Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Intruder2k5

MODERÁTOR

válasz Bubba84 #8566 üzenetére

Szia!

Ilyen, vagy legalábbis hasonló korlátozás sok routerben van, gyárilag akár a TP-LINK, akár a CISCO, Linksys routerek többsége is tudja.

Azonban ha profibb megoldást akartok, ami több féle szempontból konfigurálható, akkor javasolt olyan típus használata, ami képes valamilyen módosított firmware-t futtatni, mert ezekben sokkal részletesebben lehet az ilyen dolgokat beállítani. Csak példának mutatom az általam használt Tomato Firmware-t, ami egy ASUS RT-N16 routeren fut, és szintén van benne ilyen lehetőség.

A fenntartott sebesség minden körülmények közt biztosítva van az adott gépnek, a maximális pedig akkor lép érvénybe, ha a fenntartott sebességen felül van még rendelkezésre álló szabad kapacitás, tehát például nem használja mindenki a netet! Ezen felül még QoS is található benne, ahol kismillió feltétel szerint lehet a forgalmat priorizálni... Forrás vagy cél IP vagy MAC cím, átvitt adat mennyisége, de akár Layer7 protokoll által a használt alkalmazás szerint is... Mondjuk már a fentebbi képen látható BW Limit beállításával elérhető a kívánt hatás! Ez a firmware amúgy sok router típuson futtatható, amik közt van ASUS, Linksys, Netgear, és egyebek is.

Ez utóbbi megoldáshoz persze hajlandóság kell a gyári firmware cseréjére, ami nem minden esetben van meg! Ilyenkor marad a gyári, ami még mindig sokkal jobb, mint a jelenlegi helyzeted! :)

• Intruder2k5

MODERÁTOR

válasz Bubba84 #8562 üzenetére

Szia!

Az biztos, hogy ha nincs hozzáférésed a routerhez, akkor "egyszerű felhasználóként" azt nem fogod látni, hogy ki, és mennyit tölt le... Ezt maximum a routerben láthatnád, de ott is csak akkor, ha a szoftvere ezt monitorozza, illetve korlátozást beállítani is csak ott tudnál, a gépen maximum a saját sávszélességedet tudod limitálni, de másét nem!

Szerintem fordulj a hálózat üzemeltetőjéhez, ha van rá módod, és javasold egy olyan router beszerzését, ami gépenként ossza el a sávszélességet, valamint beállítható rajta több dolog is, amivel esetleg egy-egy ember elnyomja a többit, és lehetetlenné teszi a normális nethasználatot. Ilyenek például a maximális kapcsolatszám, p2p korlátozása, tiltása, stb... Ilyen eszközt már akár 10-20 ezer Ft-ért is lehet venni, de persze az erősebb vasak inkább a 30-40 ezer HUF kategóriába esnek. (persze még mindig soho eszközökről beszélek)

5-6Mbps nem egy csillagászati sebesség, de azért ha mondjuk a 20 emberből 10 használja egy időben a netet, akkor még 500k körüli kvóta jutna egy gépre (igazságos elosztás mellett), ami böngészésre elég. Nem sok ugyan, de elég!

Win7-et nem használok, így nem tudom, hogy mit mér és mit nem... A kapcsolat felépülésétől számított forgalmat meg tudod nézni a tálcán a hálózati kapcsolat ikonján, de havi mennyiséget szerintem csak külső szoftverrel lehet mérni.

• eglerandrew

csendes tag

válasz Bubba84 #8562 üzenetére

Szia!
    Nem tudok szerintem minden kérdésedre válaszolni, de a tapasztalataimat leírhatom!
    Jómagam egy koliban élek, ahol szintén több ember használja a megosztott netet... Véleményem szerint sajnos semmilyen lehetőség nincs arra, hogy valakinek megszabd: mire használhatja a netet. Valaki letölt, valaki videókat néz online, valaki pedig csak híreket olvas, de valaki játszik. Mindenkinek más... És szerintem egy egységes házirend felállításával lehet maximum jogszerűen korlátozni ezt a dolgot.

A kérdésedre, hogy 5-6 Mb net mire jó. Szerintem alkalmas letöltésre és általános dolgokra, nekem itthon ilyen van, egy routerrel osztjuk meg, 4-en használjuk (2 WiFi és 2 kábel) és nagyobb gond nincs vele. Nem "hiperszuper", de netezésre és szerintem 1-2 sorozat stream nézésére, esetleg letöltésére nem olyan rossz.

Adatforgalmat többféle módszerrel is lehet nézni, ha google-ben rákeresel, akkor sokat kidob, valamelyik időzíthető hogy mettől meddig mérjen stb...

És végül: azt, hogy kapcsolódott éppen a hálozathoz és ki mire használja, leginkább a szerveren figyelhető, de én ezt csak így józan paraszti ésszel gondolom! :)

Új hozzászólás Aktív témák