- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyisziati
veterán
"Nos, annyi hülyeséget hordtál össze, hogy helyesbítés kívánkozik."
Szerintem idéztem annyi forrást, hogy látszódjon, nem a saját gondolataimat osztom meg. Több forrás átnézése után kiderült, hogy helyesbítésre szorulnak az ismeretek (nemcsak az enyéim), így tisztázódtak a dolgok. Afölött meg elegánsan átsiklottál, hogy ketten is állítottátok, hogy az MP3 használata a kezdetektől legális volt, holott nem ez volt a helyzet.
XP téma: nagyon is tisztában vagyok vele, hová írtam. Az érvelés szubjektív, lényegében azzal a két fórumtárséval egyezik, akik fentebb már kifejtették véleményüket.
" (mellesleg aki ilyen elavult rendszert használ, annak elmentek otthonról)"
A világ netforgalmából látszik, hogy még mindig 30% fölött van a részesedése, mert BEVÁLT rendszer. Micsoda hozzáállás ez, többszázmillió ember felett pálcát törni?"Az nem legális, hogy DVD-nézés alkalmából fizetős OS-re akarnak kényszeríteni. "
Van más út is, ahogy valaki fentebb linkelte: Fluendo DVD lejátszó for Linux.Egyébként nem vagyok vallási fanatikus. Egyszerűen amikor visszatértem a Linuxról az xp-re, az olyan érzés volt, mint amikor az ünnepi cipőből, ami mindenhol szorított visszaléptem a kitaposott papucsomba és rájöttem, hogy azok a problémák, amikkel addig heti szinten küzdöttem-gugliztam, xp alatt nem is léteznek számomra.
Ennyi.
-
nyisziati
veterán
@hcl: "Egyébként abból, hogy a Fraunhofer írt egy levelt a fejlesztőknek, akik zárt forrású suftvert fejlesztettek, hogy következik az, hogy a nyílt forrású fejlesztéshez nem tették ingyenesé? Sehogy?"
"To make ... products using the [MPEG Layer-3] standard and thus our patents, you need to obtain a license under these patents from us."
Hol olvasol itt kivételt? Ha tudsz ilyet az open source-ra, linkeld."Az vajon feltűnt neki, hogy a drágalátos MS ellen hány trösztellenes és egyéb eljárás zajlott?"
Én nem az MS-t védem, hanem az xp (számomra és több itteni hozzászóló számára) egyszerűbb felhasználhatósága mellett érvelek.@Tomtyi: te legalább továbbolvastad a cikket? Mert nem azt írja, "csak az USA-ban", hanem "at least in the USA". Egyébként szerintem nincs normális ember, aki szerint legális az, hogy brute force-szal feltöröd a DVD másolásvédelmét és nyugodtan megnézed a filmet. Itt a Prohardveren is többen idézték már a fórumon a másolásvédelem megkerülésének büntethetőségéről szóló passzust. Nézd meg, egy DVD elejen hány oldalon keresztül figyelmeztetik a nézőt a másolás tiltásáról (meg egy csomó egyéb korlátozásról).
@ CPT. Pirk: köszi a linket, de nyilván nem véletlenül nem kerül be egyik disztróba se kétes jogállású szoftver. Nyilván a jogászok jobban tudják ezt nálunk. A flash esetében is.
........................./\
@hcl, @tomtyi : |@floatr: "There are a lot of good codec packs out there, but a lot contain illegal codecs. K-Lite Codec Pack (Standard) contains nothing but legal and clean codecs. Here you can find a list of all components that are included in the pack."
"Download: K-Lite Codec Pack Standard 9.9.0 | 13.7 MB (Freeware)"
Nédd mán! Há ingyenes oszt legális! A windóózzon! Gyűűű mégse illegális! -
nyisziati
veterán
"És többet nem szeretnék ezen vitatkozni, mert értelmetlenül hergeled a topicot."
Én sem, de tényszerűen nem igaz egy része annak, amit leírtál.1) "Az MP3 a kezdetektől fogva nyílt szabvány a tenger ezen oldalán."
"the Fraunhofer Institute sent a letter to several developers of MP3 software stating that a license was required to "distribute and/or sell decoders and/or encoders". The letter claimed that unlicensed products "infringe the patent rights of Fraunhofer and Thomson. To make, sell and/or distribute products using the [MPEG Layer-3] standard and thus our patents, you need to obtain a license under these patents from us.""
"Technicolor (formerly called Thomson Consumer Electronics) claims to control MP3 licensing of the Layer 3 patents in many countries, including the United States, Japan, Canada and EU countries."
"As a result, patents required to implement MP3 expired in most countries by December 2012, 21 years after the publication of ISO CD 11172."
Vagyis ez a szabadalom mindenütt jogoltalom alatt állt 20 évig és csak egy bő éve járt le. Vagyis a liberális repók jópár évig folyamatos jogsértésben éltek (és élnek a flash és DVD terén ma is - meg biztos lenne még pár kifogásolható alkalmazás).2) "- ami nem teljesen "tiszta" (értsd: nem GPL, MIT, stb, hanem spéci licensz, ami még lehet open, mint a truecrypt-é, csak más) , arra ott a tároló."
Lényegében ez "szürkezóna", nem jogszerű alkalmazás. "Nincs jogi megállapodásunk, licencdíjat nem fizetünk, de mivel nem piszkálnak, hanem megtűrik a jogsértést, ezért letöltheted a működést biztosító programot".Egyébként végigolvastam a cikket, de valszeg nem sok Linux felhasználó vesz 25 dollárért DVD lejátszó programot.
-
nyisziati
veterán
"De nem értem, hogy
- miért személyeskedsz"Sh4dow-t kérdezd, ő kezdte, én csak viszontválaszoltam neki.
"- miért próbálod megmagyarázni, hogy az OPERÁCIÓS RENDSZER, amit használok, illegális, holott nem"
Ilyet hol írtam, linkeld lécci. Azt írtam, hogy ha closed source szoftvert használsz, amit liberális repóból töltesz le, az illegális, az intézményesített kalózkodás.
"- miből gondolod, hogy nézek dvd-t, hogy egyáltalán van blue-ray a gépemben és nem-e "legálisan", mondjuk Netflixen teszem mindezt"
Hát mondjuk úgy, "nem életszerű"."- miért ne lehetne megvenni és closed source cuccokat használni linuxon, ha szükségem van rá"
Lásd fentebb.
"- miért nem húzod már vissza kicsit az arcod, amikor már vagy tizedszerre cáfolunk rád"
Mi van?! Eddig SEMMIBEN nem cáfoltál sem te sem a többiek. Max. az MP3 és MP4 terén történt MOST változás, de ne mondd, hogy eddig ezt senki nem használta Linuxon. Pláne a "liberális repók" megléte cáfolja ezt. A használhatóság terén meg szintén nincs cáfolat, többen is hasonlókat írtak az általam tapasztaltakhoz csak ebben a kommentfolyamban."Meg tanulj meg olvasni. "illegal in certain countries"; ez vonatkozHAT néhány országra, de az EU-ra pl. helyből nem."
Aha. Akkor linkelek egy forrást, amiből kiderül, hogy a Linux által használt "libdvdcss" egy brute-force támadással feltöri a DVD védelmét néhány másodperc alatt, és így játsza le: [link]
Itt az idézet is:
"This is what libdvdcss does. With libdvdcss installed on Linux, after you insert a DVD into your computer’s DVD drive, your computer will brute-force its encryption in a few seconds. It may look like the DVD is just opening in VLC, but your computer is cracking the encryption key in the background to make it viewable."
-
nyisziati
veterán
Most LETT. És eddig használtad?
Link: [link]
"Ki a .szom lop mit?!"
Flasht használsz? Mert ha igen, az closed source. DVD lejátszás is. Linuxon nincs jogi megállapodás a használatáról.
Idézet a cikkből (DVD a végén kiemelve): "Support for Blu-ray and HD-DVD video discs would also likely be illegal for the same reason. These formats all include encryption, and bypassing the encryption without paying a license fee is illegal. Rather than try to hold your hand, Ubuntu just refuses to play video DVDs properly."
"The wiki advises that installing the libdvdcss software may be illegal in certain countries, which is another way Ubuntu is trying to protect themselves."
Miért is kellene az Ubuntunak megvédenie magát, ha nem illegális, amit csinál?
@ Sh4dow: nálad az aranyköpés, bullshitet erőltetsz. Ráadásul a múltban is használtad/tátok ezeket, úgyhogy még igazad sincs.
-
nyisziati
veterán
"Orvos látott?"
???
Előbb írtad, hogy licencdíjhoz kötött, vagyis igaz, amit leírtam. Akkor miért is kell ehhez orvos?
@CadeyrN: neked is szól. Amit licencdíj fizetése nélkül használsz, az nem jogszerű használat. Akárcsak a warezolt windóz.
@Sh4dows: cáfold meg. Ha nem, akkor max. a te "aranyköpésed" marad.
-
nyisziati
veterán
"Mert nem írta meg a Canon?
Erről k.ra de nem a linux tehet."Szerintem erre válaszoltam a #713-ban, de ha elfelejtődött, akkor idemásolom:
"Ezután jött a konzekvencia:MIVEL nem az OS hibája, hogy egy csomó minden nincs rá, ezért az emberek, akiket NEM ÉRDEKEL, kinek a hibájából nincs printer drájver/játék/etcetera az OS-re, a 90%-uk más OS-t választ."
-
nyisziati
veterán
Figyelj, nem tudom, miért nem érted, hogy nem arról van szó, hogy a Linux szar, meg "nem ismerünk mást". Egyszerűen rengeteg minden nincs rá, ami egy júzernek fontos (nekem pl. a nyomtatóm TÖKÉLETES működése és TELJES kihasználása órákig tartó guglizás, kínlódás nélkül, finomgörgetés az egérgomb lenyomásával, pár játék stb.)
Legális XP-t egyébként utoljára 10 éve vettem, azóta nem is kellett más (úgy tudom azóta is tartják a 25 ezres árat egyébként). Mellé Open Office-t használok (nem túl nagy örömmel, mert az se 100%-ig kompatibilis a Worddel).
A baj azzal van, amit írtál: " Miért fizess olyanért, ami helyett van, ami ugyanazt tudja? "
NEM TUDJA UGYANAZT. Pláne, ha nemcsak böngészni akarsz. De már egy sima böngészőben is, hogy futtathasd a kedvenc flash-es játékod, négy sor kell a terminálban (Fedora). Ja és a stock böngészőben (Konqueror) MÉG EKKOR SEM MEGY, installálni kell a Mozillát. Ezt (és az ehhez hasonlókat) nem nyeli be a júzerek ~90%-a (én sem).
MP3-MP4 lejátszás 2014-ben? Ja, ez nincs benne a live lemezben, keress liberális repót a disztródhoz, és rakd fel Synapticból. Egy win felhasználónak ez kínai - és valljuk be őszintén jóval macerásabb, mint egy codec pack next-next-finish felrakása.
És mellesleg elgondolkodhatsz azon, hogy míg büszke vagy a Linux teljes ingyenességére, addig a "liberális repó" lényegében azt jelenti, hogy nem fizetnek licencdíjat a formátum "open source" használatáért (vagy egyszerűen nem kötöttek szerződést a jogtulajdonossal), ezért rakhatod ezt fel ingyenesen a gépedre (kvázi intézményesített kalózkodást támogatsz).
-
nyisziati
veterán
Canon Pixma IP 3600.
9600 * 2400 DPI minőségben, 5 tintapatronnal. Lucid Lynx egyáltalán nem kezelte, csak villogott, hogy kész a nyomtatás, holott papírt sem nyelt/adta ki, de a nyomtatási sor elvégzettként jelölte meg. Fedora alatt megy dokumentumnyomtatóként, de a hibaüziket nem kezeli és "természetesen" a speciális fotószoftver sem létezik rá.
-
nyisziati
veterán
Na akkor segítek a nekifutásban, mert úgy látom, másodjára sem megy.
Mit írt Syl az #592-ben?
"Nyilván rengeteg olyan szoftver van, amit nem írtak meg linuxra, de ez mióta az OS hibája?"
Költői kérdés, a válasz egyértelműen: NEM. Vagyis NEM az OS hibája, hogy egy progy nem létezik rá.
Mit írtam én erre?
"Így van". Vagyis helybenhagytam a választ (más kérdés, hogy akkor kiknek is a hibája a nemlétező drájverek/progyk kérdése - lusta gyártóké, ezerfelé aprózott disztrók programozóié stb.)
Ezután jött a konzekvencia:MIVEL nem az OS hibája, hogy egy csomó minden nincs rá, ezért az emberek, akiket NEM ÉRDEKEL, kinek a hibájából nincs printer drájver/játék/etcetera az OS-re, a 90%-uk más OS-t választ.
ENNYI - és nem több. Nincs ideológia, csak kőkemény realizmus és fogyasztói igény. Ld. Android -kiváló példája, hogy lehet Linuxból célzott befektetéssel és erőfeszítéssel iparági konszenzust csinálni (meg hatalmas bevételt - jó lecke Mark Shuttleworth-nek).
@Syl #692: A fentebbi érvelés alaposan kettétöri az "ultimate igazság"-ot.
-
nyisziati
veterán
"Gratulálok
Miért lenne az OS hibája?"Én meg neked gratulálok, lehet, hogy profi fotós vagy, de szövegértésből egyes. Fuss neki még egyszer, hátha megérted, amit írtam.
"Amúgy ha valamit nem írtak meg Linuxra, az nem jelenti azt, hogy nincs arra feladatra progi.
"
Van, ami létezik, csak sokkal nagyobb macera, eltérő, vagy nemlétező funkciókkal, segédprogikkal stb. Pl. a fotónyomtatómhoz az xp-s proginak (ami a legkényesebb ízlést is kielégíti) megfelelő linusos verzió nincs. Arról nem beszélve, hogy fedora alatt még a hibaüzeneteket (!) sem jeleníti meg az op. rendszer, csak villog a nyomtató. Na ezután veregesd a fejed a falba.
-
nyisziati
veterán
Amúgy az egész vihar egy biliben (mármint a cikk körüli vita).
6,4 millió internet előfizu van az országban, tehát ezeknek a gépeknek az op. rendszere kerül a statisztikákba. Ennek kb. egyharmada XP használó (kicsit több, ha jól emlékszem), tehát olyan 2,5 millió gépről beszélünk. A videó nézettsége 1.300-nál tart most, és valószínűsíthető, hogy pártízezres nézettségig jut majd. Ez a júzerek 1-2 százaléka, vagyis megint pár szakember/hobbista/hozzáértő vitázik arról, mi lenne a legjobb, miközben a tulajok bő 90 %-ához nem jut el az infó (max. a paráztatás) - vagy eleve nem is érdekli a dolog.
Úgyhogy szerintem nem is érdemes vitázni, ha valakinek az ismerőse meg belelép a "tutiba", az idekommentálók úgyis tudni fogják a megoldást.
-
nyisziati
veterán
-
nyisziati
veterán
"Azt mondta, de jó, hogy otthon nem ilyen bonyolult rendszert telepítettem. Ebből is látszik, hogy mindenkinek az a bonyolult amit nem szokott meg."
Ez onnantól igaz, hogy mindent "alátettél". Amikor viszont új telepítésnél a flasht is terminálból kell felrakni pl. Fedorára, mp3-mp4 szintén nincs, akkor nem ilyen vidám az ember.
@ CPT. Pirk, morgyi: kivéve, ahol kifejezetten Word formátumban kérik (nem egy ilyennel találkoztam már, bár szerencsére nem gyakori). Persze utána pdf ment.
-
nyisziati
veterán
"Pl az OpenOffice nem 100%osan kezeli az Office-szal létrehozott doksikat. Egy ilyen dolog pl problémát okozhat egy olyan gépen ahol mondjuk fontos dokumentumok szerkesztése is cél."
Bizony. Pláne, ha önéletrajzot/motiv. levelet küldesz és nem tudják elolvasni.
(#27) adamka16
"Remélem ez az XP lejárás dolog tökéletes lesz arra, hogy az otthoni gépek ilyen módon legalizálódjanak a mostani illegálisan használt windowsok helyett."
Olvasd el a #22-es hozzászólást. Kijózanító és igaz.
-
nyisziati
veterán
válasz
Bjørgersson #4 üzenetére
"Miért logikusabb egy Windows 7 vagy 8 telepítése?"
Átlagfelhasználó jobban boldogul egy kipróbált és bejáratott rendszerrel, mint egy újjal, amiben sok az ismeretlen tényező. Pláne, ha se ideje, se kedve újat tanulni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó megkímélt állapotban levő Apple iPhone 13 Pro Max 128GB / AKKU 84% / 12 hónap jótállás
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest