Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sidorovich

senior tag

válasz X2N #33 üzenetére

Nekem nem ez a tapasztalatom, és ismerőseim zömének se. Egyik jóbarátom egy kifejezetten gagyi, belépőszintű ASUS laptopot nyúzott majdnem 10 évig. Persze vannak selejtesek, de az hatásvadász túlzás, hogy 3 év után tömegével hullanak el a laptopok. Viszont kíváncsi lennék egy statisztikai adatra, hogy a legyártott és ténylegesen használatba vett laptopok hány %-a hal meg mondjuk 5 éves kora előtt. De szerintem túlnyomó többségük nem. Persze azért egész nagy a minőségi szórás, de még a fogyasztói piacra gyártott gamer notikkal se volt problémám. A minőségibb workstation gépekre (pl. Lenovo ThinkPad, amit én is használok munkámhoz) pedig kifejezetten fogadni mernék, hogy 6-8 éven belül nem lesz bajuk. Az én munkahelyi 8 magos laptopom heti 40 órát pörög 4.0 Ghz felett. Eddig 2 év után semmi baja. Előző helyemen egy hasonló Dell volt, 4 év és egy pohár víz balesete után is tökéletesen működött.

"Nem véletlenül szoktak kisebb teljesítményűek ezek a mobil procik lenni a desktop-hoz képest"
    Szerintem azért nem, mert nincs hely lehűteni, és akksiról is működniük kell. Nem hiszem, hogy a forrasztás miatt.

"Annak a Ryzen-nek nézz inkább utána miért is megy 95 fokon, az csak beállítás kérdése,"
    Nem kell utánanézem, tudom miért melegszik: egy 12 literes SFF gépházban van, kicsi hűtővel. BIOS-ban beállítottam, hogy 70 foknál vegyen vissza, azóta nem megy 70 fok fölé, teljesítményben pedig 90%-át hozza így is. Viszont ezt egy átlag user nem fogja megtenni, gyári beállításokkal 95 fokon menne, és szerintem 5 éven belül úgy se lenne semmi baja.

• Sidorovich

senior tag

válasz X2N #24 üzenetére

Gondolom nem bírja rosszabbul, mint a gamer laptopok BGA forrasztása. Ott is a 80-90 fok egyáltalán nem ritka. Nekem is zavarta a szemem, de a gyakorlatban soha egyetlen laptopom nem romlott el (igaz, 3 év után általában eladtam őket a következőre frissítés miatt), de ismerőst se tudok ilyet, akinek meghalt volna a laptopja. Ezeket erre tervezik. A Ryzenek elvileg 95 fok körül kezdenek csak throttlingolni, desktopon is.

Új hozzászólás Aktív témák