Hirdetés
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
Wolverine
félisten
Ami szénsavas, abban biztosan van. A többinél nézd meg az összetevőit, savanyúságot szabályozó fedőnéven szerepelhet a foszforsav, az E-számát nem tudom. A hasonló anyagok közül a citromsav nem veszélyes, mivel a szevezetben lebomlik!
Ja! Van egy teljes E-táblázatom .pdf-ben, megpróbálom levarázsolni a gépemről és akinek kell, elküldöm...
mod: A Sprite a legnagyobb átverés, amit láttam... Cukros, citromsavval ízesített szódavíz... természetesen foszforsavval is dúsítva :P
[Szerkesztve] -
Wolverine
félisten
Az ilyen sűrítmények vagy nem tartalmaznak eredeti alapanyagot => műanyag az alapanyaga is; vagy a Cocától vették és kiegészítették saját szájuk íze szerint, ekkor lehet benne némi növényi alapanyag.
Őszintén megmondom, nem tudom, hogy 1 kg kóladióból mennyi kólát lehet csinálni. Annyit nem, amennyi levetítve készül/elfogy. De az összetétel mesterségesen reprodukálható, az már más kérdés, hogy nem lesz 100%-ig azonos. de akkor is fenntartom, hogy az eredeti recept természetes, növényi alapanyagokra épült, így a jól kézben tartott mesterséges reprodukció kevésbé káros, mint egy teljesen mű narancslé...
mod: 1. A bébiételnél valami tisztítási művelet hibája miatt méreganyag került bele/maradt benne (nem emlékszem pontosan).
2. A házi tejet fel kell forralni, ahogy többen is írták és utána már ihatod is - erősebb immunrendszerűek forralás nélkül is ihatják, a gyümölcsök megmosása sem kötelező...
3. Loha! Valaki mobil Bartont árul a piacon! Hátha nem kelt még el véglegesen!
[Szerkesztve] -
Wolverine
félisten
Nem is azt mondtam, hogy egészséges, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a szénsavas üdítőitalok közül még ez a legveszélytelenebb, mivel a nagyok (Coca+Pepsi) növényi eredetű alapanyagból dolgoznak. A többi, mű üdítő viszont minden szempontból rosszabb, mert semmi természetes nincs bennük...
-
Wolverine
félisten
Álljunk meg egy szóra! A Coca-Cola eredetileg több, mint 100 éve lett kitalálva. Az akkori recepten (állítólag) nem változtattak gyakorlatilag. Ha ezt elfogadjuk, akkor a cola nem más, mint kóladióból és kokalevélből készített vegyes tea, feltupírozva szénsavval, foszforsavval és cukorral (hogy iható legyen, ne baromi keserű), meg karamellel (eredetileg zöld a termék, de egy buborékokat eregető zöld folyadék nem túl étvágygerjesztő...). A kokalevél alkaloidtartalámt nagyrészt kivonják, de nem tökéletesen - ezért lehet rászokni, éppúgy, mint a kávéra, a drogokra... A (talán) legveszélyesebb anyag a kólában a foszforsav. Ez nem távozik, mit a szénsav, és brutális tempóban vonja ki a szervezetből a kalciumot, ha túl sok kerül a szervezetbe belőle. Ennek egyenes következménye a csontritkulás. (vegyész vagyok, elhihetitek. amit írok...)
Cukor a zsemlében: én el bírom képzelni. Nem tapasztaltátok, hogy édes kajákra (sütik, fagyi...) inni kell valamit, megszomjazik az ember? Itt ez a lényeg. A McDóban ugyanis a kólán van a nyereség, nem a kaján - szerintem ezért olyan sós a krumplijuk is. (nem emlékszem, hol, de azt olvastam, hogy a kóla beszerzési ára a McDónak 5 cent, az eladási meg 1 dollár - a nagyságrend érzékelhető...)
Kenyérsütés otthon: A legjobb!! De óvatosan. Exem édesanyja kísérletezett 100%-os rozskenyérrel - a gép 4 hónap alatt kétszer döglött meg, mert nem bírta megdagasztani a tésztát (a rozs nyúlós, nehezen keverhető, a búza viszont könnyen gyúrható). Kénytelen volt hígítani búzaliszttel. Ami jó, az a tönkölybúzaliszt, de ennek kilója 300 HUF körül van és nem szerezhető be közvetlenül a malomból nagy tételben.
Tej: házi tej rulez! Kitűnő túró, kefír, sajt készíthető belőle, és isteni az íze is... a boltiak minimum érdekesek; de valami kell azért az egyszeri embernek...
mod: E-számok... A legtöbbje tesztelt, a bizonyítottan károsakat Európában betiltották. De! Egy adott ételbe annyit tesznek, amennyi még nem káros. Csakhogy több kaja fogyasztássa esetén ezek mennyisége összeadódik és már át is léptük a mérgezési határt... A tesztek meg olyan dolgok, hogy mindig kiderül valami idővel. A hosszú távú hatás pedig nem tesztelhető laborban, mert nincs olyan adalék, amelyet 25 évi teszt után dobnak csak piacra... ergo a nem káros anyag is okozhat súlyos problémákat, ha folyamatosan, évtizedekig jut a szervezetbe.
A linkelt oldalon pedig érdekes dolgok vannak... ''A klórból kloroform keletkezhet'' - a szervezetben? :Y Max. hipó (nátrium-hipoklorit)... Az is mérgező, de akkor is... Reakcióegyenletet akarok látni!!! Pektineknél azt írják, hogy metanol keletkezik a hatásmechanizmusa során. Lehet, de az keletkezik egyéb biokémiai folyamatokban is, etanol is, acetaldehid is stb. A koncentráció a lényeg, mert kis koncentrációban a szervezet megbirkózik vele. Én a laborban nagyon gyakran dolgozom metanollal, mint oldószerrel, sokszor folyt már végig a kezemen (bőrön át felszívódik), de mégsincs semmi bajom...
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Hardcore café
- Pánik a memóriapiacon
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
- OLED monitor topic
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- ADATA XPG Lancer Blade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL34 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 5200MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest