Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Baryka007

addikt

válasz Ribi #70 üzenetére

Fentebb a "víz csinálásról" beszéltél idézek A kazán kazán meg csinál 70 fokos vizet ezért is jöttem az AIO példával, hogy az AMD hűebb és méltó a kazán névre, hiszen alacsonyabb energiából is képes 70 fokos vizet csinálni

• Baryka007

addikt

válasz Ribi #58 üzenetére

Amit mondasz az pontosan úgy van :K
    Csak nem teljesen ...

Próbáld ki! Tudom miről beszélek!
    Figyelj!
    Van egy AIO-d amit ráraksz egy bármilyen 90w ot fogyasztó, CPU -ra de ez most a példa kedvéért legyen mégis AMD-s cpu !
    Szándékosan pasztázd meg kicsit rosszul !

Majd ugyan ezt az AIO-t rakd rá egy ~200w ot fogyasztó CPU-ra, a példa kedvéért Intelre !

Mi fog történni a rosszul pasztázott AIO vizével? Átmelegszik, vagy hideg marad?
    Helyes válasz: Sokkal melegebb lesz, mint a 200w ot fogyasztó CPU-n lévő ugyan az az AIO!

Noh de Miért?!

A kulcs: Hőáramlás és egyensúlyi állapot
    A rendszerben két fontos tényezőt kell figyelembe venni:
    1.-Hőmennyiség (Q) – az a teljes energia, amit a CPU hővé alakít.

2.-Hőáramlás (P = dQ/dt) – az időegység alatt átvitt hőenergia.

Mi történik jó pasztázásnál?
    -A CPU és az AIO blokk közötti hőellenállás alacsony, így a CPU hője hatékonyan és gyorsan átkerül a vízhűtés rendszerébe.

-Az AIO hatékonyan dolgozik: a meleg víz gyorsan eljut a radiátorba, ahol a ventilátorok gyorsan leadják a hőt a környezetnek.

-Mivel a hőleadás hatékony, a radiátor nem hagyja a vízhőmérsékletet extrém magasra emelkedni.

Mi történik rossz pasztázásnál?
    -A CPU és a blokk között nagyobb hőellenállás van, ezért a CPU sokkal forróbb lesz, mire képes átadni valamennyi hőt a hűtőnek.

-A hőátadás lassul, de a CPU még mindig termeli a teljes hőmennyiséget! Emiatt idővel ugyanaz a hőenergia eljut az AIO hűtőbe, csak lassabban és egyenetlenebbül.

-A CPU hőmérséklete extrém magas lesz (pl. 90°C), így a hőmérsékletkülönbség (ΔT) nagyobb lesz, ami erőlteti a hőátadást az AIO-ba.

-A hűtőviz lassabban kapja meg a hőt, de egyszerűen nem tudja az IHS ről (CPU kupak) elszívni a hőt, mert rossz a hőátadás !

És itt a lényeg, amiért az AMD kazán, és fűti a vizet, az Intel pedig nem !

Mivel az AMD CPU DIE-járól nehezebb a hőt elvinni, ez teljesen egyértelműen látszik abból, hogy az Intel CPU 90w fogyasztásnál bármelyik gyárilag elvan 60°C körül, az AMD különösen a régebbi 7XXX sorozatú cpu -jai pedig 90w nál = 90°C osak... EZÉRT a CPU kupakon fent marad a 90°C os hőmérséklet, amit az AIO nem bír elszállítani, ezért sokkal jobban átmelegszik az AIO vize 90w fogyasztástól, mivel az konstans 90°C on marad, és nem bír vele a hűtő !

Mint egy intelnél, ami mondjuk 65°C 90w fogyasztásnál, mivel arról el van szállítva a hő, ezért a víznek nem kell folyamatosan a 90°C os felületről elszállítania a hőt...

Tehát összességében a teljesítmény csak addig érdemleges, amíg az elszállítható... Lásd Intel chiplet design és IHS ... (Noha ez is nagyon rossz, nem véletlenül kell a delid neki)

Ezért összességében ezért is ne haragudj, de fél igazság amit írtál... Mert az AMD 90w al is kazán ! Sőt nagyon jó kazán ! Mivel az Intel 300w al sem képes úgy fűteni a vizet, mint az AMD 90w al, hiszen rossz a hőátadása.

Így már világos mindenkinek, miért is az AMD kazán, és nem az intel, vagy most fizikusokat is hívtok ellenem? :))

Szerk.: Átolvastam, és leírom egyszerűbben érthetően!

Tehát a CPU termel X hőt, azt el kell szállítani a kupakra, majd onnan egy hűtőhöz !

A gond az AMD cpukkal az, hogy a hőt nem tudják hatékonyan szállítani, ezért a hűtés sem bírja hatékonyan elszívni !
    Így a hűtő folyamatosan melegebb felülettel érintkezik ... És nem fogja tudni meghűteni 90w os fogyasztásnál sem, mert már a felületre is rosszul van átadva... Nem tudom érthetőbben egyszerűbben... aki érti érti

• válasz Ribi #50 üzenetére

A feliratnak ki van marva a helye, nem lehet megfordítani. Nőnek raktam össze, engem is jobban zavar hogy szív, mint hogy hogy áll a felirat, elmondtam neki is, mi ezzel a gond. Amint meg van felkerül a gyári venti előre és akkor van push-pull. Addig meg marad a "kazán" 80C° léggel. :DDD

• Pioneer

őstag

válasz Ribi #22 üzenetére

Megfelelő szakértelemnel és profi eszközökkel szakszerűen megoldható:

Ultra 9 285K
    Delid:
    Gyári forrasztás, volt benne pár darab apró légbuborék, illetve a chip szélein picit hiányos volt.

Ennél a 15. generációs CPU-nál domború volt a kupak, oldalról illetve szemből nézve is. Fényrés látható a síkidom és a kupak felszíne között:

Síkra kalapálás után:

Letisztítva és felpolírozva mind két felület:

Ragasztó, Folyékony fém felvitele:

Összeszerelve):

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés