésre. Engem is meghalgatott és gratulált milyen jól húz a tüdőm, akkor már 30 éve cigiztem. Ezt el is mondtam,azt mondta a ciginek előnyei is vannak. Persze lassan 20 éve abbahagytam. Kb ennyit a tudományról.
-
pjen
félisten
Tudom, hogy nem jó példa, de mikor a nyugati térnél épült a felüljáró a nővéremmel jöttünk arra kocsival. Nem sok hiányzott már, tesóm ránézett, mondta, hogy nem fognak találkozni az ívek és igaza lett.persze aztán letagadták. Egyébként a konkrét fizikai, kémiai, biológiai részében lehet, hogy nem, de például az eljárás rendben nyugodtan tudhat. Csak egy példa. Az első lezárásoknál a piac 10 bejáratából 9 et lezártak, az egy bejáraton ami elég keskeny volt csak egymást lökdösve lehetett közlekedni. Jelszó ellenőrzik a maszkokat.jól összezsúfolták az embereket, had kapják el egymástól. Következő karantén ugyanez, az új piac jó hosszú, a két végén van ki és bejárat az egyiket lezárták. A tudománynak a hétköznapokban is működni kellene.
-
-
-
-
-
Szerintem ez csak az érem egyik fele. (Mármint az, hogy az első fertőzés megrostálja a lakosságot: aki nagyon érzékeny rá, az már az első körben belehal.) A másik fele az, hogy a fertőzés rontja az általános egészségi állapotot, azaz a következő köröknek az is egyre rosszabb eséllyel fut neki, aki az elsőt még gond nélkül letudta. Azaz könnyen előfordulhat, hogy néhány kör múlva a halálozás ismét megemelkedik, majd hosszabb távon beáll egyfajta egyensúlyi állapot (az átlag polgár 10-15 fertőzést tud túlélni, kis szerencsével közben fel tudja nevelni a gyermekeit). Amin viszont már csak egy evolúciós léptékű változás fog tudni javítani (azaz az, hogy a népesség nagyobb része nem szerzett, hanem öröklött immunitással rendelkezik a vírussal szemben). Persze az is lehet, hogy a következő variáns kiírtja az emberiség háromnegyedét, és ezzel véget vet a civilizációnak...
-
Ringman
félisten
után a t-sejtek feltehetően évtizedekig fennmaradnak
ahogy olvastam, már amelyek nem pusztulnak el, ha jól értem, de ez nekem elég magas.
ez [link] + ez [link]ezt is megnéztem anno, de még így sem tiszta teljesen: [link] - The T-cells are not alright - an interview with Dr. Anthony Leonardi, T-cell researcher - kb 45 perctől indul a beszélgetés.
--
de kíváncsi vagyok, hogy ő mit mond erre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dji Mavic 2 pro - sok alkatrész
- DJI Mavic Air 2 Fly More szett Friss vásárlás, aktív DJI Care, újszerű állapot (AZ ÁR ALKUDHATÓ)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- DJI Air 3 drón újszerű állapotban, garanciával
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest