Keresés

Aktív témák

• nohabmozdony

csendes tag

válasz pampika #371 üzenetére

Nos, ha minden szoftvert frissítettél, akkor a ThinkVantage start menü csomagban kell lennie a ''Create Recovery Media'' dolognak, de látom, már végeztél vele. Nem tudom, hogy DVD-re lehet-e kiírni, de már mindegy ha megvannak a CD-k. Product Recovery Discből ugyanis csak egy készletet enged gyártani a Windows licensz miatt (1 biztonsági másolatra vagy jogosult).

Rescue Mediából akárhány készletet gyárthatsz, de fontos, hogy mindig azzal a Rescue&Recovery verzióval készült biztonsági mentéseket tartsd kéznél, ami éppen a gépen van. Tehát ha az Acces IBM Rescue & Recovery-t frissítetted a ThinkVantage R&R-re, akkor ezzel kell Rescue Mediát gyártanod, de erre a frissítéskor fel is hívja a figyelmet.

A Lenovo Software Installert más gépen nem próbáltam, bizonyos IBM szoftvereknek tán menni kell, de nem vagyok ebben teljesen biztos, lehet, hogy ellenőrzi a hardvert... Az IBM notira meg szerintem, ha lehet, ne tegyél más mezei XP-t, ezzel itt többeknek gondjuk volt. Vagy az IBM-féle XP-t használd, és ha oprendszert kell telepíteni, azt tedd újra, vagy Linuxot. a ''mezei'' XP-t javaslom, kerüld el.

Házilag nem nagyon lehet szerintem a CD/DVD-t átszerelni, mert nem ultrabay tehát valószínű meg kellene bontani hozzá a gépnek olyan részeit is, ami nem felhasználó által szervizelhető.

[Szerkesztve]

• nohabmozdony

csendes tag

válasz Daneey #361 üzenetére

Nulladik lépésként először: oprendszer frissítések telepítése. Aztán javasolnám a Lenovo Software Installer legfrissebb verziójának feltételét. Aztán ezzel frissíteni minden IBM szoftvert.

Utána:
    - Product Recovery Discs készítése: ez 7 db CD, ami a rejtett partíció tartalmából készül, és ha bootoláskor az elsőt beteszed, a gyári állapotra állíthatod vissza a géped, azaz az és csak az lesz rajta, mint amikot megvetted. Ez a legújabb ThinkVantage Rescuse&Recoveryvel simán megy.
    - Egyéb dolgaidról: Rescue Media, ez tartalmazza / tartalmazhatja a teljes merevlemez tartalmát, akár helyi rejtett könyvtárban, akár CD-kre kiírva, akár hálózati meghajtóra elmentve, stb. Ha ebből állítasz vissza, akkor azt a környezetet kapod, ami a legutolsó mentéskor rendelkezésedre állt.

Norton: ha nem tetszik -> uninstall, egyszerű.

A Software Installerről meg a Rescue&Recoveryről már írtam egész részletesen ebben a topicban, keresd vissza.

[Szerkesztve]

• nohabmozdony

csendes tag

válasz user01 #340 üzenetére

Maximálisan egyetértek.

Az eredeti slotot NE bántsd, az a memória nem szabadon birizgálható. :) Ha a beépítettel egyébként bootol simán, akkor 99 %-os eséllyel a vásárolt modullal lesz a probléma. Szerintem menj el a notebookkal együtt oda, ahol a memóriát vetted, mutasd be, hogy anélkül bootol a notebook, vele meg nem, és cseréltesd ki a panelt, az újat pedig ott helyben próbáld ki. Ha azzal se megy, akkor valószínűleg a gép alján lévő slottal lehet gond, de én ezt tartom kevéssé valószínűnek.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz dat #322 üzenetére

Fenét. Nézz meg egy Acert és egy IBM-et egymás mellett, aztán döntsd el, hogy ugyanaz a minőség-e.

Az R és a T közti különbségeket én inkább szolgáltatásbelinek mondanám: az R50e-ben nincs egypár feature, ami az R51-től felfelé van: pl. szenzoros HD-védelem, security chip, vagy a T-ktől felfelé lévő ujjnyom-olvasó, gumiborítás, stb. Plusz nagyobb és nehezebb. Meg nem Pentium-M van benne hanem Celeron-M, de ez teljesítménybeli különbséget alig okoz, csak az energiagazdálkodásra van inkább hatással. Nekem a kialakítási minőséggel nem volt gondom, robosztusabb, mint bármely nem IBM gép, amit eddig láttam. Én nem vártam tőle többet, mint azt, hogy egy kellemesen használható munkaeszköz lesz, és az is.

De tényleg menj be egy boltba, nézd meg, nyisd ki és csukd be párszor, az a legtutibb.

Rufusz: látod ez az, én nem bízom senkiben annyira, hogy rögtön támogatni fog majd a rendszer egy ilyen vagy olyan hardverkiépítést. :) A másik meg, hogy ha már kifizetem az oprendszert, meg egy csomó, számomra speciel valóban értéknövelőnek bizonyult szolgáltatást, akkor csak kiírom és nem dobom ki a francba. De ez az én hozzáállásom. :)

• nohabmozdony

csendes tag

válasz dat #316 üzenetére

Ugyanaz gyártja őket, a Lenovo. Az IBM már nem gyárt se PC-t, se notebookot.

Az R a belépő szintű sorozat, a T a hagyományos üzleti notesz, az X meg a szubnotesz.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz Rufusz #314 üzenetére

1-2.) Egy működő rendszert backup nélkül leszedni szerintem felelőtlenség. Legyen az a Linux vagy a ''factory default'' XP. Főleg felelőtlenség, ha a felhasználó arcába van tolva a biztonságos megoldást lehetővé tevő eszköz.
    3.) Nem köti ki az IBM, hogy csak az ő cuccait használhatod. Meg egyáltalán semmit nem mond arról, mire használd a gépet. (Ha sok pénzed van, felőlük gyalupadnak is használhatod, maximum a garanciát veszted el.) Arról van szó csak, hogy van a gép mellé egy olyan szolgáltatás-csomag, amit szerintem érdemes kihasználni. Nem muszáj. Épp azért ad az IBM oprendszert a géppel, hogy ne a májkroszoft gányolására legyél hagyatva legalább driver- és segédprogram szinten. Ha ezt nem használod, az nem baj, csak nem hiszem, hogy az IBM hibája volna, ha ezek után nem működik valami.
    4.) Ha nem kell, nem kell. Ízlések és pofonok, felhasználói szokások kérdése. Engem megnyugtat. És a rejtett partíció kiírása úgy látszik, neked is jól jött volna. :)

• nohabmozdony

csendes tag

válasz user01 #310 üzenetére

Látni, hogy ott van, de egyáltalán nincs könnyen elérhető helyen. A kijelző aljának bal oldalán van egy kb. szalagkábel szélességű mélyedés, ahol csatlakozik, ott lehet látni. Hátulról szinte alig. Szerintem maximum Ollókezű Edward tudna benne véletlenül kárt tenni. Nekem legalábbis nem jutott eszembe, hogy az ott bármi veszélyben volna...

Burkolat nincsen, de elég jó mélyre van ásva, a kábelt ujjal már el sem lehet érni.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz Daneey #306 üzenetére

Nyugi. A gépet eleve egy magyar nyelvű kézkönyvvel kapod, amiben az alapvető karbantartási műveletek, általad elvégezhető hibaelhárítás, stb. le van írva. Ezen felül minden ilyen szoftverhez van angol help, ami szerintem megfelelően részletes, nekem legalábbis nem okozott gondot megérteni...

• nohabmozdony

csendes tag

Azért egyvalamit nem értek. Ha vesztek egy gépet, amin van egy komplett operációs rendszer, és jár hozzá egy halom szoftvertámogatás, akkor miért kell nekiállni, simára gyalulni a rendszert, önként és dalolva eltüntetni a visszaállítás lehetőségét is, és mindenféle dobozos XP-ket pakolni rá? Minek? Mert ha még az lenne a cél, hogy Linuxot tegyél rá, abban látok rációt, ha valaki azt szereti használni. De hogy egy XP-t lecserélni egy másik XP-re...

Igen, a rejtett partíció elvesz 4-5 giga helyet, de kiírható product recovery cd-kre. Cserébe viszont garantálja, hogy nem lesz olyan problémád, mint a dobozos XP telepítésekor. Nem kötelező használni, de ha nem használod, és bajod származik belőle, akkor végképp nem értem, ez miért az IBM hibája. Ezen kívül az IBM-es letöltött szoftvercsomagok elfoglalnak még max 1-2 gigát. Na bumm. Én még tartok rajta egy rescue image-t is, amiben benne van az oprendszer (nem a gyári, hanem a már winupdatelt, testreszabott, stb), az összes programom és fájlom, és ez 4 giga, és megéri, mert ha véletlenül baj lenne, akkor így van esélyem, hogy megmaradjon a diplomamunkám, a magándokumentumaim, és a munkáim amikért pénzt kapok.

És igen, van rajta még 9 giga szabad hely, amit persze telepakolhatnék mp3-mal meg divx-ekkel, csak minek, nem ezért vettem.

Aki meg ilyen egyéni telepítésekkel kísérletezik mégis, mindenképp készítsen
    - product recovery disket, amire rákerül az eredeti, működő oprendszert tartalmazó rejtett partíció
    - backupot az adatokról, stb.
    Nem fáj. Meg amúgyis, plusz pont az bárhol is, hogy ''macsó vagyok, backup nélkül kezdek szétbuzerálni egy működő rendszert''?

Mindegy, azért ha sikerült teljesen szétbarmolni a vinyót, szerintem akkor is érdemes benézni egy IBM szervízbe. Ha nem is kapni másik XP-t, akkor is meg fogják mondani, hogy hogyan tedd fel rá tisztességesen a dobozos sajátot.

A memória_csere_ meg a _bővítés_ totál nem ugyanaz. Bővíteni a gép _alján_ lévő kis fedél alá helyezett plusz memória modullal kell (ez a hely alapértelmezetten üres), az teljesen szabadon, a vevő által elvégezhető, az én csomagomban az egyik papíron külön le is volt írva részletesen, hogyan kell. A gyárilag beépítettet kicserélni nem tudom, hogy minek, de ahhoz az egész gépet szét kell bontani.

Emitter: trackpoint gond esetén nézz el egy szervízbe, már szerintem több hónapja visszatérő gond, menj el egy szervízbe.

Nem értem, hogy végre van egy olyan termék, amihez mind a szoftvertámogatás, mind a szervíztámogatás igen jó, és itt szemmel láthatólag senkinek esze ágában nincsen használni, hanem sufnimegoldásokkal próbálkozik...

Ez egy alapvetően üzleti felhasználásra, munkára szánt gép, arra tökéletesen alkalmas, hosszan, folyamatosan, kényelmesen és hatékonyan. A támogatás is ehhez van kialakítva: kapsz egy olyan munkakörnyezetet, amit rögtön testre szabhatsz és használatba vehetsz. Kapsz hozzá rengeteg támogatást, amelyeket javallott igénybe venni, bár nem kötelező. Még egyszer: lehet nekiállni tuningolni mindenféle módon, csak nem érdemes, mert olyan komplett és testreszabható szolgáltatáscsomagot kapsz egy gép áráért, amilyent saját erőből garantáltan nem fogsz tudni megvalósítani.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz Daneey #272 üzenetére

Nem tudom, mit csinál a Ghost, sosem volt vele dolgom. Őszintén mondom, azt se szeretném, ha ezzel lenne. :) Lényeg: ezzel nem csak a Windowst lehet helyreállítani, hanem minden olyan adatot, amit a mentésbe belevettél.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz vscotina #273 üzenetére

1.) Vásárlásnál rendelsz, fizetsz, megadod az adataidat. A kereskedő megrendeli a bővítést.
    2.) IBM emailen értesít, küld egy linket egy adatlappal. (Azt hiszem, ezt hivatalosan 30 napon belül kell megtenniük, már nem emlékszem.)
    3.) Adatlapot kitöltöd, elküldöd online plusz kinyomtatod és elfaxolod. Innentől kezdve a sorozatszám alapján bármely IBM márkaszervízben javítják a gépet.

Ha gond van, IBM support.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz Daneey #257 üzenetére

A Lenovo Rescue & Recovery a következőket tudja:

1.) Product Recovery Disc készítése: ez az a bizonyos 6 db CD / boot CD + DVD készlet, amelyre a rejtett partíció tartalmát írja ki. Ezt valóban egyszer és csak egyszer engedélyezi. Erről lehet a gép gyári állapotát visszaállítani. Ez nálam speciel egy SP1-es XP Home. (Ez nem olyan nagy tragédia, tűzfal mögül updatelni kell a Windowst majd a Lenovo cuccokat.)
    2.) Rescue Media készítése. Ez egy biztonsági mentés a gép egy adott állapotáról, amelyet lehet tárolni a winchesteren vagy kiíratni CD-re, DVD-re, hálózati meghajtóra, USB-s tárolóra, stb. Erről szükség esetén helyre lehet állítani a gép azon állapotát, amikor ez a biztonsági mentés készült. Erre van egy Windows alól futó környezet, illetve a bootolás előtt elindítható saját környezet is arra az esetre, ha a Windows sem tudna felbootolni. Ilyenből készíthetsz akármennyit, ez ugyanis nem operációs rendszer telepítő lemez. Ezekben a rescue fájlokban minden megtalálható. Ez a Windows rendszerhelyreállítás kissé intelligensebb megfelelője, mert nem csak az oprendszer, hanem a teljes tartalom helyreállítására képes, viszont a mentés készítésekor ki lehet jelölni azokat a területeket, amikről nem kérsz biztonsági másolatot. Viszont mivel mindent tartalmaz, ami a gépen van, egy ilyen rescue backup mentés 3-4 giga helyet is el tud foglalni. Alapértelmezett esetben legelőször csinál egy nagy backupot, aztán azt updateli egy darabig, stb. Ennek fényében tessék eldönteni, hogy érdemes-e használni

Magánvélemény: érdemes, ha van olyan adatod, amit a gépen féltesz. Engem még a 4 gigás backup fájl sem zavar, mivel egy 30 gigás merevlemezt amúgysem pakolok tele ''multimédiás tartalommal'', tehát elfér ez is, a rejtett partició is, az oprendszer is, minden cuccom, és még van 10 giga szabad helyem.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz emitter #124 üzenetére

Na itt valami nagy keverés lesz szerintem.

1.) A BIOS-ban eleve semmiféle password nincs beállítva. Ha a bootolás közben, míg az ''IBM Think Pad'' képernyő látszik, megnyomod az F1-et, akkor jutsz a BIOS-ba. Itt be tudod állítani a Supervisor Passwordot, a bekapcsoláskor kért passwordot meg a merevlemez védéséhez egy passwordot, vagy valami ilyesmiket, ha jól emlékszem. Alapértelmezésben mindegyik ''Disabled'', és bármelyiket simán meg tudod változtatni. (2.04-es verziójú BIOS) Meg be lehet állítani, hogy BIOS frissítéskor kérjen-e jelszót, ilyenek. Ha ezzel gond van, ha eredetileg le volt passwordolve a BIOS, ilyesmi, akkor tech support, mert az szerintem nem normális állapot.

2.) A Windowsba viszont valóban nem tudsz a ''Rendszergazda'' júzerrel belépni, azt írja ki, hogy a fiók korlátozásai miatt. Ennek nem tudom, mi az oka. Eddig nem is nagyon próbálkoztam vele, mivel az első bekapcsoláskor úgyis rendszergazdai jogokat adtam a saját júzeremnek. Ezt viszont _tuti_, hogy nem fogod tudni BIOS buherálással megoldani. Ha rém fontos volna, hogy ne egy egyszerű admin jogú júzered legyen (ami mindenre bőven elég), hanem a Win alapértelmezett ''Rendszergazda'' nevű júzerjét óhajtod használni, akkor kérdezd meg a supportot, hogy hogy lehet ezt.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz Terminus_ #106 üzenetére

Akksi: nálam bekapcsolt és gyakorlatilag folyamatosan használt Wifivel 1,5-2 óra minimum, Wifi nélkül gondolom, több.

Processzor: a Celeron M és az asztali Celeron körülbelül olyan viszonyban van egymással, mint a Pentium M és a sima mezei asztali Pentium. Szóval drágábban kapod, de kisebb fogyasztással és hőtermeléssel, mivel ugyanazt a számítási teljesítményt jóval alacsonyabb órajelen nyújtja.

A Celeron M és a Pentium M közül meg a C. természetesen alacsonyabb számítási kapacitást nyújt, és többet fogyaszt, mert azt hiszem, az órajel steppinget nem támogatja.

Ezzel együtt a ma normálnak számító alkalmazásokra bőségesen elegendő. Játszani, real timeban videót vágni, stb. meg csak nem ezzel a géppel fogsz. :)

• nohabmozdony

csendes tag

válasz emitter #103 üzenetére

Húha, ez elég érdekes.

Nemrég adtak ki emlékeim szerint egy új TrackPoint drivert. Ez a 3.52.0.0. Szerintem próbáld ki az előző verzióval. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, hogy fogod a Software Installert, az ''Install or Upgrade'' pontra kattintasz, az esetleg letölt ezt-azt (pölö frissítheti sajátmagát, abból is nemrég jött ki a legújabb verzió, a 3.14.0508), majd utána kiírja a sok-sok fenn lévő driver és utiliy verziószámot. Itt rámész az IBM TrackPoint driverre, és a verziószámra kattintva kijövő legördülő menüből kiválasztod az előzőt. Ez nálam a 3.12.0.0. Majd install, és szerintem ezzel ''downgradeled'' a drivert. Restart, újra software installer, és a ''view version information'' pontban ellenőrizheted, hogy melyik van fenn. Ha így is csinálja ezt, akkor IBM szervíz, infopark, és ott majd megoldják. Ha nem, akkor hagyd fenn ezt a driver verziót, és várd meg a következőt. :)

• nohabmozdony

csendes tag

válasz emitter #94 üzenetére

Hát notebook memória kell bele. De a memóriabővítés folyamata rajta van valamelyik mellékelt papíron, legalábbis én kaptam ilyent. Rajzokkal meg minden.

A garancia ideje: support. De a hosszabbításnál nekem is bejött egy ilyen pár hónapos differencia, ám oda is volt az emailben írva mellé, hogy ez a webes rendszer a notebookokra nem pontos, ezért a vásárlástól számít, mindenképp. Az Access IBM menüben is van egy becslés, az nálam jól működik.

WLAN: az manapság ilyen. Egyrészt a 2,4 GHz-s sáv elég zsúfolt, másrészt meg rettenet sok minden zavarhatja. Nálam a másik szobában van a wireless router, itt az R50e meg egy nagygép egy USR wifi usb stickkel, kábé egy méterre egymástól, és mindegyik más jelerősséget lát. Nagyobb távoknál / falak esetén / stb. sajnos ez van, ilyen normál antennákkal. Bár a notebook, ahol a képernyő oldalában van az antenna és jó nagy, sokkal erősebb jelet lát mindig, mint az usb stickes PC. Szvsz addig nem nagy gond, amíg úgyis a külső bejövő netkapcsolat limitálja a sávszélességet. :)

• nohabmozdony

csendes tag

válasz emitter #85 üzenetére

A garancia akkor nem vész el, ha explicite ''vevő által cserélhető'' (CRU) eszközt cserélsz, ilyen pl. a memória. Egész pontosan, ha megnyomod az Access IBM gombot, és a megjelenő programban a System Informationra, majd ott az ''Advanced''-ra kattintasz, akkor felsorolja neked a ''FRU'' részeket, azaz amikhez nem piszkálhatsz hozzá. Az alaplap köztük van. Szvsz ha szétszeded a gépet, az önmagában cikis, de ha egy olyan részhez piszkálsz hozzá, ami explicite fel van sorolva a vásárló által nem szervizelhető részek között, az elég valószínűen von maga után szankciókat. Aztán meg azért se szedd szét a gépet, mert mi van, ha szétszeded és mégsem tudod megoldani a gondot, akkor meg aztán végképp nem jártál jól.

Nem tudom, miért volna olyan rettentő fájdalmas dolog először megkérdezni az IBM supportját, hogy mi a teendő. Szinte egészen biztos, hogy segíteni fognak, míg mi itt szemlátomást nem tudunk tuti megoldást mondani.

Itt senki nem IBM szervizes, csak tanácsokat tudunk adni a magunk feje után. Én a helyedben nem kockáztatnék. Ha felhívod őket, akkor az egy budapesti telefonhívás árába kerül. Ha az derül ki, hogy szétszedheted és kedvedre sütögethetsz ki benne ezt-azt, akkor csak a telefonálás árát buktad, percenként mittomén 5 forintot ha pesti vagy. Ha meg az, hogy nem szedheted szét, akkor megkímélted magad az esetleges plusz költségektől, amik a garanciavesztésből fakadnak. Szerintem megérne egy próbát.

Itten van egy csomó telefonszám, hívd fel a szervízt, és ők tuti megmondják.
    Bővebben: link

Mivel a notebookok meglehetősen spéci cuccok, olyan módon saját magad által szervizelhetők sosem lesznek, mint az asztali gépek. A notebook ugyanis nem úgy készül, hogy összeválogatod és összeszereled az alkatrészeket. A notebookok 99%-át egyben veszik meg a végfelhasználók, akkor is, ha az üzlet szereli össze barebone-ból és a többi alkatrészből. Az IBM meg az egész komplett gépet maga gyártja le, tehát nem is kaphatod meg asztali gép jelleggel, ''legózós'' összeszereléssel és javítással.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz emitter #83 üzenetére

A házat szerintem semmiképp ne bontsd meg, főleg, ha garanciális. Hívd fel az IBM tech supportját, vagy menj be hozzájuk az Infoparkba, ők majd megmondják, mi a helyzet. Bár nem óhajtom a biost buherálni, azért a megoldás engem is érdekelne. :)

Ha zavar a gyorsbillentyűk hiánya (ezt személy szerint én sose értettem, a nagy gépem keyboardján is van vagy 10 gyorsbillentyű, de nem működnek, mert utálom és nem vagyok hajlandó még ehhez is külön drivert feltenni), akkor gondolkodj el egy USB-s külső billentyűzeten szerintem. Nem hiszem, hogy kényelmes megoldás volna egy csak gyorsgombokat tartalmazó pad, bár pl. USB-s külön numpad létezik.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz raszputyin #79 üzenetére

Na megnéztem a papírt, a garanciavesztést alapvetően két típusú dolog okozhatja:
    1.) Nem IBM szervíz nyúlt bele / a gép át lett szerelve-alaktíva-stb. Ez tiszta sor.
    2.) Nem rendeltetésszerű használat, vírus, ilyesmi. Van egy ''vásárlás után keletkezett egyéb ok'' nevű kitétel, de arról meg kellene kérdezni az IBM supportot, hogy az mit takar. Én úgy vettem ki, hogy mindenképp a rosszhiszemű használat szükséges hozzá, de erről tényleg őket kell megkérdezni. Mindenesetre én nem tervezem a Linuxra váltást. :) Sőt, a Windows Vistára váltást sem, amíg jól működik, minek bántsam? Az egy dolog, hogy a szoftverért nem vállalnak garanciát, de azt nem tudom elképzelni, hogy főleg az ő saját szoftverjük telepítése a hardvergaranciát befolyásolná. Nyilván az ''egyéb ok'' kitétellel védik magukat attól, ha valaki direkt processzor-szénnéégető programok telepítésével szórakozik.

Linux: nem tudom, ugye a Lenovo már nem amerikai cég, fene tudja, mit fognak kezdeni vele, de az tényleg nem valószínű, hogy ezt a színvonalú supportot a sokkel diverzebb Linux platformon nyújtani tudnák. Talán a szűz gép ''as is'' megoldás lehetséges. Egy ilyen gép bruttó ára mondjuk 8-900 USD, ebből szerintem a Windows maximum pár 10 USD, szóval nem hinném, hogy az áron változtatna jelentősen... :(

• nohabmozdony

csendes tag

válasz cyberjohn_ #76 üzenetére

Szvsz BIOS-ból és driverekből is ajánlatos a legfrissebbeknek fenn lennie.

Amúgy, mint minden szoftver, ezek sem garanciálisak, a telepítés előtt is valami ''non-warranted program EULA'' cuccot kell elfogadni. De mivel gyakorlatilag az összes számítógépre telepíthető program ilyen (azaz a program előállítója nem vállal garanciát a működés helyességéért és az esetlegesen okozott károkért), beleértve a Windowst is azt hiszem, ez nem gondolnám, hogy befolyásolná a hardverre adott garanciát. Az eredeti garanciajegyen legalábbis emlékeim szerint szó sem esik szoftverkomponensekről, vagy ilyesmi. Szvsz ha te fogod és legyalulod a windowst, és Linuxot teszel rá, akkor is ki kell cserélniük mondjuk a zörgő CD-meghajtót.

Az AccesIBM updater valószínű nem is fog több frissítést találni, szerintem a migrációkor elfelejtettek az utolsó update csomagba beletenni egy olyan változatot ami már a Lenovo cuccokat keresi. Porszem a gépezetben. :) Avagy direkte kell az újat használni, hogy az új egységes rendszerben könnyebb legyen osztogatni a cuccost. Nem tudom, nem látok a fejükbe. :) Mindenesetre újonnan az új progi a hivatalos notebook updater.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz WN31RD #74 üzenetére

Intel PRO/Wireless 2200BG wlan vezérlő van az R50e-ben. Megnéztem, az Intel honlapján ki kell keresni, és van hozzá Linux support meg minden.

• nohabmozdony

csendes tag

válasz emitter #71 üzenetére

Bővebben: link

Innen tudod letölteni. A rendkívül hangzatos 77pm48wwx.exe vagy mi névre hallgat. Telepíted, és utána a Start menüből rögvest indítható. Mindent letölt (BIOS frissítést is), telepít, nekem nem volt vele gond.

Nekem tetszik a kis LED is, arra pont elég, hogy a billentyűzetet lássam. Az átvilágított billentyűzeteket sose kedveltem valahogy. Linux tapasztalat nincs, úgy általában Linuxszal menő ThinkPadet láttam már jónéhányat, de azért ne ez alapján próbálkozz. :)

Nekem az Fn billentyű okoz kis gondot, a teljes méretű billentyűzetemen ugye Ctrl, Wingomb (minek), Alt van, míg a laptopon Fn, Crtl, Alt a legalsó sor, így amikor váltok a nagy gépről a notebookra, mindig tudatosítani kell hogy a ctrl gomb beljebb van a szokásosnál. :)

[Szerkesztve]

• nohabmozdony

csendes tag

Sziasztok.

Május vége felé vettem egy IBM R50e gépet (Mobil Celeron 1,4 GHz, DVD/CD-RW, 512 MB RAM). Röviden összefoglalnám a véleményemet.

Megjelenés, külalak: klasszikus IBM dizájn, nagyon tetszetős. Megfontoltságot és minőségérzetet sugall, nem is kell benne csalódni, a ''trendiségtől'' ugyanakkor távol áll.

Stabil, strapabíró felépítésű szerkezet. Bezárva nem lötyög, kinyitva úgy marad, ahogyan beállítom. Mindeközben egy fia nyikorgást nem hallottam 3 hónap alatt.

Átlagos körüli, 3 kg-s tömegű, ebben a kategóriában nagyságrendekkel könnyebb gépet nem igen találni. Kell hozzá egy méretes táska, mindenképp.

Képernyő: 15'' TFT, megfelelő kontraszt és fényerő, bár láthatóan nem a kategória csúcsmodellje. A kép teljesen jó, a színeken lehet egy kicsit finomhangolni, esetleg akinek tetszik, használhat ClearTypeot, és azért körülbelül szembe ajánlatos nézni vele. Ugyanakkor azok a TFT-k, amelyek többe kerülnek, mint ez az egész gép, messze nem adnak annyival szebb képet (sőt, néha egyáltalán nem), és 21''-es flat crt-ből nem lehet notebookot csinálni. :) Szóval szerintem a célnak tökéletesen megfelel.

Billentyűzet, trackpoint: csudajó. A billentyűk pontosak, nem lötyögnek, de ugyanakkor nincs is az a modern billentyűzetekre sokszor jellemző túlcsillapított, nehezen járó, határozatlan nyomáspontú érzés. A pöcökegér meg egyenesen király, adnak hozzá plusz gumikat is. És a scroll funkció sokkal épeszűbben van megoldva, mint a touch padek szélén a kaparászós sávok.

DVD/CD-RW: halk, problémamentes. Winchester: dettó. WLAN: megbízható, plusz tudja az összes fontos biztonsági funkciót. (Fel kell hozzá tenni az új drivereket mindenképp, de ezt megoldja a segédprogram.)

Úgy általában a gép sebessége és képességei normális hétköznapi használatra tökéletesen elegendőek. Annak, akinek megbízható, minőségi munkaeszközre van szüksége verhetetlen áron, csak ajánlani tudom.

2 USB: ha sok mindent akarsz rádugdosni, kell egy HUB, de mivel sem külső egér, sem billentyűzet nem kell, annyira jó a beépített, így nekem elég.

Szoftver:
    - XP, annak minden előnyével és hátrányával, nem ecsetelem. Az első updatet mindenképp tűzfal mögül ajánlatos végezni. :)
    - Norton AntiVirus (90 nap frissítésseé): pokolba vele, én nagyon rühellem, lassú és tapasztalataim szerint megbízhatatlan.
    - WinDVD: DVD-t nézegetni szükség esetére megteszi, mi kell még? Nem ezen a gépen kell mozizni. Jár hozzá támogatás is, tehát egy darabig folyamatosan megkapod az újabb verziókat.
    - Valami CD-író meg CD-direkt drive program: elég gagyi, érdemes helyette feltenni valami normálisat
    - IBM cuccok: vannak köztük nélkülözhetetlenek (update cucc, akkuoptimalizáló, stb), meg inkább kényelmi kellékek, lehet köztük válogatni. Célszerű letölteni a Lenovo Software Installert (ez a géppel adott IBM Update Connector meg Software Installer utódja), azzal mindent el lehet intézni: updateli a szükséges drivereket, felrakja ill. leszedi a kiválasztott alkalmazásokat, stb.

Támogatás:
    - online: bőséges, egyszerűen használható, nem kell guberálni az új cuccok után.
    - egyéb: kiváló, a garanciahosszabbításról szóló fax előszörre nem ment el, ezután megkerestek hogy a webes aktiváció mellé mindenképp küldjem el a faxot, elküldtem, visszaírtak, semmi szarakodás, semmi anyázás, mindegyik tudta, miről van szó és mit kell tenni, stb. Szóval nagyon jó. Világgarancia: bárhol egy IBM márkaszervízbe beviszed a gépet, mindenféle papír nélkül, a sorozatszám alapján pontosan tudni fogják, hogy nekik azt meg kell javítani. A tapasztaltak alapján kétségem nincs afelől, hogy ezt meg is teszik.

Aktív témák

Hirdetés