- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Netfone
- Telekom mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Wise díjak [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
sifarr
senior tag
Ha a jog túltolásának esetleges büntetőjogi következményei nem tántorítják el a WISE algoritmus szerkesztő mérnökeit, ...
Azért itt (is) egy kissé elgaloppíroztad magad.
Egy IT-s büntető jogi felelőssége egy szoftver kifejlesztése kapcsán akkor vethető fel, ha a szoftver célja szerint bűncselekmény elkövetésére irányul. A Wise ez nem ez az eset.
De még ebben az esetben sem minden esetben! Ha a hacker vagy kémszoftvert fejlesztő cég a jogszabályi keretek között működik, a terméket jogszabályi keretek és feltételek mellett értékesíti, akkor sem a cég, sem az alkalmazottai esetében bűncselekmény nem valósul meg. Állami szervek, hatóságok ezirányú fejlesztéseiről nem is beszélve.
Lásd Pegasus kémszoftver. Az izraeli cég jogszerűen fejlesztett és értékesített. Ha jogszerű érttékesítés után a kémszoftverrel bűncselekmény valósult meg, akkor a a "vásárlói" oldal részéről történt. Ott lehet csak esetleges bűncselekményről és elkövetőkről beszélni.Nem szóltam bele az esetetek tárgyalásának akut részébe.
Pedig a "csak a Wise, mindig más a hibás" megközelítés nem biztos, hogy megállja a helyét.
Ti egy nagyobb, nemzetközi ügyleteket is lebonyolító cég vagytok. Egy nagyobb cég biztonságos pénzügyi működése a cég felelőssége is. Beleértve, hogy milyen pénzügyi szolgáltatót, bankot választ. Egy cég banki biztonságát nem a 100e eurós betétvédelem adja. A 40 millió nem egy nagy összeg. Hanem több banknál is vezet számlát és nagyon megnézi, hogy mely bankoknál. Voltak bankcsődök Magyarországon az elmúlt években jócskán. Korábban takarékszövetkezetek, aztán Széchenyi Bank, NHB, stb. A Sberbank is kockázatossá vált az orosz-ukrán fennforgás óta.
Felelős cég épp ezért a legnagyobb bankoknál vezet számlát (OTP, Magyar Bankholding, Erste, stb.), vagy hazai nagy és külföldi tulajdonú banknál (K&H, Unicredit, Raiffeisen, stb.).
Egyszerűen azért, mert ezek "fizetésképtelensége" esetében muszáj az államnak, MNB-nek azonnal közbeavatkoznia, mert rendszerszintű problémát okozna. Vagy a külföldi tulajdonos kisegíti a leánybankját. Igaz, ezek a bankok drágábbak, dehát a biztonságnak ára van.
Szóval az, hogy a Sberbank csődje ilyen váratlanul érte a céget; az hogy nem volt(ak) más bank(ok)nál számlák és csak a priférikusan használt Wise és hirtelen bajba kerültetek ... Hát? Nálam felveti a gazdasági/pénzügyi vezetés alkalmasságának, hozzáértésének a kérdést is is. -
stingy2
senior tag
"Tanuljon belőle aki elolvassa és megérti (ez rád nem vonatkozik).".- ha már személyeskedsz bucimaci: én ilyen problémákba azért nem futok bele, mert már előre látom a kockázatokat, és bele sem megyek ilyen ügyletekbe, üzletekbe.
Én ált. nem okulok ilyen hibákból, hanem nem követem el.
Na, jóccakát -
Oliverda
titán
”Vezetője a magyarországi WISE fiók üzletnek”
A Wise-nak nincs magyarországi fiókja, csak egy egyszerű irodája, ahol nem végeznek pénzügyi tevékenységet. Célszerűbb lett volna a releváns információkra koncentrálni, nem arra, hogy milyen házban lakik az egyik mérnökük.
Btw, a telefonon is el lehet őket érni, de ha már a számuk megtalálása is feladja a leckét, akkor szerintem inkább add át másnak ezt az ügyet.
-
törölt tag
Elvileg van céges számla wise-nak, lehet ez a gondjuk?
Másik opció MNB-t megkeresni...#6229 stingy2
Belegondolva, ez nem is lehetséges nem? Kötelező hazai pénzintézetnél nyitott számla, én úgy tudom. A wise nem felel meg ennek...'"Kik ezek, hogy hatósági jogköröket képzelnek maguknak."
Találkoztál te már pl az fb-val? Nah azok tudnak csak igazán hivatkozni... és senkinek nincs joghatósága gyakorlatilag érdemben... Online világ nagy hátránya... -
stingy2
senior tag
Most az komoly, hogy - állításod szerint- van egy komoly céged, és annak a "fő" számlája egy külföldi "pénzküldő" szolgáltatónál van, mert átmenetileg így oldottátok meg a Sberbank után maradt űrt? (aminek 2022.03.02-án rendelték el a végelszámolását)
Most akkor sírjunk, v nevessünk?... -
Oliverda
titán
"Még a felügyeleti szervük elérhetőségét sem közlik."
Benne van az ügyfélszerződésben: [link]
28.1 If you have any complaints about us or our Services, you may contact us following our customer complaint procedure.
If you’re located in the European Economic Area, you can reach out to the Ombudsfin in one of the 4 languages: French, Dutch, German and English. Requests can be submitted by e-mail or via the online complaint form available on the Ombudsfin website. Please make sure you reached out to Wise first and that no more than one year has passed since your complaint to Wise.
Website: www.ombudsfin.be
Email: ombudsman@ombudsfin.be
Mail: Ombudsfin, North Gate II, Boulevard du Roi Albert II, n°8, bte. 2, 1000 Brussels, Belgium (handling of complaints by post is currently suspended due to the temporary force majeure situation)
Phone: +32 2 545 77 70 (available on weekdays in the morning only for general information)
"gondolom majd Bretz Győző ügyvezető úr majd megmagyarázza annak a "pár" kollégámnak, hogy miért nem kapnak fizetést egy rendesen (14éve) működő vállalattól."
A vezető mérnök biztos nem tud segíteni ilyenekben. -
VikMorroHun
őstag
"Az EU irányelveket is a Magyar parlamentnek jóvá kell hagynia." Nekem van egy olyan sejtésem, hogy a terrorizmus finanszírozása/pénzmosás elleni törvényeket már rég jóváhagyták. Amúgy egy szimpla Google kereséssel megtudtam, kik és mikor alapították a Wise-ot, hol van a székhelyük (bár ezt könnyen lehet, hogy a honlapjukon is közzé tették).
Egy jó tanács: bármilyen banknál, pénzügyi szolgáltatónál fogod ezentúl intézni a pénzügyeidet, ha kérnek tőled valami papírt, juttasd el hozzájuk.
-
merqree
őstag
Arra gondoltál, hogy megadod nekik a kért adatokat, jelezvén, hogy ezek bizalmas információk?
Ha hitelt igényelsz Magyarországon, akkor pl bekérhetik a 3 hónapnál nem régebbi bankszámla kivonatot, munkaszerződést, közüzemi számlát. Ha kell a hitel, beküldöd, az érzékeny adatok kitakarásával.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest