Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android szakmai topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 12T - egytucat
- One mobilszolgáltatások
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
kaciokos
őstag
Sziasztok!
A WDR3600-asomon évek óta vargalex mester firmware-e fut gond nélkül, de mostanában újraindulgat. Hogy tudom megnézni, miért teszi? A Status / System log fülön csak az újrainulás utáni logokat látom.
-
kaciokos
őstag
válasz
Keresztapper #15919 üzenetére
OpenWRT FW-rel ez a router az Internet felé kb. 250 Mb/s-ig bírja a tempót. Ha ennél lassabb az Interneted, akkor nincs baj, ha gyorsabb, akkor annyi baj van, hogy csak ennyit tudsz belőle használni.
Szerk: ez a korlátozás csak az Internet felé érvényes, helyi hálózaton belüli eszközök tudnak egymással kommunikálni full sebességgel.
-
kaciokos
őstag
válasz
Keresztapper #15916 üzenetére
A másik kérdésedre: természetesen jól működik a WDR3600 Vargalex-féle OpenWRT-vel Digi netnél is, én is így használom, az egyedüli korlátozás a HW NAT hiánya, vagyis egy bizonyos Internet sávszélesség felett az OpenWRT már nem képes azt kihasználni. De ez szolgáltató független.
-
kaciokos
őstag
-
kaciokos
őstag
válasz
doberman #15516 üzenetére
Hááát, ja.
Sebaj, amúgy is lassacskán megy az átállás IPv6-ra. Az eredeti előrejelzések szerint már rég el kellett volna fogynia a publikus IP címeknek, de mindig előkerül valahonnan egy kis tartalék, pl. oktatási intézménytől. Emlékszem, anno a BME-n egyáltalán nem volt NAT-olás, a koliban mindenkinek publikus IP címe volt,mekkora pazarlás!
-
kaciokos
őstag
Szerezz egy vágott gyári FW-t, és Luci-n tallózd be, mint feltöltendő FW, a beállítások megtartása nélkül.
Az OpenWRT termékoldalán van vágott FW, de nem vagyok benne biztos, hogy az jó neked, van mellette egy fura V1 verziómegjelölés, persze lehet, hogy azt jelenti, hogy v1.x-re jó.
-
kaciokos
őstag
válasz
kaciokos #14732 üzenetére
No, próbálkoztam még egy kicsit, és azt találtam, hogy itt a bibi:
"a Network / Firewall / General settings részbe, alul a Zones-nál leeditáltam a Guest-es sort:
- Input: drop
- Output: accept
- Forward: reject
- Allow forward to destination zones: bepipáltam a wan-t."Az Input-ot is accept-re tettem, és voilá!
Ööö, valaki nyugtasson meg légyszi, hogy nem csináltam hülyeséget.
-
kaciokos
őstag
válasz
Nestor16 #14730 üzenetére
Ha a szolgáltató nem ad publikus IP címet, akkor sehogy sem éred el a routert kívülről, a DDNS nem erre való. Arra való, hogy ha a szolgáltató váltogatja a publikus IP címed (márpedig, ha nem fizettél elő fix IP címre, akkor fogja), akkor mindig ugyanazon a néven éred el a routert kívülről, pl. sajatnev.no-ip.org. Lehet, hogy a te szolgáltatód ritkán cseréli az IP címed, de akkor milyen bosszantó lesz, hogy ezért nem éred el, szóval én javasonlám a DDNS használatát.
U.i.: Erre valaki? Plíz, help!
-
kaciokos
őstag
válasz
kaciokos #14647 üzenetére
No, nekiálltam kézzel megcsinálni a vendég WiFi-t (Vargalex FW-n), de nem igazán működik.
"Ugyanúgy kell, mintha sima guestet csinálnál csak az eredeti wifit kitörlöd, vagy azt használod wifinek, csak az interfészét állítod át."
Fogtam a sima 2,4GHz-es WiFi-t, megáltoztattam a nevét/jelszavát, és alul az Interface Configuration / General Setup / Network részben bepipáltam, hogy csináljon neki egy új interfészt, aminek a neve "guest" lett.
"Wifi interfész átállítása egy új tetszőleges nevű Statikus interfészre, dhcp-vel és a lantól különböző alhálózattal."
Megjelent a Network / Interfaces alatt a LAN és a WAN mellett egy GUEST, örültem. Beállítottam neki egy 192.168.74.1-es IP címet, /24-es maszkkal, alul a "Disable DHCP..." elől kivettem a pipát.
"Tűzfal zóna létrehozása tetszőleges névvel, interfész a korábban létrehozott, valamit továbbítás engedélyezése a wan zónába."
Még mindig ugyanott felül a Firewall Setting fülön bepipáltam, hogy hozzon létre egy újat guest néven. Aztán átmentem a Network / Firewall / General settings részbe, alul a Zones-nál leeditáltam a Guest-es sort:
- Input: drop
- Output: accept
- Forward: reject
- Allow forward to destination zones: bepipáltam a wan-t.A cucc most olyan, hogy tudok kapcsolódni erre a WiFi-re, de mintha már IP címet sem kapnék, pedig azt gondolnám, ott még nem ronthattam el semmit.
-
kaciokos
őstag
válasz
kaciokos #14628 üzenetére
No, kicsit árnyalódott a helyzet, inkább leírom az egész problémát:
A cél az, hogy viszonylag rövid időn belül értesüljek róla, ha elmegy otthon az áram. Erre azt találtam ki, hogy a router tűzfalán engedélyezem, hogy pingelhető legyen, és egy Android-os appal 5 percenként ránézetek. A dolog ott bukik meg, hogy ha elmegy az áram, a szolgáltató (Digi) észreveszi, hogy ki van kapcsolva a modem, és az IP címemet perceken belül kiosztja másnak. Ha az a másik router is pingelhető (ezt történt a tegnapi teszt alatt), akkor én észre sem veszem, hogy már mást pingelek, hiszen a dinamikus DNS rekordom az utolsó ismert IP címemre mutat, ami már nem is az enyém.
Az a B terv, hogy kinyitok valami egzotikus portot, amit figyelek, hogy válaszol-e, arra elég kicsi az esély, hogy az adott port pont annál is ki legyen nyitva, aki esetleg megkapja az IP címem. Viszont kell valami szolgáltatás, ami a routeren a port mögött válaszol a kérésekre, és minél egyszerűbb és támadásbiztosabb (bocs, kicsit paranoiás vagyok). Mit javasoltok?
-
kaciokos
őstag
Vargalex-féle FW van a routeren. Mennyire veszélyes a tűzfalnál a forgalmi szabályokban bekapcsolni azt a szabályt, hogy Internet felől pingelhető legyen? Rámszáll majd egy csomó bot, ami port scanneli az IP-t, vagy ezt amúgy is megteszik, és a pingelhetőséggel nem nő a próbálkozások mennyisége?
Más port nincs nyitva, se forwardolva, mert (pillanatnyilag) nincs rá szükségem.
-
kaciokos
őstag
válasz
dredjudge84 #14486 üzenetére
Pontosan.
-
kaciokos
őstag
-
-
-
kaciokos
őstag
Nem találom, hogyan lehet újrageneráltatni a Luci https-es eléréséhez tartozó tanúsítványt, tudna valaki segíteni? Azért kellene, mert a régi lejárt. Ja, és ami fontos: a routeren Vargalex-féle FW van.
Amúgy azt már itt megtaláltam, hogy ha sikerül újrageneráltatni, akkor hova kerül.
-
kaciokos
őstag
válasz
Mocsokba #13502 üzenetére
Az újraflashelés ebben az esetben felesleges kockázat volt, simán vissza lehet állítani a FW-t anélkül is telepítés utáni szűz állapotba, de most már mindegy.
Mindkettő OpenWRT alapú (vargalex és suste), tehát a sysupgrade kell. Factory jelölésű csak akkor kell, ha gyári FW-ről állsz át OpenWRT alapúra.
-
kaciokos
őstag
válasz
Mocsokba #13498 üzenetére
Ez erősen attól függ, most milyen FW van rajta, gyári, vagy egy másik OpenWRT?
(#13500) -JB-Scottt21 - Vargalex FW-e elég régi (bár én is azt használom), ha újabb gyártású 3600-asod van, kell rá a WiFi patch.
-
kaciokos
őstag
válasz
dredjudge84 #13425 üzenetére
Ha a "share" nevű megosztást fel tudod csatolni Z: meghajtónak, akkor innentől inkább Windows10-es topic-ban érdeklődj. Win7-ig tuti gel lehetett csatolni megosztás alatti könyvtárat is, lehet, hogy Win10-ben megváltoztatták volna?
-
kaciokos
őstag
válasz
bpmcwap #13180 üzenetére
Nem tudsz a felrakott ROM-ból törölni, ha ezt teszed, csökken a hely, mert bejegyzi töröltként, és ez a bejegyzés is helyet foglal. Ha elfogyott a hely, nem csodálom, hogy valami nem működik. Ha még az elején jársz, szerintem tedd újra a ROM-ot, és ne törölj. Ha plusz csomagot akarsz telepíteni a megoldás az exroot.
Szerk.: Intruder2k5, köszi a kiegészítést.
-
kaciokos
őstag
A 3600-ason az elmúlt években Vargalex-féle OpenWRT dolgozott (ezer hála és köszönet érte Vargalex mesternek
), de most lett egy NAS-om, és a készülék visszaminősült routernek. Érdemes rajtahagynom ezt a firmware-t, vagy térjek vissza gyárira? 100/100-as Digi van mögötte, tudom, hogy az OpenWRT-ben nem működik a hw-es NAT, de ezt a netet még kihajtja. Van egyéb különbség is, biztonságban pl.?
-
kaciokos
őstag
Új családtag került a hálózatomba, egy NAS, ami átvett jópár funkciót a 3600-astól, emiatt lehúztam a vinyót a routerről. Vargalex firmware van rajta, azokat a szolgáltatásokat, amik használták a vinyót, leállítottam és letiltottam (FTP, torrent, miniDLNA, samba), illetve a csatolási pontoknál kiszedtem a pipát az mnt és a swap mellől. Van egyéb teendőm a vinyó eltávolításával kapcsolatban?
-
kaciokos
őstag
Ha rákeresel a fórumban, megtalálod, mondjuk ezt a hozzászólást. Pontosabban az első fele.
-
kaciokos
őstag
válasz
Mocsokba #12969 üzenetére
Valami akkor nálatok nagyon nem stimmel, nálam hónapokat megy, akkor is csak azért kapcsolom ki, mert nyaralás alatt áramtalanítom.
Abba azért gondoljatok bele, hogy a router nem torrent szerver, ha ilyen célra is használjátok (én is használom), akkor együtt kell élni a korlátaival, vegyétek le a max. kapcsolatok számát és a sávszélességet kicsit, és akkor marad erő egyéb feladatokra is...
-
kaciokos
őstag
válasz
Sinisi #12582 üzenetére
Még azért ne add fel, melóhelyről is lehet, hogy megy, elképzelhető, hogy csak a proxy-t kell megadni az FTP programnak. Nézd meg a böngészőben (cégnél gondolom IE), hogy mi a proxy címe és portja, és állítsd be az FTP programban.
A mikéntje az már FTP program függő, pl. Total Commanderben, amikor létrehozod az FTP kapcsolatot, alul van egy pipa, hogy proxy használata, ott tudod megadni. A kiszolgálóhoz írd be a proxy szerver nevét, utána egy kettőspont és a portot (szóköz nincs!), a felhasználónévhez és jelszóhoz pedig a te hálózati accountod és jelszavad. Felül meg van vagy 10 opció a proxy milyenségére, próbálkozz, egyik csak bejön.
-
kaciokos
őstag
válasz
mastodon #12165 üzenetére
Bár nem hozzám szóltál, belekotyogok.
Suste firmware-e OpenWRT alapú, semmi köze a gyárihoz. Az OpenWRT legnagyobb baja szerintem a hardveres NAT hiánya, ami azt jelenti, hogy pl. ez a router OpenWRT-vel kb. 200 Mbit/s-ig tudja meghajtani az Internet-kapcsolatot, vagyis lehet ennél gyorsabb kapcsolatod is, de csak akkora sebességgel fog menni az is.
-
kaciokos
őstag
válasz
Intruder2k5 #11687 üzenetére
Dettó, nekem a 2 MB/s is értelmes torrent sebesség, pár éve még ölni tudtam volna érte. És így legalább mehet akármikor, a 100 Mb/s-es netemből csak 16 Mb/s-ot foglal, minden más forgalom zavartalanul mehet rajta k. gyorsan.
-
kaciokos
őstag
válasz
Mocsokba #11552 üzenetére
Szerintem első körben egyesével próbáld ki, kezdd mondjuk a miniDLNA-val, és kapcsold ki a UShare-t, mert nem kizárt, hogy összeakadnak, ugyanis a két progi ugyanazt csinálja, csak a kompatibilitási problémák miatt van kettő, a Samsung TV-k pl. nem szeretik a UShare-t. Ha rossz file-okat lát a TV, próbáld meg leállítani a miniDLNA-t, törölni az adatbázisát, újraindítani, és megvárni, míg újragenerálja.
-
kaciokos
őstag
válasz
Dadan01 #11174 üzenetére
Szerintem ez egy meddő vita. Van, aki azt mondja, hogy elég, ha csak pár MB/s-mal "csorog" a torrent, Samba másolást is ráér kivárni, cserébe nem kell másik eszközt venni. Én is így vagyok vele, de megértem azt is, aki inkább rászán még egy kis pénzmagot, mert azt szeretné, hogy gyorsabb legyen a rendszer. (Megjegyzem, stabilitásban még nem volt problémám vele). Mindkét megoldás jó, csak hát kinek a pap, kinek a papné. Az se hülye, aki egy alsókategóriás telefont vesz olcsón, az se, aki csúcskategóriásat drágán, csupán mások az igények, és a rászánt pénz mennyisége.
-
kaciokos
őstag
válasz
atomanti19 #10523 üzenetére
Valaki mindig olvassa...
Így látatlanban két lehetőséget látok:
1. WiFi-n felcsatlakozik valami eszköz, ami erős forgalmat bonyolít, ezért lassú a net az asztali gépről. Nézd meg a DHCP táblában, mik vannak WiFi-n csatlakozva, esetleg a szomszéd is nálad netezik-e, kapcsolj ki minden eszközt, ami WiFi-n csatlakozik, esetleg ideiglenesen változtasd meg a WiFi jelszavad valami teljesen másra, és nézd meg, hogy úgy mit csinál az asztali gép.
2. Ha az asztali gépen akkor is lassú a net, ha WiFi ugyan be van kapcsolva, de tuti senki nincs csatlakoztatva rá, akkor szerintem HW hiba, vidd vissza, ha még garanciális.
Az OpenWRT használatát egyébként én is támogatom, de ezt azért tudnia kell gyári FW-rel is.
-
kaciokos
őstag
válasz
SztiviVander #10259 üzenetére
Kertes házas övezet, alig látok szomszéd WiFi-t. Az a fura, hogy 2,4 GHz-en a routerhez adott antenna nyeresége 2 dBi, a most rajta levőnek meg 5 dBi, és a lakás gyenge pontján a jelerősség -80 dBm körül van mindkét antennával.
Nem kéne valami különbséget látnom? Ha legalább egy kicsi javulást látnék, akkor megvenném a 8 dBi-s antennát, 'oszt jóvan, de így félek, hogy kidobott pénz lenne...
-
kaciokos
őstag
Korábban volt róla szó, hogy ha nem használom az 5 GHz-es WiFi-t, lecserélhetem az antennákat olyanra, ami csak 2,4 GHz-et tud, de ott nagyobb a nyeresége, pl. erre, és kicsit jobb lesz a 2,4 GHz WiFi jel.
Egy haverom adott kölcsön antennákat tesztelni a WR842ND routeréről, aminek elvileg 2 db külsõ 5 dBi antennája van, szemben a WDR3600-al, aminek 2 db 5 dBi külsõ antennája úgy, hogy 2 dBi a nyereség 2.4 GHz-en, 3 dBi a nyereség 5 GHz-en.
Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a lakás routertől legtávolabbi sarkában, ahol eddig elég halovány volt a WiFi jel, most még vacakabb. Ez most miért?
Szerk: Ja, amúgy Vargalex 1.1.7 fut a routeren, és nem, a WiFi patch engem nem érint, mert még egy korai WDR3600-asom van, és a WiFi amúgy tökre stabil.
-
kaciokos
őstag
válasz
mivamma #9036 üzenetére
Én már megoldottam, csupán arra akartam utalni, hogy nem feltétlen azért nem kábelezik valaki, mert sajnálja a 70 Ft-ot egy méter kábelre, lehetnek egyéb akadályok is. Amúgy én is kábel párti vagyok LAN ügyben, a WiFi-nek az egyetlen előnye, hogy nem kell hozzá kábel, mert különben lassabb, bonyolultabb és megbízhatatlanabb, de ez az egy előny azért bizonyos esetben meghatározó.
A PowerLine jó dolog, de már jelentősebb befektetés, mint az UTP kábel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Friss előzetesen a DOOM: The Dark Ages
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Ukrajnai háború
- Házimozi belépő szinten
- Sorozatok
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Külpolitika
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB, Király világosszürke
- LG Ultragear 27GP850-B Gamer monitor!27"/2560x1440/Nano IPS/180hz/1ms/Freesync-Gsync/HDR/Garancia
- Használt laptopok kedvező áron itt ( Személyesen és csomagküldéssel is országosan )
- ASUS Phoenix RTX 3060 12GB
- HP ProDesk 600 G3 SFF PC, 6. generációs i3 Proci
- Seagate FireCuda 530 2TB - 6900 írás/7300 olvasási sebesség (!) 52 hónap alza garancia
- 2 darab iphone akciósan 7 és 7 plus
- AKYGA - AK36BK + Noiseblocker PC-P NB-Black 80MM Silent PRO venti -- SSD - RAM csere !
- GAMER GÉP // I3 10100 // MSI H510M // 16GB DDR4 // 512GB NVME SSD // GTX 1660 Ti 6GB DDR O.C // 600W
- Aoc 24 inch monitor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest