Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ABE

őstag

válasz kisBözsi #2366 üzenetére

Nem, olyan megoldás nincs, hogy mindig 100%-on menjen. De nincs is értelme igazából, mert csak a hűtő élettartamát rövidítené, ráadásul így is 40-50 fok között lehet tartani (szobahőmérséklettől és terheléstől függően) a procit, ami szerintem bőven elegendő, mert ilyenkor max. éppen langyosnak érezni a burkolatot. Nálam most netezés közben szinte hűvösnek mondható (proci 43 fokos). :)) Ha leállítod a gépet, hagyod lehűlni, és után alkalmazod a trükköt, szerintem nem is fogod szükségét érezni az erősebb hűtésnek, mert nem fog tudni felmelegedni. ;)

Ja, szívesen! :DD

• ABE

őstag

válasz kisBözsi #2364 üzenetére

Pedig ott a megoldás, és másoknak is működik! Nem tudok többet segíteni, mint még egyszer, tömören leírom a megoldást. Gondolom a Power Saver nevezetű Toshiba program fel van telepítve a gépedre, mert csak úgy működik a dolog. Tehát röviden a Power Saver trükk (szigorúan XP alá):

- A gépet először olyan Power Saver profillal kell futtatni, ahol "maximális teljesítmény" hűtési módszer van beállítva. Ez az egyes számú profilunk, és ez legyen az alapértelmezett a gép indulásakor (ezt is be lehet a progiban állítani).

- Létre kell hozni egy másik profilt, ahol egy a fontos: a hűtési mód "telepfeszültség kímélő" legyen. Az összes többi paraméter ebben a profilban lényegtelen. Ez lesz a kettes számú profilunk.

- Mikor a gép az egyes számú Power Saver profilt használva hangosan hűteni kezd, az Fn+F2 kombinációval gyorsan át kell váltani a kettes számú profilunkra. (A képernyőn megjelenő kis ikonok szépen mutatják, mikor ezt a billentyűzet kombinációt használod.)

Magyarán: miközben jól hallhatóan felpörög a venti és nyomja ki a meleg levegőt, a hűtési módot szoftveresen át kell kapcsolni. A lényeg, hogy a hűtési módszer szoftveres átváltása ("maximális teljesítményről" "telepfeszültség kímélőre") akkor történjen meg, miközben hallhatóan megy a hűtés, tehát közvetlenül a ventillátor felpörgése után érdemes ezt a trükköt megejteni. Innentől kezdve állandó közepes sebességgel fog menni a venti.

Ha ezek után sem érted a hűtés megregulázásának módját, akkor vagy olvasd el alaposan az említett hozzászólásokat még egyszer, vagy kérj meg itt valakit a fórumon, hogy próbálja jobban elmagyarázni. :)

A játékokban való jobb teljesítmény elérése pedig tényleg csak egy új notival lehetséges. Kicsit javulhat a teljesítmény új proci beszerzésével is, de csodát attól sem szabad várni...

• ABE

őstag

válasz kisBözsi #2357 üzenetére

Nos, az x200m egy chipset, és egy X300-as videokártyát (ex 9200-as asszem) tartalmaz a géped. Az órajel még nem minden, a 9600-as (később asszem X700-ra keresztelték át) egy jóval erősebb kártya, mint az X300-as, és általában a játékoknál először a VGA szokott a szűk keresztmetszet lenni. :(

• ABE

őstag

válasz kisBözsi #2353 üzenetére

Ja, még az is kimaradt: egy notiban nem érdemes a húzással kísérletezni. Egyrészt nem várható tőle jelentős teljesítménynövekedés, mert az x200m chipsetnél egy X300-as vga dolgozik, ami manapság nagyon gyenge, és már a húzás sem segít rajta. Másrészt ezzel jobban melegszik a gép, csökken az élettartam, és a garanciát is veszélyezteted. Azt egyébként csodálom, hogy 512 Mb-ot is lehet adni a vga kártyának, de őszintén szólva én már akkor sem éreztem különbséget, mikor 128-ról 256-ra állítottam. Így inkább maradtam 128-nál, a maradék memóriát nem pazarlom a vga-ra. Zárszónak anyit mondanék: jobb, ha beletörődsz, hogy az L30 nem játékokra van kitalálva...

• ABE

őstag

Nah, utánanéztem, az #1012-es HSZ-ben van megadva a link, ahonnan el lehet indulni, ha mindenképpen újabb drivert akarsz. Ha kicsit vágod az angolt, könnyen eligazodsz a leíráson. Ha nagyon elakadsz, leírom a telepítés menetét.

A hűtéshez még annyit, hogy ha felrakod a legújabb BIOS-t, akkor 10 fokkal emelkednek a hőmérséklet határok, ahol felpörög a ventillátor. Ez is csökkenti a zajt, bár melegebb lesz a gép, szóval én maradtam a Power Saver-es trükknél. :)

• ABE

őstag

Szia!

Szerencséd van, mert mindkét kérdés már megválaszolásra került a topicban. :)

A gép alapból csak a hivatalos video drivert engedi feltelepíteni, illetve kis trükközéssel fel lehet tenni a referencia drivert is, de azzal nem garantált a stabil működés, és tapasztalatom szerint nem hoz plusz teljesítményt. Sajnos nem emlékszem már, hanyadik hozzászólásban írtam le a trükköt (illetve a forrását), keresgess kicsit. :) Én nem driver hibára gyanakodnék, hanem inkább arra, hogy a játék valamiért nem támogatja rendesen a kártyát.

A hűtésre pedig a #890-898. hozzászólások környékén adtam meg a választ.

Ja, az említett problémák megoldása csak XP alatt érvényes!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés