- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztsoft
őstag
válasz
Dhampir #3593 üzenetére
Még nem, eddig nem volt bátorságom az ilyen "egzotikus" disztribúciókhoz. Kivétel a Sabayon, azt is csak azért, mert egy másik fórumon egy hölgy azt használta (az oké, hogy forrásból dolgozik, jobban optimalizált a hardverhez, de a frissítés nagyon hosszú, és erőforrás igényes).
Úgy érzem, itt az ideje, hogy kipróbáljam. Sikerült annyi tapasztalatot össze szednem Chakra, Arch vonalon, hogy meg tudjak birkózni a feladattal (no meg a fluxbox, openbox, stb., igaz, ezek messze állnak tőlem, nem igazán jön be a Win98 feeling).
-
ztsoft
őstag
Nagyos sok ember nem akar/tud parancssorban zsonglörködni(pl. a grub-al). Miért olyan nagy gond, ha átirányít a grafikus felületre?
Pont erre írtam, hogy közelít a Windows-hoz (Next, Next, Close). Pont a Linux varázsa veszik el. Aki nem akar "zsonglőrködni", az használjon Windows-t. Ha kell a Linux, meg kell tanulni vele együtt élni (a Windows-t is meg kellett tanulni). Az nem érdekel, hogy van grafikus része is, amíg hagy engem parancssorban "zsonglőrködni", de mikor már át irányít, hogy azt használjam, köszönöm, nem kérem. Az, hogy nincs grub-install parancs, nem izgat, mivel vissza dobja a shell, hogy nincs ilyen parancs. Ekkor vagy rákeresek, vagy használom a "TAB" billentyűt. Csak azért írni egy shell script-et, hogy közölje velem, hogy használjam a grafikus felületet, ez már félrevezetés.Tippem szerint azért, mert már a 2-est használja. Legalábbis ha abból indulok ki, hogy a grub2-install /dev/sda parancs probléma nélkül lefutott.
Attól, hogy a kettest használja, nem muszáj annak nevezni. Igaz, ez részlet kérdés. Én voltam a buta, hogy nem néztem utána. Csak érdekesség képen, [link] ezek mind a kettes verziót használják (ebből az Arch, Chakra, Ubuntu nem nevezi GRUB2-nek).Nem használok VLC-t, de valószerűtlennek tűnik, hogy kiveszik a jogilag problémás codec-eket belőle, csak hogy a disztribúció része lehessen. Bár a linux szekerén semmi sem elképzelhetetlen, és az ellenkezője is.
Melyik tárolóból telepítettétek? Kicsit utánakerestem, és állítólag nem mind1, hogy a vlc-ről, vagy a packman-ról van feltéve.
A VLC a fő tárolóból lett telepítve, nem volt még külső tároló felvéve! Semmilyen videót nem játszott le, akkor minek van a tárolóban?És az ilyen dolgok ki tudnak borítani. Értem én hogy sok év(tized) Windows használat után furcsa pár dolog, de vannak minden logikát nélkülöző megoldások. pl. Minek n+1 disztribúció. Jó persze vannak a nagyok amiknek van értelme,de az, hogy valaki felcsicsicsáz egy felületet, csinál hozzá egy saját tárolót, és már kész a sokadik klón.
Nem igazán értem, hogy mit akarsz a Windows használattal. Nem használok Windows-t! Mint írtam is, az XP volt az utolsó. 9.04-es Ubuntu óta használok Linux-ot, abból is a szerver változattal kezdtem.
Az "n+1 disztribúció" azért van, hogy lehessen válogatni (jelenleg négy disztribúció van a gépemen, de volt már kilenc is). Könyörgöm, ez a Linux! Bárki készíthet egy disztribúciót, az majd elválik, hogy életképes lesz-e. Én pont az a felhasználó vagyok, aki szeret kísérletezni, új dolgokat ki próbálni, pont ezért van a gépemen több partíció fenntartva az új, ismeretlen disztribúcióknak. Most például éles rendszernek kerestem disztribúciót.Arra már rá jöttem, hogy különleges bánásmód kell az openSUSE Linux-nak. Nem gond, ha lesz legközelebb, majd így álok hozzá.
-
ztsoft
őstag
Ahogy látom, csak a kódek részbe tudtál belekötni.
Mint írtam ez nem olyan nagy gond, meg oldottam.
Ez egyrészt jogi probléma, másrészt az osszes disztribúcióban így van.
Nos ez nem teljesen így van. Az, hogy jogi probléma, az rendben van, nem lehet alap telepítés része. Egy példa, Ubuntu-nál telepítés alatt lehet engedélyezni a jogi és egyéb 3. fél által készített csomagokat (nem telepíti fel, csak engedélyezi a tárolót). A vlc az alap tároló része kódekekkel együtt.Ezt azért gondold át még1x
Át gondoltam! Az alap telepített vlc nem játszott le semmit a gépen lévő videókból egyet sem, pedig van sima egyszerű mp4 is, amit az Ubuntu alap videó lejátszója simán viszi (alap telepítés).A többi disztribúcióról nem tudok nyilatkozni, mivel eszembe sem jutott, hogy nézem meg, pedig volt már több is a gépemen (Debian, Sabayon, Elementary, Mint, Zorin, Manjaro), a Chakra-t másfél évig használtam éles rendszerként, előtte Ubuntu-t használtam.
Egyrészt csak rá kell keresni itt, vagy a yast-ban, másrészt windows alatt nem különböző oldalakról kellett össze vadászni kedvenc programjaidat?!
Nem a vlc telepítésével volt gondom, a Yast2-t is meg találtam, telepítem is. A Windows-t meg hagyjuk, tudtommal nincs egyetlen egy tárolója sem, legalábbis az XP-nek nem volt. -
ztsoft
őstag
Sok helyen olvastam jó tapasztalatokat az openSUSE-ról, gondoltam teszek egy próbát ismét (ha jól emlékszem, 9.2-es volt az előző).
Az, hogy alapból semmilyen kódek nincs telepítve, az még elmegy, de az, hogy több tárolót kell ahhoz felvenni, hogy telepíteni tudjam (a vlc települ kódekek nélkül, könyörgöm, minek? Mit csináljak vele?
). Nem beszélve arról, hogy különböző oldalakról kellett össze vadászni. Ez még elmenne, de a másik, az már ki verte a biztosítékot.
Forrásból szerettem volna telepíteni egy programot (translatoid), mivel már nem fejlesztik, így a magyar nyelv nem került bele a tárolóban lévőbe. Nem gond, a Chakra alatt már meg oldottam a forrás módosításával. Majd ezt lefordítom. Nos itt kezdődtek a gondok, cmake és egyéb kellékek telepítve, fordítás, hiba, a kdelibs4-dev csomag nincs telepítve, semmi gond, telepítem, azaz csak telepíteném! Nincs ilyen csomag!
Érdekes, KDE3-hoz van! El is ment a kedvem az egésztől.
Valahogy az az érzésem, hogy az openSUSE közelít a Windows-hoz. Miért? Egy példa: Az Ubuntu (15.04 fejlesztői kiadás) frissítés közben el barmolta a GRUB-ot, semmi gond a SUSE indul, konsole, root jog, majd GRUB telepítése, aha, azt hited kis fiam! Közli velem, hogy ez nem így működik! Ne használjam a grub-install parancsot, helyette ott van a Yast GRUB szerkesztője, na, azt használjam! Mi van? Ennyi erővel a konsole-t ki is lehetne venni. Jó, legyen, be állítottam ami nekem kell, majd ok. 10 perc alatt sikerült is elvégezni a feladatot 100% CPU mellett, igaz a folyamat jelző csak 66%-ig jutott, majd bezárult az ablak. Igaz a feladatot maradéktalanul elvégezte.
Ez egy kis személyes tapasztalat openSUSE 13.2-es verzióval. Jó pár év el fog telni, mire megint elő veszem, ha elő veszem. Nem is tudom, hogy mit vártam tőle. Jó nekem a "fapados" (egyesek szerint) Arch linux is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mesterséges intelligencia topik
- Nintendo Switch 2
- Bittorrent topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest