Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• QG

tag

válasz Rive #327 üzenetére

Mitől is durva csusza? A minimálbér 0 forintot adózik, miközben ugyanannyira védi a rendőr/katona/tűzoltó, ugyanannyira koptatja a járdát, ugyanannyi munkát ad az okmányirodának, stb, mint aki súlyos milliókat fizet be évente.
    EZ hol igazságos? Mond az valamit, hogy aki nem dolgozik ne is egyék?

QG

• QG

tag

válasz Rive #314 üzenetére

A kedvenc logikai bukfencem:
    Azt is tényként állapíthatjuk meg, hogy a jó anyagi helyzetben lévő ifjú emberek ingyenes tanulásának árát - adó formájában - azok a szűkölködő családok is megfizetik, amelyekben egyetlen gyerek sem tanul tovább
    Számoljunk csak: alacsony végzettségű szülők gyerekeiből 8, magas 84. 84/8=10,5. Valóban igazságtalan ez a rendszer, ugyanis a magas végzettségű jóval több, mint 10,5-ször annyi adót fizet.

QG

• QG

tag

válasz lorcsi #200 üzenetére

lorcsi
    A tanítás/tanulás/oktatás színvonalának emelése a tanárokon múlik. Ha ők nem tesznek semmit a munkájuk színvonalának emeléséért akkor senki nem tud.
    Eeegen, persze. Asszony most volt tanítási gyakorlaton, a vezető tanár vagy mentor vagy mi elmondta neki, hogy egyest nem adunk, de kettest sem. Mert akkor bejön a szülő, és csúnyákat mond, és esetleg végigkarcolják az autódat, vagy megvárnak egy sötét sikátorban... NEM a putritelepi központi általános volt. Gimnázium.
    A szülők is sokat tehetnének, régen, ha a diák rossz jegyet vitt haza, arra gondoltak nem tanult rendesen. Ma az az első, hogy a tanár nem adta le jól az anyagot/pikkel rá/stb.
    Ez nevetséges. Bemennek reklamálni, hogy hát igen, a Petike nem a legokosabb, de ha nem kap jó jegyet, nem tanulhat tovább. Aztán merjed nekik megmondani, hogy a képességei alapján inkább talicska való a kezébe, nem toll.

QG

• QG

tag

válasz finest #176 üzenetére

finest
    A tanuláshoz való jog alkotmányos alapjog. Szerencsére nem te mondod meg, h ki mit tanuljon, mi legyen. Ne legyen inkább mindenki paraszt, túrja a földet a nép nem, az termel valami kézzelfoghatót? A király, névszerint QG, meg majd megmondja a frankót és uralkodik a kis hülyéken.
    Így még jobban hangzik, de én nem ezt mondtam:
    Fizessen mindenki egyformán, és hamar kiderül, hogy aki felesleges dolgot tanul nem lesz rá képes. Nem én döntöm el, hanem a piac.

Ki a fene sikongat a diplomás munkanélküliség miatt?
    [link] [link] [link] Mellesleg mindenki, aki hülyeséget tanult, és most az államtól várja el, hogy munkát keressen neki.

''Ahol a színvonal amúgy is drámaian lezuhant. Melynek falain belül évek óta tudják, nem kell a sok száz, évente kibocsátott pedagógus, könyvtáros, történész, újságíró, akik így csak a dekvalifikált ínségmunkások vagy a segélyezettek létszámát gyarapítják.'' - Jó lenne már valami hivatalos kimutatás erről, mert unalmas ez a dobálódzás...
    Ha lenne hivatalos kimutatás, akkor a megbízhatóságát vonnád kétségbe. Lehet, hogy nincs is. Lehet, hogy arról sincs kimutatás, hogy a gépészek jobban keresnek, mint az építészek, de attól még igaz. Vannak ismerőseim innen is meg onnan is, bölcsészek is, infósok, mérnökök, érdekes módon a előbbiek nehezebben kapnak munkát. Ráadásul még senkitől nem hallottam az ellenkezőjét, hát elfogadom igaznak.

A legtöbb ókori filozófus - csak mellékesen - nem volt gazdag. Nem passzióból filozofáltak, hanem mert lényeges szerepük volt a poliszokban. Vegyél fel egy-két filozófia szemináriumot.
    Platón - nemes, Arisztotelész - szegény, Ciceró - konzul, Parmenidész - arisztokrata, Seneca - gazdag lovagi család, Zénón - kereskedő.
    Nem igazán értek a dologhoz, ebben igazad van, ezeket is a Wikipédiáról szedtem, de azért szerintem elég látványos a tendencia. Továbbá mivel a filozófiát megenni nem lehet, eladni pedig nehéz, én továbbra is hiszem, hogy passzióból filozofáltak. :))

Minek annyi fodrász, azon is lehetne spórolni. Ínséges időben mindenki vágja le a haját maga. Cukrászok sem kellenek, mert minek, elég, ha kenyér meg a virsli, de az is csak szerdánként.
    Eddig azt hittem, hogy csak kötözködsz, de úgy látom a lényeget nem érted. A fodrászok abból élnek, hogy az embereknek szükségük van rájuk. Cukrászok szintén. A bölcsészek jó része pedig azért nem él meg (esetleg nem olyan szinten, mint más diplopások) mert a végzettségükre nincs szükség. És azért kár, ha mégis képezzük őket, mert az oktatásuk ennek ellenére pénzbe kerül.

Egészen személye, de szeretném, ha válaszolnál: mit végeztél, és mi a munkád?

QG

• QG

tag

válasz Protezis #87 üzenetére

Protezis
    Visszajön az a korszak, mikor csak a tehetősek tanulhattak. Gazdag papa gyermeke orvos lesz, a paraszté marad marad paraszt.
    És az mért jobb, hogy a szegény ember gyereke tanul esztétának, aztán meg ha elvégezte, sikongat, hogy:
    - Diplomás munkanélküliség, diplomás munkanélküliség!! :(((

Szegény ember gyereke tanuljon olyat, amiből meg fog élni, a gazdagé, meg amihez kedve van. A nagy ókori filozófusok is gazdagok voltak. Ráértek, hogy gondolkozzanak, nem kellett a földet túrniuk. Szerintem ez most is faszán működne.
    Orvos, gépész: támogatott, tanár, építész, jogász: mértékkel támogatott. Az egyiptológia nem szakma, hanem úri passzió, kezeljük is úgy.
    Az orientalisztika szakos, ha végzett, és nem akar eltávolodni a szakterületétől, akkor ott marad a tanszéken tanárnak. Fizetést kap, ezért úgy néz ki, mintha az ilyesmiből meg lehetne élni, ezért oda is felvételiznek, és bezárult a kör. Önmaguknak képeznek utánpótlást, és ezért még pénzt is kapnak. Tök jó

QG

• QG

tag

válasz biga #56 üzenetére

biga
    A tandíj bevezetésének nem az az elsődleges oka/célja, hogy a hiányt összeszedjék/kiegészítsék. Hanem hogy a felesleges kiadásokat csökkentsék (ergo mihaszna diplomásokat ne támogassunk!)
    Ennek nem pont nem az lenne a módja, hogy a mindenki jövedelemarányosan fizet, mert akkor a bölcsészek (tisztelet a kivételnek) sosem fizetnék vissza. Ha mindenkinek fix minimálbér/2-t kéne pl visszafizetnie, rögtön kisebb lenne a mérnökhiány.

biga
    Szerintem sok ember szemét bántja a szakmunkások képzése. Főleg azért, mert botor módra megszüntették
    Nem megszüntették, megszűnt. A csepli képzőintézményben 3 éve nem tudnak forgácsoló (esztergályos, marós, stb) osztályt indítani, 5 éve villanyszerelőt, mert nincs jelentkező. Szóval nem úgy történt, hogy óóóóriási az igény rá, csak a gonosz kormány/önkormányzat/igazgató megszűntette, hanem a gyerekek nem akarnak oda menni. Pedig az újságok tele vannak ilyen álláshírdetésekkel, és 200-300at egy profi megkeres ezzel is. Csak hát nincs presztizse. Ami még oké is lenne, de a kommunkáció szakos főiskolai diplomának mért van?

finest
    én fikáztam a böcsészeket. Nyilván vannak köztük olyanok, akik abból élnek, amit tanultak, de nem túl nagy arányban, ebben az esetben pedig felesleges volt a képzésük.
    A tanároknak pedig magasabb fizetés kéne, hogy ne legyen olyan nyilvánvaló a aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja elv

QG

• QG

tag

válasz Bubee82 #41 üzenetére

ösztönözzön a diploma
    Nagyon sok ember nem ér rá tanulni, mivel dolgoznia kell, hogy fizetni tudja a könyveket, albérletet reszit, kaját. Nem ösztönzésnek kell a pénz, hanem kompenzációnak, hogy nem érsz rá dolgozni.

Bubee82
    Tehát akkor egyetértesz a tandíjjal, csak ne ebben az országban legyen? :)) :))

QG

[Szerkesztve]

• QG

tag

válasz kovsol #25 üzenetére

Apollo17hu
    Hol itt a gond? Ha a görög-latin szakos vagy az összehasonlító esztéta nem éri el a negyvenszeres jövedelemszintet, akkor nem fog törleszteni.
    Pont itt a gond, ők mért ne fizessenek? Alattuk is kopott a pad, az ő tanáruk is felvette a fizetését. Hajtsák be rajtuk is keményen, és amikor az első hírek jelennek meg a népszavában az éhenhalt bölcsészekről, legalább akkor elgondolkoznak a felvételizők, mit is akarnak kezdeni később.

^Bundi^
    pl filozófia szak...lehet filozófia tanár...remek..20évente kell 1 generációnyi.
    kb így gondolom én is.

DaSilva
    Mivel a kevésbbé tehetősek elől természetesen nem akarjuk elzárni a lehetőséget, államilag dotált tandíj-hitellel és okos ösztöndíjrendszerrel kompenzálni kell.
    Egy olyan rendszer lenne jó, ahol kell fizetni jó vastagon, mindenkinek, (szerintem nem is csak utólag), egy átlagos teljesítménnyel az ösztöndíj ezt pont kompenzálná, kiváló teljesítményért járó javadalmazásból pedig meg lehetne élni. Egyik haverom (BME) 6,5 körüli ösztöndíjátlagra (kreditrendszerből kimaradtak számára: sum(kredit*jegy)/30) 25 ezer forintot kap. Ez egy vicc.
    Mint ahogy az is vicc, hogy nem egy ismerősöm itt a BMEn 7-8-9. éves. És ingyen tanulnak. Én hatodéves vagyok, még legalább egy év amíg elvégzem, de nem izgulok, mert még ha fizetnem is kell, egy félév kevesebb lesz, mint egy havi fizetésem... miféle motiváció ez?
    Szóval olyan rendszer kéne, ami tényleg eltántorítja azokat, akik csak viccnek járnak egyetemre. Mielőtt egyetemre mész, végig kelljen gondolnod, hogy van-e elég pénzed, esetleg jövendő munkádból lesz-e, és megengedheted-e magadnak, hogy 20 félév alatt végezd el. Ha meg filozófus akarsz lenni, ne legyél, vagy viseld az anyagi következményeit.
    kovsol
    de most mond meg miért lenne jó neked ha mi diákok szívnánk ?
    Csak azok szívnának, akik haszontalan (nem piacosítható dolgot tanulnak, vagy nem tanulnak egyáltalán

QG

[Szerkesztve]

• QG

tag

válasz DaSilva #3 üzenetére

bocs, nem láttam, másrészt meg szerintem megérdemel egy külön topikot.

Agostinonak pedig: mért nincs rendben? A tanulás most sincs ingyen, csak az adókból fizetik. Mért fizessek én/Józsi/Náncsi néni a sarokról azért, hogy Te tanulhass?
    Vagy akkor mért nincs ingyen a benzin is? Azt is fizethenék mindenki számára az adókból, és az autósok biztos örülnének is neki... legfeljebb mindenki más szívna. Na, most ez a helyzet a tandíjjal.

QG

• QG

tag

Hír az indexen:

Évekre eladósodhatnak a hallgatók [link]
    A tandíj szerintem teljesen rendben van, de úgy kéne, mint az amcsiknál: mindenki fizet. Egy görög-latin szakos, vagy egy összehasonlító esztéta sosem fogja elérni azt a jövedelemszintet, hogy törlesszen. Ez mért igazságos? Ok, nekik nyilván olcsóbb a képzésük, csak papír meg ceruza, nem kell géplabort felszerelni, mint a mérnököknek, meg béka a boncoláshoz, mint az orvosoknak.De így is túl sok a felesleges diplomás (értsd bölcsész) akik aztán olyan munkát végeznek, amit érettségivel is nyugodtan lehetne, az oktatásuk viszont viszi a pénzt.
    Egyes országokban a tandíj nem is aszerint van megállapítva, hogy mennyibe kerül a képzés, hanem hogy mennyire van az országban kereslet adott végzettségre. Ha van elég jogász, egyszerűen felemelik a tandíjat, stb.

Éljen az egyenlő tandíj!

QG

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés