Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Karácsonyi telefonajánló 2025
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Nem megy az AI az Apple-nek, hullanak a fejek
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0
üzenetére
ha be van jelölve, akkor aktív lesz a "root" account, aminek a jelszava ugyanaz lesz, mint a felhasználó, és a su/sudo root-ra vált át (Defaults targetpw az /etc/sudoers-ben). Ha nincs bejelölve, akkor nem lesz "root" account, hanem a felhasználó bekerül a wheel csoportba, és arra tud sudozni.
Javítom magam, miután elolvastam az OpenSuse kézikönyvét, ott leírja, hogy ha nem pipáljuk be a checkboxot, akkor is aktív lesz a root fiók, csak akkor be fog kérni egy másik jelszót a részére. Úgy látszik, a Suse rá van függve a root fiókra, ami bajnak nem baj, csak megszoktam, hogy nincs, mert én le szoktam tiltani.
-
válasz
urandom0
üzenetére
hogyan lehet a Yast2-t root helyett a saját fiókunkkal hitelesíteni.
Megtaláltam a megoldást...
A Yast2 indításnál az xdg-su-t hívja, ezzel hitelesít, ami alapból a root fiókot hívja meg. Ez egy sima scriptfájl, az /usr/bin/xdg-su útvonalon tanyázik. Az aktuális DE alapján kitalálja, hogy melyik grafikus su-t hívja meg (gnomesu, kdesu, stb.).
Ebben a fájlban ezt a sort:$GSU -c "$cmd"ki kell cserélni erre:pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY "$cmd"
És akkor menni fog a hitelesítés saját fiókkal (persze, ha az benne van a wheel csoportban).Annyi a hibája ennek a megoldásnak, hogy jön egy frissítés, ami felülírja az xdg-su-t, akkor megint módosítani kell a fájlt. Bár erre elég kevés az esély, lévén hogy 10 éve hozzá sem nyúlt senki sem a scripthez, így elég kicsi eséllyel fog ez valaha is frissülni.
Akinek nem tetszik ez a megoldás, az futtathatja a terminálos változatot (sudo yast).
Új hozzászólás Aktív témák
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
- Samsung Galaxy A23 5G / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest