Hirdetés
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tacso
aktív tag
Van egy észrevételem ezzel a C2NGO-val! Ha működik a progi, akkor halk, de éles sípolás hallatszik a gép felől, amint elindítok valamit megszűnik a zaj, de üresjáratban megint előjön...! Normális ez???

-
popey37
addikt
hali, bocs hogy beleszólok, de a szoftveres hűtés a proci élettartamát növeli valamelyest. pláne ha tuning is van, egy 3D-s alkalmazásból kilépve pár másodperc mulva érzékelhető a szoftv.hűtés, mig anélkül percek tellnek el amig visszahűl a cuccos. nem rossz dolog, terhelésfűggő ventinél pillanatok alatt lelassul a venti , próbáljátok ki.
-
dr. rozmark
tag
Nocsak! Valaki előszedte másfél év után a topicomat!!!!
-
wnix
senior tag
látom neked P4-esed van. Nekem AMD XP 2000+Palonimo
a 65C-fok csak a hűtőborda kérdése...
ha a szobámban csak 22C-fok van akkor nem hűt 20C-fokot, de nyáron 35-40C-fokos szobában bizony megteszi...
aki hardvereket programoz az tudja, hogy a legtöbb hardverben van egy olyan lehetőség amivel lecsökkenti a teljesítményfelvételt.
ez a legtöbb CPU-nál a HALT - parancs. Ezzel addig leáll a CPU amig egy másik hardver ezt fel nem ''elészti''. Ezt a parancsot használja a legtöbb szoftveres hűtés is. De az újabb alaplapokon már a CPU-hoz érkező jeleket is le lehet állítani, amitől a CPU még jobban lehűl. -
devast
addikt
gondolom kevesebbet fogyasz 1-2W-al. Nem lehet túl jelentős csökkenés a fogyasztásban sztem
Valahol a lényeg !!sztem!! az lehet, hogy a cpu hűvösebb marad ha valami speckó utasítást kap mintha simán kapná az idle-ket. Mert ugyebár a cpu mindig 100%-on megy. Csak amikor nem kell dolgoznia akkor idle utasítást kap. -
DopeBob
addikt
nyilván kevesebbet is fogyaszt, ha már 1x hidegebb még ha csak idleeben is... de nekem pl egész nap meg a gépem és este leveszem 1100ra a 2500+os barcit... mondjátok, h skot vagyok

-
Tacso
aktív tag
Nem akartam ezért új topicot nyitni, de találtam egy ilyet:
Bővebben: link
Nekem nagyon bevált -8C° -ot hűlt a proc netezés közben + ez beépül az XP-be, így nem eszik annyi erőforrást, mint pl a CPUCOOL, így nem veszed észre játék közben, ha fut a háttérben (nincsenek rejtélyes ''berezzenések''), hátránya az, hogy csak nforce 2-nél működik...!
Szerintem egy próbát megér...!
-
andorpapa
őstag
A ''Miért ne?''-re a válasz a userek tapasztalatai között keresendő. Megmagyarázhatatlan belassulások, fagyogatások, ciripelő hangkártya, megbolondult hardver monitorizáció (emiatt pl. hamis hővédelmi riasztások), és ez még nem befejezett sor. Persze még mielőtt valaki beleköt ebbe, nem azt mondom, hogy minden esetben ez a végeredmény, de rengeteg ilyenről hallottam, olvastam, és én is találkoztam már ilyennel más gépén és a sajátomnál is. A szoftveres hűtésnek nem a hatását kérdőjelezem meg, hanem egyszerűen azt nem bírom, amikor egyesek az idle állapotban mutatott teljesítménye alapján ítélik meg az egészet, és megváltó ötletként istenítik (akinek inge, csak az vegye magára).
-
válasz
andorpapa
üzenetére
Ha nem használod ki igazán a procit, azaz netezel, Word/Excelt nyomsz, leveleket írsz, akkor komoly különbség van. A notebooknál +1 óra épp elég differencia ahhoz, hogy el lehessen hanyagolni. Pedig, ott tényleg van egy csomó energiatakarékos funkció alapból, ellentétben a desktoppal.
Kisebb hűtőt nem lehet venni miatta, viszont egyébként sokat segít. Akkor meg miért ne? -
-
andorpapa
őstag
Pontos számokat nem tudok és nem is merek mondani, de szerintem annyira nem lehet jelentős a különbség. Abból indulok ki, hogy idle állapotban amúgy sincs maximumon a CPU fogyasztása, tehát ha mondjuk sikerülne teljesen 0 W-ra csökkenteni ilyen szoftverrel, akkor sem lenne olyan hatalmas a különbség. Persze sok kicsi sokra megy, egy 24/7 gép fogyasztása esetében már talán meglátszik a különbség, de én eléggé szkeptikus vagyok.
-
drpele
senior tag
válasz
andorpapa
üzenetére
Teljesen igazad van Andorpapa!
Én sem igazán a hőmérséklet miatt használom, mert az ugyebár engem nem zavar - ha ötven fok akkor ötven fok-
De mennyivel csökken így a cpu fogyasztása? (merthogy a gépem 0h-24h-ig megy)
Mert ha elhanyagolható akkor hagyom én is az egészet a fenébe
-
andorpapa
őstag
Na ja, csak a notebookban nem VIA KT400-as MSI lesz. Asztali gépeknél nem számít, a notebook meg más téma, de ott van pl. hardveres megoldás is rá. Csak arra akarok rámutatni, hogy nem szabad csodafegyvernek tekinteni a szoftveres hűtést, mert nem állandó az általa elért -15 fok. Tehát nem úgy működik, hogy a szoftveres hűtés miatt gyengébb coolert vehetsz.
-
simbazz
aktív tag
Hm. Trükk nélkül alapban 42°C. Terhelve is annyi
Hatékony hűtés rulez. Viszont CPUIdle6-tal 35°C. ___HM___ -
drpele
senior tag
És itt van kikapcsolt cpu idle-vel:
http://www.tar.hu/drpele/aida2.jpg -
drpele
senior tag
És voilá itt a bizonyíték:
http://www.tar.hu/drpele/aida.jpg -
drpele
senior tag
Pedig egyáltalán nem túlzok!
Most, hogy netezek és zenét hallgatok + megy a letöltés műholdról (és fut a cpu idle OS controlled módban) 37 °C-os a proci. Ha nem fut akkor 52°C körül van (mondjuk a hűtőm inkább csendes mint brutál: Glacialtech Silentbreeze)
Terhelve 58-60 °C-ot mutat. -
FaBatka
aktív tag
Nekem 52-ről leviszi kb 40-41 fokra a 2000+ TbredA-t.
Szermányoltam LCD kijelzős hőmérőt a géphez, amit a borda oldalára ragasztottam, és tényleg csökken a hőmérséklet a CPU Idle használatával. -
drpele
senior tag
válasz
dr. rozmark
üzenetére
Nekem a cpuidle 6 pro van fent és átlagosan 20 °C-ot csökkent a proci hőmérsékletén
(52-ről 32°C,34°C-ra megy le) (MSI KT3 U2, 2000+ Palomino)
Így meg lehet vele spórolni pár Ft-ot, ha egész nap megy a gép letöltésre, szerverként, stb. -
j.bravo
addikt
Az új prociknál tényleg ennyire nem számítana?
Anno a kis (p1 osztályú) Cyrix 6x86L 150+ -om hűtőbordáján tojást lehetett sütni (de legalábbis a kezemet megégette), akkor is, ha nem ment semmi, csak bámultam a desktopot a win95-ben. DOSban dettó.
Aztán ha bekapcsoltam a CPUidle nevű csodát, hipp-hopp (percek alatt) lement szobahőmérséklet közeli értékre. Nyilván ha mp3-at hallgattam (akkor az még elvitte a prociidő nagy részét, a Word már döcögött mellette), jobban melegedett, de még mindig nem úgy, mint CPUidle nélkül.
És NEM okozott (érezhető) lassulást a gépen.
Szóval anno nekem bejött.
Még most is p1-gyel nyomom, csak most intel, 200mmx. Azért van különbség
Mindenesetre itt mintha nélküle se lenne olyan forró a borda. De azért használom
Általában. -
Protoss
senior tag
Egy előnye azért van, ha fptzés miatt menni kell a gépnek és alacsony a kihasztnáltság vagy szaggatott a letöltés.
De akkor inkább kisebb órajelre kell rakni és nem kell a progi
-
andorpapa
őstag
válasz
dr. rozmark
üzenetére
Tehát amint látod, ismét bebizonyosodott, hogy a szoftveres hűtés igazából vaskarika fából, vagy hasonló tákolmány, csodára egyik sem képes. Az, hogy idle állapotban segít 5-6 fokot, nem jelent semmit, sajnos terhelés mellett nem tud hatást kifejteni, így igazából nincs túl sok értelme.
-
válasz
dr. rozmark
üzenetére
Az idő 100%-ban HLT utasítást hajt végre, ami energiatakarékos üzemmódba ''teszi'' a processzort (pontosabban az aktív ''Suspend on HLT'' és egyéb feature-ök miatt vált üzemmódot a CPU). Ezért.
-
dr. rozmark
tag
Fél évvel az MSI KT400 Ultra alaplapom megvásárlása után találtam egy szoftvert a gyári CD-n, amely a CPU hűtés optimalizálását ígéri. Anélkül, hogy részletes tesztet végeztem volna: gép alapon, Windows asztallal 52 fok, bekapcsol az MSI CoolerXP, s lőn 47 fok. Progi ki, ismét 52-53 fok. Progi be, megint lemegy 46-47 fokig.
Egyet rohadtul nem értek!!!
Ha fut az MSI CoolerXP, 100%-os a proci kihasználtság, legalábbis a rendszer ennyit jelez, mégis hidegebb, mint amikor a progi nem megy, pedig ilyenkor a CPU terhelés 0%. Nem az lenne logikus, hogy jobban kihasznált proci többet eszik és több hőt is termel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP ProBook 450 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Surface 3 - 13,5" 2k érintő, i5 1035G7, Iris Plus, 16GB RAM, SSD, jó akku, újszerű állapot, számla
- Telefon felvásárlás!! iPhone Air / iPhone 17/ iPhone 17 Pro/ iPhone 17 Pro Max
- Apple iPad 10th 64GB, WI-FI, 1 Év Garanciával
- Playstation / Nintendo / Xbox konzolok Okosítása és Javítása - PS4 "okosító" lemez kapható!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Valahol a lényeg !!sztem!! az lehet, hogy a cpu hűvösebb marad ha valami speckó utasítást kap mintha simán kapná az idle-ket. Mert ugyebár a cpu mindig 100%-on megy. Csak amikor nem kell dolgoznia akkor idle utasítást kap.

Mindenesetre itt mintha nélküle se lenne olyan forró a borda. De azért használom