Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
Azért sajnálom, hogy egy ilyen gépbe egy codegen, tápnak csúfolt valami kerül
-
Reac^
őstag
válasz
venember83 #27 üzenetére
Szerintem igenis van valami abban amit a kolléga irt.
Az autókat is moddingolják(optika) és tuningolják. Aki ezt nem teheti meg (általában életkor és anyagiak), az a számítógépével teszi ezt. -
moma
őstag
Ügyes vagy! Nagyon tetszik
Az jutott eszembe, hogy emlékszem amikor kicsi voltam, hogy a férfiak barkácsolgatták az autójukat. Mára szervízbe viszik egyből. Most a számítógép lett az ami régen az autó voltBár szerintem, ahogy növekszik az integráltság, ahogy kialakulnak komapkt megoldások, itt is csökkeni fog ez a tendencia (ki brlácsolna egy MacMini-t?). Már csak arra vagyok kiváncsi, hogy vajon az autó (és biztos korábban is volt valmi ilyen dolog, mondjuk a ló karban tartása vagy nem tudom), és a számítógép után mi lesz a következő?
-
Reac^
őstag
MEGVALÓSÍTÁS #2 SZAKASZ (PART #2)
- Oldallapra való kivezetés megoldása ''könyök'' alakú elemmel. A levegő útjába direkt lóg a plexi, így kényszerítve, hogy a videókártya hűtő lamelláin keresztül juthasson be a légjáratba!
Képek:
Könyök-modell:
[link]
Könyök-modell félkész:
[link]
Könyök-modell kész:
[link]
Könyök-modell próba (pontatlan, csak a látszat kedvéért):
[link]
[link]
Könyök modell helyén:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
VGA is a helyén:
[link]
[link]
Remélem még ma jelenkezhetek a hőmérséklet adatokkal
[Szerkesztve] -
Reac^
őstag
válasz
(Kolombusz) #19 üzenetére
Teljességgel igazad van, egy preszkottal vagy egy 9800pro/xt-vel már nem lenne ilyen sima a dolog!
De ha a légirány megfordítása pozítivan befolyásolja a hőmérsékleteket akkor valószínüleg kap 1 kis tuningot is a gép!
P4 2,4 alapfeszen 3,0-ig viszaosztott 5:4 ramokkal 400-on.
9700-es meg megy fel 9800pro szintre
(Ez olyan 25%-os plusz-t jelent)
Jövök a part2.-vel azonnal
[Szerkesztve] -
(Kolombusz)
veterán
Szerintem igéretes a projekt, a táposdihoz nem tudok érdemeben hozzászólni.
De azért be kell ismerni, hogy komolyabb vga-val és még jobban melgedő procival már gondok lennének. -
gerjus
senior tag
Szerintem meg kene forditani az egeszet a tapbol kijovo meleg levegot iranyitsd korbe a folyosokon igaz nem olyan mintha hideg lenne de van legmozgas es a tap hoje megsem annyi mint az osszes tobbi alkatresze amit megkapna a tap es valszeg nem toleralna sokaig...
Pl nekem a letolto gepem van hasonlo modon minden passziv, tapban egy s-flex es a tapbol alig jon ki langyos levego amit szepen visszaforditottam ( igaz az asztalon van a gep igy konyebb azert) es igy jopar fokkal husebb lett, no nem mintha a cerka M em tul akarna melegedni passzivan ...
Csak egy otlet.... -
OC
őstag
válasz
CounterBoci #7 üzenetére
A mai procikhoz (meg még a nem túl régiekhez is) kevés ez a pelti.
A levegű útjába rakni? Ezeket az elemeket nem alaőpszinten kell hűteni és valóban csak vízzel érnek valamit. A procira kipróbálnék egyet szívesen, de oda már 200w feletti kéne... -
Reac^
őstag
Tervbe van véve az élvilágítás is, csak sajnos 2mm-es plexivel dolgoztam (ez volt), így meglehetősen nehéz megoldani, meg a sok törés is megnehezíti a dolgot. Ugyanis majdnem minden felületnek kéne 1 led hogy jól mutasson
(kipróbáltam)
Persze előjött a hangos a vinyó probléma, mint a vizhűzéseknél
[Szerkesztve] -
trassher
addikt
ha a táp meghalását megtudod oldani akkor nagyon jó kis rendszer lesz. most elképzeltem az egészet élvilágított plexivel
. nagyon nagy fun lenne
-
Reac^
őstag
válasz
Szten Márs #9 üzenetére
Ezekkel én is tisztában vok, sok döglödött táppal kerestek már meg.
A valószínűsíthető megoldás az lesz, hogy a légjárat bemeneti részén (oldallap) lesz egy 8centis -
Szten Márs
nagyúr
''Előszőr is az annyi a tápnak pártolóit kell hogy kiábrándítsam, ugyanis már 1el készebb fázisban van mint amit láthattatok és ki is lett már tesztelve keményen.''
Természetesen nem rögtön és nem is egy ''kemény teszt'' után jön elő, a nagyobb hő a kondik élettartamát jelentősen csökkenti, noname kategóriás táp esetén még ezen felül is erősen megkérdőjelezhető a táp hűtési rendszere. Ez tény. -
Reac^
őstag
Köszi a sok hsz-t
Előszőr is az annyi a tápnak pártolóit kell hogy kiábrándítsam, ugyanis már 1el készebb fázisban van mint amit láthattatok és ki is lett már tesztelve keményen. De nem akarom lelőni a poént
Peltier-nek nem látom értelmét, kvasokat zabál és igazából vízzel együtt hatékony -
CounterBoci
senior tag
[link]
Elméletileg ha ennek a teljesítménye 123.5W, akkor le kell hogy hűtse a GPU-t, meg a chipszetet biztosan, a procid nemtudom mekkora teljesítményű, de lehet azt is.
Arra gondoltam még, hogy egy ilyet rárakni egy bordára, és a levegő útjába rakni, és elméletileg lehűsítené annyira a levegőt, hogy ne ártson a tápnak. Gondolom győzne a hideg, mert sokkal nagyobb felületen adná le. -
Winner_hun
félisten
Annak a tápnak így annyi lesz
Túl melege lesz. Ha viszont a halkság a lényeg és van fordulatszámszabályzás a tápban, akkor meg mindig maxon fog forogni a többi alkatrész miatt, szóval azrt lesz hangos a gép.
-
Ősember
őstag
nem rossz az ötlet, de nem sok jora számithatsz majd egy olyan codegen táptol, amire szándékosan nyomatod a meleget
-
Reac^
őstag
Szeretném megosztani veletek ezt az apró, de tanulságos modom kivitelezését, mert ugye mindenkinek a vágya egy ventillátor mentes - halk gép!
EGY FANLESS GÉP ÉPTÉSE OLCSÓN!
Először is szeretném megjegyezni, hogy kemény, ám számomra igényes barkácsot hajtottam végre öcsém gépén. A fő szempont az teljes hangtalanság azaz ventilátor-mentesség, és az olcsóság volt.
Most mindenki megkérdi: Hogyan?!
Tényleg ventilátor mentes? Neem… csak a tápban van.
AZ IGÉNY
Az igény természetesen a szokásos: Tudjon éjjel is aludni a gép mellet…
A MASINA
A gépsárkány egy régebbi átlagos gépezet:
Abit IS7-E (i865) alaplap zakatoló chipset ventillátorral.
Intel P4 2,4GHz/800/512kB Northwood processzor, gyári ventivel.
ATi Radeon 9700 non-pro zakatoló gyári ventillátorral.
AMIT MUSZÁLY VOLT MEGVENNI
- Passzív hűtés a CPU-ra: Kifutó termék, Mistral Computer-ből: Aerocool DP-102 2000ft-ért.
[link]
- Passzív hűtés a VGA-ra: HW Piacról egy Aerocool VM-101 2500ft-ért.
[link]
- Tápegység: Codegen 300W 12CM 2700ft-ért.
[link]
- 100x50x2cm-es plexi lap 1400ft-ért
- Pillanatragasztó
A TERV
A számítástechnikában régóta alkalmaznak bizonyos légjáratokat a hűtés egyszerűsítésére. A dolog egyáltalán nem újkeltű, ugyanis 10-15éves HP számítógépekben már alkalmaztak légjáratokat
[link]
Így már mindenki rájött, hogy egy olyan légjárat kivitelezését tervezem ami megoldja a 3 fő melegedő alkatrész hűtését (CPU, Alaplap, VGA). Nem kell sokat agyalni azon, hogy miért van szükség 12cm-es ventillátorral ellátott tápegységre. Ugyanis ez fogja „szellőztetni” a légjáratot. Erre azért volt szükség, mert önmagukban a passzív cuccok nem voltak a helyzet magaslatán és hamar túlmelegedtek. Így kézenfekvő megoldás volt a tápegység légmozgására támaszkodni.
Szűkös helyeken való méricskélesekkel kezdődött a projekt. Eleinte nem hittem volna, hogy kartonon kívül más anyagból sikerülhet a megvalósítás, de volt otthon egy plexi táblám, sajnos csak 2mm-es. Ez két szempontból is szívás: könnyen törik, nehéz ragasztani. Nem baj!
Természetesen először kartonból modell-t építettem majd utána készítettem el a plexi elemeket, amiket a helyükre illesztve összeragasztottam pillanatragasztóval.
Bonyolította a dolgokat az, hogy úgy kellett megoldani, hogy a gép nagyjából szerelhető maradjon. Tehát a tápegységet, a videókártyát és a memóriákat ki lehessen venni. Ebből a legjobban a videókártyával szívtam, ugyanis azt megfelelően „körbe kell ölelni” hogy hatékony legyen a hűtés.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged