- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
Új hozzászólás Aktív témák
-
S W A T
senior tag
Én kipróbáltam nagyon bejön.
A polgármesteri hivatal is alátámasztotta Mónika létezését, üvegcsont betegségét és a gyűjtést. Esztergályos Cecília is segít, video: http://href.hu/x/9x9v Ha Te is segítenél: http://href.hu/x/9wol <<< "Peace, Love, Empathy" by Kurt Cobain >>>
-
Balinov
titán
hat,ez nem okoz problemat se nekem,se felesegnek,pedig o kozepsuli ota (2000) szeptembertol jart csak heti 1 orara angolt,meg most heti 15oraba intenziven tanulja.
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
S W A T
senior tag
Regelni kell és megjegyez.
És akkor nem kell mindig mindent állitgatni.
Senki ne tanárként regeljen.
[ Szerkesztve ]
A polgármesteri hivatal is alátámasztotta Mónika létezését, üvegcsont betegségét és a gyűjtést. Esztergályos Cecília is segít, video: http://href.hu/x/9x9v Ha Te is segítenél: http://href.hu/x/9wol <<< "Peace, Love, Empathy" by Kurt Cobain >>>
-
-
Hasaggymeg
veterán
Egyet értek veled,a nyelvet (mint majd minden mást)nem megtanítják hanem megtanulod.Csak tőled függ.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Balinov
titán
oo...en valami konnyebbre gondoltam.Valami olyasmi,mint Dan Brown,Ken Follet.
Az Asimov az nem rossz,majd meglesem
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
en probaltam nyelvtanfolyamot,tanultam altalanosba,kozepsuliba,OKJs felsofokun,11 eve olyan helyen dolgozom,ahol naponta hasznaltam,most irorszagban vagyok. Hidd el,jartam en is angoltanarhoz,nyelvtanfolyamra,meg relaxatol a bbc learning englishen at a dint.hu-s napi angolcuccokon keresztul a kismillio fele otthoni tanulos dolgot kiprobaltam.Megis azt mondom, hogy legjobban akkor fejlodott az angoltudasom,mikor elvegeztem egy heti 2x3 oras kozepfokura felkeszito tanfolyamot, melyen 1x3orat nyelvtanra gyuro magyar angoltanar,1x3orat szokincsre,szovegertesre,parbeszedre,stb. epulo angol angoltanar foglalkozott velunk.
parom is probalt tobb fajta otthoni angoltanulasos modszert (alapfok,kozel kezdo szinten,az igaz), jart szeptembertol angoltanarhoz is heti 1x,de majus 9 ota tobbet fejlodott itt,meg ugy is ,hogy nincs meloja es nem nagyon jar emberek kozott,de 1,5 hete jar egy heti 15oras nyelvtanfolyamra a Citycenterbe,az allam leesett,mikor odament a postan a postashoz es megkerdezett valamit,hihetetlen mennyit fejlodott cirka masfel honap alatt.
Szoval az igazi a tanar,tanfolyam.Es nem kell negyedmillasra elmenni,hidd el
-
hanee
senior tag
Szia!
Hát ez változó.. a latin pl. tök más mint az angol, de azért az angol is vett át néhány szót a latinból (nyilván, hiszen az angoloknak is volt kapcsolatuk a latinnal).
Én úgy gondolom, ha valaki megtanult egy nyelvet (angolt vagy németet) középfokú szinten, akkor a többi nyelvet már fele idő alatt el lehet sajátítani, pontosan azért, mert megtanultál máshogy gondolkozni. Ez is talán picit olyan, mint a programozás, ha valaki megtanulja a gondolkodásmódot, akkor utána bármelyik programozási nyelvet már sokkal könnyebb megtanulni. Én így gondolom.
Nem tudom már hogy angolból milyen volt az alapokat elsajátítani, mert erre az álalános iskolában került még sor, de pl. németet már felnőttként kezdtem tanulni (sajnos abba kellett hagynom elég hamar), és az viszonylag gyorsan ragadt rám angol után. Ott az volt furcsa, hogy három féle névelő van, viszont azután hogy latinul tanultam az egyetemen, a nyelvtan nem tűnt nehéznek egyáltalán, nagyon hasonló a logikája.
Ez a könyv amit belinkeltél nekem megvan asszem.. nagyon ismerős
-
hanee
senior tag
Szia!
Oké, ezen nem veszünk össze, én kívánom neked, hogy ne legyen igazam és meg tudj tanulni jól otthon, tanár nélkül.
Négy nyelvet? Nos.. az illető csinált egy saját céget, és például most készülnek irodát nyitni Spanyolországban.. oda pedig nem árt némi spanyoltudás. A nyelvtudás megnyitja a világot mindenféle értelemben. Vannak olyan országok, pl. Finnország, ahol a gyerekek az iskolában eleve 2 nyelvet tanulnak, és még esetleg hozzátanulnak egy harmadikat, tehát legrosszabb esetben is 3-4 nyelven beszélnek. Ez csak ilyen magyar sajátosság szerintem, hogy az emberek 40-50%-a alapszinten sem beszél semmilyen idegen nyelvet, és csak az emberek 5-6%-a sajátít el felsőfokú szinten egy nyelvet.. De ha kimész külföldre, sok országban a lakosság 90%-a legalább középfokú szinten beszél angolul és vagy németül/franciául.. kivéve Franciaország
Egyébként nekem is vannak hosszú távú céljaim, mert ha lehetőségem nyílik rá, elköltöztetem a kis családomat külföldre. Feltéve, hogy kapok olyan állást külföldön.
hanee
-
hanee
senior tag
Szerintem az is lehet probléma, hogy többet elmélkedsz az angoltanulásról, mint amennyit belefektetsz. Ha elmennél és beiratkoznál egy nyelviskolába, akkor láthatóan is fejlődnél, feltéve hogy készülsz az órákra. Otthon, főleg ha nincs jó nyelvérzéked, nem fogsz tudni megtanulni olyan szinten, mint ahogy áhítod. Hidd el nekem. Nekem van ismerősöm, aki otthon tanul nyelvet, de a negyediket, vagy ötödiket, én már nem is követem és ő is azt mondja, hogy otthon csak annyira tudja megtanulni, hogy alapfokú dolgokat megértsen ha kimegy nyaralni és tudjon rendelni valamit, de ennél jobban nem. Tehát elmegy majd tanárhoz is (pedig aki 4-5 nyelven beszél annak azért van már némi nyelvtanulási tapasztalata)..
-
hanee
senior tag
Ez azért van, mert nem vagy azon a szinten, hogy fordítgass nehezebb mondatokat.. gondolom. Ez tipikusan olyan "tünet", amikor valaki nehezebbet próbál, mint amit tud.
Ezért lenne jó a tanár, mert ő tudna speciális fordítási feladatokat adni a tudásszintednek megfelelően. -
hanee
senior tag
Nézd, ezt neked kell felmérni, én csak elmondtam a tapasztalatomat
Van mögöttem néhány év angol tanulás. A felsőfokú nyelvvizsgára én is már csak önszorgalomból készülök, elvileg nem kellene, de már azon is gondolkozom, hogy mikor menjek jogi szaknyelvizsgát tenni.. Illetve például engem az is érdekel, hogy vannak olyan képzések, amik angol nyelven zajlanak.. az sem mindegy hogy érted-eNekem ez egyébként már már hobbi szerintem, imádom az angol nyelvet olvasni / tanulni / beszélni. Azon is gondolkoztam egyébként hogy elkezdem tanítani mellékállásként, mert szeretek ezzel foglalkozni.
De szeretnék második nyelvet is tanulni, csak még nem tudom mi lesz az.. (talán olasz, vagy spanyol).
hanee
-
hanee
senior tag
Ma már semmi sem olcsó! Tekintsd befektetésnek.
Én egy év alatt kb. 250 ezret fektettem bele az angol nyelvtanulásba (nyelviskolában + letettem a középfokot is mert kellett a diplomámhoz), de úgy érzem megéri, mert egy év alatt egy erős középfokról felfejlődtem egy jó felsőfokú szintre, ahol már tudom magamat is fejleszteni: könyveket olvasok, Newsweek-et veszek, gond nélkül beszélgetek bármiről. Ez pedig ma már elengedhetetlen mindenhol.. ráadásul tavasszal megpróbálom majd a feslsőfokú nyelvvizsgát is (vagyis megcsinálom! ). Ha azt nézed, hogy ez a befektetett pénz megtérül később egy jobb munkával, több fizetéssel, vagy egyszerűen csak azzal, hogy több lehetőség nyílik meg előtted a nyelvtudással, akkor megéri (ráadásul ha véletlenül közigazgatásba mész el dolgozni, ott konkrétan fizetnek is érte). -
hanee
senior tag
"utálom az angolba hogy minden szónak 1millió jelentése van"
Szerintem ez egyáltalán nem igaz. Más nyelvekkel összehasonlítva, igencsek csekély jelentésszáma van egy-egy szónak, még átlagban is. Vannak olyan szavak, amiknek több, de viszonylag kevés az ilyen, és általában prepozicióval állnak.
-
Balinov
titán
-
Balinov
titán
en lattam 1-2 pelda emailt a del-afrikai angol levelezesre,kolleganom delafrikaval (is) foglalkozik, ugy teljesen rendben tunonek nezett ki leirva. A hostelben volt 4-5 delafrikai rugbys srac,na az egyikkel volt alkalmam beszelni a netszobaban...haat,erosen kamillaztam sokszor, hogy milyen kiejtese van.
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
Az Angol-Angolra meg szvsz az egyik legjobb:
-
hanee
senior tag
Írj be angol szavakat és meglátod. Angolul magyarázza meg a jelentését. Olyan, mint az értelmező kéziszótár, csak angolul. Természetesen ehhez kell nyelvtudás is.
Biztos jó az a könyv, amit ajánlottak, kezdj el abból tanulni. És majd meglátod, hogy mennyire fekszik. Csak kezdd el
-
hanee
senior tag
Hát most mit mondjak..
Nekem nem okozott gondot kiolvasni angolul Bram Stoker Dracula-t, de pl. közel sem értek mindent, amikor valamilyen speciális politikai szöveget olvasok (pl. Newsweek-ben). Ott bizony elő kell vennem a szótárat. Az előnyöm az, hogy nekem az angol-angol szótár is elég, és mondjuk nem a szöveg felét nem értem, csak 6-7 szót. De az a 6-7 szó pont az a 6-7 lényeges szó, amiről a cikk szól általábanAmikor már odáig jutsz, hogy bekerülsz egy társaságba, akkor már nem okoz gondot megértetni magadat sem szerintem.
George W. Bush politikus és mint ilyen, közérthetőnek kell lennie. Az Egyesült Államokban sem minden ember hiperintelligens és neki azokkal is meg kell értetnie magát, akik nem agyoniskolázottak, egyszerű munkásosztálybeliek, stb. Ott is él olyan anyanyelvű ember, akinek én az angol tudásommal lehet, hogy tudnék új kifejezést mondani. Egyszerűen csak mert aluliskolázottak (nem én tudok olyan nagyon jól ).
Másrészről lehet, hogy ő sem annyira intelligens, ezt nem tudom..Nem ismerem az általad említett könyvet, de ha ajánlották, akkor biztos jó. Szerintem a legjobb az otthon tanuláshoz az, ha elkezdessz tanulni Így, vagy úgy.. a lényeg, hogy csináld és ne csak gondolkozz és beszélgess róla
De ahogy láttam lejebb is ajánlottak más könyveket. Esstial Grammar in use (Murphy) pl. elég jó könyv kezdőknek. Gyakorlatokkal, stb..
hanee
-
BÁ Nutrition
addikt
nem tudsz elveszni. ha mar alapszinten vagy akkor semmikepp. az alap dolgokat siman vagod. es mint meg lett mondva ha pl egy rendorsegi ugybe keveredsz ott a tolmacs.
nagyon sokat lehet tanulni, de hetkoznapokban nem fogsz olyanokrol beszelni hogy a svabbogarak hogy szaporodnak. szerintem ahhoz hogy mindent olyan szinten megertsel mint magyarul ahhoz ki kene jarni a teljes iskolarendszert, mar amelyik feler arra a szintre. hiszen akkor talalkozhatsz az osszes olyan dologgal, problemaval, szavakkal amiken itt is keresztulmesz. en pl hiaba ertem meg szazszazalekosan a melomban mindent amit csak el lehet kepzelni, es hiaba pofazok napi 8-10 orat angolul attol meg orokre maradnak homalyos foltok kulonbozo temakban. ha pl egy egyetemes eszterga mukodesi elverol es alkatreszeinek karbantartasarol elkezdene nekem valaki magyarazni akkor meg lennek fogva. hiaba tanultam rola technikumban, es hiaba vizsgaztunk belole. szamtalan ilyen peldat tudnak felsorolni. hiaba elsz kint akarhany evet. ezek a temak gyakorlatilag sohasem fognak elojonni a hetkoznapi eletben, semmi amoba, papucsallatka, semmi fizikai, kemiai ill sorolhatnam vegletekeig. ettol azonban meg remekul el lehet boldogulni szerintem. siman be lehet illeszkedni. de rajtad is mulik hogy meg akarod e allni a helyed vagy hazafutsz a nehezsegek elolyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
hanee
senior tag
Hát mindig lesz valami, amit nem értek..
De szerintem fölösleges ennyire túldramatizálni az egészet. Ha meg tudod értetni magadat, hogy pl. rendelj valamit, vagy bevásárlásnál megértsd hogy mennyit kell fizetni, akkor nagy baj nem érhet. Ha valami komoly dologról van szó, úgyis kérnek tolmácsot.Nyilván alapszinten, vagy akár még középszinten is nem fogod megbeszélni egyetlen angollal sem a filozófiai nézetedet, vagy a politikai véleményedet. Az már felsőfok. Ott is van, amit az ember nem ért, nem tud, de nem szégyen soha kérdezni, ha valamit nem értessz, hogy "sorry, ez mit jelent?". Meg egy idő után ha már olyan szinten vagy, akkor nem zavar, hogy 1-2 szót nem értessz, mert a mondandó lényegét érted akkor is.
Hogy mennyire fejezed ki magadat választékosan.. ez alapján nem fognak megítélni, hidd el! Ha idejön egy külföldi és megtanul magyarul, tőle mi sem várjuk el, hogy irodalmi magasságokban beszéljen és pl. metafórákat használjon beszéd közben, de azért tudunk vele beszélgetni közben bármiről.Szerintem ne add fel, butaság lenne
-
hanee
senior tag
Hát a négy hét alatt megtanulunk az nem is, de azért relatíve rövid idő alatt el lehet jutni egy olyan szintre, hogy nem vész el az ember ha anyanyelvi környezetbe megy.
Anyanyelvi szintre akkor lehet jutni, ha valaki kint él. Nem csak fél évig, hanem éveken át. Szerintem. Felsőfokú szinten meg lehet tanulni úgy 6-7 év alatt -
hanee
senior tag
Szia!
Ha otthon tanulod egyedül a nyelvet, akkor nehéz lesz arra a szintre jutni, hogy magabiztosan kommunikálj, mivel nincs kivel beszélgetned. Az egyébként tapasztalataim szerint nem szokott zavarni egyetlen anyanyelvű embert sem, ha akcentusod van, lassan beszélsz vagy összekevered esetleg a nyelvtant (rossz szórend pl). A lényeg, hogy értsék, nem sértődnek meg ha nem vagy fluent.
-
hanee
senior tag
Szia!
Szerintem ez alatt azt értik, hogy angolul gondold át, amit pl. mondani szeretnél a másiknak egy beszélgetés közben. Tehát hogy tanuld meg azt, hogy nem magyarul gondolod át hogy mit szeretnél mondani és fordítod angolra, hanem egyből angolul "járjon az agyad".
Nekem ez kb. akkor sikerült először, amikor már nem okozott gondot kiolvasni angolul egy könyvet, tehát nem szótáraztam hozzá, hanem értettem a dolgokat amellett hogy esetleg nem minden szónak ismertem a jelentését belőle.
Az angolul gondolkodás szerintem egy idő után magától jön, megtanulni nem lehet, de fejleszteni lehet magadat, hogy eljuss arra a szintre, pl. olvasással, tévézéssel és azzal, ha pl. olvasol újságcikkeket és nem magyarra fordítod a szavakat amiket nem értessz, hanem angolra. Van egy nagyon jó szótár a neten, a Cambridge advanced learners dictionary, nem tudom a linkjét, de ha rákeresel hogy cambrdige advanced dictionary akkor kidobja a linkjét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ aktiválatlan Független Apple iPhone 16 128GB ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- SAMSUNG LC32G75TQSRXEN ODESSY G7 GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS34C652UAUXEN ) WQHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest