Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Megjelent a OnePlus 13T
Új hozzászólás Aktív témák
-
ny.erno
tag
válasz
victorhun7 #98 üzenetére
Ha úgy kelsz, hogy van benned fáradtság érzés, akkor egészen biztos, hogy amiatt. Próbáld meg 3-4 éjszakára kikapcsolni a modemet. Meg fogsz lepődni, mennyivel kipihentebben kelsz reggel ugyan annyi alvásidő után.
*Szerk.: Pont most nézem, hogy hárommal feljebb kb ugyan ezt írtam. Viszont a mai napig igaz. -
Szasasa
újonc
Igen, minden ilyen kütyü sugároz, ráadásul egy társasházban egy csomó wifi jel bejön + egész nap laptoppal dolgozom. Ezzel együtt kell élni. Csak, amit lehet, tegyünk meg, amilyen sugárzást el tudunk kerülni, kerüljük el. Ahogy nézem, az S7 sar-ja is hasonló, mint a többi Samsung, amiket néztem. Asszem maradok az A50-nél, én is kinéztem hozzá egy gyári szilikon tokot, s majd távolabb tartom, mikor netezek rajta. Telefonálni, ha a környezetem nem zavarom, eleve kihangosítva szoktam. Kösz az infókat!
-
ny.erno
tag
A Lite esetén a a felhasznált anyagok is másak. Valószínűleg ez is közrejátszik.
Jelenleg elsődlegesnek egy Galaxy S7 készüléket használok. Van rajta egy ütésálló szilikon-műanyag tok, ami alapból van 0,5 cm. Ezek a vastagabb tokok nem olyan jó fogásúak, de muszáj komprumisszumot kötni.
Valóban nem jó zsebben hordani. Viszont vedd figyelembe, hogy a mobil, csak 1 a sok közül. Pl. A mikróhullámú sütő mellett nem érdemes ácsorogni, amikor használatban van.
Wifi router szintén eléggé sugároz. Párszor már írtam, hogy én sokkal jobban alszom, ha éjjel ki van húzva a wifi router (szobámban van). Múltkor a laptopom specifikációját nézegettem és azon is volt SAR érték feltűntetve.. -
Szasasa
újonc
Köszi a választ, ennek tényleg jók az értékei, 0.33 és 0.85. Amit én Samsungot kinéztem, az A50-é 0.27 és 1.39 (!) . Viszont a Huawei P30 Lite-ja (árban kb. addig akartam elmenni) már 0.7 és 1.1 . Ezt se értem, hogy kvázi tesók, csak nyilván a lite kevesebbet tud, s mégis erősebben sugároz.
Az az érv, amit írtál, elég logikusnak tűnik, hogy ha telefonálás közben nem működik a wifi meg az adatforgalom, akkor az utóbbi 2 sugárzása magasabb, s azt adják meg testnél. Meg a SAR linket is köszi, sokkal használhatóbb, mint ha pl. a Samsung saját sar-os oldalán nézzük, ott ugyanis a pontos modellszámot kell megadni, nem elég pl., hogy A50. Azon is gondolkodtam közben, hogy ha korábban a body sart 1.5 cm-n mérték, s akkor ilyen 0.3-0.4 körüli értékek voltak jellemzőek, most, amikor a 0.5 cm-en mért értékeket adják meg, az értékek felmentek alapban 1 fölé, mintha a távolság növelésével egyenes arányban csökkenne a SAR. Ha ez igaz, s netezés közben kicsit messzebb tartjuk a telefont, akkor csak a kezünket éri magasabb sugárzás. S nem szabad zsebben hordani. Hm... -
ny.erno
tag
Szia!
Ezen én is agyaltam. Azt figyeltem meg a saját készülékeimen (Samsung, iPhone), hogy hanghívás közben nincs mobilnet és a wifi sem mindig működik, így arra a következtetésre jutottam, hogy emiatt alacsonyabb akkor az SAR érték. Azt nem tudom, hogy ez szándékos húzás a gyártóktól, hogy alacsonyabb legyen az SAR, vagy pedig nem is lehetséges egyszerre több céllal kezelni a rádióhullámokat.Mostaniak közül a Huawi P30 egész jó SAR értékkel bíró készülék.
-
Szasasa
újonc
Sziasztok! Már elhangzott korábban a kérdés, de nem igazán találtam rá kielégítő választ: Ha mostanában megnézzük a SAR értékeket, akkor pl. Samsung Galaxy-knál olyanokat látunk, hogy a head 0.4, míg a body 1.4. (Korábban, néhány éve, ez inkább fordítva volt, a testnél mért értékek voltak kevesebbek. Azt már kigoogliztam, hogy a testnél mért azért lett több, mert régebben a testtől másfél cm-re mérték, újabban viszont 0.5 cm-re.) Azt viszont továbbra se értem, hogy a fejnél miért kevesebb? Gondolom, a fejnél mért érték az, amikor az ember telefonálás közben a fejéhez tartja a telefont. Az meg kb. fél centi max. Hogyan lehet ekkora a különbség? Miért ennyivel magasabbak a body értékek? Hiába próbálok alacsony SAR értékű telefont keresni, találok egy jó head értéket, de a body meg magas. :( Nagyon köszönöm!
-
ny.erno
tag
válasz
#95763968 #90 üzenetére
Szia!
Van, hiszen a telefon sugároz és nem mindegy hol. Szív közelébe sosem teszem. Csak nadrág zseb, de minél ritkábban. Az övtáska nem rossz gondolat. A mobil egyébként csak 1 dolog a sok sugárzó közül. Ha wifi routerek mellett alszol, de alacsony kisugárzású telefonod van, akkor lehet, hogy rosszabb helyzetben vagy, mintha magas SAR értékű mobilod lenne wifi mentes helyen.
D500: Vagy egy kétlábon járó NFC töltő vagy, vagy valahogy bevonzod magadnak a nem megfelelő telefonokat.
Tömören válaszolva a kérdéseidre: ha alacsony SAR értékű készüléket veszel, akkor mindegy, hogy milyen anyagból van a ház, milyen a kijelzője. Maga a sugárzás mértéke számít, nem a felhasznált anyagok.
-
törölt tag
Sziasztok! Remélem még veszi valaki az adást :)
Örülök, hogy rátaláltam erre a topicra.
Szerintetek van jelentősége, hogy a testem mely részén hordom a készülékemet? Általában kabát vagy kardigán zsebben hordom, jó időben pedig övtáskában, de nőként nem vagyok már biztos abban, hogy ez jó ötlet, még akkor sem, ha már nem szeretnék több gyereket. A tömegközlekedés során nem szeretem ha a hátamon egy táskában vannak az értékeim.
Korábban minden mobilom meggajdult nálam. Volt olyan, hogy fogtam a Samsung D500-ast a kezemben, és elkezdett mozogni a töltés jelző csúszka, mintha töltőn lett volna, de valahogy úgy érzem, a mobilok számára nem jó a kisugárzásom :D Szerintetek ennek lehet bármi jelentősége? Esetleg érdemes minél kevesebb műanyagos házat választanom, vagy épp ellenkezőleg?
Illetve itt tenném fel a kérdésemet az IPS vagy AMOLED károsabb e az egészségre?
Köszönöm
-
ny.erno
tag
válasz
Fr@nkieWilde #88 üzenetére
Helló!
Cseréld, mert az 1,72 és az 1,2 között, azért elég nagy az ugrás. Megközelítőleg 3/3-ról 2/3-ra csökkenne a sugárzás. Emelett azért arra is ügyeljetek, hogy a wifi a hálótól minél messzebb legyen, mert az is elég erős sugárzás. Én ezekre érzékeny vagyok. Wifi közelében fáradékonyan kelek. Amióta a lakás másik felében van, azóta óriási különbség van. Estére én repülőmódba teszem a telefont, amikor csak lehetőség van rá, bár azt nem éreztem, de minimaláizálom a körülvevő sugárzásokat.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Hy!
A páromnak és nekem is MI A1 telefonunk van. Nem a tetszett plecsni végett vettük anno, hanem mert tényleg jó ár érték arányú készülékek.
De mikor megláttam egy cikkben az értékeket egyből beparáztam, ugyanis van egy 4 hónapos babánk.
Az asszonynál sokat van egyszerre ez a két dolog: a telefon és a baba. Nevelési ötletekről beszélgettünk és azt ecseteltük, hogy nem adunk a gyerek kezébe telefont, számítógépet ameddig csak lehet és a tv-t sem akarunk engedni neki.
Inkább veszek majd dia vetítőt és azon mesézünk, ha nagy(obb) lesz.
Szóval próbálnánk úgy nevelni a gyermekünket, mint ahogy annno mi is megéltük a gyerekkorunkat. Mindezt persze úgy, hogy az egészségére is próbálunk odafigyelni.A baj az, hogy ezeket a mai modern eszközöket már nem tudja az emberiség nélkülözni. Mindenkinek van, mindenki használja, így mindenki rá van kényszerítve a használtukra. Ez egy ördögi kör. Nem csak a mobilról beszélek most. A témánál maradva a kérdés pl. az, hogy a Xiaomi mi a1 féle 1,78as értékről, mondjuk 1,2re lemenni mennyire egészségesebb, "megéri e". Mert ugye a legjobb az lenne, ha ez az érték nulla lenne, főleg egy 4 hós babát figyelembe véve. (de ugynez a helyzet a CO2vel is, az is nullaként lenne a legjobb, de annyi sosem lehet). Szóval hosszú távon vajon mit eredményez plusz vagy mínusz fél SAR érték.
És vajon hosszú távon mit eredményez 1,2 érték.Csodálkozunk, hogy mindenki milyen beteg, közben mérget juttatunk a szervezetünkbe az ételekkel, különféle sugárzásnak tesszük ki magunkat és gyerekeinket.
Nagyon érdekes téma ez a mobilok SAR értéke, amit fél perc alatt ki lehet bővíteni mindenre, amiket használunk/kell használni az életben és közben folyamatosan pusztítjuk velük magunkat.
Cseréljem le a mi a1-et?
-
umek
tag
Ezt is érdemes elolvasni a témában.
Az a bajom a hvg és index cikkekkel, amiket a témában írtak, hogy bedobják, hogy jajj, ekkora meg akkora értékek, olcsó mobilok magas érték, stb. Sugallják, hogy lényegében megdöglesz tőlük, de semmilyen érdemi információt nem írnak. Megláttak egy excel táblát, amiből csináltak egy öt perc alatt összedobható hírt.
Az előző hozzászólásban linkelt videó is ugyanez. Percekig beszélnek a semmiről. A srác random telefonokra bedobja az értéket, de megoldás nincs.
Kár. Mert a téma valóban érdekes.
-
ny.erno
tag
A linkelt BFS oldal az eddigi legjobb, amit találtam. Bár néhány eltérést azért látok a gsmarena-val szemben, de annyi baj legyen.
-
barankai
csendes tag
Gearbesten is jó lista van. https://www.gearbest.com/blog/how-to/sar-value-checklist-for-smartphones-on-gearbest-1316 0.3 már elég jó head SAR. Lényegi infók vannak a flen EMF siteon gsmről de wifiről és BTről is: http://emfwise.com/blog_2018.php#Newsweek-NTP-finding Érdekes a jelelméleti megközelítés is bár a temikus és a gyulladásos hatása jó ideje igazolt. 5G sokkal rosszabb. https://www.electricsense.com/1420/why-your-head-feels-hot-when-you-use-a-cell-phone/
-
ny.erno
tag
válasz
Liverport13 #81 üzenetére
Szia!
-
Liverport13
csendes tag
Sziasztok!
Mi a helyzet a dual sim-es telefonokkal? Ott dupla sugárzás ér egyszerre? -
ny.erno
tag
Telefonok SAR értékének ellenőrzése:
Keresőbe beírod a kiválasztott készüléket és a MISC sornál van SAR és SAR EU.
-
mazsó
aktív tag
Sziasztok!
Melyik a leg kevesebb sar értékkel rendelkező mobil amit lehet venni, régebbi is jó. Én is váltani szeretnék a sok telefonálgatás miatt.
Köszi!! -
ny.erno
tag
válasz
stevelawyer #74 üzenetére
Néztem. Majd ha valakinek lesz valami baja, akkor ide téved. Addigra meg kitaláljuk a megoldást és jó drágán eladjuk. Mit szólsz?
Nemrég a netszolgáltatóval beszéltem, mert néha nem volt az igazi a szolgátatás, erre kiküldtek egy szerelőt. Ők látják, hogy minden éjjel ki van kapcsolva a router. Mondták, hogy hagyjam bekapcsolva, mert nem fogyaszt sokat, blabla... Mondtam, hogy engem nem a fogyasztás zavar, hanem a sugárzás.. Bambán nézett a srác.A töprengés során meddig jutottál? Én azon vagyok, hogy valamilyen kalitkát, vagy dobozt kellene csinálni a hálószobákból. Az nyilván nem megoldás, hogy az összes falat ólommal borítja be az ember.
-
stevelawyer
csendes tag
Akkor ketten töprengünk...
Engen nagyon zavar például a sok wi-fi a szomszédoktól (Bp. belváros) de az ellen nem lehet tenni. Hogy mennyire nem tétel ez még manapság, a minap írtam egy hozzászólást egy BT fülessel kapcsolatban, hát úgy le lettem hurrogva, hogy a lábam nem érte a földet.Szóval elég reménytelen azt megmagyarázni, hogy legalább éjszakára kapcsolja ki a free, paid meg az összes wifi-t mert nem akarok benne lenni. Kb. az jut ilyenkor eszembe, amit az barátom mondott a dohányzásról: "Amíg beszívod addig magánügy, de amikor kifújod már közügy".
-
ny.erno
tag
válasz
stevelawyer #72 üzenetére
Nem halt ki, csak kevés az érdeklődés. Én már azon gondolkozom, hogy az összes sugárzást csökkentem, ahol csak lehet. Éjjel pl. szinte áramtalanítva vannak a lakásban az eszközök. Sokkal jobban alszom tőle.
Azon töprengek, hogy panelházakban hogyan lehetne lecsökkenteni a sugárzást a hálószobákba. Biztosan sok ember alvászavarán (és ki tudja még min) segítene. -
stevelawyer
csendes tag
Kihalt a téma..Pedig ezzel kellene igazán foglalkozni nem a 27-46 megapixel meg a 6-8 GB ram és társaival.
-
forten
aktív tag
Hello.
Ez SAR érték a telefon specifikációjánál szerepel?Vagy csak google-ni lehet?
Mihez képest magas egy érték,van erre valami értékmutató, szabvány?
Elnézést,ha már kérdezték ilyet,de nem olvasok vissza. -
ny.erno
tag
Egy ideje a gsmarena.com oldalon is fel vannak tüntetve az EU és USA értékek is. Keresőbe beírod a készüléket és a tulajdonságok között a "MISC" résznél lesz. Elég sok készüléké ott van.
-
lcee79
addikt
Találtam egy oldalt
http://www.devicespecifications.com/en
ahol ezt az értéket is feltüntetik.
Nem tudom hogy 100% hiteles-e az oldal, de jobb mint a semmi -
ny.erno
tag
Hello!
Elvileg amiket írnak SAR értéket egy telefonhoz, az közel a maximális érték. Szóval bekapcsolt mobilnet, wifi, hívás közben (gondolom én, hogy ezek növelik meg). Attól, hogy egyszer bent maradt a párna alatt kutya bajod nem lesz. Jó párszor ott kellene hagynod ráadásul úgy, hogy gyenge térerővel, mert akkor folyamatosan keresi a hálózatot. Ha bekapcsolt wifi router közelében alszol, az rosszabb.
-
g@bo
nagyúr
üdv
telefon készenléti állapotban vajon mennyit sugároz? tehát ha nem telefonálsz, csak "online"
időnként ráles a toronyra és ennyi? bent hagytam a párna alatt és aggaszt, kicsit jobban oda kell figyelni erre a problémakörre.
agydaganat nem pálya.
-
ny.erno
tag
Kipróbáltam az én készülékemmel (Samsung Galaxy Note II - SAR érték EU (fej): 0,17 W/kg /gsmarena.com/), mert kíváncsi voltam rá, de nálam sehogyan nem villant fel bekapcsolt mobilnettel /hála égnek
/.
(#61) Sanyi2007
Vagyunk azért páran, akiket érdekel a dolog (még a faültetős rész is a Zoxigén miatt). Én pl az iPhoneomat (amit jobban szerettem, mint az akkori barátnőmet) cseréltem le először egy Note I-re, aztán Note II-re a kisebb SAR érték miatt. Én pl érzékeny is vagyok rá, mert ha sokáig a zsebembe volt a telefon, akkor a combomon éreztem a hatását. Nem fájt, de valami kis kellemetlen érzés volt rajta. Ez biztosan a telefontól volt, mert úgy jöttem rá, hogy mitől van, hogy egyszer valamiért a bal zsebembe volt egy napot a telefon és ott is olyan kissé kellemetlen érzés jött rám, mint a másik oldalon.
Kiegészítésképpen azt figyeltem meg, hogy ha éjjel ki van húzva a wifi router, akkor sokkal kipihentebben kelek. Azóta lefekvés előtt áramtalanítok mindent + telefon is repülőben.
-
törölt tag
Hogy kihalt a topic, pedig igen lényeges.
"Képzeld el, hogy ha a fák Wifi jeleket továbbítanának, milyen sokat ültetnénk belőlük, és valószínűleg az élővilágot is megmentenénk!
Milyen kár, hogy a fák csak oxigént termelnek, amit belélegzünk."Kicsit így van ezzel a sugárzás értékkel is, nem nagyon törődnek vele.
-
Kroni1
veterán
Tényleg érdekes téma, sajnos mégis keveseket érdekel..
Egy érdekes dolgot megosztanék veletek: a mobilnet be volt kapcsolva a telefonomon (moto defy volt asszem) mikor hívtak, és mellette épp volt egy fázisceruza. Felvillant a kicsörgés pillanatában. Aztán csináltam egy kis rögtönzött tesztet, én indítottam hívást be és kikapcsolt mobilnettel. Kikapcsolt adatforgalomnál egyszer sem villant a fázisceruza, bekapcsoltnál pedig több esetben is sikerült reprodukálni, bár itt sem mindig. Ebből én arra következtetek, hogy a mobilnet emeli a sugárzást, így csak akkor kapcsolom be ha tényleg kell, különben off-on van. Bár lehet ez is hülyeség, mert keresés közben is magas a terhelés, de ki tudja.
-
Polllen
nagyúr
A BT eszközöket be szokták mérni? Ott van felső határ? Az okoskarkötők miatt kérdezem, hiszen az gyakorlatilag egész nap a karon lóg.
Amúgy ezt a sugárzást hogyan nyeli el a szervezetünk? Halmozódik? Pl. ha 6 órán keresztül 0,1W erejű sugárzás ér az egyenlő hatású 1 órás 0,6W erejű sugárzással?
-
D@ve89
tag
Az átviteli közeg szempontjából teljesen lényegtelen, hogy hanghívásról van-e szó vagy mobilinternetről. Mindkét esetben digitális átvitelről van szó, mindkét esetben biteket kell továbbítani a mobiltól a torony felé, és fordítva. Tehát bármilyen esetben csak attól függ a mobil által leadott teljesítmény, hogy mennyien tartózkodnak az adott cellában (=mekkora a zaj), mekkora a csillapítás, milyen messze van a mobil az adótól; szóval milyen a csatorna minősége.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Tav-Csoves #56 üzenetére
Mobilnet más fajta adatátvitel, ezáltal más a sugárterhelés, mint egy hanghívásnál.
Azt sajnos nem tudom melyik több. -
Tav-Csoves
őstag
Wifi, térerő tornyok: amiről Te beszélsz az rezgés szám, azaz Hz, wifi 2,4 gHz, és ez mind lényegtelen. A lényeges az a leadott energia! A wifi 100 mW teljesítményű, ami 0,1 W. A SAR értéket Wattban határozzák meg. A telefonom 0,63 Wot ad le, ami azt jelenti, hogy 630 mW ami 6,3 router egyifejüleg leadott sugárzásának felel meg.
A kérdés továbbra is fenn áll: ha a telefonon aktív a mobilnetkapcsolat, akkor az olyan, mintha beszélgetne valakivel? -
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok! Egy olyan kérdésem volna, hogy ha a mobilinternet be van kapcsolva, akkor a SAR érték magasabbik része az, amin megy? (mert ugye ketté van osztva, van a standby üzemmód, amikor nem beszélsz, és van az aktív üzemmód, amikor beszélsz, s amikor a mobilnet aktív, akkor az olyan mintha beszélnél telefonon) Vagy nem?
Köszönöm a válaszokat!
-
stevelawyer
csendes tag
Szia!
jól tetted, hogy váltottál. Most árulom az iPhoneokat 5s ill. 4s mert fájt a fejem. Megnéztem melyiknek a legalacsonyabb ami elérhető és a samsung s4 zoom lett a választás (2-őt vettem belőle) mert fej: 0,14, test 020. Nekem is volt s2-őm de eladtam, mert lagolt nagyon. Szóval nekünk a családba mar ez a prioritás. A headset is szar, inkább kihangositon beszélj. az rfsafe.com-on tudsz rendelni olyan headsetet, ami mentes a sugaraktól. Van egy csomó tanulmányom ezzel kapcsolatban, de a neten is ha jobban kutakodsz elered.Keveset telefonálj ( persze könnyű azt mondani tudom), azt is inkább kihangosítva. Én 0.30-as sar fölé nem mennék, mert az alatt is van elérhető telo és akkor inkább azt használd. Note 2, s1, s4 aktive stb.
Nekem is sokat kell teloznom, ( jogász vagyok ), de mar inkább személyesen vagy mail vagy próbálom redukálni a sok "szaros" telefonálast. Ha kérdésed van írj, vagy ha valami infód van neked is. Egyébként 10 ből 9 ember aki telefont használ tök hülyének néz, amikor kérdezik ėn meg mondom de majd meglátod, hogy nekünk lesz igazunk.üdv.
-
ny.erno
tag
válasz
stevelawyer #52 üzenetére
Akkor egy cipőben evezünk. Almáról (5) Samura (s2-visszalépés, de nem öl meg..). Viszont cégesnek egy Nokia E6-ot használok, ami 1,25-1,3 körüli.. Viszont headset. Erről te sem tudsz semmit, h miért ugyanolyan káros a vezetékes headset?
-
stevelawyer
csendes tag
Sziasztok!
Úgy látom, hogy kicsit halott a téma, de sajnos annál fontosabb. Most cseréltetem le a családom telefonjait, mert utánna néztem és megdöbbentő volt amit olvastam. iPhoneokat használtunk, most cserélem le samsungra - mivel a legalacsonyabb SAR-t ők produkálják néhány készülékben -, abból is csak a lehetőség szerinti legalacsonyabb SAR-értékűekre. Ha valakit esetleg még érdekel nézzen utánna, foglalkozzon vele mert sajnos mi vagyunk a "béta tesztelők" az újkori mobilozásban, és egészségből csak egy van. www.rfsafe.com érdekes oldal.
-
ny.erno
tag
Sziasztok! Olvasgattam a bejegyzéseket, nagyon hasznosak, szóval 2014-ből egy visszamenőleges pacsi mindenkinek, aki itt infókat tett közzé!
Amit nem értek. Vezetékes headseten miért is károsabb, mintha fej mellett lenne a telefon? Nem maga a telefon bocsájtja ki a sugárzást, hanem a headset is? Ha meg a headset is, akkor a bluetoth miért nem? Az vezeték nélkül kapja a jelet és úgy megy be a fülbe. -
Giovanni1985
tag
optimus black-hez lehet kapni sugárzás védőt?
-
DemonDani
addikt
utólag ezt el is felejtetem, pedig régebben néztem is, hogy a Defy milyen brutális.
"Véletlenül" jól jártam a Nexus S-emnek 0,5-0,6között van és a Body is 1 alatt marad. -
lhurgoyf
tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről: http://www.sarshield.com/index.htm ? Megér 20 dolcsit?
-
ben11
őstag
Sziasztok!
Telefon vásárlás előtt vagyok, Nokia e51-em küldöm nyugdíjba.
Mostanában amikor telefonálok vele egyszerűen rossz a fülemhez tenni, remélem még nem ártott túl sokat az agyamnak..
Néztem zte blade-et te annak is elég magas a sar mutatója, viszont az lg p500-nak csupán:Head - 0.45 W/kg
Body - 0.37 W/kg
Ezek azért kedvező értékek. -
Domxc
senior tag
Mi számít magas SAR értéknek. Pl.: Egy N97 mini kibocsátása?
-
nemzajosgép
csendes tag
Sziasztok
meg tudná nekem valaki mondani,hogy melyik telefonnak a legalacsonyabb a Sar értéke, ami Magyarországon kapható?? -
HXY
addikt
Én ezért tartok az övemen egy iPod Touch-ot.
Mindent tud, amit egy iPhone 4 (na jó majdnem) és a sugárzása repülőgép módban 0.
A telefont meg a táskámban.Továbbá úgy tud ébreszteni a PlayAwake programmal (amit én honosítottam), hogy végig lejátszik bármilyen MP3-at zenét, vagy podcastot.
És a Bluetooth tényleg sokkal kevesebbet sugárzik.
Ezt anno egy Cnet cikkben olvastam.Ha otthon vagyok, akkor általában kihangosítom, és 1/2 méterre tartom a fejemtől.
Bele sem merek gondolni, hogy anno az Ericsson GH198-am mennyit sugárzott.
-
mrlujoak
veterán
Bluetooth radios operate at much lower power levels than phones so, not surprisingly, the radiation added by a Bluetooth headset is insignificant by comparison. A study by William G. Scanlon of Queen's University in Belfast found that a typical Ericsson (ERICY ) Bluetooth radio module generates an SAR of just 0.001 watts per kilogram.
-
mrlujoak
veterán
Olvasgattam pár tanulmányt, és ott volt a BT is, mint sugárzó tétel. Kisebb energiával bír, így a fejre/fülre/testre ható sugárrátája kisebb mint a GSM rendszereké.
Az a baj, most csak egy tanulmány van itthon nyomtatott példányban, de ha megtalálom, linkelem a többit, amiben számszerűsítve van...
Szerk:
Class 1: 100mW, (100 méteres hatótáv)
Class 2: 2,5 mW, (20 méteres hatótáv)
Class 3: 1mW, (10 méteres hatótáv, pl. headset-ek) -
meroly
veterán
A telecom is megvan nekem jó darabig. Ugyanígy vagyok mint te, régebben nagyon gyakran cseréltem, amíg meg nem találtam a 8800-t, aztán azzal elvoltam, majd utána megint gyakran cserélgetem, most már persze nem.
mrlujoak: a BT magasabb frekvenciasávon működik, ami igaz kevésbé nyelődik el mint a gsm 900-1800-asa, de eleve még fél centivel mélyebben (ha agybadugós headset akkor 1 cm-el) indul a behatolás a fejbe. Nem tudom melyik a rosszabb..... Amúgy olyan készüléket, aminek egészségkárosító hatása van, nem dobhatják piacra.
A törvény szerint a tetra-rádióknak (kvázi telefonoknak) 4 (!) W/kg a megengedett sugárzása. -
mrlujoak
veterán
Egy oldal, ami összegyűjti szép számmal az SAR értékeket.
Eu-s és USA szabvány szerint is.***
Egyébként Tipp:
Azok, akik csak amiatt nem választanak egy áhított készüléket, mert az SAR értéke magasabb, mint az átlag, az vegye tudomásul ezt a tényt, viszont használja rendszeresen BT headsettel, bő zsebben, vagy táskában hordva, így a fejére abszolút nem, a testére pedig minimalizált mennyiséggel jut terhelés.***1:European Standard. The SAR limit for mobile phones used by the public is 2.0 watts/kilogram (W/kg) averaged over ten grams of body tissue.
***2:North American Standard. The SAR limit for mobile phones used by the public is 1.6 watts/kilogram (W/kg) averaged over one gram of body tissue.
-
HXY
addikt
Nekem is megvannak a Coonectek 2006-ig bezárólag.
Régebben meg minden Telekom-ot megvettem, de sajnos kidobáltuk őket...
Pedig milyen jó lenne nosztalgiázni, hogy milyen telefonok volt 12 éve..Most előszedtem a 2006-os Connect-et, és abban még más mérési módszert/mértékegységet használnak, mint manapság.
Anno évente cserélgettem a telefonjaimat, de azóta leálltam.
A Nokia N95-öt közel 4 évig használtam.Látom nagy gyűjteményed van.
Nekem is van 1-2 darabom:
pl.: Ericsson GH198
Alcatel One Touch
Maxon MX-3000Az álmom pedig egy: Motorola DynaTAC 8000x
-
meroly
veterán
Engem bizony érdekel a téma.
Megvan az összes magyarul megjelent connect magazinom, egyikben asszem leírják ezt, ha gondolod előkereshetem, bár kicsi időbe biztos tartani fog.Eléggé motivált is voltam az új telefonom kiválasztásánál, hogy elég alacsony legyen a SAR értéke.
Nokia 3720 a nokia oldala szerint 0,48
-
HXY
addikt
Ennyire nem érdekli az embereket ez a téma?
Összegyűjtöttem néhány telefon SAR és connect.de által mért sugárzási értékét:
Ha valaki jól tud németül, és érdekli a téma, akkor jó lenne, ha leírná, hogy a connect sugárzási értékét hogy működik!
Nagyon sajnálom, hogy megszűnt a magyar kiadás, mert jó kis újság volt. (persze ez nem a magyar szerkesztőségnek volt köszönhető, hanem a németnek, mert a 90%-ban csak fordítás volt, ráadásul még az is telis-tele hibákkal)
-
Sztbeni
őstag
Hülyeség ezzel foglalkozni
-
meroly
veterán
válasz
Lord Soth #20 üzenetére
Nemtom, levelezőn vagyok és az antennák és hullámterjedés tárgy kimaradt.
Tuti nem alap összeadás van, az túl egyszerű lenne.Dehát a TV adás kábelen jön, ott azért rendesen le van csillapítva. A műholdas meg csak az antennáig vezeték nélküli, utána az is kábel.
Mobilon kívül nem nagyon van, ami ilyen intenzíven érne minket, talán az FM rádió, de az sincs a fülünknél.Érdekes például az antenna kérdés is. Régebbi telefonoknál, ahol külső antenna volt, jobban elhatárolódott a testtől (fejtől), kifelé mutatott. Az újabb készülékekben sajnos alulra teszik az antennát, mert felül kijelző, mikrofon, kamera, meg jó ég tudja még mivan. Viszont így az egész készüléken keresztül kell mennie a jelnek és ezáltal az egész fejeden is. Az én telefonomon pl a 4 térerő csíkból általában 3 van, ha fejjel lefelé fordítom akkor 4-re ugrik, úgyhogy itt meggyőztem magam
-
Lord Soth
tag
Hát azért az nem biztos hogy megállna, de az biztos hogy minden nehézkesebb lenne. Elvégre 30 évvel ezelőtt is volt élet, kommunikáció. De ez most nem is lényeges, nem ez a téma. Azt viszont aláírom, hogy a különböző kutatások és felmérések "megrendelésre" készülhetnek a gyártók megbízásából.
Egy másik érdekes kérdés lehet, hogy a különböző eszközök sugárzása összeadódik vagy mindegyiket külön-külön kell értelmezni? Mert hát rádió és TV adások már majdnem 100 éve mennek. Ezek, akárhová is megyünk, folyamatosan bombáznak minket.
Mondjuk a különböző tünetek, amiket különböző helyeken leírtak rám nem jellemzőek. Nem vagyok különösebben fáradékony, úgy alszom mint a bunda és nem esik nehezemre az ébredés sem.
-
meroly
veterán
Pont ezt akartam írni, hogy arra figyeljetek, hogy hívás felépítésekor üzemel a telefon a legnagyobb teljesítményen. Alapból 50-60mW, akkor meg akár 600mW is lehet. Ezek nem pontos számok, nem emlékszem már rá, de nagyságrendekkel nagyobb. Így mindig ha tárcsázok, akkor egy 3-4 másodpercig még a kezemben tartom, utána teszem csak fülre.
Egyszer teszteltem egy készüléket, hogy 100x megcsörgettem egy másikat, addig jutottam el, hogy egy kicsengés és le is raktam, majd újra. Na a sirocco 100 csörgetés után lemerült, normál telefon meg felforrósodott, tehát ez a dolog bizonyított.Lord Soth: hát ha azt vesszük alapul, hogy hullámokról és hullámterjedésről beszélünk, akkor teljesen mindegy. Ha azt figyeljük, hogy a telefon egy bizonyos teljesítménnyel (általában hő) szolgáltat minket, akkor persze nem mindegy. Itt még semmi sem bizonyított. Igazából a headset ugyanúgy nem egészséges, mert az is hullámban terjed és ráadásul még 1 cm-el bejebb is van a füledben mint egy telefon. Amíg ilyen nagy multik irányítják a kutatásokat, tuti nem fognak semmi olyat "találni" ami bizonyítaná. Gondolj csak bele, mobil nélkül megállna az élet a világban.
-
Lord Soth
tag
Köszi, megtaláltam. Hát eléggé eltérőek az értékek. Mintha a különböző források egyszerűen felcserélték volna a head=body értékeket
Na mindegy ezeket találtam még:
http://prohardver.hu/teszt/sugarzo_eszkozeink/nyomtatobarat/teljes.html
http://reviews.cnet.com/cell-phone-radiation-levels/
-
Agi70
aktív tag
válasz
Lord Soth #15 üzenetére
http://sar.nokia.com/sar/index.jsp A nokiáét itt. A többi gyártó tudtommal nem csinált hivatalos lapot eme témára. Beírod a gugliba a telefon típusát utána hogy SAR. Nagy átlagban egy csomó találat van a legkülönbözőbb értékekkel. Én a két szélső értékből szoktam átlagot vonni.
-
Lord Soth
tag
Tehát azt mondod lényegtelen, hogy a telefon a zsebedben vagy az asztalon van tőled kb 50 cm-re? Bennem mindíg is az volt, hogy ha messzebb van a telefon, akkor kevésbé árt nekem. Éppen ezért estére mindíg az íróasztalomra teszem, nem pedig a fejem mellé az éjjeliszekrényre (az egy másik kérdés, hogy ha reggel fel kell kelnem és oda kell mennem az íróasztalhoz, hogy kikapcsoljam az ébresztőórát, akkor már nagyobb eséllyel fel is tudok kelni
)
A head/body értékek szerintem is így lenne logikus.
-
Agi70
aktív tag
válasz
Lord Soth #11 üzenetére
Nem szeretnék orbitális baromságot mondani, de "kutatásaim" szerint akkor a legnagyobb a sugárzás, ha te hívsz valakit (vagyis amíg "felépül" a kimenő hívás), és amikor hálózatot keres (gsm, 3G, wifi) és mivel ezt bizonyos időközönként mindenképp megteszi minél messzebb van tőled annál jobb.
Persze ez így túl van dramatizálva, de valahol ez az igazság.
-
meroly
veterán
válasz
Lord Soth #11 üzenetére
Na látod, ezek jó kérdések. A távolság valahogy az antennanyereségből és a hullámhosszból számolandó, de gyanítom, hogy valahol félúton a készülék és a torony közt lesz olyan gyenge, hogy mérhető legyen a kevesebb sugárzás. Tény, hogy a fülhöz tapasztva biztos erősebb.
Zsebben hordva készenléti állapotban a sugárzási érték a "body" szerintem. "Head" a fej mellett telefonálás közben, body meg a készenlét. Legalábbis úgy lenne logikus. -
Lord Soth
tag
Érdekes kérdés, és szerintem mindenképpen jó hogy beszélünk ilyenről is. Nekem egy ehhez kapcsolodó, de mégis eltérő kérdésem lenne: mi az a távolság, ahonnan már a sugárzás nem "éri el" az embert, nem fejt ki káros hatást. Mondjuk 20-30cm?
Illetve, ha zsebben hordjuk, de épp nem jön be hívás és nincs semmilyen vezeték nélküli kapcsolat (tehát készenléti állapot), akkor a maximum sugárzási értéknek kb mekkora hányada ér minket?
-
meroly
veterán
Hát igen, az a szép - ahogy az akkut is - labor körülmények közt mérik, a valóságban gyenge térerőnél ez sokkal több is lehet. Hát ez van. Még nem bizonyított tény, hogy káros lenne akár 2W/kg felett is, mert a közbiztonsági szervek telefonjai, amik 450MHz-en mennek még nagyobb teljesítményt adnak le, nagyobb antenna, stb.
El kell fogadnunk ami van, tenni úgyse tudunk ellene. Törekedjünk azért arra hogy minél kisebb legyen, de ne ez demotiváljon egy vásárlásnál. -
Agi70
aktív tag
"Ott van az apróbetűben, szerintem rajtunk kívül nem sokan foglalkoznak vele."
Ez sajnos igaz.A manipulálást úgy is értem, hogy az sem mindegy hol és hogy méred. Maximális lefedettség esetén kevesebb, vagy ha nincs bekapcsolva a wifi...stb.
De legyen neked igazad, és a gyártó böcsületesen leírja ezeket az adatokat a termék lapon. A Nokiáknak erre külön oldaluk van azt tudom. Most a vita kedvéért próbáltam a HTC-re rákeresni, de a hivatalos HTC lapon nincs. Vagy én vagyok a vaksi? -
Agi70
aktív tag
Gondolom már nem aktuális, de mivel magam is ezt a telefont néztem ki, és szintén meghökkentem a magas SAR értékén, annyit még hozzá tennék, hogy az sem mindegy melyik lapon nézed. Példa : PhonaArena head:0,76 body:1,44 ; Softpedia szerint 1,250 ; Mobiledia pedig 0,77 írt. Eléggé nagy a szórás.
-
Icewind
aktív tag
Remélem segíthettem.
Igen, néhány dolog mindenképp tisztább, köszönömMindenesetre a fentebb említett telefonnal kapcs még nem nyugodtam meg... szerintetek nem túl magas a sugárzása? ( 1.74 W/kg (body) omg..
)
Kiváncsi lennék vajon csak a 3G-t meg a wifit nem tudták normálisan optimalizálni, vagy alapjáraton egy magas sugárzásu telefon.. vagy ez csak egy szerencsétlen - az átlagnál szélsőségesebb - maximális érték... vajon ha írok a HTC-nek tudnak erre valami értelmeset mondani vagy elküldenek a... -
meroly
veterán
Szia!
Sorban a válaszok:
1-2. Természetesen alapállapotban csak minimális ez a sugárzás. Emlékezz vissz a régi telefonokra, amiknek kihúzható antennájuk volt. Betolt antennával is fenn tudták tartani a kapcsolatot a bázissal, tehát ott jóval kevesebb teljesítmény kellett.
3. A 3G-s és wifi-s telefonok szintén nagyobb sugárzást és teljesítményt bocsátanak ki, hisz a 3G 2,1 GHz-en, a wifi meg 2,5Ghz-en üzemel, ahhoz hogy megfelelő jelátvitel meglegyen nagyobb teljesítményt kell adniuk. Egyébként 3G közben (videohívás, netezés) nincs a fejednél a készülék, ahogy wifi közben sem.
4. US és EU közt nincs sok különbség (US-ban 800/1900 MHz, nálunk 900/1800 MHz a frekvenciatartomány).
5. Itt szerintem az alapvető különbség, amit írtam, hogy testnél akkor mérik, ha netezel, sms, satöbbi, akkor meg a kezedben fogod és ha csak nem markolod meg, akkor kevésbé van leárnyékolva.
6. A fém valóban fel tud lépni árnyékolóként abban az esetben ha épp az antenna környékén van. A 8800-k pont ezért merültek le hamarabb, fellépett az un. Farday effektus. De ha csak egy részben fém telefon úgy van a kézben hogy a készülék testén keresztül kell mennie a hullámnak, akkor is árnyékolódhat. Ebből sokat nem fogsz észrevenni, mert azért a biztonságos kapcsolat megvan (talán kevésbé lefedett területen akadozhat), de az akku tuti jobban fog merülni, mert nagyobb teljesítménnyel kell adnia.
Remélem segíthettem.
-
Icewind
aktív tag
Sziasztok
Nem könnyű téma, bár tudni tudom mi az, Google is hamar megmondja, de többnyire csak a definícióját találom, pedig jó pár dolog nem tiszta ezzel kapcsolatban. De hátha valaki többet tud mondani erről.
Most a "káros / nem káros" történetbe nem mennék bele, arra ott vannak a kutatók, meg úgy is csak évtizedek múlva derül ki biztosan hogy milyen élettani hatásokkal bír a sugárzás.Ott kezdődik a problémám hogy kinéztem magamnak egy HTC Tattoo készüléket, erősen gondolkozom a megvételén, de kicsit eltántorított amikor megláttam hogy milyen sar értékkel rendelkezik: 1.25 W/kg (head) 1.74 W/kg (body)
A legmagasabb értékek közt van amiket mostanság láttam. Nem tudom visszatartson-e ez a vásárlástól.
Szóval, a következő dolgokon tűnődtem:1.) Ha jól tudom ez az úgynevezett "legrosszabb eset" és normál használat közben ennél alacsonyabb. De gondolom azért ez egy viszonyítási alap lehet? Úgy értem valószínűsíthető, hogy ha egy telefonnak magas a maximális SAR-értéke, akkor az átlagos használati érték is magasabb, mint egy jóval kisebb max sar értékű telefoné?
2.) Nyilván telefonálás közben a legnagyobb a sugárzás, persze egy telefon mindig sugároz, ha csak nincs kikapcsolva. De vajon mennyire? Ha épp nincs aktiv kapcsolat, hanem mondjuk csak zenét hallgatok rajta, arányaiban hogy viszonyul ez a sugárzás a telefonálás közbenihez? Én mondjuk nem vagyok üzletember, nem lógok egész nap a telefonon, abba a pár hívásba meg biztos nem halok bele
, de érdekelne hogy a magas maximális SAR-értékhez vajon viszonylag magas "készenléti" SAR-érték is párosul? Vagy a készenléti érték annyira alacsony, hogy elenyésző különbségekről beszélünk?
3.) Olvastam hogy a 3G-s telefonoknak általában magasabb a SAR-értékük, meg talán még az erős wifi is beleszólhat
Tehát valószínűsíthetjük, hogy ha a telon letiltjuk a 3G-t(azaz csak 2G-n használjuk) meg akár a wifit is, akkor számottevően alacsonyabb lesz a sugárzás?
4.) A fentebb említett telefon megadott SAR-értéke US. Sajnos európait nem találtam sehol, ez jelentheti azt hogy megegyezik? Egyáltalán miért különböző általában az EU és US érték? Ha jól tudom inkább az szokott számítani hogy mennyire távol van az ember a legközelebbi szolgáltatói állomástól, illetve milyen akadályozó tényezők blokkolják a sugárzás útját (ergo szoros összefüggésben van a térerővel). Hogy is van ez?
5.) Az sem teljesen világos, hogy miért van külön fej és test sugárzás érték? A fejet még értem, hiszen ha csak nem headsetet használ az ember, nyilván a füléhez szorítja és a fejre sugároz. De a testre vonatkozó SAR-értéken mit is kéne érteni? Egyáltalán miért különböznek, hisz maga a sugárzás nyilván egy adott pillanatban fix érték, nem értem hogy lehet eltérő testre és fejre? Vagy egyáltalán bármire is?
6.) Állítólag az is számít, hogy a telefon fém vagy műanyag házban van. Ha jól sejtem a műanyag a szerencsésebb eset ilyen szempontból. De miért?
Így hirtelen ennyi. Gondolkodtam rajta, hogy kérdéseimet az azonnali mobilos kérdések topicban tegyem-e fel, de elvégre ez itt egy mobilos fórum, úgyhogy bátorkodom nyitni egy ilyet, hiszen sztem elég fontos téma és szorosan kapcsolódik a mobiltelefonokhoz.
Minden építő jellegű hozzászólásért köszönet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- LEGO klub
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Riasztó topik
- Elindult a Marathon zárt alfa tesztje
- További aktív témák...
- Nagyon jó minőségű usb c-c kábel adat és töltőkábel 1 méter
- Samsung S Pen érintő ceruza gyári, újszerű, több db
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Univerzális 8-10" tablet tok Bluetooth billentyűzettel
- Apple Airtag új, bontatlan és tokok - Darabra is 1db/11eFT 2db/21eFT 3db/31eFT
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest