- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Nagyon amatőr kérdés, adatbázis tervet csinálok, ERDPlus-ban, beadandó, szal nem kell semmi részletesség, viszont nem emlékszek a jelölésre N-1 kapcsolat esetén...
Szóval van pl egy tábla Munkalap és Autók, 1 munkalapon 1 autó, viszont több munkalapon is szereplehet ugyan az az autó. Ebben az esetben a diagramon a több kapcsolat jele a munkalapoknál lesz, és az 1 kapcsolat jele pedig az autóknál, vagy fordítva?
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #4284 üzenetére
Ha emlékeztek volt ez a kérdésem, amire az IN-t javasoltátok
Sajnos nem jó, mert ha megadok pl 3 elemet a tömbben, akkor nem azokat adja vissza amibe mind3 van, hanem azokat amibe legalább az egyik, és így értelemszerűen nekem nem jó, lehet erre valami más megoldás?
Én még arra gondoltam, hogy beágyazott selecttel kellene kiszedni ezeket az innel, aztán megszámolni, hogy meg van e az eredmény annyi, mint ami a tömbnek a nagysága, viszont ezt nem tudom hogy kellene kivitelezni
-
bandi0000
nagyúr
Az mennyire rossz megoldás, ha 2 tábla összatortozik, de mégse kapcsolnám össze az adatbázisba, csak a lekérdezésekbe?
A lényeg hogy van 2 tábla, első azonosítója van a másodikban, viszont az első táblát időnként frissíteném, és úgy a legegyszerűbb ha kitörlök mindent és visszarakom, az ID nem változik, viszont ha összakapcsolom őket, akkor nem engedi törölni az adatbázisból
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #4295 üzenetére
na szóvalEz a lekérdezésem@Query("SELECT * FROM plants WHERE plants.start_date <= :yearAndMonth and plants.end_date >= :yearAndMonth")
LiveData<List<PlantEntity>> getAllPlantsByDate(String yearAndMonth);A Dátum formátum: 2019-05-05
És amit átadok neki paramétert : yearAndMonth ott ezt kapja: 2019-05*És ugye mondtam, hogy a felső határérték dátumnál megáll és annyiadik napig adja vissza az értéket amíg kell, de az alsónál meg nem ad vissza semmit a kezdő hónapraTehát mikor a yearAndMonth 2019-05 akkor azokat a rekordokat nem kapom meg, amik 2019-05-08-tól érhetők elNa mire leírtam rájöttem mi a baj, a kezdő dátum az kisebb és nagyobb is lehet mint az aktuális hónap , a vég dátum meg csak nagyobb lehet, így be kellett még raknom egy vagy feltételt és jó lett
-
bandi0000
nagyúr
Ismét kérnék egy kis segítséget, nem igazán jövök rá mi a probléma
Van egy tábla, abban 2 mező, ami String-ként tárolja a dátumokat 2019.01.01 formában
az egyik mezőben a 2 dátum Pl 2019.07.7 és 2019.12.12
Na már most, nekem a napok nem lényegesek, csak le kell kérdeznem azokat a termékeket, amik beleesnek 1 adott hónapba
Ezt a between-nel oldottam meg, mégpedig úgy, hogy az adott hónaphoz, ami pl 2019.09 hozzá fűztem még 1 *-ot, hogy a nap nem számít nekem, ez igazából tök jól működik a vég dátumhoz, mert a december 12-ig elérhető termékeket még megkapom
Viszont a júliusikat már nem adja vissza, gondolom itt a trükközésem kavar be, próbáltam a <=-vel is, de azzal se mentem semmire
Segítséget előre is köszönöm
*Ha nem érthető amit próbáltam leírni, akkor szóljatok és megpróbálom érthetőbben
-
bandi0000
nagyúr
Android Room-ot használok
Magyarázat kedvéért, pl
Van egy ételek tábla és egy hozzávalók, több a többhöz kapcsolat
Azt szeretném kivitelezni, hogy pl egy Checlist alapján kiválasztom a hozzávalókat, amiket belerakok egy tömbbe, vagy a nevét ami String, vagy az id-t ami Long, és egy lekérdezésbe meg le akarom kérdezni azokat az ételeket, amik tartalmazzák ezeket a hozzávalókat
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Apollo17hu #4285 üzenetére
köszi, de hogy lehet megadni neki paraméterként a tömböt? Vagy létezik, hogy csak úgy lehet hogyha átalakítom minden sorát SQL where feltételnek és azt adom be egy egész stringként?
-
bandi0000
nagyúr
Nem vagyok annyira penge a bonyolultabb lekérdezésekben, de ezt meg lehetne valahogy oldani?
2 tábla van, több a többhöz kapcsolat, szóval van köztük még egy join tábla is
Ki kellene szednem az első táblából azokat az elemeket természetesen ismétlés nélkül, amibe benne vannak a második táblából az elemek, ezt pedig egy tömbben adnám meg, vagy a mező értékét, vagy csak az indexeket, ahogy egyszerűbb, de valami ilyesmit kellene kiviteleznem
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Kicsit belekavarodtam ebbe az adatbázis tervezésbe
Ha van egy táblám amibe pl zöldségeket tárolok, ehhez el kell tárolnom 2 dátumot kezdő és vég, illetve 2 képet érett és éretlen állapotban, ehhez kell egyáltalán 3 tábla? valamiért úgy csináltam de most hogy gondolkodok lehet felesleges, mert ugye 1az1 kapcsolat lenne köztük
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm,.végül is csak lenne még1 kérdésem
ha pl hirdetéseket tárolok, de minden hirdetésnél lehet több fajta tag, akkor azt hogy szokták tárolni? Legegyszerűbb példa
hirdetések táblába van azonosító, meg valami hirdetés cím, de ehhez meg lehetne adni több fajta cimkét
-
bandi0000
nagyúr
Igazából annyi adatot kell tárolni amennyit írtam, a legfontosabb csak hogy mennyiért vette, és mikor, ezért gondoltam, hogy elég 2 tábla
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Lenne egy elméleti kérdésem
Gyakorlatilag el kellene tárolnom egy vásárlás adatait
milyen termék, mennyit, mikor(dátum+idő),mennyiért
Az adatokat egyszerre tárolnánk el, tehát előfordulna, hogy több külön álló termékhez is tartozna pontosan ugyan az a dátum
gond ott kezdődik, hogy nyilván a Terméket kiteszem egy külön táblába, viszont a többi adat mehetne 1 táblába?
pl így:
TERMÉK(ID,Név);
VÁSÁRLÁS(termék_id, dátum+idő,db,ár)Mert a többiek szerint a dátumot is ki kellene rakni egy külön táblába, hogy ne legyen az, hogy minden egyszerre vásárolt, de különálló termékhez pontosan ugyan az az időpont tartozna, viszont itt egyszerre kellene írni 2 táblát, vagyis minden vásárlásnál a dátumot bele kellene rakni a dátumok közé, utána ennek az azonosítójával írni bele a vásárlás táblába
TERMÉK(ID,Név);
VÁSÁRLÁS(termék_id, dátumidő,db,ár)
DÁTUM(id,dátum+idő)Remélem érthetően fogalmaztam meg a problémát
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm, igazából szívesen berakom, csak attól félek, hogy nagyon rosszul sikerült és elküldötök a fenébe
feladat:
Tárolja adatbázisban a klubtagok és a hajók adatait és képét, valamint a kölcsönzéseket. Lehessen új
klubtagot, hajót, szállítóeszközt rögzíteni. Tárolja a kölcsönzéseket, amiket a klubtagok a hajók
foglaltságának figyelembevételével tehetnek meg. A tulajdonos, amennyiben az ő hajóját szeretné
valaki bérbe venni, tekinthesse meg a bérlő néhány adatát, valamint igazolja vissza, hogy a kért
időszakban rendelkezésre tudja-e bocsátani a yachtját. Minden megtett hajóút kerüljön rögzítésre,
illetve az is, hogy mikor melyik kikötőben járt vagy tartózkodik jelenleg is a hajó.
Kölcsönzéskor a bérlő adja meg, hogy honnan, hová szeretne elhajózni és hány személyes yachtra
van szüksége. Az adott időszakban szabad hajókat listázza ki a program. A klubtagok saját hajóikat
bérbe adhatják, illetve kikötőkben tárolják. A szállításhoz bérelhetnek szállítóeszközöket, amit a Yacht
Clubtól is kölcsönözhetnek. A Yacht club tulajdonában is vannak hajók, ezeket bárki bérelheti.és ez alapján csináltam egy ilyet, 1-2 dolog még béta fázisba van, hogy mit hogyan tároljak, de a magja az ilyen lenne
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
nem biztos hogy szorosan ide tartozik, de hátha tudtok segíteni
adatbázist kellene terveznem, és 3.NF ra hozni
van 3 tábla, ami nem tudom mennyire lenne jól megoldva, ha, egyikbe id alapján tárolnám el a lakcímet, és a másik 2 különböző tábla mindegyik adatához tárolnám az azonosítók alapján a lakcímeket, de lehetne olyan hogy mindkettőhöz ugyan az a lakcím tartozna, ez nem lenne gond a 3. NF-nak?
mert első ötlet az volt h 3 tábla helyett csak 2 lenne, és helybe tárolnám a címeket minden sorba, de ez azt hiazem bele ütközik a 3.NF be
illetve hajóknak kellene tárolni a jelenlegi kikötő címét, és ha kibérelik akkor el kell tárolni az összes kikötőt ahol megfordult, erre is az előzőhöz hasonló megoldás jutott eszembe, hogy külön tárolom a kikötőket, és a hajók táblájában tárolnám az induló kikötőt id szerint, és egy külön táblába meg id-k alapján hogy mikor melyik kikötőbe fordult meg
ezek így mennyire életképes gondolatok?
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
nem biztos hogy pont ide, de hátha valaki tudna segíteni
Most vettük az adatbázis normalizálást, és nem tudná elmagyarázni valaki konyha nyelven a 2.-3. normál formákat, értem nagyjából a fogalmat, de nem látom hogy azt hogyan tudom rá húzni egy egyszerű adatbázisra, hogy rögtön lássam, mit kell ki rakni külön táblába
pl itt se nagyon értem, hogy 2NF-nél kiszedte a közép iskola címét nevét, de az általános címe,neve benne maradt, és azt csak a 3NF-be szedte ki
-
bandi0000
nagyúr
adatbázisban tudnátok segíteni?
céges feladatot aminek leírása itt van, viszont nem igazán jutunk dűlőre, miszerint van egy foglalás táblánk, ahol tároljuk a foglalás időpontját, a foglaló nevét, és a szolgáltatást, meg van egy szolgáltatás táblánk ahol gyakorlatilag a szolgáltatások neve, ideje, ára van, és ha minden igaz, akkor a kulcsok a szolgáltatások neve, elküldtük a tervet a cégnek, de olyasmit írtak vissza, hogy több a többhöz kapcsolat legyen a két tábla között, amit nem értünk, mert 1 szolgáltatás tartozhat több foglaláshoz, de fordítva talán csak úgy, ha úgy tárolnánk a foglalást, hogy 1 mezőbe több szolgáltatást is felsorolnánk nem?mert mi úgy gondoltuk a tárolást, hogy ha egyszerre többet akarnak foglalni, akkor egymás után tároljuk szolgáltatásonként, illetve egyedi kezdési dátummal, tehát egymás után
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
kérnék egy kis segítséget, amatőr kis problémára
1, hogy lehet meglévő táblába létrehozni egy új mezőt SQL parancsokkal?
2, adott 2 tábla, egyikbe nevek vannak, illetve a nevek egyedi azonosítójuk, másikba pedig adatok vannak hozzájuk kapcsolva, persze 1 id-hez mehet több adat is, és olyan parancs kéne, ami azokat adja vissza, akikhez nem tartozik 1 adat sem... az sikerült hogy csoportosítva kiírta, akikhez tartozik adat, de azokat nem jelenítette meg, akikhez 1 se tartozott
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest