- Yettel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
Hirdetés
-
Mobilarena
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
ncc1701 #1986 üzenetére
Ez így jó átviteli sebességre, így szinkronban vannak. Viszont az időzítések borzalmasak. Én inkább ajánlanék egy 3800 C18, vagy 3600 C16, vagy ha bírja 3733 C16 és hozzá a társai. De ennek beállításában a memória topikban tudnak mélyrehatóbban segíteni (vagy a Zen 3 topikban
), mert ez nem 2 perc lesz, még ha van vele előzetes tapasztalatod is.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
ncc1701 #1943 üzenetére
ezért írtam hogy feszesebb cl16. mert cl16 és cl16 között is van különbség.
pont a zen3 topikban tárgyaltunk hosszasan, hogy a sub időzítések sokkal fontosabbak mint a fő időzítések.
és amelyik cl16-os ramnak laza a fő időzítése (pl. 16-19-19-valami) annak nagy eséllyel a sub időzítései is borzalmasak lesznek
általában ezek az olcsóbb ramokha értesz hozzá akkor jobban megérheti a finomhangolás. próbálom én is rávenni magam egy 4000C18 ripjaws kitre, de még nem vitt rá a lélek.
cpu magokhoz meg:
nagy általánosságban minden játékhoz elég egyelőre a 6 mag 12 szál
viszont ha mellette megy discord, twitch, 8 chrome tab bármi más és pl olyan játék van ahol térképet kell megnyitni, különböző menükben kell lépkedni akkor ott számíthat a több szál.mindenki megnézi a cpu fps chartokat és nyugtázza hogy hát nincs is köztük különbség. ezek a chartok egy valamit nem mutatnak ki az pedig a játék folytonossága, simasága pl pont az ilyen menük/térképek közötti lépkedésnél. na ott számít a több mag.
-
varmi2
nagyúr
válasz
ncc1701 #1947 üzenetére
Attól hogy nem megy 100% a cpu, nem azt jelenti, hogy nema cpu a kevés. Elmondom, hogy miért.
Tegyük fel, hogy van egy 6 mag, 12 szállt tartalmazó cpu-d. Optimális esetben, játék közben ha a játék terhelné mind az összes szállat, akkor, azt látnád, hogy a cpu kihasználtsága100% közeli. De sajnos a játékok általában nem ilyenek. Kihasználnak mondjuk 8 szállat, de azt a 8 szállat maxra terhelik. De ha neked 12 szálas cpud van, akkor nem azt fogod látni hogy 100% jár a cpu, mert 4 száll nem csinál semmit. De ha veszel egy erősebb cpu-t, ami azt jelenti, hogy magszámban is több lesz, de ha magonként(ipcben is erősebb), akkor is csak 8 szállat fog terhelni, de ha magonként erősebb, akkor a vga-t is jobban kihajtja. Remélem érthető volt az írásom. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
ncc1701 #1940 üzenetére
2 járható út van
egyszerűbb: veszel egy 3600 cl16-os ramot berakod, belövöd az xmp profilt és végeztünk, ez valamennyivel drágább lesz ha nem nagyon laza időzítésűt akarszhosszabb és bonyolultabb: megveszed az említett 4400 cl19-es kitet és lejátszod 3800/3600-ra és az időzítéseket is manuálisan feszesíted.(ha nem értesz hozzá akkor csak akkor láss neki ha nagyon nagyon útálod magad)
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
ncc1701 #1937 üzenetére
3 dologtól függ ryzenen, hogy mennyit tud egy ram:
Maga a RAM-on lévő chip
IMC
lapb450-es lapokon azért el tudnak menni 3600-3800-on, de függ a ramtól is. pl. 2x16gb Single Rank vagy 2x16gb Dual Rank. Általánosságban a Dual Rank egy kicsivel gyorsabb lesz mint a Single Rank Minél nagyobb a memória mérete annál nehezebb magasabb órajelet elérni vele. Ugyan ez a helyzet a modulok számával. 2 modullal egy daisy chain lapon esélyesebb, hogy gyorsabban fog menni mint 4x8 vagy 4x4gb ram. De T topológiás lapon (nagyon ritkák) a több modullal sem lesz gond.
Aztán ott van a processzorban lévő IMC (internal memory controller) azaz a memória vezérlőd. Ez ugyan úgy függ a szilíciumtól, lehet bírja egészen 4000-ig, de az is lehet csak 3600-ig. Eddig általában menni szoktak.
-
raveinT
tag
válasz
ncc1701 #1937 üzenetére
Ha az alaplap papíron egyébként támogatni tudja olyan frekvenciáig, akkor nincs kizárva, hogy menni fog (de értelemszerűen nem is garantált a gyártó által nem tesztelt kiteken). Afölöttiről nem tudok nyilatkozni.
Nekem pl. az x370-as lapom papíron 3200mhz-ig bírja, az a g.skill ram kit pedig amim van, pont nem szerepelt a board 5x00 CPU kompatibilitási listán, mégis ott van az XMP profil és viszi szépen annyival.
-
raveinT
tag
válasz
ncc1701 #1933 üzenetére
Szia,
1. Van egy "Ryzen SMU Checker" nevű ingyenes progi, ha abba belehúzod a bios fájlt amit fel szeretnél majd telepíteni, kilistázza neked az melyik generációból melyik procit támogatja. Én is ez alapján végeztem az X370-es alaplapomon az 1600x->5600 váltást.
2. A RAM-ot az alaplap kompatibilitási listájáról érdemes ellenőrizni, hogy melyik memóriagyártó melyik modelljét milyen kiszerelésben milyen sebességgel garantálja. Az msi elég részletesen szokta listázni ezeket. Ahogy látom több b450-es mortar alaplap típus is van, szerintem keresd ki a tiédet és nézd át a listát. Az, hogy az msi által listázott érték feletti sebességre lesz-e xmp profil, azt nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest