- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Üdv! Olvasd el, ha új tag vagy, illetve mielőtt képet osztasz meg!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kasya
nagyúr
válasz koboldozat #8499 üzenetére
N8-al teszt? Na az erdekelne. Mar nem hasznalom, a csaladba tovabbadtam (kolcson, mert amig mukodik, nem akarok megvalni tole).
Amugy meg egyertelmu a G3 gyozelme
A 930 kepei eleg meggyozoek a tesztbe. -
MR007RM
addikt
MSI GT70, i7-4940MX (4x 4,0GHz), DDR3L 1600Mhz 32GB, 2TB SSD + 4TB HDD + 128GB micro sd, Nvidia geforce gtx 1070m 8GB (330W táp)/Xiaomi Fimi A3 drón
-
MR007RM
addikt
Nokia 808 PureView
teló + lencse
Volt már tőlem jobb ennél, csak a színvilág miatt nem dobom. Készültekor nem voltak jó fényviszonyok.
fantázia
lámpásMSI GT70, i7-4940MX (4x 4,0GHz), DDR3L 1600Mhz 32GB, 2TB SSD + 4TB HDD + 128GB micro sd, Nvidia geforce gtx 1070m 8GB (330W táp)/Xiaomi Fimi A3 drón
-
MR007RM
addikt
válasz BigBlackDog #8504 üzenetére
Értem és egy pillanatra gondoltam rá, de olyan kicsi a kép és a rajta lévő információ hogy végül elvetettem. A fény és a színek dominálnak előttem. Ez a közép dolog talán akkor zavarna, ha jóval szimetrikusabb lenne a téma és háttér viszonya, de így hagytam. Köszi a véleményt!
MSI GT70, i7-4940MX (4x 4,0GHz), DDR3L 1600Mhz 32GB, 2TB SSD + 4TB HDD + 128GB micro sd, Nvidia geforce gtx 1070m 8GB (330W táp)/Xiaomi Fimi A3 drón
-
hito
nagyúr
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék szépen Photoshop-hoz. Most kezdtem el használni, de annyi beállítás, opció van benne, hogy azt se tudom hova kapjak.
Raw (DNG) feldolgozáshoz kéne 1020-hoz, mert a nagyfelbontású képek jpeg tömörítése nem feltétlenül a legjobb, hátha így többet ki tudok hozni a gépből.Először is nem tudom, hogy amikor megnyitom a DNG fájlt, még a "kép megnyitása" előtt kell kell szerkeszteni, vagy miután rányomtam a kép megnyitása gombra. Leginkább egyébként csak zajszűrésre használnám és telítettség/élénkség mérséklésére. Tényleg a telítettség és az élénkség között mi a különbésg?
Illetve a másik dolog amivel nem boldogulok az a zajszűrés. Itt is 100 féle dolgot lehet állítani. Színzaj, színrészletesség, meg még mit tudom én mi. Mit és mennyit kell állítani egy átlagos zajszűréshez, úgy, hogy még a részletek is megmaradjanak, jobban, mint a gyári jpeg feldolgozás után (?).
Előre is köszi a válaszokat! Bocs a sok amatőr kérdésért!
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
hito
nagyúr
Eddig ennyit sikerült elérni:
élénkség -5, 10 világos zajszűrés, vagy mi, már nem emlékszem
-
paperboy
senior tag
Lumia 930 + PS:
-
BigBlackDog
veterán
Ha csak az itt leírtakhoz kell szoftver, akkor szerintem érdemesebb Lightroom-ot használni. Sokkal jobban elérhetőek a képfeldolgozáshoz szükséges dolgok tapasztalataim szerint, illetve eléggé hatékonyan lehet menedzselni a képeket (és változtatásaikat) a katalógusrendszer segítségével. Tulajdonképpen csak az eredeti, módosítatlan képet kell letárolni, a Lightroom letárolja a rajta elvégzett módosításokat. Ha éppen szeretnéd használni az aktuális állapotában a képet, akkor kiexportálhatod jpg-ben, de a jpg-ket nem kell megtartani. Létre lehet hozni pillanatképeket, így bármikor vissza tudsz állni egy korábbi állapotra (vagy akár letárolhatod a különböző helyre feltöltött képek aktuális állapotát is). Amit még mostanában több helyen láttam ajánlva az a DxO Optics Pro nevű program, érdemes lehet esetleg erre is egy pillantást vetni.
És akkor megpróbálok a kérdésedre is válaszolni. A raw kép a nyers, tömörítetlen, vagy veszteségmentesen tömörített kép. A módosításokat, korrekciókat érdemes mindenképpen ezen csinálni, mivel így nem fog beleszólni, torzulni a veszteséges tömörítésben elveszett részletek, információk miatt. A fényerő/telítettség/élénkség görbéket meglátás és ízlés szerint szoktam én ráncigálni. Amire érdemes itt figyelni szerintem, hogy inkább egy kicsivel exponáljuk felül a képet, mind alul, mivel a sötétebb kivilágosított részeken sokkal több zaj tud előbukkanni, mint a világosabb visszahúzott fényerejű területeken, legalábbis a tapasztalatok és az olvasottak alapján. Az élénkség-telítettség közötti különbséget pontosan én sem tudom, de mintha valami olyasmi lenne, hogy élénkség növelésnél a (szín)telítettebb területek telítettsége nagyobb mértékben fog növekedni a kevésbé "erőteljesebb színekkel ellátott" területekhez képest, még telítettség növelésnél mindenhol ugyanolyan mértékben növekszik a színtelítettség.
Az élesítésről eléggé sok helyen lehet olvasni, tutorial-t nézni, egy időben én is próbálkoztam mélyebben belemászni, de végül kicsit későbbre tettem félre ezt a tudományterületet. Ahogy én szoktam az élesítést csinálni, az a következő. Az amount (talán mérték) csúszkát 50 % környékére (min. 25%, max. 70-80%) teszem, annak függvényében, hogy mennyire zajos a kép alapból. Zajos képnél értelemszerűen nem érdemes nagyon magasra venni, bár az 1020-ból kijövő képeken úgyis van jónéhány pixel, amikből a zajt relatív jól lehet szűrni. A radius csúszkánál a csúszka mozgatása közben a képet szemlélve lehet legegyszerűbben jó eredményt elérni szerintem. Ahogy észrevettem, részletgazdagabb, aprólékosabb képnél az alacsonyabb értékek a nyerők, míg kevésbé aprólékos, homogénebb képnél a magasabb értékek. A detail csúszkán annyit húzok általában, amennyit jónak érzek és amennyi még nem megy a minőség rovására. A masking pedig elvileg azt határozza meg, hogy milyen méretű (sugarú) minta alatt ne élesítsen, a megfelelő masking érték megválasztása esetén pl. a meglévő zajt nem fogja aránytalanul felerősíteni. Összességében az élesítést, zajszűrést szerintem folyamatos pixelkukkolás mellett érdemes csinálni, konkrét univerzális értéket még nem találtam. Egyébként ahogy észrevettem, mintha az LR-nek (V5.0) jobb eredményt adna az élesítése, mint az PS-nek (CS6).
Persze ez csak a saját véleményem, tapasztalatom, remélem nem sikerült semmi blődséget leírnom.[ Szerkesztve ]
-
MR007RM
addikt
Kéne szereznem egy Raw fotót és a kedvedért meg a kíváncsiságomért megnézném. Én többnyire csak alap dolgokra használom a PS-t. Játszom a színekkel, kontraszt és fény, vágás, klónozás ha szükséges, kicsinyítés......így hírtelen, persze van sok érdekes dolog még amik közül lehet válogatni.
Telítettség/élénkség....hát talán a élénkség lágyabb és más lesz a színhőmérséklet. Nézd meg és döntsd el melyik és abból mennyi. Én zajszűrést nem használnék, mert szar lesz tőle a fotó, szóval csúnya. Ha használja az ember az látszik, életlen és olyan mosott zajos lesz. Ha mégis kell a zaj eltüntetésére, akkor itt-ott ecsettel életlenítek. Vagy fordítva élesítek, kijelölöm és csak azt picit. Egyébként a fotó pixel méretének csökkentésénél (lehet pár változatot kijelölni hogyan számoljon inkább pl. simább vagy élesebb legyen) zajt is szűr az észrevételem szerint, olyan pixel összevonás féle. Nézd meg. Színzajt szűrőt sem használok, bár lehet néha nem ártana. Ha nagyon szar a fotó akkor inkább megy a kukába. Nálam kell a jó alapanyag. Lehet mert ehhez sem értek eléggé. Lehet a színezetet módosítani, csavarni, néha az is jól jön bűvészkedésnél. Talán majd egy vérprofi beír, mert a kérdéseidre én is kíváncsi vagyok mások szájából.
(#8510) BigBlackDog: Na közben mire kinyögtem valamit.
Közben olvasom.....én beviszek egy fotót (PS) és olyan könnyen variálom ahogy csak akarom. Elmentem vagy sem, elrontom és visszalépkedem mert mindent megjegyez stb.....a PS is nagyon egyszerű.
[ Szerkesztve ]
-
MR007RM
addikt
válasz MR007RM #8511 üzenetére
"Amire érdemes itt figyelni szerintem, hogy inkább egy kicsivel exponáljuk felül a képet, mind alul, mivel a sötétebb kivilágosított részeken sokkal több zaj tud előbukkanni....."
Én pont fordítva gondolom. Fontos számomra a beégések elkerülése, ugyanis azt már nem tudom kijavítani. Van egy olyan opció, hogy kép-korrekciók-árnyékok/csúcsfények, azzal lehet a sötétet érdekes módon megváltoztatni. Igaz zajt ad hozzá, de attól még nálam sokszor belefér. Azon belül is lehet állítgatni miből mennyit. HDR hatás is van......vagy az alap fény/kontraszt használata.
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
válasz BigBlackDog #8510 üzenetére
Basszus, ilyen hardcor válaszra nem számítottam, meg se próbálom ma már értelmezni keresztbefordult (fáradtság) szemekkel Mindenesetre nagyon köszönöm, holnap fősulin unalmas óra alatt átrágom magam rajta
MR007RM: csak neked, csak most néhány DNG fájl. Jó játékot hozzá! Majd az eredményt linkeld! De ne szétszerkeszd, hanem maradjon természetes jpeg-be mentve! Tehát a cél: jobb eredmény elérése raw-ból jpeg-be mentve, mint ha alapból jpeg-be fotózunk.
[ Szerkesztve ]
-
MR007RM
addikt
Meg is vagyok. Mindent automatán, vagyis nem nyúltam semmihez. Kis leírás hogyan ment, így kb látsz valamit mennyire gördülékeny nálam.
Szoval fent van a PS CS6 v:13.0 x64 (laptopon nyomom)
Rányomok a fájlra és betöltődik a PS, majd egy előreugró ablak Camera Raw 7.0 verza - Nokia Lumia 1020 felirattal felül. Itt lehetne sokmindent állítgatni jobboldalt még a konvert előtt, amit ki is hagytam pl hőmérséklet, színárnyalat, expozíció meg egy csomó minden, ami a ps-en belül is megvan. Alul fotó mentése ahová tetszik és az eredeti felbontásban átkonvertál, majd jobboldalt kép megnyitása. Ekkor betöltődik a PS-ba. Innentől már jpg, mert azt adtam meg mentésnek. Rém egyszerű. Olyan 20MB méretü a mentett fotó, amiből 9MP-be konvertáltam( kép - képméret m......., és így 6MP-re módosult. Persze mindkét átalakításnál a jpg minőség csúcsára állítottam (12-re), kettős köbös élesebb (kicsinyítéshez a legmegfelelőbb) kijelöléssel. Észrevételem szerint ahol mosott volt a kép mosott is maradt, zaj nem számottevő elég jók lettek, rosszabbat vártam. Kis méreten lehet plusz élesíteni, mert meglátszik, zaj pedig automata egyszeri emeléssel nem nagyon nő. Van egyébként inteligens(manuális) élesítés is csak úgy érdekességképpen..... Az a sok finomság.
Na a fájlokat hamarosan nyomom a dropboxomról. Azért nem most, mert laptopról nyomom. Az asztalim most nem üzemel és azon volt a dp kliens. Sajnos most minden régi összegyült fotót ment a gépemre, várnom kell a végére, ha kész linkelem őket új hozzászólásban még napzárta előtt. Már csak 268 fotó van hátra....
-
koboldozat
senior tag
Itt is egy kis érdekesség.
The my Best phone: SE K750i, SE C905, Nokia 808 PV White, Samsung K Zoom Black, Nokia Lumia 1020 White, Huawei P20 Pro Twilight, Huawei P30 Pro Ice Crystal blue, Honor Magic 5 Pro
-
MR007RM
addikt
-
sadboy
aktív tag
-
MR007RM
addikt
Nokia 808 PureView
teló + lencse
(#8519) sadboy: Sokat nem érünk vele. Ezt a vonatot nem akarják újraindítani.
(#8518) MR007RM: Jók a linkek. Jöhet vélemény. Szerintem nem rosszak, jó az a raw dolog ahogy nézem. És csak pár kattintás a használhatóságig.
-
hito
nagyúr
válasz MR007RM #8518 üzenetére
Szerintem tök ok, bár én a színből/élénkségből lehúztam volna, mint ahogy le is húztam. Illetve a zajszűrést nem tartom az ördögtől való dolognak. Értelmes keretek között van helye és értelme. Például szerintem a második képeden elfért volna. Még belenagyítás nélkül is látszik a zaj az égen. Egyébként köszi a tippeket és a módosítást, minden tipp jól jön, mert tök hülye vagyok a PS-hoz.
Sajnos megint nincs túl sok időm, most is órán ülök.
-
MR007RM
addikt
Nem játszadoztam velük, automatán akartam megmutatni őket. Ha magamnak dolgoznék lehet máshogy néznének ki. És ahogy mondod szerintem is okésak a fotók.
-
Cathrine
tag
Tegnap és ma kicsit rászabadultam a Camera360 különböző filtereire, és ezek születtek belőle.
Bele ne nagyon nagyítsatok, elég vállalhatatlanok úgy.Iphone 5S + Camera360
https://www.flickr.com/photos/126847261@N04/
-
-
Cathrine
tag
válasz MartOOn #8525 üzenetére
Köszi.
Most megfogtál. A Cartoon-ból valamelyiket, talán a Painting.
Csak azt bánom, hogy nagyon rontják a kép minőségét. Az iPhone eleve nem csinál egy jó képet, de ezek már botrányosan rosszak. Pedig nekem nagyon bejönnek ezek az elvontabb filterek.https://www.flickr.com/photos/126847261@N04/
-
rizso
addikt
Ugyanonnan/ugyanakkor lőtt jpg fotód nincs? Kíváncsi lennék, hogy mennyivel rosszabb, mint az általatok dng-ből kreált jpg. Amúgy jpg képen az ingyenes GIMP is elég jól tudja szűrni a zajt pl. szelektív Gauss elmosással (eredeti vs "zajszűrt" - szerintem az égen elég jól látszik).
Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger | D-Link DIR-860L router
-
hito
nagyúr
Nincs sajnos, ezt utólag meg is bántam, hogy nem lőttem Viszont csináltam már ilyet kíváncsiságból és azt vettem észre, hogy a DNG változat jóval részletgazdagabb, cserébe jóval zajosabb is. Tehát a zajtszűrés oltárán részleteket vesznek oda, illetve a jpeg-nek köszönhető mérettömörítés sincs a részletekre jó hatással valószínűleg. Ezért jó lenne eltalálni az arany középutat saját kezűleg, ahol még a részletek is megmaradnak, de a zaj se olyan mértékű, mint a nyers DNG fájlon.
-
rizso
addikt
Teló nálad, sulihoz úgyis hozzá vagy szokva, megvan az extra házi feladatod
Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger | D-Link DIR-860L router
-
MR007RM
addikt
-
-
dionaea
őstag
Nem is tudom merjem e vagy nem. No mindegy csak annyit mondok xperia Sp.
-
irgum
addikt
iPhone 5s Aperture
-
koboldozat
senior tag
Nokia 808 PV
The my Best phone: SE K750i, SE C905, Nokia 808 PV White, Samsung K Zoom Black, Nokia Lumia 1020 White, Huawei P20 Pro Twilight, Huawei P30 Pro Ice Crystal blue, Honor Magic 5 Pro
-
dionaea
őstag
még egy kis SP.
-
r3dsnake
nagyúr
-
-
koboldozat
senior tag
-
koboldozat
senior tag
-
Had hozzak egy kis "csillogást", és karácsonyi hangulatot Nektek, úgy is olyan hűvös van :
Nokia Lumia 520
[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
Új hozzászólás Aktív témák
Szerkesztett és makrófotók megosztása, véleményezése, tapasztalatok átadása, játékok, technikák és különböző makrólencsék bemutatása. Végeredmény = remek képek :)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest