- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Hamis órák itt nem kívánatosak, semmilyen formában.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hallador
addikt
válasz
fjudors #240943 üzenetére
Ez pontosan így van. Én azért szeretem a Casio-kat, mert a jobb műanyag szíjaik 10 évet kibírnak.
Amúgy már nálam is hasonló lett a sorrend, a fényevő alapkövetlemény, ha Quartz, nálam a fém tokozás nem feltétlenül az. Nincs rossz tapasztalatom, a műanyag házas órákkal. Nekem van még egy 30 év feletti DB31-em semmi baja nincsen. Illetve a G-Shockjaimnak sem. -
hallador
addikt
válasz
fjudors #240941 üzenetére
Ok, de a nagyobb kerékpár esés az nem a mindennapi órahasználat része nálam. Arra biztos nem ilyen órát vennék fel. Nekem G9000-esem van ami annyira nem törik sehol. Legalábbis amire használtam (Fúrás, úszás, fűnyírás, kalapálás, festés, hegesztés, kerítés építés.). Nekem eddig bírja 3 éves.
Nekem 2008 óta vannak G-Shock-jaim egyik sem tört el még. Pedig volt ami kapott rendesen. -
hallador
addikt
válasz
Szajo #240937 üzenetére
Attól függ mire kell az óra. Ha csak mindennapi használatra, akkor igen. Ha azonban speciális felhasználásra, vagy munkára, akkor nem biztos. Ha tüdja célzott ütés érni az óra üvegét, akkor nem biztos, hogy megéri a zafír, de átlagos napi felhasználás mellet, pl odaütődik a BKV-n valamihez, akkor azért nem fog összetörni.
Ugye a Zafír könnyen törik, és szilánkosra, ha komoly ütés éri. Valamint nem csak az ütésre, hanem a nyomásra is érzékenyebb. Egy repülőút nem tudja tönkretenni, de pl egy katonai búvár, vagy mentő búvár óra esetén a sima zafír nem annyira jó ötlet. Azért is van, hogy a valódi Dive watchokban vagy nem Zafír üveg lesz, vagy olyan Zafír üveg, ami erre fel van készítve (pl: 4 mm vastag, és domború).Mindennapi használatra szerintem megéri a Zafír üveg. Mindenképpen hasznos, hogy az üveg nem lesz karcos, olyan könnyen nem törik, a Zafírra is vigyázni kell.
Mondjuk én bátran beszélek, nekem kettő zafír üveges órám van még egy sem tört össze, ha egyszer megtörténik, akkor lehet nekem is megváltozik a véleményem.
Ha új órát vennék mindennapi használatra, akkor Zafir lenne. Ha füvet vágok a fűkaszával, vagy falat fúrok, vagy szerverszobában dolgozom, akkor meg felveszem a G-Shockot
-
hallador
addikt
válasz
Empsepo #240920 üzenetére
Jók ezek a svájci dive órák, csak elhaladt mellettük az idő. Már meg lehet nyomni a víz alatt a gombokat
Ok Omega, Omega, de ha már erről van szó, akkor a Frogman elp1cs@zz@ a svájci óraipart, legalábbis Dive-ban, minden másban meg ennyiért van hatékonyabb eszköz is.
Ha jól látom. Ahogy Dávid mondta drágának néz ki ennyi. Nincs baj ezzel, meg a kerámiával sem...
De jól törik a fény rajta legalább...
Hát ha már ilyen típusú óra kellene, akkor még mindig egy Seiko kellene, nem egy svájci, ahogy nézem a parasztvakítás faktor sokkal nagyobb mint amit nyújt a termék.
-
hallador
addikt
válasz
nederlanden #240904 üzenetére
Ez mondjuk csak egyet jelent, hogy felelőtlenek az emberek Mint mondtam nekem mutathatnád ezeket, mosolyognék magamban, és ingyen sem kellene, már ha eladók lennének. Vagy legalábbis egy megfelelő bevizsgálás nélkül biztos nem, amit persze az eladó fizet, mert végül is ameddig nincs meg az üzlet, nem az én érdekem, hogy lássam, hogy jó, ha kiderül, hogy OK, akkor pedig ezt az eladó bebukja (hiszen szerviz számlát is mutathatna, csak ugye az meg nincs). Aki viszi annak egészségére. Szerintem komoly órakedvelő ilyenbe bele nem megy, aki meg menőzni akar, az meg majd anyagilag is állja.
-
hallador
addikt
válasz
jlaudio #240902 üzenetére
Nem állítottam olyat, hogy pontosan ugyanolyan pontos lesz, hanem annyit, hogy ugyanolyan jól szabályozható verziói is vannak. Ez a kettő nagyon nem ugyanaz.
Senki sem állított olyat többedszerre, hogy ugyanaz, hiszen más az alapja. Ahogy előzőleg is írtam powermatic-ból sem egy fajta van. Ugye a Powermatic az a Tissot-ba szerelt márkázott C07.xxx szerkezet, a H-10 nem Powermatic, hanem a C07.6xx valamelyik verziója. A Hamiltonban, vagy a Mido-ban, nem Powermatic márkázott szerkezet lesz/van, hanem C07.xxx valamelyik márkára szabott verziója.
Mivel az L888 a 2892-2-re épül nem sok köze lehet a Powermatic-hoz, mivel más az alapja. Az Oris, Omega nem csak 2892-2-t tokozott, hanem 2824-2-t is, ahogy a Tudor, és sok más prémium gyártó is, természetesen nem az alapszerkezetet, hanem a megfelelő hack-el, csak nem a legdrágább óráiban, szóval ez igazából pont semmit nem jelent. Nem lesz attól valami prémium, mert annak gondoljuk, nem nagyon hiszem, hogy egy COSC minősítéső 2824-2 olcsóbb lenne, mint egy 2892-2. Más típusú órákba használták.Őszintén nem értem, hogy a "felépítés logikáján" mire gondolsz?
Nagyon egyszerű megfogták a 2824-2-t és csináltak egy nagyobb járástartalékkal rendelkező szerkezetet ez lett a ETA C07.xxx sorozat. Fogták a 2892-2-t és megcsinálták ugyanezt, csak ezt ETA A31.Lxx-nek nevezték el, ami kifejezetten a Longines számára készül, meg aki megveszi. Ugyanaz a logika. Minimális járástartalék eltéréssel. Aminek köszönhetően az L888 25200 ameddig a C07 21600-as féllengésszámmal rendelkezik, ebből adódóan az L888-ban 65, ameddig a C07-nél 80 óra a járástartalék. Ugyanaz a logika.A minőségről meg ne beszélgessünk, mert A C07.xxx, és az A31.xxx-nek is van jobb és rosszabb verziója is. A különbség, hogy az L888-ból nem készül műanyag verzió, csak épp a C07.6xx és C07.8xx sem az.
-
hallador
addikt
válasz
nederlanden #240891 üzenetére
Esetleg annyi, hogy próbáld meg a bécsi szervizt, hátha ott nincsenek ilyenek. Attól függetlenül is nagyon rossz ilyeneket olvasni, hogy egy ilyen árú terméknek ilyen felelőtlen is tud lenni a szervize. Nyilván általánosítani nem lehet. De azért ez így nem szép az is biztos. Serial eltűniik, meg karcos marad, és hasonlók.
-
hallador
addikt
válasz
Magnum_ #240887 üzenetére
Mondjuk ez egy szép történet. Ezért szokták az Omega órákat Bécsbe hordani szervizbe vajon? Ezek szerint igen.
Én sem szeretem az automata órákat, hasonló okoknál fogva, nem beszélve a szervizköltségekről.
A legjobb automata a 7s sorozat, megy ameddig megy, utána kuka olcsón cserélik utána megy megint ugyanennyit. Nincs másodperc stop, meg nem húzható koronáról, de működik. -
hallador
addikt
válasz
nederlanden #240884 üzenetére
Ha nekem lenne ilyen órám akkor nem vinném, csak márkaszervizbe. Ott elméletben még garanciát is adnak az órára. A bontatlansággal kapcsolatban, nem tudom elképzelni, hogy valaki azért fizessen többet, mert bontatlan az óra. Ahogy azt sem, hogy egy gyári szerviz megengedi magának, hogy úgy bontson meg egy órát, hogy annak komolyabb nyoma maradjon.
Én a saját Seiko vintage 1971-es órámat is Seiko szervizbe vittem, nem egy kategória az Omegával semmiben, de biztos nem adnám egy bármilyen órás kezébe.
Egy ilyen értékű óra esetében szerintem csak márkaszerviz játszik semmi más.Ha én megtudnám, hogy van egy ilyen értékű óra, és hogy nem volt a megadott 3 - 5 éves időtartammmal szervizeltetve, akkor meg sem venném, mert nagy eséllyel többe kerül a leves mint a hús, ami meg hát.
Kb ez az árszint, ahol megéri svájci órát venni, mert itt kb a szerviz meg az óra ára még arányban is van.
-
hallador
addikt
válasz
Szajo #240863 üzenetére
Igen ennyi pénzért biztosan valamilyen Japán márkát néznék. Citizen, Casio, Orient ennyiből ki is jön. Szerintem ebből az árkategóriában a Svájci órákkal kevesebbet adnak adott árért mint a Japánok. (pl: Gondozás mentes Eco-Drive, vagy Tough Solar szerkezet, 10 - 15 évig elmennek elemcsere nélkül), valamint tartósságban itt szerintem a Japánok jobbak.
-
hallador
addikt
válasz
jlaudio #240834 üzenetére
Nem tudom, én linkeltem elég sokat ebben a témában, szóval nem értem miért írod ezt le. Nem arra gondoltam, és nem is állítottam olyat, hogy a 2824-2 és a 2892 ugyanaz a szerkezet. Vagy?
Hiszen pont én írtam, hogy a 2892 egy milliméterrel vékonyabb, azaz nagy eséllyel nem pont ugyanaz, mint a 2824-2. Ebből adódóan, robosztusabb is a 2892-nél, én pontosságról beszéltem, amiben a kettő között nincs különbség, hiszen a 2824-2-nek is vannak olyan verziói, amik ugyanolyan pontosak.
Annyit említettem, hogy az erre épülő szerkezetek felépítésben semmiben nem különböznek egymástól, ugyanaz a logika. Az az a járástartalékot megnövelték. Mivel én linkeltem be az adatlapokat, így tudom amit leírtál köszi. Az pedig, hogy az L888 jól sikerült, biztos, erről nem tud senki semmit, szóval ezt ne jelentsük ki így.
Nagy eséllyel abban a powermatic-al sem lesz baj, ami a C0.76xx, és C07.8xx szerkezetetre tépül. Szóval pontosan melyik Powermaticra is gondolsz, ha megnézed a linkeket amit linkeltem, akkor pont ott említik meg, hogy a logika teljesen mindegy, hogy L888, vagy más, felépítés logikája pontosan megegyezik. Csak az egyiknél az alap a 2892, a másiknál meg a 2824-2. Nézd vissza a linkeket kérlek. -
hallador
addikt
válasz
jlaudio #240709 üzenetére
Nem is az alapról beszéltem ugye? A 2892-es vonal semmivel nem pontosabb, mint a jól szabályzott 2824-2 a különbség, hogy a 2824-2 egy milliméterrel vastagabb, és ugyanennyivel robosztusabb is.
Ami ezekre ébül azonban miben térnek el egymástól? Igen itt is van COSC, meg Silicon alkatrészek, meg fém alkatrészek. Az L888-ban nincs műanyag verzió.
De H-10, L888, és haveri körét nem is fogja bármelyik órás javítani, és nem azért mert hülyék és nem értenek a szakmájukhoz, hanem mert a legtöbb esetben szakszerviz aki el tud járni az ügyben. Szóval köszi a kiigazítást, de tudom! -
hallador
addikt
válasz
Szirtimorc #240785 üzenetére
Igen ez mind a külső megjelenésben fog kijönni nem a szerkezet minőségében. Ott a pontosságon tudnak javítani, de a minőségem, élettartamon, a szervizelés költségén meg nem annyira.
A nagyon jó minőség meg, ha nem készül hozzá megfelelő körítés, akkor nagyon hamar odavész, mert könnyen karcolódik bármelyik, és itt a kerámia a legolcsóbb megoldás, ami meg azért tud törni. Egy kőre eséstől meg ne törjön egy 600 000 Ftos Ocean Star, vagy Hydroconquest. Mert ahhoz picit drágácska, hogy ennyit se bírjon ki. Nem hogy a szerkezet, de a tok sem. Ami persze nem törvényszerűen fog törni, de törhet. Ami már nagy blama tud lenni ennyiért.
Ugye amikor a nagy elődök, multifort és baráti körér levitték, és nem tört, mert pont úgy tesztelték mint az élet, akkor azért ott sem kerámia sem más nem volt, hanem inkább valamilyen felületi edzett acél, ami ugyan jobban karcolódott, nehezebb volt, Nem könnyebb és drágább is, és körülményesebb, mint a gyártósoron lehányt kerámia, de az bizonyított ez annyira nem. Persze tudom, hogy nem törik mint a ropi, de azért ennyiért az esélyét se adják már meg.
Azért az sem véletlen, hogy a valódi dive watchok még nem áltak át kerámiára.
Ahogy írod is ez a közönségnek szól, és annak, hogy relative olcsón ne legyen az óra 5 év múlva sem karcos, úgy, hogy az ing folyamatosan dörzsöli, persze ezt majd az idő eldönti, mert azért ezekből annyi nem kel el, mint az olcsóbb verziókból, pláne Közép-Kelet Európába. Én sem vennék meg egy órát csak azért, mert van egy történelme, de igazából annyira nem tudják megmagyarázni a mindennapi praktikumokon felül, hogy mi kerül benne ennyibe.
Erre van a Casio, Citizen, Seiko, ami sokkal olcsóbban hozza a néven felül ezt. Igaz nincs mögötte 150 éves történelem, de hát a SINN mögött sem. Akik kézzel gyártott órák miatt, sokat tévednek pl soha nem lesz olyan tökéletes az óramutató állása a percskálán, vagy a lünetta pontossága mint egy Hydroconquesten, illetve nagy a szórás, vagy egy Ocean Star-on, nem beszélve a Tudor, Rolex, Omega vonalról, de ezeket nem is arra szánták, hogy öltönyben menőzzön vele valaki, hanem arra amit 80 - 90 éve még a svájciak is tudtak. Ma már mást tudnak. Kinek mi ugye?
Persze azért egy Rolex/Tudor-ból azért nem nézem ki, hogy nem tudja azt amit régen.A Heuer más liga, ma nem, hogy egy jobb svájci, de nem sokan tudnák megfogni. Sajnos felvásárolta a TAG.
-
hallador
addikt
válasz
Macyke82 #240742 üzenetére
Nagyon nem. A Seiko egyes modelljei is túl vannak árazva, de nem azt csinálják, hogy van 10 szerkezet, ezt belerakják 200 óra márkába, és utána ha van egy szerkezetem, ami belekerül egy 200 000 Ft-os órába, akkor azt majd jó 250 CHF-ért leszervizeljük ugyanazt a szerkezetet egy 1,5 milliós órában már 500 CHF-ért. Na ehhez kell a pofa. És nem a szerviz miatt, írom, hanem amiatt mert a Seiko ilyet nem annyira csinál. Sem a Citizen, sem a Casio.
Igaz ott meg olyanba belefuthat az ember, hogy 10 év múlva nem lesz a Casio-hoz szerkezet, mert nem gyártják. De még mindig ez a jobb eset, mint a másik.
A Miyota meg a másik fele, javítható ennyi.
A Powermatic szerkezeteket a Seiko 7S-hez lehet hasonlítani, csak a 7S ma is 30 000 Ft-ért cserélik. Ok a járástartalék nem annyi, de a Powermatic nem fog 15 évig menni javítás nélkül, mint a 7S. Szóval nem nem ugyanaz a kategória, nagyon nem.Nem is azért írom, mert tudom, hogy Te is szereted a Japán órákat. Én is.
A Quartz forradalom volt eddig a legjobb dolog, ami az óraiparral történhetett. A másik az amit írsz, ha egy ipar rendre pakoláshoz egy marketing mágus kell, akkor az rosszul működött. A Quartz forradalom hozta el lehetőséget, hogy gyakorlatilag a professzionális felhasználás esetén a túlárazott, svájci mechanikus órákat kisöpörte a professzionális óra felhasználók piacáról, és nem csak azért mert egy F-91W is strapabíróbb, mint egy 10 000 dollláros svájci csoda, a másik, hogy bárki, de szó szerint bárki meg tudja venni. Erre jött rá sok katonai gyártó is, ahol teljesen kipenderítették a svájciakat. Persze adnak a kommandósnak ma is Rolex-et, amit arra használ, hogy ha elmegy a katonai felvonásra, akkor felveszi amúgy meg adnak neki valamilyen olcsó Quartz órát, ami meg bírja is. -
hallador
addikt
válasz
dzsi23 #240691 üzenetére
Összefoglalva: menjünk el azon dolgok mellett, amik jobbá teszik a Midot és a Longines-t, ne ejtsünk egy szót sem a minőségről, írjunk 1001-edszerre is terjengős regényt a svájci szervizköltségekről, és ezért veri minőségben az Orient a Midot és a Longinest?
Amikor a szervizről beszélek, akkor kikéred magadnak, hogy miért írom le 1001-edszerre "terjedő regény"... . Ha téged nem zavar, hogy lehúzzák az embereket az a Te bajod. Mesélj már arról mennyibe kerül a "csúcsminőségű" kerámia lünettás tökéletességben egy szerkezet "javitás".
Nem zavar, hogy ezt a Doxa csodát drágábban adják mint egy Sinn-t? Tudom ne is mond, sokkal jobban néz ki a rózsaszín dive watch mert azt is lehet választani. Ezt nem tudja bárki...Meg mennyire hiteles már ha az összes
Svájci játékóra gyártóJajj ne haragudj csúcsminőségű kerámia lünettás fing hajszálrúgós csoda.... abból él, hogy 1944-ben mekkora márka volt.Ja csak jöttek a Japánok, aztán mindenben rendbe rakták a svájci óraipart, a Seiko mechanikusban meg a Citizen, Casio, Seiko Quartzban is. Meg van aki hozta az asztalt is nem csak az órát, G-Shock, Suunto.
De mondjuk, hogy menő, mert rá tudjuk írni valamire, hogy Sub 300 1970
3000 Dollár
, gyorsan írjunk a Conquest elé egy Hydro jelzőt, és Sinn leszünk, ha bocs nem a Sinn tényleg gyárt Dive watchokat. De gyorsan adjuk ki az 1944-ben kiadott Multifort-ot nevezzük át Ocean Star-ra (1944 régen volt senki nem emlékszik rá úgy mint a Sub esetében az csak 1970-ben
, meg mondjuk az tényleg tudta amit ráírtak, Kerámia és fing hajszál rúgó nélkül is) új verzióját, azonnal sokkal jobb lesz mint a régi volt. De legalábbis "csúcsminőségű"... Majdhogynem budget Rolex...
Ne is mond az óra nem csak szerkezetből áll, a Seiko-nál nem, mert ott kiírják mennyibe kerül a javítás. Már 50 éve.
Ha pedig beletesszük a senki nem tudja mennyibe kerülő szerkezetet és gyorsan
átnevezzükbocs "alapul" - H-10-re, L888-2-re vagy éppen Automatic Mido Caliber 80 COSC Si-re, vagy Powermatic-ra Majd épp amelyik sokkal drágább mint a másik, 2-eres áron szervizeljük... Illetve senki nem tudja mennyiért....Érdekes
Nehogy leírd 1003-adszorra is, hogy mennyire mások ezek...
Biztos van ilyen is nem állítottam, hogy nincs, de ugye azért abban megegyezhetünk, hogy ez sokkal ritkább eset mint a fentiek ugye?
-
hallador
addikt
válasz
dzsi23 #240686 üzenetére
Igazad van nem számít... Sokkal jobb a Mido, Lingines, Doxa vonal... MIndenben is... Azért ha lenne ennyi pénzem, akkor inkább valódi Dive watch-ot vennék nem ilyet. Igaz az nem "csúcsminőség"... Persze egy valódi Dive watch szervize is legalább annyi, mint a "Csúcsminőségű" svájci csodáké, csak ott értem. A Mido, Longines, Doxa vonalnál nem annyira. És abban is igazad van nem szabad erről beszélni, ez olyan titok amit csak ott tudnak...
És mondjuk 9015-el?
-
hallador
addikt
válasz
dzsi23 #240674 üzenetére
Az Orient. Most menjünk el a Losungok mellett, mint a kerámia minden, meg a szuper powermatic, silicon, Elinflex, fing flex szerkezet mellett, amik persze majd akkor fognak szembe jönni, ha javítani kell. Azért az Orientnél nincsenek nagy csodák, csak jó. Elég csak ránézni a Doxa-ra, aki a 2824-2-öt képesek eladni 2000 euróért. Nem tudom nekem nem kellene semennyiért olyan óra amiről annyit tudunk, hogy "csúcstechnika"... És amúgy javítható, de még olyan embert Gandalf sem látott aki tudja mennyi lesz a csekk a végén... Ez a duma elmegy egy Rolexnél, vagy Omegánál. De egy alsó középkategóriás óránál nehezen veszi be a gyomrom. Egyedül a COSC mond valamit ami miatt ok. Minden másnál annyi jut ezekről eszembe, hogy nem a megvételnél, mint majd öt év múlva lesz majd vele szívás. Tudom ez az én problémám...
-
hallador
addikt
válasz
fagyalllo #240643 üzenetére
Igen ebben igazad is van. (Én valóban azt írtam hogy alsó polcos). Igen a Mido valóban C07.611-et, ahogy a Hamilton H-10 is. Vagy a C07.821, amit a csúcs Mido-k kapnak, a Szilicium hajszálrúgó meg Elinflex főrúgó Kerámia lünetta és a többi értem értem, csak engem egy dolog ezért eléggé zavar ebben a sok csúcstechnikában. Amúgy ezek a szerkezeteket ugyanúgy nem javítják, mint a C07.111-et?
-
hallador
addikt
válasz
Vladislav #240637 üzenetére
Szia,
A Mido és a Hamilton semmivel nem jobbak a Roamer, Tissot vonalnál. Mindkettő swatch group-os óra, és a drágább verziókban mindegyikben gyakorlatilag valamilyen C07-es szerkezettel van szerelve, már ha automata órákról van szó. Az az 60 - 80 órás járástartalékkal. Mindkettő alsó polcos. De más az Image. A Hamilton inkább field watch gyártóként vonult be az órák történelmébe. Az az valamilyen katonai beszállító volt. Ugyanezt tudta a Doxa, Tissot is a második világháborúban, de a Hamilton azóta is kihasználja ezt vonalat. Itt azonban nem az Automata, mint inkább a kézi húzós vagy a Quartz vonala a hitelesebb. (Ugye a egy rendes field watch soha de soha nem volt automata. Ma sem az, de ma már a kézi húzós ritka. Ráadásul ha megnézzük a Hamilton-t ő adja a G10 szabványnak megfelelő field watchot a legdrágábban. A CWC ugyanezt majdnem fele annyiért adják és ők a hivatalosak pl.)
A Mido pedig még a WWII előtt számított nagyobb innovátornak. Utána inkább a nagyszerű design-ból esetleg Björn Borg reklámozta Őket.
A Mido pedig általános gyártó, de talán egy picit magasabb szinten van mint a Tissot, vagy a Doxa, de alcópolcos a Hamilton és a Mido is.A Hamilton Jazzmaster vonala felel meg az általános óráknak a Khaki pedig a katonali jellegű óráknak, de igazából, a kézi húzós G10 szabványú H76419931 modellen kívül mind csak field jellegű. Persze ami field jellegű, az majdnem fele ennyibe kerül.
Búvár órája mindenkinek van, ugye a Doxa most épp pont ebből akar megélni.
Azonban jellemzően ennyiért azért van tényleg kínozható búvár óra is, azaz amit mondjuk a hatóságok is használnak. Azért a-között van különbség, hogy valamire ráírjuk, hogy ez aztán a búvár óra 1000 márkából 995 ezt csinálja, vagy aközött, hogy a komolyabb mentőegységek tényleg azt használják, és tényleg tudjuk, hogy becsapódunk, a hideg tengerbe, és odacsapjuk az órát, és megy. [link](video) [link] [link] [link] .
Ha búvárokról van szó, akkor Jürgen bácsiéknál ritkán van jobb. Ráadásul a Svájci órákkal ellentétben ezek nem úgy lettek legendásak, hogy először belerajzoltuk a hold felszínébe, hogy Jack Omega Seamster-t használt, és abból élünk 60 éve, vagy úgy hogy mi aztán gyártottunk a Lufthansa-nak pilóta órákat, és ezt ma eladjuk 10 000 euróért... hanem úgy, hogy pl a Heuer-ől a kutya nem tudta, hogy a Buneswehr órájuk tokjait a SINN tervezte. Majd a SINN egy halom órát tervezett egy halom hadseregnek, de igazából ma sem az van, hogy mi aztán a legjobbak vagyunk, pedig hát valójában körberöhögik a világot, 2000 euróárt adnak olyan búvárt amit a svájciak semennyiért sem. De hogy nem egy Mido vagy Doxának, Omegának semmi köze nincs hozzájuk az is biztos. Ugyanez igaz a Frogman-ra is, ami megint egy külön kategória, főleg azért mert ugyan "csak" 200 méteres, de azt akkor is tudja ha kalapálsz vele. És ha ma kimondja valaki a SINN nevet egy átlag embernek, azt sem nagyon tudja miről van szó.
A másik, hogy vannak gyártók, akik abból élnek, hogy volt valamikor egy modelljük, azóta semmi közük sem a történethez, sem az eredeti óra tudásához, de azért eladják sokkal többért, ma automatával. Gyakorlatilag nem tudok olyan Svájci márkát mondani aki ne ebből élne.
És vannak azok a gyártók, akik tényleg hozzák a régi hagyományokat, ilyen a Laco, a Stowa, a Mühle Glasshütte, Nomos, Junghans. Amik meg sem merik közelíteni a svájci árakat, de hát valójában jobbak azoknál. Ugyan ugyanazt a svájci szerkezeteket használják, mint a svájci órák, csak minőségben vagy jobbak, vagy pedig tudják amit ráírnak. Ilyen pl: [link] [link] [link] ugye az utolsó kettő tényleg gyártott a Lufthansa számára WWII órákat, persze az IWC is gyártott: [link] . Nekem a Laco, Stowa sokkal hitelesebb, ja a legdrágább modelljei is harmadába kerül, mint az IWC....Sajnos ennek a következménye, hogy ma 200 - 300 000 Ft-os kategóriában, ilyenekkel találkozunk. Sajnos ha Svájcióról van szó, akkor nem egyszer 1 millió környékén is bele lehet futni ebbe.
Ma gyakorlatilag a Junkers és a Junghans egyes modelljei pont azt tudják, mint azok az órák ,mint amit említettél. Sokkal authentikusabbak, mint a svájciak. [link] [link]
De az oroszok is képesek legalább erre, ami ugyan ma már német inkább, csak a szerkezet orosz: [link]Mert ugye akkor minden svájci is így nézett ki és ezek alapozták meg azt, hogy a Svájci óra kimegy a világból, valamint a a 60-as évek volt az, amikor bárkinek is lehetett egy jó svájci órája. Ma is lehet, csak ma már "megváltoztak" a körülmények.
-
hallador
addikt
válasz
rozsgyi #240571 üzenetére
Sajnos erre rájöttek a Swatch Groupnál is, ezért csinálnak manapság inkább olyan szerkezeteket, amit 3 - 7 évente cserélnek az órások, és nem kell szétszedni, mert akkor nem érné meg senkinek. Így már az a szaktudás amit írsz igazából a 200 - 300 000 Ft-os tartományban, már max a kézihúzós szerkezetekre érvényes, valamint a klasszikus szerkezetekre. (a "modern" óráknál alsó polcon egy szerkezet csere.)
A probléma ott van, hogy nem mondják el, hogy pl egy C07.8xx szerkezetet lehet-e javítani, mert lehet javítani a C07.111-et is csak senki nem fogja javítani. Hogy ez azért van, mert nem adnak alkatrészt, csak szerkezetet, vagy csak nem éri meg, azt nem tudom, de mindenesetre az, hogy titkolóznak, az azért szemétség. Mert abban azért most biztos vagyok, hogy a C07.1xx és a C07.8xx nem ugyanannyi repair price-al rendelkezik.
Ez azért sokkal tisztább volt egy 2824-2 esetében. Vagy egy 2609 esetében. Persze ott is volt a Cosc, meg a Standard (4 féle alapszerkezet), na de azért ott nem az volt a jellemző "szakértelem", hogy csere.Ezt ismerjük már a Seiko 7s-ről csak ott azt is ismertük, hogy az óra bontás nélkül 15 évig ment, és a szerkezet csere ma sem kerül munkadíjjal együtt 30 ezer Fr-nál többe, a szakszervizbe.
Ehhez képest.Abban teljesen egyetértünk, hogy hatalmasat változott a piac. És a szaktudás is másra van kihegyezve, valamint az órások is kevesen vannak.
-
hallador
addikt
válasz
@mriya@ #240616 üzenetére
Ha jól néztem, akkor ez a gyártó másol más márkákat, és a piacon legolcsóbban megkapható nin-branded NH szerkezeteket teszik be. Legalább nagyon olcsón adják ennyi előnye van
(Mondjuk még a Doxa meg is érdemli, mert olyan árakon adnák amiért azért tényleg kapható professzionális búváróra is, nem pedig a 70-es évekből akarnak megélni.) -
hallador
addikt
válasz
hallador #240601 üzenetére
Még annyi, hogy aki saját szerkezetet gyárt, és ennyibe is kerül:
Seiko,
Citizen,
Orient. (Ő a Seiko része de önálló, és adott összegért sokkal jobb minőséget adnak, mint a többiek, mert saját szerkezetgyára, tokgyára, mutatógyára, és minden saját, miközben minőségben simán képesek nála sokszorta 2 - 3 szoros árban adott márkákat is megszégyeníteni. Orient Star)
Poljot International. (ezek nem most gyártott, mint inkább megmaradt orosz szerkezetek. ) -
hallador
addikt
válasz
hallador #240600 üzenetére
Na persze vannak független gyártók is. De jellemzően nem ebben az árkategóriában. De jellemzően Ők is ezeket a szerkezeteket, használják. Nem lehet általánosítani.
Az ETA nem ad el már annyi szerkezetet mint régen, ezért az ETA helyét nagyon sok helyen a Sellita vette át. Az ETA alapszerkezeteinek megfelelnek a Sellita termékek is. Persze kövek száma változhat. De jellemzően hasonló. Aki nem kap ETA-t az jellemzően Sellita-t, Miyota-t, vagy non-Branded Seiko szerkezeteket használnak.(NH)
Jellemzően azért mert mechanikus szerkezetek esetében az ETA, Sellita, Miyota, Seiko a legnagyobbak. A Ronda, STP, Soprod azért ritkábbak.És Persze ne hagyjuk ki a Kakukktojás Orient-et, ami ugyan nem Svájci, de teljesíti azt amit szeretnél.
-
hallador
addikt
válasz
Vladislav #240597 üzenetére
Nem nagyon lesz ennyi pénzért ilyen Svájci termék.
200 - 300 000 Ft-ért nem igazán lesz olyan óra amiben saját gyártású szerkezet van.
Ezekben az órákban jellemzően 4 - 5 féle szerkezetgyártó szerkezetei vannak és gyakorlatilag az összesben (ETA, Sellita, STP, Ronda, Soprod.) Legfőképpen ETA, és Sellita alapúak. Az az ami ennyibe kerül gyakorlatilag valamilyen standard ETA és Sellita szerkezet lesz. Ők a legnagyobb svájci szerkezetgyártók. Ez a Quartz forradalom által kikényszerített helyzet.
Hogy az 1982-ben bemutatott 2800-as automata (2824-2, jellemzően, ez egy Working Horse szerkezet. Ennek megfelelője a Sellita 200-1). Ezek 40 (38) óra körüli járástartalékkal rendelkeznek. és 28800-as féllengésszámmal rendelkeznek. Jellemzően ilyen árű óráknál ritkán nyúlnak bele a szerkezetekbe a tokozó cégek. (Mint pl a Tagheuer, a SINN, vagy a Glasshütte, de ezek sokkal drágább órák.)
Az újabb Eta szerkezetek a C01-C07 pedig egy külön kategóriát képvisel. Ezekkel sincs baj. Ezek jellemzően 21600-asok, és 60 - 80 óra járástartalékkal rendelkeznek. Ezeket valamikor 2000-es években fejlesztették. (ez nem biztos)Az, hogy milyen szerkezetet tartalmaz egy óra attól függ kinek a kötelékébe tartoznak, vannak nagy kereskedőházak, minit a Richemont Group, a Fossil Group, a Festina Group, Swatch Group, Seiko Group, Citizen Group, CityChamp Group, LVMH Group, Movado Group, Timex Group.
Amely groupnak van szerkezetgyára, azok jellemzően a saját szerkezeteiket szerelik be, a saját márkáikba.
A Quartz óráknál a szervizelés teljesen más dolgok vannak, ott jellemzően ugyan javíthatóak, de nem javítják az olcsóbb ETA, Ronda svájci szerkezeteket, hanem cseréleik, fillérekért beszerezhetők. Nem éri meg szétszedni, mert 20 - 50 dollárért meg lehet venni jellemzően ezeket. Pontosan ugyanez igaz a Japán márkákra is. Persze ezeknél vannak sokkal drágább szerkezetek is, és vannak amit javítanak is.
-
hallador
addikt
válasz
rozsgyi #240568 üzenetére
A hivatalos szerviz intervallum 3-5 év, ha 3-5 évente viszed szervizbe pont annyiért fogják szervizelni, mintha 8 évente vinnéd (ez saját tapasztalat). Nekem fontos. Meg annak is az lesz, aki majd ha először szembemegy vele... (Az pedig, hogy adott szerkezeteket, csak szerviz cserél az külön jó móka.)
Mert a többi esetében vannak még megbízható órás mesterek.
Az pedig, hogy kiindulunk abból, hogy mi volt 50 éve, akkor lesz csodálkozás. Szóval lehet, hogy ezzel jövök, de nem lehet, hogy azért, mert ez pont annyit változott, mint leírtam? De. -
hallador
addikt
válasz
Vladislav #240557 üzenetére
Igen a 60-as 70-es évek svájci órái még képesek voltak ilyenekre, inkább a 60-as évekbeliek. De ma már azért a svájciak bővek kitettek magukért, hogy csorbítsák ezen márkák nevét. Azért mindenképpen olyat érdemes nézni, amire Magyarországon is van garancia.
Azt ne várd el, hogy majd ezek az órák évtizedekig fognak menni annyi karbantartással, amivel a régiek.
Nekem még van Marvin 560-anasom, (az enyém az 50'-es évekből való) ezeket az órákat 10 évente egyszer el kell vinni szervizeltetni, és minimális költségekkel megúszta az ember, de ugyanúgy érvényes volt ez a kor Doxa, Cornavin, Marvin, majd Mockba, Raketa, Poljot, Vostok modelljeire is. Persze ezek nagyrészt kézihúzósok voltak.Ma ezért már nem ennyire triviális a probléma. Vannak szerkezetek, amiket csak komplett cserével orvosolhatók, hasonlóan a Seiko 7S26/36-hoz, ami javítható volt, csak egyszerűbb volt cserélni, mert többe került a leves mint a hús.
Azért ma ez a 10 év inkább 3 - 5 év a hivatalos Magyar szerviz szerint.
Karóráink karbantartása és szervizelése rendszeres időközönként szükséges. A különféle típusok eltérő szervizigénye miatt ajánlott az órákat évente-kétévente szakszervizben ellenőriztetni, átvizsgálni, vízmentességüket mérni....(Ugye erre szokták mondani a szakik itt a fórumon is, hogy ez sehol nincs leírva, hogy kell, az nincs de ajánlott! Csak régen ehhez volt órás, mert az Orosz óra ipar eltartotta az órásokat, ma pedig vannak a szakszervizek amik szabványárakon dolgoznak)
Tissot
Az EPOS pl sokkal raffináltabb mert nem merik kiírni...
A Davos szinténUgye régen is ez volt az ajánlás, csak régen az óra árának 10-edéért szervizelték az órákat 8 - 10 évente, meg 5 évente az óra árának 5-ödéért.
(Gondolok itt arra, hogy a 60-as években az emberek ~1000 - 1200 Ft-ot kerestek egy Raketa óra 2 - 300 Ft volt, és 5 - 8 - 10 évente a szerviz 30 Ft volt.)
(Ma 200 000 Ft-os óra esetében a fenti árakon szervizelnek, itt persze a teljes szervizt kell nézni nem csak a részalkatrészt, mert az akkor áll, ha évente viszed, azaz 5 évente 150 - 200 CHF azért nem nevezhető olcsónak, persze a Tissot mondjuk még rendes mert kiírja. De a többiek azért szeretnek titkolózni... )
Ráadásul vannak típusok, amit csak a szakszerviz fog javítani, más nem nagyon.Így ha az óra karban van tartva, akkor az élettartama végtelen, mint régen.
-
hallador
addikt
válasz
Deer76 #240534 üzenetére
Ha az egy Poljot DeLux ami 23 köves 2209, és Poljot/Luch szerkezetes, akkor az sok minden de nem egy mezei karóra. A 17 köves órákat teljes ékköves órának nevezik az az ez az a mennyiség ami kell egy kézizúzós karórának. (persze előtte a 15 kő is elég volt).
A Poljot 2209 azért 23 köves a nagykönyv szerint, mert nagyon vékony a szerkezete, és precizebb is, nagy eséllyel így tudták megoldani a vékonyságot, holott 18000 féllengésszámú.
Ilyenkor az a legnehezebb, hogy a stabilitás, és a pontosság ne romoljon, valamint a tartósság se legyen kisebb. Ezt az oroszok több kővel oldották meg. Sikerült!
Ehhez hasonló az ETA 7001 is, ami 21600-as de csak 17 köves klasszikus Svájci szerkezet, ami tulajdonképpen a valódi Svájci szerkezetekhez mérhető, a 2801/4 a 2700-as sorozat leszármazottjai, de igazából a 7001 az ami a hagyományoknak megfelel. -
hallador
addikt
válasz
SupaCow #240511 üzenetére
Mechanikus órák nem Quartz órák! Így igen ez normális. A legjobb mechanikus (3 millió Ft-ig) is 4 - 6 másodperces pontosak. a pontosságról:
Accuracy:
The expected accuracy of the ETA caliber 2824-2 depends on the grade.
Standard – +/-12 seconds per day up to +/- 30 sec/day
Elaborated – +/-7 seconds per day up to +/- 20 sec/day
Top – +/-4 seconds per day up to +/- 15 sec/day
Chronometer – COSC specNagyon kétlem, hogy egy 4 - 500 Eurós órában ne standard szerkezet lenne, ott ha 12 másodperc az eltérés, akkor az nagyon jó, de ha 30 másodperc / nap akkor az még belefér, ha ennél több, akkor lehet vinni szabályozásra.
A COSC pontosságú svájciak szerintem ilyen 1000 euro (pl: Tissot) alatt nem lesznek. Ha egy komolyabb márka, akkor inkább 2000 Euro.
A mechanikus óráknál nem elvárt ennél nagyobb pontosság.
-
hallador
addikt
válasz
Deer76 #240465 üzenetére
Hát mihez képest? A Doxa ma a Jenny Family tulajdonában van és mindent feltettek a Sub szériákra amit a 60-as évek közepén végén adtak ki. Jelenleg kijelenthető, hogy az össze modelljük az ETA 2824-2-re épül, 1000 euró környékén indulnak a standard szerkezetek, és 2000 Euro környékén COSC minősítésű 2824-2 is van már.
Ennyiért azért elég drágácska. Sajnos ezeket a Doxa-kat az veszi, akinek a Doxa mint búváróra nagyon sokat mond. Ugye a föld ezen régiójában a Doxa nem a búváróra szinonimája volt.Na most a jobb modelljeik 3 - 4500 euróba kerülnek, ahol azért már ott van a Spring Drive-os Seiko, Ott a SINN, és ott a Mühle Glasshütte S.A.R Rescue Timer is, sokszor olcsóbban is.
Nem beszélve az Omegáról, ennyiért azért lesz már Seamaster is.
Vagy ott vannak a Citizen Promaster 1000M Professional Diver.Szóval miért lenne rossz, csak éppen van nála jobb is. Nem is kicsit jobb. Csak a szokásos Svájci a nevünkből akarunk megélni, de azt nem túl hatékonyan, mint inkább lehúzósan akarjuk megugorni, vannak még ilyen márkák, ilyen a Tissot mechanikus vonala, egy kettő Longines mechanikus is. A többi ilyen régen nagynevű óramárkát meg megvették a kínaiak, és nevükből élnek jelenleg.
Mondjuk egy előnyük van a szivárvány minden színében tudsz venni tőlük búvárórát.
-
hallador
addikt
Nem folynak. A Bulova is azon modelljei főleg ami 262 KHz-esek.
Sajnos sok esetben a Svájci óra dolog idejét múlt. A Svájci óra már régen nem a kis keresetűek játékszerei. Az órát még csak csak megveszik, de azzal nem szoktak számolni, hogy a szerviz az 2 - 300 CHF. Az az a mai modern mechanikusok pedig még drágábban szervizelhetők.
A 2824-esek jellemzően még a Seiko szervizben sem áll meg 40 000 Ft alatt, ha ezt valamelyik hivatalos szervizbe viszi az ember, akkor simán 60 - 70000 Ft is lehet. Az az az óra árát 2 - 3 szervizeléssel kifizettetik veled, ha találsz egy megbízható órást, akkor pedig ez mondjuk 5 alkalom.
Persze jönnek ilyenkor ez nem drága meg ez meg az, na igen, de aki megveszi az nem arra számít majd, hogy egy pont ugyanolyan szerkezetet egyik márkánál, 50000 Ft, a másiknál 70 000 Ft, mert az egyik Longines, a másik Tissot. Pedig nagy eséllyel mindkettő ben Standard Eta 2824-2es van.
Egyszerűen a Svájciak mellett elment az idő.
És ma már nem az van, hogy, hogy bemegyek a sarki óráshoz, mert nagy eséllyel ért hozzá. Sajnos az órások lasszóval is nehezen foghatók ma már, akik pedig olcsóbban dolgoznak és jól pláne ritkák.
A Japán márkák egyszerűen lelépték a Svájciakat nem kicsit nagyon. Sokkal több fajta, és sokkal élhetőbb árakon dolgoznak a szervizeik, valamint olcsóbbak is.
Legyen az Quartz vagy Mechanikus.
Ha pedig arról van szó, hogy megnézek egy elemes Quartz-ot, akkor a Japánok már 10 - 15 éves Akkumulátor élettartamú Eco-Drive, Solar, Tough Solar órákat árulnak, bárhogy nézem nem lehet versenyezni velük, csak a nagyon drága ETA F6 szerkezetek tudnak versenyezni velük, de ott a szerviz majd nem annyi lesz, mint egy Myota/Citizen E168 cseréje. Itt a Preciquartz-ok kivételek, mert abban a Svájciak azért olcsóbbak, mint egy Citizen vagy Grand Seiko.
De Mechanikusban nem tudom kinek érheti meg Svájci órát vennie 150 000 Ft-ért. Egy 2000 eurós óránál, megint más a helyzet, mert ott még csak csak beleférhet egy ilyen szervizdíj, de egy 150 000 Ftosnál nekem biztosan nem.Ez persze nagyon magánvélemény.
-
hallador
addikt
válasz
csocs #240475 üzenetére
Ezért vettem meg a Poljotomat amit egy 2609-es szerkezetet tartalmaz, és boldog vagyok vele pedig 21600-as 17 köves, és boldog vagyok vele, nem volt tőle elvárás, hogy nagyon nagyon pontos legyen, de ehhez képest, hogy egy kézihúzós 55 éves szerkezettípus nagyon pontos. Nem bántam meg, pedig lehet pontosabb lett volna egy ETA2801/4, de ez tetszett.
-
hallador
addikt
Szerintem ilyen nem nagyon van, kb ezek a szerkezetek azok, amiket ennyi pénzért meg lehet vanni, én azt gondolom, hogy a Miyota és a Seiko ebben az árkategóriában a nagyjából ugyanazt hozza.
A ETA alatt pedig az ETA klónoknak nevezett szerkezetek vannak, mint a Sellita sw200-1 STP1-11 és baráti körei. Ezek nem feltétlenül azonos kőszámmal rendelkeznek, ugyanakkor az ETA már nem ad el szerkezeteket olyan számban mint a régen, és sok kereskedőház mint a Swatch Group övéké az ETA,
- Swiss Technology Production (STP) (51%-ban Fossil tulajdon).
- A Sellita pedig az ETA hivatalos beszállítója volt, de külön váltak útjaik. Most már önálló szerkezeteket is gyártanak.
Az SW200-1-nek is:
Standard – adjusted in two positions; accuracy of +/-12 sec/day up to +/- 30 sec/day
Special (Elabore) – adjusted in three positions; accuracy of +/-7 sec/day up to +/- 20 sec/day
Premium (Top) – adjusted in five positions; accuracy of +/-4 sec/day up to +/- 15 sec/day
Chronometer – COSC criteria4 verziója van.
Ha jól tudom az STP-nek sincs COSC minősítésű darabja, de akár lehet is aki jobban vágja megírja majd. Csak kérdezted mik lehetnek még.
Ezek mint 28800-asok. És svájciak.
-
hallador
addikt
Itt nem elsősorban a folyósság a lényeg, hanem a pontosság is számíthat, ha egy órának nagyobb a lengésszáma az pontosabb is képes lenni. Ha jól tudom (nem biztos, csak gondolkodtam ezen, majd kijavítanak a szakik, akik tényleg értenek hozzá)
A 2824-2 esetében:
Standard – +/-12 seconds per day up to +/- 30 sec/day
Elaborated – +/-7 seconds per day up to +/- 20 sec/day
Top – +/-4 seconds per day up to +/- 15 sec/day
Chronometer – COSC spec -4, +6 Sec/dayTermészetesen a 150 000 Ft-os kategóriában a Standard verzió lehet, bár ennyiért újonnan nem lesz szerintem standard sem.
A 28800 féllengésszámú óra esetében egy másodperc alatt 4-et mozdul a mutató, ameddig a 21600 féllengésszámú esetében 3-at. (((28800/2)/60)/60).
Ahol igazából már folyósnak látszódik a másodpercmutató, az a 36000 féllengésszám.
Nyilván minél magasabb a féllengésszám annál kisebb a járástartalék is. Viszont pontosabb is tud lenni az óra.
Miyota-ból nincs COSC minősítésű, de 150 000 Ft-ból ilyen az ETA-ból sem nagyon lesz. A másik a szervizköltség, a Miyota azért olcsóbb lehet. De a Standard verzió pontosságát sztem simán hozhatja a Miyota is.
Az ETA szerkezetes órák szerintem ilyen 200 000 Ft környékén indulhatnak, a Miyota pedig olcsóbb is lehet azért.
Az Orient pedig egy nagyon jó óra márka. Szerintem ezek az órák érik meg a legjobban az árukat a piacon, nincs jobb ár/érték árú óra ami mechanikus szerintem.
Utólag azért ilyenkor a szervizköltségeket is érdemes majd figyelembe venni.
-
hallador
addikt
válasz
csabulaxi #233167 üzenetére
Megnézve ennek a Kobold márkának a bármilyét is, ez egy jó túlárazott valami de legalább drágán, ad annyit, ami a piacon van sok ideje. A Kobold Soarway Case már ha ez újítás. Mondjuk az sokat elmond, hogy Michael Kobold a Chronoswiss-el kezdte a munkát, és a különleges órák specialistájához fordult 1998-ban amikor megtervezte első óráit, a SINN-hez. Micsoda véletlen, hogy pont úgy néz ki a Kobold így 2021-ben mint a SINN-ek már 15 éve.
Arról nem beszélve, hogy a SINN azért bizonyított, meg ugye már akkor óra tokokat terveztek pl a Heuer-nek, akik az első NSZK katonai beszállítók voltak a Bundeswehr-be amikor sztem a Kobold-hoz, és a Chronoswiss-hez hasonló gyártók képzeletben sem léteztek.
Nem beszélve arról, hogy ma is beszállítanak sok helyre.Ellentétben a Kobold-al ami max a Mission Impassible filmekben jelenik meg meg egy kettő sorozatban.Persze a világ legkeményebb órájaként definiálják magukat. Miközben azért ha Dive watchokról van szó, akkor a németek mellett nagyon nem rúg labdába sok gyártó, esetleg a Casio a Frogman-el, vagy a Suunto.
Ha ilyen órát keresnék, akkor nem mennék messzire S.A.R. Rescue-Timer.
Vagy egy Sinn Hydro EZM 2B.
Nagyon kétlem, hogy ezeknél keményebb órák vannak még a piacon a Dive célra, ha pedig hegyet is akarok mászni, a Dive mellett akkor: GWF-A1000.
Ha pedig mindenképpen fontos a búvárkodás minden szegmensének a rögzítése, akkor ott a Suunto Dive divíziója, ami megint csak a Sinn-hez hasonlóan egyedülálló.
Persze a sors iróniája, hogy bármelyik jobb lehet a Koboldnál. Legalábbis bizonyítottak az évtizedek alatt, nem keveset, főleg a SINN, Suunto
És a Gandolfoni sztori a színész tervezett egy órát a Koboldnak (persze a kinézetét), és Ő lett a nagykövetük.
Engem nem győzött meg.
-
hallador
addikt
válasz
5-ös kezelő #240429 üzenetére
Azért én nem mennék ilyen messzire, de tény ami tény Rákosi elvtárs sem volt semmi. Jobb lett volna nem is lett volna ott ahol volt. Sajnos volt.
-
hallador
addikt
válasz
Nimda #240420 üzenetére
Azért ezért meg is dolgoztak a fiúk. Ritka Dél-amerikai diktatúrákban szokott ilyen NER szintű háló lenni, illetve a Kádár rendszer is ilyen volt. Európában Bulgária, Románia ilyen még, de ennyire nincs jelen a nemzeti öntudatra építő korrupció, illetve ahol ilyen van még azok az országok nem uniós tagok, és nem biztos hogy lesznek. (Most az ilyen mi a diktatúra vagy nem az dolgot meg hagyjuk, mert ennek semmi köze a központosított korrupcióhoz, lopni mindenhol lopnak, ott az osztrák példa, ott azért lemondtak mint a sicc, mert nem fér bele, otthon azért történelmi okok miatt simán elfogadott a központosított lopás.) Ezt nagyon nehéz azzal megmagyarázni, hogy de ott Közép-Kelet Európában el voltunk nyomva. Ezt nem magyarázza a korrupció és a lopás rendszer szintű meglétét, amit valahol jogosan kérhetnek számon.
-
hallador
addikt
válasz
dud998 #240404 üzenetére
Tudom!
C07.1xx
C07.6xx
C07.8xx
És komplikációiAz nem lenne baj, ha műanyag alkatrészek vannak benne, mert a Lemania 5100-ban is voltak műanyag alkatrészek, és ez a szerkezet volt a SINN 140-ban, ami arról nevezetes, hogy az első SINN űr óra, vagy éppen az EZM1-ben is, ami pedig a Német zoll hivatalos órája volt. De egyes Seiko szerkezetek is alkalmazták a műanyag használatot. Az 5100-asok Omegákba is belekerültek, meg sok helyre, és ma is mennek.Miközben 40 éve ketyegnek.
Ugye a nagyobb baj az, hogy az ETA elkezdte kiszórni azokat a szerkezeteket amit 8 - 10 évente cserélni lehet (például Quartz órák.). A legolcsóbb C07.1xx-et bármibe belerakják, és hát javítható?
Vagy csak cserélhető?
Amúgy bármilyen órás, mint egy sima Vostok/poljot 2609-et, vagy Eta 2801-et, vagy 2824-et, vagy egy orosz 2416b-t tud javítani szét tudja szedni, tudja olajozni, vagy csak a szakszerviz, aki nyilván a C07.811-et nem annyiért fogja szervizelni, mint a C07.111-et ugye?Sok a kérdőjel, és hát valahogy a szerviz miatt amiről sokat nem lehet tudni, nem igazán ugranék bele semmilyen C07.xxx szerkezetbe.
Ha majd 20 év múlva mennek a C07.1xx-es szerkezetek, mint a 20 - 30 éves Seiko-k, akkor majd esetleg.
A 2824-2 soha nem adott okot arra, hogy ilyen kérdéseket tegyen fel az ember.
Persze ez mind elmélet, mert nekem max olyan automata kell, mint egy Amphibia, ami olcsóbb mint egy C07.111 szervize.
-
hallador
addikt
válasz
#97571072 #240392 üzenetére
Elég jól néz ki az a Doxa.
Na igen, ha legalább valamiben még Eta 2824-2 (az az értelmes/rendes/jó minőségű szerkezet) van, és Svájci márka akkor azért megkérik az árát. Még akkor is, ha a pontossága alapján a legpontatlanabb Standard 2824-2 van az órában.
Na inkább ez a 38 órás járástartalékos Eta szerkezetes óra kellene, mint a Powermatic bármikor is -
hallador
addikt
válasz
@mriya@ #240387 üzenetére
Igen sajnos én még emlékeszem ezekre az időkre. És engem az nagyon zavart.
Az mondjuk eléggé szép ami a történet tartozik az órához.Azt persze jobban utánanézve akkor nem kaphatott bárki ilyet, mert a tévhitekkel ellentétben 1967-ben ezek az órák nem automaták voltak. (Holott a az elsőleg a Raketa által fejleszette szerkezetekből épült 2416 és 2416b automatát beépítették az Amphibiába, állítólag a Raketa fejlesztette, és utána kerültek minimális átalakítással a Vostokokba (persze lehet ez is csak történet)), tehát 67-ben az automata Amphibia létezett, és használták is, csak éppen ekkor ez nagyon ritka volt. És valójában a 80'-as években terjedt el, 1969-ben jelent meg a piacokon.
Az űrben pedig a 350-es modell járt ami pedig egy kézi húzós szerkezet volt 2209 18 köves. Pedig ekkor már 1975 volt. Gyakorlatilag az automatákat az oroszok nem annyira vitték, ahol tényleg teljesíteni kellett az órának. (finoman hozzátéve, hogy senki!)
Valamint a teszteket sem automata órákon csinálták.Magyarországon a 70-es évek végén, és a 80-as évek elején jöttek az olcsóbb orosz órák, amikor tömegével lehetett azokat kapni. (persze előtte is, de akkor azért még a Doxa, Marvin, Cornavin), amiket a 40-es évek végén, 50-es évek elején kezdtek árulni a "Vasutas Doxa" hírnevére alapozvae, és most vagy a svájci órák voltak gyengébb minőségűek, amit a Kelet európai országokba szállítottak, vagy csak tényleg a svájciak rontottak már a 60-as 70-es években a minőségen, de az orosz órák komolyan elkezdtek terjedni itthon is. Nem Amphibiát, mert azokat annyira nem osztogatták, hanem olcsó Raketa, vagy Poljot, Slava, Vostokokat. Persze ez nem von le az értékükből, mert nagyszerűen működtek, és működnek ma is.
A Kézi húzós Seiko órák amikor a 70-es években Magyarországon nagyon drágák voltak, de inkább nem lehetett kapni sokkal jobb minőséget képviseltek mint a kor sztárjai (Doxa, Marvin, Cornavin) pl 6602-1990., persze itt a kisemberekről van szó, nem azokról, akik meg tudták venni az Omega, IWC órákat, az nem a szakmunkás réteg volt, és a szakmunkás réteg tette ki a dolgozók 80 %-át.Ugye amikor itt elhangzanak néha olyan megjegyzések, hogy ezeket az Ecserin lehetett fillérekért kapni a 90-es évek elején, (még mi is vettünk), mert "sz@r0k" voltak, és nem volt menő. Pedig ma már szerintem egy kézihúzós jobb minőségű, mint sok svájci óra, a tartósságról nem is beszélve.
Ma pedig hegyekben állnak ezek az órák 70 - 100 euróért. Miközben ismerve a Kádár rendszerben helyzetet, amikor azért ezek az órák nem voltak elérhetők a kisembereknek, főleg a legjobb modell a 350-es. Utána persze jöttek az automata verziók, de nem 67-ben.
Azért egy 110, 120, 420-as közül ezek a 40 mm-esek, választok egyet. Már csak a történelme miatt is.
Persze nekem a 350-es kellene, de azokat a büdös életben sem fogják már gyártani. Ami pedig 38,5 mm-es volt, koronával 42. Pedig mennyire menő lenne! Sajnos. Pedig!!! -
hallador
addikt
válasz
dud998 #240378 üzenetére
Én pontosan így vagyok ezzel. Nekem van még egy DB31-em amit 1990 előtt gyártottak, és még megy. Az F-91W is ilyen nálam. Sokkal nagyobb becsben van tartva nálam mint egy bármilyen svájci belépő szintű óra. Fillérekért karbantartható, és tényleg mennek évtizedekig. Az F-91W-nél jobb órát nem gyártottak még. Az IEEE, Barack Obama, hathatós ajánlásával és persze ne hagyjuk ki Bin Laden sem.
Annál több reklámra nincs szükség, ha a föld egyik legnagyobb szabványkidolgozásával foglalkozó szervezete az Institute of Electrical and Electronics Engineers beválasztja a The Consumer Electronics Hall of Fame-e. -
hallador
addikt
válasz
tomsolo #240370 üzenetére
Én nem vagyon nagy spiler ebben a témában sem, de mikor utoljára beszéltem egy búvárral, akkor Ő azt mondta nekem, hogy egy ilyen óránál 20 - 30 m-en is elő lehet idézni olyan nyomást, hogy egy 100 m-es óra is be tud ázni. Szóval a merülős teszt az nem tudom mennyire tud akkor játszani, amikor egy ilyen cipelem magammal a szerszámot, meg kis helyeken bujkálok, és néha néha a vashoz is csapon az órák, mert ugye egy ilyen műveletnél nem csak leengedem az órát, és majd az ott áll egy helyben eset van.
Mint mondtam nem vagyok benne spiler, de az autók biztonságát sem úgy tesztelik, hogy nekiküldenek, egy vaskalapácsot, aztán majd lesz valami, hanem valamiért több ezer szenzor van a bábun.Szóval részemről, ha valamit úgy próbálnak ki, hogy hitelesen arra amire szánták, az sztem hihetőbb.
De Off a téma, bocs nem is foglalkoznék ezzel, sztem túlbeszéltük.
Köszi a beszélgetést.
-
hallador
addikt
Sziasztok,
Meg tudnátok mondani, hogy honnan érdemes Amphibia órákat rendelni? Aki megbízható is,
Valamint, azt, hogy honnan lehet úgy rendelni, hogy utána ne kelljen óráshoz vinni, hogy olajozza meg. Volt itt arról szó, régebben, hogy voltak olyan órák, amiket el kellett vinni, mert nem kaptak olajat.Köszönöm a válaszotok.
-
hallador
addikt
válasz
tomsolo #240359 üzenetére
Nyilván a világ nemzetei úgy tesztelik a tengeralattjáró baleseteket, hogy leküldenek embereket be rombantják a hajótestet, és aki kijut az elmeséli mi történt ha nem jut ki akkor nem tudjuk...
Sztem nem az óra miatt csináltak ilyen teszteket, hanem amikor amúgy is csináltak ilyet akkor levitték kipróbálni.Nem tudom én így értelmeztem ezt, de lehet hogy nálatok az első scenárió szokott játszani....
Amúgy mindettől függetlenül is az azért egy hatásosabb sztori szokott lenni, hogy ha valamit úgy próbálnak ki, amire tervezték, mint ahogy pl autópályát építenek pl: Magyarországon is, meg máshol is, azaz nagyon megtervezik nagyon megcsinálják, nagyon nagyon, aztán 5 - 6 év múlva kimossa a víz a talapzatot, de,legalábbis a bitumen elkezd feljönni télen, mert hát elméletben ez 50 évig bírta volna, ha a mese tovább tartott volna, de nem tart...
-
hallador
addikt
válasz
hallador #240329 üzenetére
Amúgy ha már a nyugati órákról is esett szó a keleti órák sem kevésbé legendásak. Elég csak megemlíteni az Amphibia-t. Ugye az első modellek nem is Automaták voltak. 2209-es 18 köves kézi húzós volt. Az északi tengeren tesztelték 100 méteres mélységben tengeralattjáró balesetet szimulálva, nem egyszer 120 - 130 m mélységben. Tehát nem ilyen tegyük be nyomáspróbázni, mert elhisszük, hanem levitték és amibe csapódott csapódott, ha ütődött, akkor ütődött. (Mondhatnám nem hittek Mikhail Novikov-nak aki az órát tervezte, az oroszok letesztelték!)
Vagy éppen járt az űrben is! Georgy Grechko Soyuz 17.
De a legnagyobb dolog, hogy a pentagonnak is gyártottak 40 000 Amphibiát?Na mi az ha nem történelem?
-
hallador
addikt
válasz
dzsi23 #240307 üzenetére
Nekem ezek a Zodiac-ok nem annyira tetszenek. Nekem az 1961-es 37 mm-es 10atm-es tetszene. Ami megalapozta a Zodiac hírnevét. Ezek a modellek, inkább a Super Sea Wolf-ra hajaznak. Bár az is kisebb volt. Talán ez: Super Sea Wolf 53
Szóval ez tetszene ha lenne.
Amúgy ebben a cikkben írják le, hogy 1966-ra a Zodiac vált az egyik legnépszerűbb órává, nyilván a harctéren is. Valamint ekkor jelenik meg a katonai magazinokban, hogy valójában mi a helyzet vele.
Elég érdekes, hogy a föld másik felén egy ilyen népszerű óra volt, ameddig a föld ezen felén nem nagyon ismerik (persze én sem, csak most utána olvastam, mert eléggé érdekel a történelem amúgy is.) -
hallador
addikt
válasz
dzsi23 #240320 üzenetére
Én is szeretem a műanyag field watchokat. Gyakorlatilag 70'-es évek óta műanyag field watchok vannak. A Benrus még kézi húzós szerkezeteket is épített műanyagba. De a Timex is. A Timex sztori nagyon érdekes.
Ezeket azért gyártják, mert szuperolcsó, ha törik, akkor kidobják.
De igencsak tetszetős, kezdve onnan, hogy olyan dobozba jön az óra mint a 40-es szög. Odáig, hogy a végtelenségig igénytelen.
A történet szerint azért ilyenek azak az órák, mert ezt nem sajnálja senki odacsapja, odavágja, az ember, és hát ha törik kidobják kap másikat a katona.
Persze azért ennyire nem szarok.Na most hogy így ennyit beszélünk róla rendelek is egyet magamnak.
-
hallador
addikt
válasz
dzsi23 #240299 üzenetére
Hát nem.
Én nem láttam a hollywoodi produkciót, de azt olvastam, hogy a Zodiac automata óráikat előszeretettel használták Vietnámban. Mivel amerikai volt, és nemzeti stb, stb. A Rolex-ek helyett vették a katonák, már akinek tellett rá, mert akkor kb a harmadába került mint a Rolex, és kb ugyanazt is tudta. De pont abba a kategóriába tartozott, amit Te is emlegettél, hogy a katonák maguknak vették Rolex pótlékként. Ebből is látszik az USA hadsereg akkor sem volt eleresztve már anyagilag. Ugye a Seiko automaták is ekkor jöttek képbe, mert hogy rájöttek, hogy még a Zodiac-nál is olcsóbban ugyanazt tudja mint a Rolexek.És most itt nem mennék bele a mindenféle specifikációba, hogy minek felelt meg a Rolex és a Zodiac, Seiko minek nem, mert ugye használták és bevált tehát amire használták pont jó volt a Zodiac is.
Aztán a 70-es években amikor a Super Sea Wolf megjelent, már rákerült a pecsét, hogy igen ez lehet hivatalos óra, de a GSA soha nem fizetett érte.
Na most a Vietnami Háború épp a fordulópontjánál volt amikor a Zodiákus gyilkolgatott, akkor pedig ezek az órák már rág ketyegtek a vietnámi dzsungelekben.
Ha megtalálom, akkor belinkelem a cikket.
Szóval lehet, hogy a Zodiákus gyilkosságok tették híressé, de akkor már régen ismert volt katonai körökben, mint nem hivatalos óra. Be is vált.
Az pedig, hogy most ki a tulajdonosa az egy dolog, de azt nem keverném azzal, hogy az óra mögött van bőven történelem. És nem csak Hollywoodban.
-
hallador
addikt
válasz
djeperto #240288 üzenetére
Nem volt cél, hogy az össze szabványnak megfelelő órát felsoroljam, egyrészt mert nem tudom, nem ismerem, és nem is kell ismernem ezeket, másrészt, meg csak azt amiről hallottam, meg tudom a történetét.
Ez pontosan így is van. Mégis jó tudni, hogy mi az amihez viszonyítják a dolgokat. Rengeteg olyan óra ismert ami nem jelent meg a GSA vagy más hivatalos szervezet listájában mégis a katonaság tette híressé, vagy hírhedté (Seiko automaták, Zodiac, első időkben az olcsó Casio órák, és a G-Shock-ok, az orosz Amphibia-k.)
Kevés olyan gyártó van, akik kifejezetten ilyennel kezdték.
Meg azért az a SINN annak nem sok óra felel meg amit az tud. 15 évig bírja az elem végtelen (12 000 m) vízállóság, meg tengeralattjáró acél óra tok. Na az magában is menő, nem elég még hogy a Grenzschutzgruppe 9 hivatalos órája, de még nagyon menő is, na nem mintha a kis Hamilton nem lenne az.Én nyilván a kézihúzósokat. Mert nem véletlenül azokat vitték fel a legtöbbet. Azokkal túl nagyot hibázni nem lehet, felhúzom megy ennyi. És persze a G9000-et ami már volt is fenn
-
hallador
addikt
válasz
cog777 #240254 üzenetére
Még valami, ha többet is rászánnál, akkor azért vannak még jelentkezők. A GSA által elfogadott beszállító a kanadai tervezésű Marathon.
Valamint ugye ne hagyjuk ki a SINN-t vagy a MAT az első a német speciális alakulatoknak a hivatalos beszállítói, a másik a franciáké. A SINN esetében a Quartz az érdekes a francia esetében 120 napos napelemes szerkezet az érdekesek.
Persze ezek már nem Marathon, vagy CWC, Hamilton árban vannak.Persze a Hamilton valódi katonai field watchai már nem olyan olcsóak, mint az ismertebb modellek.
Ha veszek Hamilton-t, akkor én ezt fogom megvenni:
H76419931De ezek 33 mm-eresek is, nem 38-39 meg a most nagyon trendi 42 - 44 - 47 mm-es kialakítások. Ugye egy Hydro-s SINN esetében még érti az ember a 42 , 44 mm-ert, vagy egy S.A.R. Rescue-Timer mert azért ez egy nagyon toolwatch, toolwatch.
(Ugye az eredeti field watchok mindig is 29 - 35 mm-esek voltak, amikor megjelenik a Fatboy, ami emberpróbáló 38-as volt már a neve is jelzi, hogy hatalmasnak számított.)És persze ezeket a dolgokat kifejezetten munkaóra szempontból írom.
Nekem is van Citizen Promaster Tough-om ami 41-42-es és nagyon szeretem, mert egy nagyon fasza óra. Tényleg az. Eco-Drive.
Meg vannak G-Shockjaim is, és érdekes módon szinte csak a G9000-es hordom, ha füvet nyírok, vagy dolgozom, mert nagyon jó az is. (Szerintem sokkal jobb mint az 5600 abból is van.). -
hallador
addikt
válasz
cog777 #240239 üzenetére
Több gyártó is van ami ilyet tud.
Ha kifejezetten katonai típusú field wawtch érdekel, akkor ott a CWC.
Ennek a Fatboy típusa ami megalapozta a Quartz-ok fieldwatch térnyerését, tulajdonképpen ugyanazzal a szerkezettel.
Illetve a CWC-nek van kézihúzósa is. CWC MELLOR-72.Kézihúzósok között ott vannak az oroszok is. Szerintem elég jók, nekem van egy Poljot International. Sajnos már nem 33 mm-es, hanem 38 mm-es. De elég jó.
De itt van az igen autentikus Junghans Max Bill is. Feketében.
De ott a Marathon General Purpose Quartz és mechanikus verzió: GP Mechanical
És persze a 33 mm-es Sturmanskie modellek is ott vannak. Az eredeti Field Watch-ok is 29 - 35 mm-esek voltak. Ma már egyik sem felel meg ennek a feltételnek. A Marathon még 34 mm-eseket gyárt, de azok automaták.
Persze egy ár szinttel feljebb ott vannak a Stowa, és a Laco modellek 1000 euro körül, ott vannak még 35 - 36 mm-es Kézihúzósok, de sajnos azok igencsak drágácskák.Ha a méret nem számít, akkor ott vannak a 6497, és 6498-es szerkezettel ellátott zsebóra szerkezetes órák, de ezek legalább 42 mm-esek lesznek(maga a szerkezet is 36 - 37 mm, nem kicsi), mert a szerkezet igen nagy. Viszont ezt Tissot-ban vagy épp Longinesben, Doxa-ban nem szabad megvennei, mert harmad annyiért van azért pl Steinhartban. Sajnos a Steinhartnak nincs ha jól tudom ma Magyarországon képviselete.
-
hallador
addikt
válasz
Quartz51 #240185 üzenetére
Na ezért nem szeretem én az olcsóbb Automata órákat. (drága meg nekem soha nem lesz, az ára miatt) (és ezért nem szerették azok sem, akiknél a megbízhatóság, és a karbantartás volt az elsődleges szempontok egyike: pl: hadsereg, és űrhajósok, katonai búvárok, profi szervezetek stb.).
Ezeknél a szervezeteknél sem véletlenül vannak már mindenhol Quartz órák, valamint az automata szerkezetek pályafutása igen rövid volt itt 10 év, ameddig a kézi húzósok közel 50 évig voltak használva, amióta megjelent a Fatboy (ha nem is az első volt, de az első, amit nagy mennyiségben gyártottak), azóta gyakorlatilag mindenki átállt a hasonló kijelzős, vagy sima quartz szerkezetekre, ugye itt meg abba futottak bele, 1 - 1,5 évig bírja az elem (A Suunto Core 8 hónapig) (Persze ha nem világítanak vele, meg nem megy mindennap az ébresztő. meg ugye ha van ezeknél az iránytű ami tud fogyasztani, akkor azért ez az 1 - 1,5 év lehet 5 -6 is, mobiltelefonok korában), erre jött ki az ETA a 955-el aminek egyes fajtái 72 - 180 hónapig is elketyeg egy elemmel, a Japánok 1976-ban a light-powered analogue quartz szerkezeteket, azóta tudjuk, hogy ezek is simán mennek ugyanennyit, miközben a Casio is megjelent a maga 10 Years Battery szerkezetekkel.
Ezáltal az Automata óráknak már csak a fogyasztói piacon volt létjogosultságuk. Persze amikor megkapja az ember az első pofonok egyikét, amiről pont Te is írtál, akkor azért elgondolkodtam én is, hogy a Tissot Pr50 automatic órámat karbantartattam egyszer és eltettem a fiókba. Pedig semmi baja nincs, de inkább Quartz, vagy kézihúzós. (Ja és kézihúzósból is olyan szerkezet, ami nem a Seiko 9S64, vagy hasonló szerkezet, hanem valamilyen orosz, vagy olcsó svájci szerkezet itt is.) -
hallador
addikt
válasz
Nandivagyok #240182 üzenetére
A Seiko szerviz szerintem még egy baráti áron dolgozó szerviz. Szerintem olyan órást érdemes nézni, aki foglalkozik Seiko-val mert van ahol annyira nem csípik a Seiko órákat szerviz szempontból. Én ha ilyen helyzetben lennék, akkor végigtelefonálnék pár órást, akik tényleg szervizelnek is, és megkérdezném, hogy vállalnak-e Seiko-t, úgy is ha látják és leszedik a hátulját, akkor tudnak bármit is mondani rá. A Seiko szerviz sztem a legjobb választás. Sajnos a 7s szerkezetek is 25 - 30 000 Ft-os javításokkal dolgoznak.
-
hallador
addikt
válasz
5-ös kezelő #240175 üzenetére
Ez egy nagyon érdekes dolog, mert ezeket a sötét színeket azokon katonai órákra gyártották, amik még éjjel is sötét színben világítottak, ezek volt a tipikus bevetési órák, amik ha rájuk világítottak is, akkor sem ragyogtak UV Zöldben, hanem csak ilyen sötét színben amit épp csak látni lehetett.
Ez pl az elhíresült Zodiac ami ugyan soha nem volt hivatalosan katonai óra, de a kiskatonáknál a Rolex pótlék volt amit nem a hadsereg vett (ellentétben a Rolex-el, persze ebből ~1200 db-ot vettek 10 év alatt annyira drága volt) a vietnámi háborúban, persze 3-ad annyiba került mint a Rolex és kapni is lehetett. Erre lett később a már hivatalos megoldás a Bernus, ugyanakkor a Benrust meg nem lehetett kapni kereskedelmi forgalomban. Valami hasonló miatt alakultak ki az ilyen sötét narancssárga mutatók.
Persze a Seiko is nem hivatalos szereplőként megjelent mint katonai óra (kivéve a Seikosa-t WWII) gyártó, de ezek a Zodiac-hoz hasonlóan nem voltak hivatalos órák, ehhez képest akár a Zodiac megállták a helyüket.
Érdekesek.Mondjuk a Sandhurst zölden világít, ennek ellenére ilyen sötétek a mutatók érdekes.
-
hallador
addikt
válasz
champagnion #240058 üzenetére
-
hallador
addikt
válasz
Eugene Roe #240083 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod. Én is hasonlókat láttam, de konkrétumokat én nem is tudtam. Az az ez is hasznos infó. Az az nagyon jó, hogy ez is van.
köszi.
-
hallador
addikt
válasz
champagnion #240058 üzenetére
Én nem tudom megmondani neked, hogy most mit használnak. Ha nagyon tippelnem kellene, akkor szinte biztosan G-Shock-ot mondanám. Régebben amiket felsoroltam, azokról tudjuk, hogy használták.
Amiről tudjuk, hogy a Seal-nél rendszeresítve volt az a Casio G-Shock DW6600 (már nem kapható!). Ezt váltotta a 6900-as, 9052.
És szinte biztos, hogy valami nagyon hasonlóan filléres óra lesz az US marines-l is.Szóval konkrétan a kérdésedre a válasz részemről: Nem tudom, hogy most mi lehet rendszeresítve és mit vesz meg a katonáknak a hadsereg.
#240062 Eugene Roe
Na engem viszont azért érdekelne ez a téma, ha erről neked van infód, akkor azt én részemről nagyon szívesen fogadnám.
Függetlenül nemzettől, és haderőnemtől, ha adnál erről infót, hogy ma mit használnak, azt megköszönném.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hozzászólásokban hirdetni!
Használjátok Hardveraprót erre!
A hirdetések linkjének megosztása is tilos!
- Háztartási gépek
- Trollok komolyan
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest