Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• .tnm

addikt

válasz footy #57 üzenetére

1. a címben szereplő kártyának ez a modell nem az USB változata, ebből kifolyólag bármelyik hangkártyás topikban kérdezhetted volna
    a furcs kérdésedre nem tudok biztosat mondani, de valószínüleg nem megoldható, hogy real-time dekódolja neked az optikai bemenetről érkező többcsatornás hangot és analógként továbbítsa,
    viszon abban egészen biztos vagyok, hogy driver nélkül nem fog működni, szal röveiden én ezt javaslom

ha úgy is veszel külső USB-s hangkártyát*, akkor tiltsd le az alaplapit és használd azt. egyszerűbb is, megbízhatóbb is, tuti működik, és ha esetleg a másik megoldás is működne, ezzel akkor sem fogsz sokat szenvedni, míg azzal tuti nem lenne egyszerű menet

*ide csakkét megjegyzés:
    1.)ha rém hallgatsz akkor fölösleges lehet az optikai bemenet, tehát talán más kártyá jobb vétel lenne (ezt csak úgy mondom, hogy nézz körbe, ajánlani nem tudok, és azt se mondom, hogy ez ellen lenne valami kifogásom, csak egyszerűen nézz körül)
    2.)talán annyira is nézelődj, hogy esetleg egy express-card slotba illeszkedő megoldás helytakarékosabb, és kényelmesebb (és minden bizonnyal ezek miatt drágább is)

• .tnm

addikt

válasz XbandX #54 üzenetére

az eax, ha jól tudom, egy utasításkészlet hangok előállításához, térhangzás, effektek számításához

a thx egy Lucasart által adott minősítés a hangzásra -ergó ez semmilyen technikai eljárást nem takar, kb olyasmi mint a motoroknál a különböző "euro" minősítések

a dolby digital és a dts (illetve ezeknek a különböző generáció) egymással versengő szabványok arra, hogy milyen kódolással tároljuk, közvetítjük digitális a hanginformációt

ilyen szabvánnyal vannak a filmekhez hozzá keverve a többcsatornás hangok, ezek már kész adatfolyamok, így ezekkel lejátszáskor nincs sok dolog, csupán a kész jelsorozatot rá kell ültetni a digitális kimenetre (ez gyakorlatilag egy szoftveres kapcsoló -mint ahogy ez pl. az ac3filter nevű codec beállításai között is látható)

azonban, ha nem előre elkészített adatfolyamokról van szó, és ilyen a játék, hiszen a hangsávra esetlegesen kerülnek fel bizonyos effektek - hogy érthető legyen: egy filmnél biztosan tudjuk, hogy a 4561-ik képkockánál elkezdődik egy puskadörrenés hangja, akkor annak a hangnak minden egyes alkalommal ott kell lennie, ezt így egyben el is menthetjük; ellenben egy játéknál még Te se tudod, hogy akár 1 mp múlva fogsz-e lőni, így ezeket élőben keveri ki a hangkártya amit aztán egy D/A konverter után analóg hullámként ér el a hangszóróidhoz.

ez az analóg jel ki van téve minden analóg jelekre jellemző veszélynek, ezért ezt lehet kiváltani azzal, hogy még mielőtt a hangkártyában kevert hangadat a D/A átalakítóba kerül, inkább egy olyan egységbe megy, amely azt szabványos Dolby Digital jellé, vagy dts jellé konvertálja, ez a konvertálás azonban bonyolultabb, mint a sima D/A alakítás, ezért ehhez drágább céleszköz kell, hiszen nem engedhető meg, hogy akár csak egy tizedmp késlekedéssel később is jusson el a digitális erősítőbe a hang. ezt a képességet hívják előbbi esetben Dolby Digital Live (ddl) szolgáltatásnak, utóbbi esetben dts connect-nek (dts-c)

ha digitálisan utazik az erősítő felé a hang, akkor nem a hangkártyán lévő olcsó vacak D/A konverter alakítja valós hullámmá, hanem az erősítőben lévő feltehetően jobb D/A egység, arról nem is beszélve, hogy a kábeles zajoktól is mentes marad

viszont a Te esetedben, talán azért érdemes egy jobb minőségű hangkártyát venni, mert a bemenő jelhez is talán minőségibb A/D konvertert használnak, mint amit az alaplapi használ (viszont csak ezért fölösleges ilyen kártyát venned, kivéve, ha a digitális bemenetén akarsz hangot felvenni - ami csak akkor jön szóba, ha a jelforrásod rednelkezik digitális kimenettel)

remélem mostmár válaszoltam mindenre, ha van még kérdésed akkor ajánlom, hogy a wikipedia-ban keress rá a ddl, dts connect kifejezésekre (mert komolyan ennél érthetőbben Isten se magyarázza el Neked, ezután max már csak megmutatni lehet...)

más:

úgy tűnik, hogy az asus m2n-sli lapon rajta lévő a1988b chip, a hasonló chip-es nagytestvér (m2n32-sli) legújabb driverével használható dts-connect-re; tekintve, hogy egy elég jól felszerelt am2-es lap br. 22 körül talán néhányaknak értelmes alternatíva -főleg az új konfigurációt építőknek- ezzel az Aureon 7.1 pci-jal szemben, ami most br. 9500 ft oem-es változatban (persze előbbit nem lehet átvinni a következő lapba, de sztem olcsóbb, mint egy jó lap plusz az utóbbi kártya, és így nem lesz a gépedben egy kihasználatlan alaplapi hangkeltő)

• .tnm

addikt

válasz XbandX #52 üzenetére

ha csak filmet akarsz nézni 5.1 vagy 7.1-ben akkor valóban használhato daz alaplapit, ha van digitális kimenete

ha játékokhoz is akarod használni sztereónál több csatornához, akkor kell egy ddl, vagy dts connect képes hangkártya ( de vagy ezerszer le van ez írva ide, ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni)

• .tnm

addikt

válasz Cifu #49 üzenetére

de ez utóbbin még dolgoznak nem, legalábbis elég sokakat kiakasztott és valami direct3d emuláció tervről hallottam volna -lehet, hogy kamu- persze valami olyasmi, hogy direct3d meghívásokat alakítanák openAL-re szal enné rendesen a cpu-t

mégegyszer mondom, ez csak lehet, abszolút nem megbízható információ, csak olvastam valahol valami ilyesmit...

mellesleg az elég szopás, ha Vista alatt az olyan játékok, mint pl. a Splinter Cell Chaos Theory, amik direkt dolby digital jelzést kaptak, nem szólnak 5.1-ben...

• .tnm

addikt

válasz Cifu #41 üzenetére

azt hiszem egyébként, hogy a realtek 888-as chip nem tartalmaz ddl-t, hanem az alc888DD kódnevű tartalmazza csak. ilyen chip-el pedig csak két gigabyte alaplapot láttam/látok kereskedelmi forgalomban

amd vonalon a GA-M59SLI-S5
    intel vonalon a N680SLI-DQ6

szal választék az nincs... :(

(ezek azonban, ha jól látom, a dts enkódolást is támogatják)

• .tnm

addikt

válasz Cifu #39 üzenetére

:S igen van, de a fülhallgató olyan, hogy a mikrofon és sztereó hang jackje 10-10 centi kábelen lóg, utána pedig közös kábelen mennek

és egyébként is jobb lenne, ha nem kéne dugdosni (csak felkapom, feltekerem a hangot, bekapcsolom a mikrofon-t és telefonálok)

• .tnm

addikt

hali,

gondolkodom egy ilyen kártya beszerzésén, (jelenlegi soundstorm chip-es alaplap cseréje miatt)

olvasgattam a Terratec oldalán a manual-okat, és egy dolog nagyon vissatart, ezért gondoltam megkérdezem, hogy ez tényleg így van-e.
    (ezért ez a kérdés azt hiszem főleg Cifu-nak szól)

szal az igaz, hogy ha bekapcsolom a DDL-t, akkor az analóg csatlakozókon nincs jel?

csak mert a hangfalakon kívűl (logitech z5500, ami lenne a toslink kábelen) egy mikrofonon fejhallgatót is rádugnék (voip célokból), és nem hiszem, hogy nagy sikere lenne itthon annak, hogy ilyenkor a szoftverben ki-be kelljen kapcsolgatni a DDL-t.
    vagy csak szerencsétlen fogalmazás, és azt akarták írni, hogyha DDL be van kapcsolva, akkor a szoftverben a hangszórók száma nem állítható? -valami ilyesmit máshol is olvastam
    előre is köszi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés