- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- iPhone topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 6/7/8 topik
Hirdetés
-
Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
ma Részletes képek, specifikációk és euróban megadott ár is van a legendás modell újraélesztett verziójához.
-
Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
it Az AI-t kiszolgáló adatközpontok olyan nagy energiaigénnyel bírnak, hogy egyre több atomenergiára van szükség.
-
Free Play Days 2024 - 18. hét: Headbangers: Rythm Royale
gp Extraként a Star Wars Jedi: Survort is kipróbálhatjuk 5 óra erejéig.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz #63761920 #951 üzenetére
Bár a tealevél feldolgozásának módja hatással van a koffeintartalomra, a „végtermék” koffeintartalmát elsődlegesen az befolyásolja, hogy a leszüretelt friss levélben milyen mennyiségben volt megtalálható a vegyület. A Camellia sinensis különböző változatai, hibridjei között ugyanis jelentős lehet a különbség. A lenti táblázat egy csészényi ital koffeintartalmát mutatja be:
Fekete tea: 23-110 mg
Oolong tea: 12-55 mg
Zöld tea: 8-36 mg
Fehér tea: 6-25 mgBár a zöld tea valamivel kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete, tévhit, hogy teljesen koffeinmentes. Egy csésze fekete tea nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint egy adag presszókávé (kb. 100 mg), a zöld teában ennek a mennyiségnek mintegy egyharmada található. A zöld tea magas cserzőanyag-tartalma mérsékli a koffein felszívódását, ami csökkenti az élénkítő hatást. A fekete és a zöld tea stimuláló hatása közötti eltérést legújabban nem csak a koffein- vagy cserzőanyag-tartalom különbségével magyarázzák, hanem nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az L-teanin nevű aminosavnak.
Az L-glutaminnal rokon L-teanint mintegy 60 évvel ezelőtt fedezték fel a teában, de hatását, annak mechanizmusát csak az utóbbi években vizsgálják intenzíven. A vegyület a vékonybélből felszívódva eljut az agyba, és fokozza az alfa hullámok képződését, ami jól korrelál a teaninbevitelt követően megfigyelt relaxált állapottal. Állatkísérletekben igazolták, hogy teaninnal gátolni lehet a koffein stimuláló hatását. Bár a hatás pontos mechanizmusa nem ismert, a jelenlegi álláspont szerint egy, a nyugtató hatásban szerepet játszó idegi ingerületátvivő anyag, a gamma-aminovajsav (GABA) szintézisének fokozása döntő jelentőségű. A tea fermentációja során az L-teanin mennyisége csökken, ami magyarázatot adhat a fekete tea erősebb élénkítő hatására. A zöld tea mérsékeltebb élénkítő hatásának magyarázata tehát az eleve alacsonyabb koffeintartalmon kívül a vegyület csökkent felszívódásával, valamint az L-teanin nyugtató hatásával magyarázható.
Forrás - érdemes az egészet elolvasni.
What is your ikigai?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest