Keresés

Aktív témák

• zrubi

senior tag

válasz Clyde22_ #4 üzenetére

''Jól kiforgatod a szavaim''
    Bocs :) nem akartam...

''de a lap nem volt áram alatt, csak az a 2-3 vezeték.''
    Na ezt nem lehet pontosan tudni, hogy mi kap áramot. Biztos nem csak 2-3 vezeték...

''A kapcsoló nélküli tápokat pedig ki kéne húzni a 230V-ból? Az rettenetesen rongálja öket''

Többek között ezért raknak a ''normális'' tápra kapcsolót. Egyébként szerintem jobb kihúzni (de lehetőleg a konnektorból, ne a tápból), ha nincs kapcsoló, mert az kevesebb kárt okoz.

• McJames

senior tag

válasz Clyde22_ #1 üzenetére

Hát, nagyjából helyesen érzed, mi lehet a probléma.
    1. Bár a cuccosokat eléggé ''bolondbiztosra'' tervezik/építik, ezért ezek ''mikroáramkörök'' és ez nem csak a méretüket jellemzi, hanem a felhasznált villamosság ''mértékét'' is.
    2. A régi táp haláltusája is okozhatott - akár maradandó - problémát az alkatrészeidben, de a feszültség alatti szerelés során történő rövidzár és a saját magad testelésének elmaradása is elegendő lehet ehhez.
    3. A gépednek nem árt, ha kikapcsolható - földelt! - aljzatba csatlakoztatod, sőt. Így ráadásul, ha szerelned kell, nem muszáj a csatlakozókábelt kihúzni/tépni.
    4. Az ATX szabvány jellemzője, hogy a gép ''kikapcsolása'' után is feszültség alatt van az alaplap.

Mindezt kimérni elég problémás lehet - és igen drága -, ezért az iterációs megoldás - pl. kölcsönkért cuccokkal vagy máshova elvitt vasakkal - a leggyorsabb és olcsóbb. Esetleg, add el, és vegyél másik cuccost, ha teheted.

• zrubi

senior tag

válasz Clyde22_ #1 üzenetére

''-Az ilyen új tápok kikapcsolt állapotban is adnak feszkót a lapnak?''

Az összes ATX-es táp úgy működik, hogy ha kikapcsolod (a power gombbal) attól még a lap bizonyos részei áram alatt vannak (különben be se tudnád kapcsolni...)
    Az, hogy konkrétan mi van áram alatt az szerintem lap függő.

''(az elözö tuti nem adott)''

DE az is adott.

''Megsérülhetett a lap amikor meghalt a régi tápom? (találkozott már ilyen lappal valaki?)''

Csoda, hogy túlélte... Én eddíg amit láttam táphalál után az meg sem nyikkant.

ATX-es alaplapot pedíg áramtalanítás után érdemes csak túrni...

Aktív témák