- Egy óra, két rendszer
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic V2 - origami
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABE
őstag
válasz
Mazsola2 #3038 üzenetére
Már én is gondban vagyok. Megnéztem megint, és a Te gépedhez csak Vista alá érhető el jelenleg BIOS és driver.
A WLAN kártyát valószínűleg azért nem ismeri fel a gép, mert nincs aktiválva. Elvileg az Fn+F8 kombinációval kellene élesíteni, az viszont vélhetően a Vistás BIOS miatt nem megy... Keress rá a géped pontos típusára (L40-12X) itt a topicban, emlékeim szerint van másnak is. Küldj nekik esetleg privit, hogy mi a helyzet.
Közben megpróbálok én is valami megoldást találni.
A gépedhez viszont még véletlenül se próbálj meg más modellszámú L40-hez való BIOS-t felrakni, mert ki tudja, mi lenne belőle!
-
ABE
őstag
válasz
djcapaporc #3023 üzenetére
Aki ezt így ki merte jelenteni, az hazudott, vagy csak egyszerűen tudatlan.
-
ABE
őstag
válasz
Nesh007 #3012 üzenetére
Böngészd végig a kicsomagolt mappákban a fájlokat, és amelyik nevében találsz olyat, hogy 64, azt töröld ki. Amikor én csináltam, akkor talán 1-2 ilyen volt köztük, azokat kiszedtem. Ezután már integrálhatod nyugodtan.
Közben eszembe jutott: az L30-ban a SATA vezérlő neve SIL3112. Ha csak ezt a drivert rakod bele az összes közül (meg fogod találni valamelyik mappában), az is elég! Én mindet beletettem, mert hátha szükség lesz más géphez is a CD-re, de ha csak az L30-ra akarod felrakni az XP-t, akkor elég a SIL3112-est integrálnod.
Még annyi kiegészítés: van néhány SP2-es XP, amelyik SATA driver integrálása nélkül is telepíthető, de némelyik viszont igényli a drivert. Volt egy jogtiszta, nem kókányolt magyar XP-m, az pl. nem ment fel a gépre önmagában, de egy sima angol SP2-es XP meg felmászott rá. Ki érti ezt?
-
ABE
őstag
válasz
Nesh007 #3005 üzenetére
Töltsd le ezt a driver csomagot: [link]
Tömörítsd ki, majd az nLite nevezetű programmal integráld bele a Windows telepítő CD-be: [link]Tehát a lépések:
1. driver csomagot letöltöd, kitömöríted
2. nLite programot letöltöd, telepíted, elindítod
3. berakod a gépbe a Windows CD-t, nLite-ban kiválasztod, hogy driver integrálás és bootolható ISO készítése
4. a letöltött drivereket kiválasztod (csak a 32bit-eseket), nLite elvégzi az integrálást, kész Windows-t kiírodKb. ennyi.
-
ABE
őstag
válasz
Nesh007 #3002 üzenetére
Ugyanúgy kell telepíteni, de az XP valószínűleg csak akkor fog felmenni, ha a SATA driver integrálva van. Vista 1, de inkább 2 Gb memória alatt nagyon lassú.
Router: nem lehet, hogy véletlenül letitkosítottad a WLAN-t, és azért nem megy, mert jelszó kell? Esetleg MAC szűrés be van kapcsolva? Javaslat: az egészet állítsd be újra, és minden opciót bogarássz végig alaposan. Ezt látatlanban nem lehet megmondani, hogy pontosan hol a hiba.
-
ABE
őstag
Igen, minden úgy működik, mint bármely XP-nél.
Én nem tapasztaltam, hogy lassabbak lennének a játékok Vista alatt. Igaz, nem vagyok hardcore gamer, és 3DMark-ot sem futtatok állandóan, de a 20% csöppet irreálisnak hangzik.
Lehetőleg 2 Gb ram a gépbe (bár a mostani notim 1 gigával is szépen viszi), legfrissebb driverek, SP1, és korrektül beállított rendszer. Ha ezek megvannak, szerintem kezesebb a Vista, legalábbis számomra megbízhatóbbnak tűnik. A Vistával most is az van, mint annak idején az XP-vel: lassan szokják meg, köpködik, szidják a teljesítményét. Ugyanakkor érdemes észrevenni, hogy a Vistával nem gond egy nyamvadt SATA vinyóra felrakni a rendszert, alapból benne van egy csomó driver, tulajdonképpen egyből telepítés után munkára fogható, és nem kell 3-szor újraindítani, hogy erőre kapjon. Míg az XP kb. 3 év alatt lett kiforrott rendszer, a Vistának ehhez "csak" 1,5 év kellett. Nem egyszer merült fel itt a topicban, hogy az új gépeknél gond van az XP-s driverek feltelepítésével. Persze mindkettőt ki kell próbálni, hiszen ízlések és pofonok... -
ABE
őstag
Szia!
Részletesen le van írva: [link]
vagy: [link]
Fontos! 32 bit-es oprendszerhez csak a 32 bit-es drivereket szabad integrálni, 64 bit-est nem! A drivereket pedig TEXT módúként kell integrálni.
Ha ez alapján nem megy a dolog, inkább ne állj neki.
Egyébként ajánlom, hogy tegyél egy próbát a Vistával is. -
ABE
őstag
válasz
spyduck #2983 üzenetére
NHC megy Vistával is gond nélkül.
tuzpenge
A Vista energiagazdálkodási beállításainál is van lehetőség megzabolázni a procit. Ha állandóan maxon megy a proci, elképzelhető a 60 fok is akár. Toshibánál szeretik elég magasra felengedni a hőmérsékletet.
A többi problémádra pedig annyit, hogy rakd fel a Hotkey drivert, illetve a Vistához való BIOS-t. -
ABE
őstag
Szia!
Igen, én tudom ajánlani a visszaolvasást!
Ha ehhez viszont nincs kedved, szedd le ezt, és telepítsd fel: [link]
Miután feltelepítetted, az eszközkezelőben az ismeretlen eszközt távolítsd el, indítsd újra a gépet, és ezután működnie kell a hangnak is.Másik lehetőségként a www.realtek.com.tw oldalon lévő High Definition Audio drivert tudom ajánlani, harmadik megoldásként pedig a Microsoft UAA driver letöltését és telepítését. Remélem sikerül kiválasztanod a neked tetsző módszert.
Leggyorsabb az első verzió szerintem.
-
ABE
őstag
válasz
super65 #2969 üzenetére
Ne szedd ki az akksit. Ha állandóan hálózatról megy a gép, akkor tapasztalatom szerint tök mindegy, hogy benne van-e az akksi, vagy sem. Az állandó lemerítések és feltöltések veszik igénybe, illetve az elektronika megzavarodása szokott kapacitásvesztést okozni, ha sok töltési cikluson megy keresztül.
-
ABE
őstag
Fogyasztásban nincs jelentős különbség a két proci között. A gépben Intel 945GM chipset van, tehát a 667Mhz FSB-jű Core 2 Duo-t is támogatja. Az már más kérdés, hogy garancia alatt procit cserélni gázos. Ha nem támasztasz extrém igényeket a teljesítménnyel szemben, a T2330 bőven elég. De úgy végy gépet, hogy utána ne kelljen rá állandóan költened, tehát gondold végig az igényeidet.
-
ABE
őstag
válasz
TazLeacher #2959 üzenetére
Szerintem nem nagy kockázat. Ha más nincs, egy próbát megér, tönkre csak nem megy.
-
ABE
őstag
válasz
TazLeacher #2956 üzenetére
Itt tudsz drivereket letölteni: [link]
Termék típusánál az archívumot választod, onnan pedig már megtalálod a Satellite 4010-es sorozathoz való Win98-as vagy WinNT-s drivereket. Talán az XP elfogadja az NT-s drivert. Az mondjuk érdekes, hogy az XP nem ismeri alapból ilyen régi gépnél.
Ha Toshiba oldaláról nem tölthető le XP-s driver, akkor szerintem nem is volt hozzá támogatás.
-
ABE
őstag
válasz
tuzpenge #2947 üzenetére
Hívd fel a boltot máris, és mondd el nekik a problémát! Valószínűleg gyári hibás a winchester, vagy megsérült valamikor. Ezzel otthon nem lehet mit tenni. Vigyed vagy küldjed vissza minél hamarabb a boltba minden tartozékával és dobozával együtt, ugyanis 3 munkanapon belüli meghibásodás esetén tudtommal a bolt köteles a terméket azonnal cserélni, feltéve, hogy náluk is jelentkezik a hiba. De legelőször hívd fel őket minél hamarabb, a honlapjukon is írják, hogy értesíteni kell őket!
Ha a 3 napos cserét illetően valaki más infóval rendelkezik, az ne tartsa magában.
-
-
ABE
őstag
válasz
zsoca929 #2935 üzenetére
Chipset: Intel 945GM, tehát max. 667 Mhz FSB-jű Core 2 Duo megy bele. A garanciális dolgokat a Technotrade végzi, de azt nem tudom, hogy "hozott" anyaggal dolgoznak-e. Erre legjobb, ha rákérdezel náluk (de inkább alapból olyan procival vedd meg, ami megfelel). Memóriát, winchestert házilag is szabad cserélni, garancia nem veszik el a Toshibánál. XP-s driverek is vannak fent ehhez a típushoz a Toshiba oldalán, tehát elvileg azzal is mennie kell. Bár általában kicsit több munka van a telepítéssel, mint Vistával, de megoldható. Mint írtam, ez a típus csak a konfigurációban, felszereltségben (proci, winchester, stb.) különbözik a többi A200-astól, tehát az általános infók, amit itt találsz az A200 sorozatról, erre a gépre is érvényesek.
-
ABE
őstag
válasz
zsoca929 #2932 üzenetére
Szia!
Szoktál is visszaolvasni, vagy keresőt használni, mielőtt írsz?
De a rövid válasz: Toshiba. Erősebb a VGA, support normális, hazai gyártás még nem feltétlen előny (Albacomp nem is gyárt, hanem tudtommal Mitac és Clevo gépeket állít össze saját néven). Proci cseréje általában garanciavesztős dolog. Több infóért használd a keresőt a topicon belül szerintem (A200 a varázsszó)...
-
ABE
őstag
válasz
Polcrendszer #2928 üzenetére
Mire a vásárlásig eljutsz, még fog változni a véleményed. Tapasztalat...
-
ABE
őstag
válasz
Polcrendszer #2924 üzenetére
Írd be itt a topicban a keresőbe, hogy A200, és fogsz tapasztalatot találni az A200-as sorozattal kapcsolatban. A200-14E modellszámú gépe tudtommal nincs itt senkinek, de A200-asból különböző kiépítésűek igen, abból tudsz infókat leszűrni. Az én L30-as gépemben volt T2450-es proci, szerintem korrektül teljesít, EVEREST kb. egy asztali X2 4000+ AMD szintjére sorolta a teljesítményét. Vista alá mindenképpen legalább 2 Gb memória kell, ha kényelmesen akarod használni.
-
ABE
őstag
válasz
Levi123 #2919 üzenetére
Audio: lásd előző hozzászólást. Töltsd le ezt: [link]
Telepítsd fel, és ha magától nem tűnik el az eszközkezelőben az ismeretlen audio eszköz, akkor manuálisan távolítsd el. Ezután indítsd újra a gépet, és voilá', lesz hang. (Ezután persze a gyári audio drivert is érdemes felrakni).
Igen, a zip formátumot ki kell csomagolni. Minden drivert érdemes felrakni, mindegyikhez van telepítő, Winfos saját drivereit érdemes elfelejteni. Új hardver hozzáadása nem kell, csak futtatni kell a kicsomagolt driverek mappáiban található setupokat az előírt sorrendben, illetve a segédprogramokat felrakni.
-
ABE
őstag
válasz
tuzpenge #2916 üzenetére
Általában a következőt illik betartani:
1. chipset
2. vga
3. audio
4. hotkeyEzek után már jöhet a többi driver és "sallang". Még valami, amivel XP alatt lehet szívni: a High Definition hangchip, ami ismeretlen eszközként jelenik meg. Erre megoldás lehet a www.realtek.com.tw oldalról a legújabb driver letöltése, vagy a Microsoft UAA driver letöltése (guglival megtalálható), esetleg a KB835221 hotfix telepítése.
Első telepítés esetén ne szelektálj, hanem tegyél fel minden drivert és szoftvert, majd később rájössz, ha esetleg van számodra felesleges segédprogram.
Szívesen!
-
-
ABE
őstag
válasz
tuzpenge #2907 üzenetére
Gyárilag SATA driveres XP nem létezik, utólag kell beleintegrálni a drivert. Ennek módja többször is le volt írva, nem bonyolult művelet. Az XP azért kényes kérdés, mert egy sorozaton belül több modellszámú gép is van, és ezek driverei nem mindig egyeznek meg. A probléma ott van, hogy pl. az általad említett pontos típusnak sincs fent jelenleg hivatalos XP-s drivere, csak a testvérmodelljeié. Ettől függetlenül nagy valószínűséggel a többi, szintén L40 sorozathoz tartozó gép drivere passzol hozzá, de szívás, ha valami ütközés van mégis. Természetesen volt már itt a fórumon is olyan ember, aki "megküzdött" vele, és ilyen gépe van.
-
ABE
őstag
Most néztem meg a Toshiba oldalán, van XP-s és Vistás driver is. Sokan panaszkodnak (mint más márkáknál is), hogy gond van az XP vagy a Vista telepítésével. Ez külföldi fórumokon is elő szokott jönni, általában az alábbiak szokták okozni a galibát:
-XP telepítőbe nem integrálják bele a SATA drivert, és nem mászik fel a Windows a gépre
-nem az oprendszernek megfelelő BIOS-t rakják fel a gépre
-nem a megfelelő drivereket töltik le a honlapról
-nem megfelelő sorrendben telepítik a drivereket
-csak egy részét rakják fel a drivereknekNekem eddig Windows telepítésekkel különösebb problémám nem volt, leginkább az itt elhangzott panaszokra alapozva mondom, hogy gázos lehet az XP. De ez szerintem a legtöbb új modellre is igaz lehet akár, bármely gyártót nézzük. Toshibához legalább van hivatalos driver.
-
ABE
őstag
Szia!
A két gép közül a HP processzora modernebb és erősebb, de technikailag ezen kívül nincs sok különbség köztük. Vista alá 2 Gb mindenképpen ajánlott, tapasztalatom szerint 1 gigával szenved. Meg kell nézni, hogy a gyárilag belerakott mennyiség egy vagy két darabban van-e, szerintem HP-nál egy modul van, az A200-1N7 esetében viszont kettő (ez nem szerencsés). Minőségben, megbízhatóságban pedig szerintem egyformák, bár az is igaz, a Toshibára asszem több garancia van, és nem jellemzőek a meghibásodások. Toshibához Recovery DVD szokott járni általában, ami annyit tesz, hogy mikor feltelepíted a Winfost, már driverekkel együtt áll fel a rendszer. Monduk a biztonság kedvéért ennek érdemes utánakérdezni. Vistás driverekkel el van látva az A200 sorozat, XP feltelepítése már nagyobb szenvedés. Leginkább Te magad tudsz dönteni a kettő közül a személyes benyomások alapján, illetve az apró különbségeket mérlegelve.
-
ABE
őstag
válasz
madface #2898 üzenetére
Hali!
Az A200 sorozatra nagyjából ugyanazok a megállapítások érvényesek (anyagminőség, akku üzemideje, minőség, stb.). Ezeket kb. megtudhatod az eddigi hozzászólásokból, ha simán az "A200" keresőszót írod be. Ha hiányosak a leírt infók, akkor dobj privit a tulajoknak, van kb. 4-5, akikről tudok.
Az "-1S9" az A200-as sorozaton belüli kiépítést jelöli, általában processzor-memória-winchester-vga kártya specifikációban szoktak jelentkezni az eltérések a különböző kiépítések esetében. Van itt olyan A200 tulaj, akinek a gépében ugyanúgy HD2600-as kártya van, csak több memóriával, nagyobb winchesterrel és erősebb procival. Igaz, hogy tényleg nem jelentkezett még itt A200-1S9 tulajdonos, de a többi részinformációból nagyjából össze lehet rakni a képet.
Ja, és sokat segít a véleménynyilvánításban, ha leírod, hogy milyen felhasználásra lesz a noti. Csak azért, mert minden viszonyítás kérdése.
-
ABE
őstag
Elvileg a Toshiba oldalán volt fent korábban XP-s driver L40-14F-hez (PSL-40E modellszám), de most nem látom, csak Vistásat. Elvileg a Hotkey driver felelős az Fn gombok kezeléséért, de a fene se érti már ezt a driver kavarást a Toshibánál...
Ha jól tudom, obalix fórumtársnak van ilyen gépe, ő megküzdött az XP-vel is emlékeim szerint. Küldj neki egy privit, hogy honnan és milyen drivereket szedett le, illetve működik-e neki minden!
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
Mindenkinek, aki adott típus vagy sorozat felől érdeklődik!
Ajánlom a bal felső sarokban található kereső opció használatát, a konkrét típus vagy sorozat beírásával kidobja azokat a hozzászólásokat, amikben szerepel a szó. Így sok hasznos, de régebbi infónak is utána lehet nézni adott topicon belül, illetve látható, hogy kinek van hasonló gépe (privit lehet dobni az illetőnek).
-
ABE
őstag
válasz
robikistoth #2888 üzenetére
Megdumálva!
Még annyit hozzátennék, hogy az XP-s hangkártya probléma elég általános dolog, az UAA driver, vagy a KB835221 hotfix általában meg szokta oldani. Az pedig tényleg igaz, hogy ha nem mennek a gyári driverek, meg kell próbálni a hivatalos referencia drivereket is, hátha felengedi a notebook, végső esetben pedig egy hasonló modell drivereit megpróbálni. És köszi a linkeket, szerintem hasznos lesz az A200 tulajoknak!
Ja, és továbbra is ajánlom mindenkinek, aki bírja kicsit az angol nyelvet az alábbi oldalt: [link] Szoktak itt jó ötletek lenni, sok infót én is innen szedtem.
-
ABE
őstag
Helyes, helyes!
A 2 év garancia pedig azért ad egy kis biztonságot, a szerviznek is jobb híre van, mint az Acer-nél... Egy dolgot tanácsolok még: csak jó minőségű, párnázott, belül nem durva anyagú táskát vegyél hozzá, mert különben össze-vissza fogja karistolni a fedlapot a táska. 10,000 forint környékén kezdődnek az igazán jó minőségű táskák, de ezek már tényleg védik a gépet, és belefér a noti tartozéka, illetve pár könyv is.
-
ABE
őstag
A T5250 és T2330 között van 100 Mhz különbség, ez kompenzálja az alacsonyab FSB-t és a kisebb L2 cache-t nagyjából, de alkalmazástól függően elképzelhető, hogy valamelyik jobban teljesít picivel. Mindkét proci a dupla magos prociknál a belépőszint. Ezért írtam, hogy nem túl erősek a mai procik között, mert olyan esetben, amikor a dupla mag nincs kihasználva, nem jelentkezik jelentős előnyük pl. egy hasonló órajelű Celeron M-mel szemben. Természetesen a szabályozható sebesség, illetve az egyszerre futtatható több program a Celeronok fölé helyezi őket, a viszonylag alacsony órajel miatt pedig nem fognak annyira melegedni. A HD2400 és HD2600 között viszont elég nagy a különbség, tehát a linkelt gépek közül a Toshiba alkalmasabb játékra. Ha nem vagy hardcore gamer, az A200 tökéletesen megfelel, inkább ezt ajánlanám az Acer-rel szemen. Az megint más kérdés, hogy ha hordozni is akarod rendszeresen ezeket a gépeket, akkor mennyire felelnek meg a célnak.
-
ABE
őstag
válasz
robikistoth #2879 üzenetére
Amennyiben a "szottyadt here" kifejezést sértőnek találtad, akkor elnézést kérek, nem trágárkodás, és nem a személyed elleni támadásnak szántam. A kifejezés annak szólt, hogy számomra kicsit összefüggéstelen volt a szöveg, és nem derült ki egyértelműen, hogy mi volt az előzménye a hozzászólásodnak, mire is írtad. A SATA driver integrálása többször is le volt írva, a feltöltésre pedig azért kérdeztem rá, mert nem írtad egy szóval sem, hogy nem működtek a driverek, ezért is volt furcsa. Ha azzal kezded, hogy a Toshiba oldalán található driverek nem működtek, akkor egy szót sem szólok. (Mellesleg általában akkor szokott gond lenni, ha valaki nem a pontos típusnak megfelelő drivereket tölti le, illetve nem a megfelelő sorrendben telepíti azokat.) De természetesen érdekel, hogy végül mi lett a megoldás, mi volt a gond a Toshiba drivereivel, és honnan szereztél működő drivereket. A "kisokos" kifejezést pedig kérlek, hogy mellőzd a továbbiakban, inkább egy-két mondattal bővebben, de tisztábban fogalmazzál. Béke!
-
ABE
őstag
válasz
robikistoth #2875 üzenetére
He???
XP integrált SATA driverrel: kivesézve párszor.
Driverek: Toshiba oldaláról letölthetőek.
Mit és hova akarsz feltölteni? Milyen meghívóról beszélsz? És mihez sok sikert?Most valaki magyarázza már el nekem, hogy mi a szottyadt heréről van szó, mert nem vágom...
-
ABE
őstag
Hali!
Amit ezen az oldalon találsz infókat, az a mérvadó: [link]
A videokártyája notis viszonylatban nem rossz, de csodát ne várj tőle, Crysis és hasonló teljesítményzabáló játékok csak lebutítva fognak menni rajta (ha egyáltalán futnak megfelelő sebességgel). Nem rossz a teljesítménye, bár a procija mai viszonylatban már kicsit gyengének számít. Tudni kell, hogy nem szabad túlzott igényeket támasztani a géppel szemben, mint ahogy az ára is mutatja. Ha a legújabb játékokkal akarsz játszani most és a jövőben, inkább PC-t vegyél.
-
ABE
őstag
válasz
funkygee #2870 üzenetére
Igen, nagy valószínűséggel meg van benne az előkészítés. Ez annyit jelent, hogy van hova beleraknod a MiniPCI-os WiFi kártyát, és hozzá tudod csatlakoztatni a gépbe beépített antennát. Hogy van-e benne ilyen antenna (99%, hogy van), azt az említett módon tudod megnézni: alul középtájékon az alsó fedlapot lecsavarozod, és látni fogod a foglalatot és az antennák végét. A program valószínűleg azért lehet feltelepítve, mert gyárilag egy Recovery DVD-vel jönnek a gépek, amely tulajdonképpen egy kibővített Windows, gyárilag az összes szükséges programmal és driverrel integrálva. Ha jól tudom, ezeket az akciós gépeket, ami neked is van, itthon butították le, hogy olcsóbban lehessen eladni. Vélhetően emiatt van fent a szoftver, viszont hiányzik a hardver. A belső kártyával sokkal jobban jársz. Egyrészt nem lóg ki a gépből, nem kell ki-be rakosgatni (a belső kártyához is van egy kapcsoló a gép elején), s a vételi erőssége is jobb, mivel a képernyő kávájába már be van szerelve egy antenna, amivel többet tud, mint egy utólagos kártyával. Igazából egyik sem terheli le a gépet, ha most gyengének érzed a gépedet, az amiatt van, mert csak 256Mb memória van benne (és ebből még a VGA is lecsippent magának). Vegyél egy ilyen kártyát, plusz 1Gb ramot, rakd be 3 perc alatt, és máris sokkal kényelmesebben fogod tudni használni a gépet.
Egyik ismerősöm szintén 256Mb memóval vett régen egy ASUS gépet, és lelkesen mesélte, hogy a gép szinte megtáltosodott, mikor belerakott még 1Gb-ot. Utólag rakott be a gépbe egy WiFi kártyát is, és most boldogan használja vezetékek nélkül. Ja, és ő semmit nem ért a gépekhez, de be tudta rakni gond nélkül a gépbe a memóriát és a WiFi kártyát is. Egyedül egy csillagcsavarokhoz való műszerész csavarhúzóra van hozzá szükség (bárhol lehet kapni fillérekért).
-
ABE
őstag
Ne aggódj, ha nem találsz infót róla, mert a "-26H" a kiépítés jelöli csak, azok az infók érvényesek rá, mint a többi L40-re. Ehhez a chipsethez Intel X3100-as VGA jár, s aminek érdemes helyben utánanézni, hogy az akksija mekkora kapacitású (valószínűleg 4000mAh-s), illetve a garancia időtartamát megnézni (2 évet szoktak adni az L40-re).
-
ABE
őstag
válasz
funkygee #2862 üzenetére
Hali!
Lehet bele tenni utólag MiniPCI-os WiFi kártyát, nem nagy ügy beépíteni, egy fedlapot kell leszedni hátul, berakni a kártyát, és rácsatlakoztatni az antennát (elvileg a WiFi néküli gépeken is ki van építve az antenna). Ezt ellenőrizni a gép alján középen, az alsó fedlap eltávolításával tudod (találni fogsz egy fekete és fehér "kanócot"). Nyugi, sem ez, sem a memória bővítése nem jár garanciavesztéssel. Ajánlom figyelmedbe ezt a helyet: [link]
Itt végülis bármelyik MiniPCI-os kártya megfelelő, alapból Atheros kártyával szállították a gépeket.Memória: ha XP-t használsz, és nem akarsz Vistát, akkor 1 Gb-os modult ajánlok figyelmedbe. A lényeg: 533 Mhz-es, DDR2-es notebook memória legyen. Jó nevű és relatíve olcsó pl. a Kingmax, Kingston. Mondjuk nézd meg itt: [link]
A memóriákat alul, a középső fedél alatt találod, szintén nem bonyolult a cseréje.Nem garantálom, hogy ezek a legolcsóbb helyek, érdemes kicsit szétnézni, ezek csak példák voltak.
-
ABE
őstag
Szia!
Igen, kezeli a 667-es memóriát, és nem, nem ér meg ennyivel többet a másik két márka.
Max. akkor érdemes többet adni érte, ha meg tudod nézni a pontos típusokat, és netalántán a drágábbak időzítése lényegesen alacsonyabb (ezt kétlem). Ha nem, akkor én egy fityinggel sem adnék többet a Corsair-ért, mert a Kingmax is elég jónevű. Személy szerint a Supertalentről még nem hallottam, arról nem tudok mit mondani.
-
ABE
őstag
válasz
super65 #2851 üzenetére
Ebben az esetben az A200-as sorstársak segítségét kérd.
De nem értem a dolgot, mert általában ethernet driver automatikusan települ, háttértár nem tudom mi a fene lehet, mert ahhoz sosem kell driver, meg az USB-s cuccot sem értem. Ha a sorrend és a leszedett driver rendben van, akkor nem szabadna szerintem ilyen gondnak lennie...
-
ABE
őstag
Nah, emberek, úgy tűnik, nemsokára megszűnök Toshiba tulaj lenni...
Ha minden jól megy, holnap sikerül megszereznem a gépem utódát, és tovább is passzolom az L30-at (közelben marad, a zsanér javítása is hátravan még). Amint fejlemény van, megírom. No, ezt csak úgy írtam, hogy mivanmi.
-
ABE
őstag
válasz
Filterheadz #2829 üzenetére
Filterheadz
Ez fura hibának hangzik. Alapvetően nem hinném, hogy kéne bármilyen driver is, de talán elképzelhető, hogy Windows alól csak akkor hajlandó BIOS-t frissíteni, ha fent van mondjuk az összes driver. Bár ezt kétlem. A második eshetőség talán, hogy olyan oprendszer alól akarsz egy olyan BIOS-t feltenni, amik nem összepasszolnak. Tulajdonképpen milyen oprendszer alól és melyik oprendszerhez tartozó BIOS-t akarod felrakni? A harmadik lehetőség, hogy nem a gépedhez pontosan passzoló BIOS-t töltötted le. Azt tudom, hogy egy ideig nem volt kompatibilis egymással az összes L40 BIOS, figyelni kellett a modell szériaszámozását is.
super65
Ha minden rendesen klappol, nem szokták ajánlani a BIOS frissítését. Igaz, én pl. mindig lecseréltem a legújabbra, igazából csak egyszer volt olyan változás az én gépemnél, amiről semmiféle dokumentációban nem írtak, mégis elég jól jött a módosítás. Ha semmi problémád sincs a géppel, nem szükséges a frissítés. Ha mégis megteszed, akkor gondosan válaszd ki a szükséges BIOS-t, és mindenképpen betett akksival végezd el.
-
ABE
őstag
válasz
bigtibi83 #2826 üzenetére
Crysisra, meg hasonló játékokra nem való a notebook, de legalábbis iszonyatos pénzbe kerül a PC-hez képest egy játékra is alkalmas noti. Azt már meg se említem, hogy az ilyen játékgép "szörnyetegek" mennyire konnektorhoz vannak kötve és mennyire melegszenek, ha leterheled őket. Ahogy hallottam, még egy 8600M GT sem elég Crysishoz, pedig kb. az a kártya érhető el még épeszű áron notihoz. És elvileg a HD2600 még annál is gyengébb. Szvsz. ne erőltesd a játékhoz a notebookot, ha nem akarod állandóan cserélgetni a géped, mert sosem elég a teljesítménye. Egyébként emlékeim szerint ranti, sbk és super65 fórumtársaknak van HD2600-zal szerelt Satellite A200-as gépe, talán őket próbáld privátban kérdezni, ha nem tévednének ide mostanában.
-
ABE
őstag
válasz
Filterheadz #2818 üzenetére
Szia!
Elvileg egy Recovery DVD nevű cucc jár azokhoz a gépekhez, amiken van oprendszer. Tegyél egy próbát: bootolj be a géphez adott lemezről, és ha a Windows telepítő indul el, akkor nyugodtan formázhatod a winchestert, mert a Recovery DVD-ről visszaállítható az az állapot, ahogy vetted a gépet.
-
ABE
őstag
válasz
stangli #2816 üzenetére
1. Innen letöltöd az Intel Matrix Storage Manager nevű cuccot: [link]
2. Megnyitod a DOS parancssort, elnavigálsz abba a mappába, ahova mentetted a fájlt, és beírod: iata70_enu /a
Ez egy látszólagos telepítést lefuttat, a felugró telepítő ablaknál csak egy YES-t kell nyomni.Alapból a C:\Documents and Settings\”Felhasználónév” mappát hozza be a DOS parancssor, ha nem ismered a DOS-os parancsokat, inkább ide mentsd le a file-t.
De segítségnek a DOS-os parancsok:
könyvtárba belép: "cd könyvtárnév"
könyvtárból visszalép: "cd.."
könyvtárak listázása: "dir"3. Letöltöd az nLite nevezetű programot: [link], és feltelepíted.
4. Elindítod az nLite-ot (magyarul beszél, nem gond a kezelése), beteszed az XP CD-d, azt felmásolja a gépre. A választható műveleteknél kiválasztod a driver integrálását, megmutatod neki a mappát, ahova települt a cucc (C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver), és az itt található drivereket beintegrálod. A Driver64 mappát a 32 bites XP-be nem szabad beintegrálni, mert a 64 bit-es driverek megölhetik a telepítőt. Erre ügyelj, hogy csak a 32 bit-es drivereket integráld! Ezután bootolható ISO-t kell létrehozni, azt kiírni CD-re és használni.
-
ABE
őstag
Vista alá nem lehet az XP-s Power Saver-t felrakni. Különálló Power Saver nincs Vistához, hanem a Value Added Package révén beépül a Vista saját energiagazdálkodásába. A beállítások alatt egy hűtési módszer opcióval lesz gazdagabb az energiagazdálkodás, illetve az Fn+F2 gombokkal lehet a profilok között váltani (ez az XP-s változathoz hasonlóan látható, hogy mely profilok közt váltogatsz). Tehát lényegében ugyanazt nyújtja így a Power Saver, mint XP alatt: be lehet állítani a sebességet, a hűtési módszert, a képernyő fényerejét, hogy mikor kapcsoljon le a HDD, stb. Az egyetlen különbség XP-hez képest, hogy Vista alatt a Power Saver beépül a Windows saját energiagazdálkodásába, és azzal együtt működik. Érdemes rászánnod egy 15 percet a szöszmötölésre, és látni fogod, ugyanazok a szolgáltatások állnak rendelkezésedre.
Tudtommal az Intel Storage Manager-t nem kell telepíteni, elég csak a Chipset drivert telepíteni. A HW Setup-ra már nem emlékszem pontosan, hogy mre is jó, azt tudom, én nem szoktam felrakni. Lehet, hogy rossz sorrendben próbáltál telepíteni?
A TouchPad driver telepítése után a Vezérlőpult\egér beállításoknál megjelenik egy új fül. Arra rákattintva találsz egy beállítások (settings) menüpontot, ahol mindent be kell tudnod állítani.
-
ABE
őstag
Ha valaki esetleg szét akarná bontani L30-as Toshibáját, de nem mer belevágni segítség nélkül, itt egy kis segítség hozzá képekkel illusztrálva: [link]
-
ABE
őstag
Ha Vistát és XP-t szeretnéd váltogatni, inkább particionáld fel a winchestert, és arra telepítsd fel mindkét rendszert. Cserélgetni a winchestert nem logikus. Ha kevés a tárolóhelyed, vegyél egy USB-s házba egy másik HDD-t, és úgy kösd rá a gépre. Én is ilyet használok.
A fém keret arra szolgál, hogy az egyik irányú mozgását megakadályozza a winchesternek. Ha másik winchestert akarsz berakni, akkor arra is kell ilyen fém biszbasz, vagy pedig át kell raknod rá a másikról. Nálam nagyon egyszerű a vinyó kivétele: a szabad vége felé kicsit meg kell húzni, ekkor a SATA csatolóból kijön a cucc, majd csak ki kell emelni a gépből. Nálam ennyi, gondolom az A200-ban is hasonló megoldás lehet.
-
ABE
őstag
válasz
super65 #2801 üzenetére
Hali!
Szerintem korrekt hozzáállás, hogy cserélnék a kijelzőt, nem mindegyik gyártó teszi meg. Bizony, most neked kell döntened, vállalod-e a rizikót. Kérdezz rá, ha az új panelen esetleg egy zavaróbb hiba van, van-e valamilyen lehetőség a régit visszarakni. Amióta követem a fórumot, úgy emlékszem, te vagy itt az első, aki pixelhibára panaszkodik. Mivel a Toshiba is vélhetően valamelyik gyártótól vásárolja a kijelzőket, kb. ugyanakkora a rizikó, mintha bármely márkánál lenne ez a probléma. Én a helyedben megpróbálnám kicseréltetni, ha zavaró az a pötty.
-
ABE
őstag
válasz
JimKirk #2799 üzenetére
Szia!
Az Ethernet vezérlő a BIOS-ban LAN néven fog megjelenni, tehát ezt mindenképpen engedélyezni kell, és csak utána lehet telepíteni. A Windows általában felismeri és automatikusan telepíti is a LAN kártya driverét. Ha az eszközkezelőben a hálózati kártyák közt sem feltelepítve, sem ismeretlen eszközként nem jelenik meg, akkor jó eséllyel elszállt a cucc.
Esetleg próbálj meg egy BIOS default settings-et nyomni, hátha csak el van állítva valami. Egyébként korábban működött a hálózati kártya?
-
ABE
őstag
Némelyik laptopnál is van SATA Native Mode állítási lehetőség. Pl. anyum HP nx6310-es gépén is, amiről most irogatok. Ahogy észrevettem, a Toshiba gépek BIOS-a eléggé korlátozottan buherálható.
nLite integrálás tényleg nem nehéz, egyedül a 965-ös chipsethez felhajtani a drivert nem volt egyszerű.
Toshiba L30-am meg éppen romokban hever, várom a cserezsanér érkezését.
-
ABE
őstag
válasz
super65 #2795 üzenetére
Ha nem tűnik lassúnak a géped, ne aggódj a Vista memóriazabálása miatt. Szerintem felesleges a lefoglalt memória mennyiségét sasolni, ha amúgy nem érzed kevésnek a teljesítményt.
Nem találsz tesztet? Nem baj, a legjobb teszt a valós strapálás.
Az A200 nem azért alsó-közép osztály, mert a teljesítménye alacsony, hanem azért, mert a strapabírósága, anyagminősége, hordozhatósága, akksis üzemideje ide sorolja. Például a Toshiba gépei közül egy ennél kisebb tejesítményű Tecra nem véletlenül kerül többe.
-
ABE
őstag
válasz
super65 #2793 üzenetére
Szia!
Ha megy a géped rendesen, akkor gondolom nincs driver gondod. Régebben tényleg voltak gondok a Vistával, mint ahogy anno XP-vel is, de mostanában az új notiknál inkább az jellemző, hogy előbb kapja meg a Vistás támogatást, mint XP-hez a drivereket. Ráadásul XP alatt nem egyszer gondot okoz a SATA driverek hiánya, így a felrakása csak kis trükközéssel lehetséges. Tapasztalatom szerint egy jól beállított Vista 2 Gb memóriával nem lassabb érezhetően, mint az XP. Lehet, hogy tesztprogramok kimutatják a különbséget, én nem érzékeltem lassulást. Programok is gond nélkül elfutnak, jelenleg egyetlen progim van, ahol az XP kompatibilitási módot be kellett kapcsolnom, hogy rendesen fusson. A horror sztorik egy része most már szerintem megalapozatlan. Két említésre méltó hibával találkoztam:
1. Az Aero-t bekapcsolva az internetes videókat nem lehet teljes képernyőn nézni, mert egy ismert VGA driver probléma miatt hibaüzenettel leáll a lejátszás (a hamarosan érkező SP1 talán javítani fogja).
2. Az uTorrent kékhalált okozott a gépen.
Ha XP-t akarsz mégis, akkor olyan telepítő CD kell, amibe beleintegrálod a SATA drivert, vagy USB-s floppyról kell beolvasni telepítéskor a megfelelő drivert. Ennek leírását megtalálod itt a topicban is.
-
ABE
őstag
Most, hogy mondod, tényleg azután törött el a zsanér, hogy Vistára váltottam.
Milyen Windowst is használsz, Vistát vagy XP-t? Tettél fel mostanában valami új drivert, vagy lőttél ki esetleg valamilyen Windows szolgáltatást? Első körben szerintem azt gondold végig, hogy az utóbbi időben változtattál-e valamit a rendszeren, hátha az kavart be. Igaz, ilyen problémával még nem találkoztam, talán kinyírta magát a Winfos.
Nálam még XP alatt játszotta el rendszeresen a Power Saver, hogy hibernálásból felébresztve elfelejtett működni, nekem csak ilyen hiba jött elő korábban.
-
ABE
őstag
válasz
StoneBridge #2782 üzenetére
Hali!
Nincsen benne kártyaolvasó, szerintem L30-hoz nem is volt. Néha külső kártyaolvasót kötök rá, azzal nincs gond. Az oprendszerem pedig angol nyelvű Vista Ultimate.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2777 üzenetére
Bekapcsoltam az EVEREST oldalsávot, szerinte az 1792 Mb-ból kb. 1240 Mb szabad alapjáraton. A háttérben fut az ESET Smart Security, a ThreatFire, a Windows Defender és a Spyware Doctor, ez az alaphelyzet (egy Explorer ablak pedig kb. 30 Mb-ot vesz még le). Nálam egyébként az indexelő szolgáltatás, hibajalentés küldése, ütemezett töredezettségmentesítés, rendszervisszaállítás és még pár szolgáltatás ki van lőve. Majd megnézem, hogy kissé leterhelve a gépet mit mutat.
-
ABE
őstag
Kbali asszem elmondta a lényeget.
Szerencsére nem sok garanciális probléma van, legalábbis a fórum tapasztalatokból ez jön le. Igaz, nekem pont most törött el egy banális hiba miatt a gépemen a zsanér, de egyelőre az L30-ak között ez egyedi hibának tűnik. A lényeg: ha nincs túlterhelve egy Satellite, akkor az is megbízhatóan teszi a dolgát, de tudni kell helyén kezelni a kategóriákat. Második gépnek valószínűleg be fog válni.
-
ABE
őstag
Én csak azt nem értem, ha valakinek van segítsége notebook választásban, akkor miért köti az ebet a karóhoz? De végülis ő pénze, majd rájön egy év múlva, hogy vagy feleslegesen dobott ki ennyit egy második gépként funkcionáló notira, vagy pedig sokkal többet kellett volna ráköltenie, hogy igazán jó gépet kapjon. Én nem akarok senkit lebeszélni semmiről, csak saját példámból okulva próbálom tanácsolni, hogy notebookot ne úgy válasszon az ember, mint PC-t.
-
ABE
őstag
Semmi gond vele, nekem is az van, csak éppen egy kategóriával alacsonyabb gépben. A kérdés az, mire kell a gép, és mennyi időre. Ha asztaliról vált valaki, nagy az esélye, hogy megszokásból úgy érezi mondjuk egy év után, hogy kicsit fejleszteni kell. Mert hátha akkor jobban fut XY program. És a notiknál is van némi lehetőség a fejlesztésre, de mire mondjuk odakerül a sor, a 800-as FSB-s, olcsón megvehető Core 2 Duo-k nem fognak belemenni. Az én notim egy éves. Mikor megvettem, nem gondoltam volna, hogy valaha is procit cserélek rajta. 1 éves korába került bele a Core Duo. Időközben kétszer bővítettem ram-ot, szívem szerint a vga-t is fejleszteném, de nem lehet. Csak ennyi. A lényeg, notinál különösen végig kell gondolni, mire és mennyi időre kell, mennyit akarsz később rákölteni, és ennek megfelelően választani. Magamat ismerve nem vennék most 945GM chipsetes notit. De ez én vagyok, én csak elmondtam, szerintem mire érdemes ügyelni.
Személyes vélemény: az általad linkelt gépet nem igazán tudom besorolni. Ha valakinek játékra kell, arra gyenge, és nem időtálló. Ha viszont nem kell játékhoz, akkor tök felesleges a GF7300, én inkább áldoznám a pénzt valami masszívabb, erősebb akksival rendelkező gépre.
-
ABE
őstag
Az A200-ról sbk, kavarc és ranti fórumtársak privátban tudnak adni infót, ha nem vennék észre a HSZ-ed. Az A200 keresőszót beírva meg is találod a hozzászólásaikat.
Igaz, tudtommal egyikőjüknek sem pontosan ez a kiépítésű A200 van, de támpontnak jó lehet a tapasztalatuk.
Az eddig olvasottak és tapasztaltak alapján a következőt tudom mondani:
-Akksival (asszem 4000mh-s jár hozá) olyan 2,5 óráig kitolható az üzemidő, de ez levett teljesítmény mellett igaz leginkább.
-Hűtés zajonghat, ha le van terhelve a gép, de netezés közben alapvetően nem kell ettől tartani.
-Személyes vélemény: erre a gépre vigyázni kell, hogy ne karcolódjon, kopjon, törjön. És megfontolandó, hogy nem épp a legfrissebb chipset van benne. Később a procit továbbfejleszteni nem nagyon lehet.
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2755 üzenetére
Na, ez jó hír.
1.90-es BIOS??? Az valami elég korai változat, azóta legalább 4 verziót fejlődött. Ember, hol élsz te, a kőkorszakban?
Amúgy a 3.10-es BIOS abból a szempontból nekem szimpibb, hogy a hőmérsékelthatárokat a ventillátor bekapcsolásánál 10 fokkal kijjebb tolta. Így kicsit jobban fel tud melegedni a gép, de ritkábban zúg fel a hűtő. Érdemes kipróbálni, max. visszarakod a régit (előtte le tudod menteni).
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2753 üzenetére
Először egyesével teszteld le őket! Lehet, hogy csak egyik szállt el, de még az is elképzelhető, hogy a sorrendet felcserélve működni fognak. De a pontos hiba behatárolást csak egyenkénti teszteléssel lehet elvégezni, hogy rossz-e valamelyik modul, vagy egymás mellett van-e gondjuk. Ennyi időt érdemes rászánni, hogy biztos legyen az eredmény.
Ha most bizonytalanok a memóriák, akkor egy esetleges BIOS frissítéssel vigyázni kell, nehogy közben adja meg magát a gép...
-
ABE
őstag
válasz
Kabooom #2751 üzenetére
A legújabb BIOS a 3.10-es, gondoltam az van a gépeden. De ha nem az van fent, egy próbát megér, Vista általában igényli a legfrissebbet. Hibás procival eddig nem találkoztam még, de ez persze még nem jelenti azt, hogy nem lehet rossz. Memóriára azért gyanakszom leginkább, mert volt cimbinek egy gépe, ahol a memóriák mindenre érzékenyek voltak: melyik slotban voltak, milyen sorrendbe, milyen volt a BIOS beállítás, stb. Amint bármi apró változás történt a gépben, megbolondultak. Eddig minden érthetetlen hibát nálam a memóriák okoztak, ezért vagyok ilyen gyanakvó.
Esetleg egy próbát tegyél, hogy az egyik modult kiszedve is csinálja-e a hibákat. De lehet, hogy tényleg semmi köze a gondnak a memóriákhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parfüm topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen routert?
- Futás, futópályák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egy óra, két rendszer
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Motoros topic
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 2/14"UHD(3840x2160)/i7Vpro-1185G7/48GB/512GB/Nvidia MX450(2GB DDR6)LTE,eSIM)
- Lenovo ThinkPad P14s/14 FHD(1920x1080)/i7-1165G7/32GB/512GB SSD/Nvidia T500(4GB GDDR6)
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest