Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zsid

senior tag

válasz Kansas #224 üzenetére

Az Apple amint nyomott áron ad bármit...     

A 2018-as Macbook Air alapára 1199$ volt, az új M1-es Macbook Air alapára 999$. Apple mércével ez már így is jóval több, mint nyomott ár :DDD

• VirsLee

őstag

válasz Kansas #244 üzenetére

Nekem nem fáj, hogy kinek milyen procija van. Csak annyit szerettem volna megértetni veled - más fórumozókkal együtt - ha egy processzort (M1) arra használnak, hogy beépítsék notebookokba, akkor az konkurenciát jelent az összes többi olyan gyártónak aki szintén készít notebookba processzort. Az, hogy az Apple nem értékesíti másoknak csak annyit jelent, hogy pontosan tudod becsülni mennyit bukik a bolton az Intel.

• VirsLee

őstag

válasz Kansas #241 üzenetére

Van, aki életérzést vesz, van aki nem. Kár általánosítani. Nem tudok neked fps számokat mondani, se corel painter teljesítményt, mert egyiket se használom. Az előző notebookomon pedig Ubuntu volt a gyári windows helyett pakoltam rá. Gondolom neked az is életérzés kategória lesz, mert nincs rá corel painter. :)
    Az Intel nem tudom mobiltelefon fronton mit csinál, de volt régebben Intel Atom procival szerelt tabletem. Nem sok köszönet volt benne, az Nvidia procis nexus 7-et cseréltem arra. Szóval mindkét céget figyelembe vettem, még akkor is, ha érdemi részesedést nem tudtak szerezni maguknak.

Valamiért Te azt hiszed, hogy processzor csak x86 lehet, pedig ez soha nem így volt. SPARC, MIPS, POWER, M68K, vagy a PPC procik mind léteztek, több millióan használták őket.

Azt nem tudom mit fognak kihozni belőle komolyabb desktop célra, de azt se értem honnan jön ez a benned lévő zsigeri gyűlölet ebbe az irányba...

• VirsLee

őstag

válasz Kansas #230 üzenetére

"Azt írtam, hogy aki azért akar új MacBook-ot mert az Apple M1 van benne az idióta." - ezt indokold meg kérlek, mert a terméknél most ez a fő tulajdonság, amivel eladják. Emiatt nőtt a kereslet rá.

"ebből egyedül a harmadik az ami nem szubjektív" - szerencsére ez mindhárom objektíven mérhető :)

Ha mondjuk most felszívja magát a Microsoft, Qualcomm és mondjuk AMD és tolnak ki egy rakás ARM-es procit, amik bekerülnek szépen számítógépekbe és megveszik az általad idiótának tartott emberek, akkor mit mondjuk 5 év múlva? Legyártottak 300 millió notebook processzort, az Intel eladott 100m, AMD 50m, a többi pedig egyéb, akkor az Intelnek a piaci részesedése szerinted 2/3 lesz, mert ami nem Intel vagy AMD arról Te nem veszel tudomást? :)

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #235 üzenetére

Az lehet, nem tudom, hogy forrasztva van-e. De ez a konkurencia fogalmának boncolgatása szempontjából irreleváns. Akár forrasztva van, akár nem, ha M1 van egy macBook-ban, akkor nem Intel és nem AMD proci van benne. Azzal, hogy M1 procis macBook-ot veszel egy Intel vagy AMD procis laptop helyett, az Apple nem csak a teljes termékkel nyer piacot, hanem magával a procival is, míg az Intel és AMD veszít. Hiszen ezzel nekik egy potenciális proci eladás minusz.

"mint a többi "termék"(kondenzátorok, VRM-ek, miegymás)"
    Ha nem egy cég gyártja minden egyes alaplapra a kondenzátorokat, VRM-eket, miegymást, akkor bizony azok a cégek is konkurensei egymásnak. Annak ellenére, hogy te, mivel nem érdekel, ki szállítja az alaplapodra a VRM-et, fogalmad nincs a versengésükről.

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #232 üzenetére

Igen, csak az alkatrész is egy termék. Attól, hogy külön kapni nem lehet, még az M1 proci is egy termék. Nem annyira szerves része az egésznek, mint mondjuk az alaplapnak a nyomtatott áramkör.

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #227 üzenetére

Már hogy tartozna bele? Ha én friss M1 procis macBook-ot veszek, hiába akarnék Intel procisat mert nincs. Tök mindegy, mit akarok, M1 procit vettem, és nem Intel-t. Csak az számít, hogy ettől az M1 procit gyártó Apple és TSMC lettek gazdagabb, nem az Intel. Tehát a véleményemtől függetlenül okozója voltam a köztük lévő verseny alakulásának, tehát konkurenciái egymásnak.

Ugyanannál a célnál konkrétan ugyanarra a célra gondoltam, nem csak hasonló célra. Bizonyos feladatokat el tud látni mind a PC, mind a laptop, mind az okostelefon, mind a TV, de összességében nem ugyanarra a célra készülnek. A PC-t is tudod vinni magaddal, ha nagyon akarod, de azért nem nevezném hordozható számítógépnek. Ahogy okostelefonon is el lehet végezni bizonyos feladatokat, amit am PC-n végeznél, de mondjuk AAA-s játékokkal nem állnék le rajta játszani. Szóval összességében nem ugyanarra a célra valók. De például az olyan eset elég ritka, hogy valakinek macBook-ja is, meg laptopja is van. És mielőtt belekötnél, nem arra gondolok, hogy a családban van mindkettő, hanem hogy konkrétan egy embernek saját használatra van mindkettő.

Ahogy látom, abban nem értünk egyet, hogy te a konkurencia fogalmát valahogyan a személyes preferencia fogalmával mosod össze. Az én meglátásom szerint viszont a konkurencia, mint a verseny szinonímája kizárólag csak attól függ, hogy egy adott célra készült termék melyik gyártótól van megvásárólva. Az teljesen lényegtelen, hogy azért vetted attól a gyártótól, mert attól akartad venni, vagy azért, mert egy másik termék része, és jár vele.

• VirsLee

őstag

Köszönöm a minősítést. Tehát, ha manapság akarsz venni egy olyan notebookot, ami nagy teljesítményű, nagyon hosszú üzemidejű és passzív hűtése van, akkor Te ugye idióta vagy, hisz meg kell venned hozzá a MacBook Air M1-et :)

Szörnyen szűklátókörű vagy. Attól, hogy a piacon nem tudod megvenni az M1 procit, attól az még a terméket meghatározó fő tényező az új generációban. Tehát aki ezt választja, az jó eséllyel csak és kizárólag a proci miatt választja ezt, hisz a gép többi része változatlan a korábbi modellhez képest. Ha tetszik neked, ha nem, ez a termék jelenleg a porcija miatt jó ajánlat a piacon. Ergo nagyon nehezen eladható szar termék volt a 4 magos Intel procival az Air.

Ahogy korábban is írták, ha 2 éven belül a teljes portfólión vált az Apple, akkor az Intelnek az kb. évi 22-25 millió processzor mínusz. Ha az előbbi nem jelenti azt, hogy az M1 processzor konkurencia az Intel processzornak, akkor miért kezdett ellenkampányt az Intel? :)
    Intel gyárt notebookba való processzort - ez tény
    AMD gyárt notebookba való processzort - ez tény
    Apple gyárt notebookba való processzort - ez IS tény

Mondhatnád azt is, hogy az Apple, a Huawei, a Nokia, Xiami, stb. nem konkurenciája a Nikon, Olympus, Canon, Panasonic, stb. cégeknek, hisz nem gyártanak fényképezőgépet. Ellenben történt valami a piacon, ami miatt úgy tűnik, hogy mégis csak konkurencia. Ezt nézd. Gyakorlatilag megszűnt a nem cserélhető objektíves fényképezőgépek piaca. Ez nekem azt jelenti, hogy itt bizony van valami konkurens termék a piacon. Te gondolhatod másként, de szerintem tévedsz.

Tehát 2020-ban eladtak 218 millió laptopot, ha 2021-ben eladnak 225 milliót miközben az Intel eladásai 15 millióval csökkentek, akkor nem a piac zsugorodott, hanem a konkurencia erősödött (vagy AMD, vagy Apple vagy elhanyagolható mennyiségben egyéb ARM alapú megoldás).

• Pingüino

senior tag

Nem gondolom, hogy a konkurencia fogalmának értelmezésébe bele tartozna az indíték. Attól, hogy valaki nem azért vesz macBook-ot, mert M1 van benne, attól még M1 processzor került hozzá, és mivel nincs szüksége két ugyanarra jó eszközre, ezért AMD vagy Intel processzor már nem fog hozzá kerülni. Az indíték irreleváns, a két termék egymástól szerez piacot.
    Akkor nem lennének egymás konkurenciái, ha friss macBook-ot nem csak M1-el lehetne kapni, hanem másféle procival is. Mert akkor az, hogy macBook mellett döntöttél, nem járna közvetlenül azzal, hogy mindenképpen M1 van benne, és nem más.

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #221 üzenetére

A konkurencia szinonímája a verseny, versenytárs, vetélytárs.
    Ezek egyértelműen azt jelölik, hogy ha az egyik termékből több fogy, akkor a másikból kevesebb, mert piacot szereznek egymástól.
    Ilyen értelemben teljesen jól használtam a logikát.
    Egy mosógép és egy sütő nem konkurenciái egymásnak, mert attól, hogy mosógépet veszek, még vehetek sütőt is. Legfeljebb ha pillanatnyilag csak az egyikre van pénzem, akkor nem egy időben kerülnek megvételre. Viszont ha nekem hordozható számítógépre van szükségem, akkor vagy laptopot, vagy macBook-ot veszek. Nem fogok mindkettőt, mert ugyanarra valók. Jelenleg ha macBook-ot veszek, akkor M1 processzort veszek vele, ha meg laptopot veszek, akkor vagy AMD vagy Intel processzort veszek vele. Az egész termék kiválasztása hatással van a részegységekre is. Így nyilván a központi egységek is konkurenciái egymásnak.

• zsid

senior tag

válasz Kansas #213 üzenetére

Nem egészen. A piacra kerülő "laptopokba" az elmúlt elég sok évben szinte kizárólag Intel vagy AMD processzor került, az Macbookokba az előbbi.
    Onnantól, hogy az Apple dobta egy szegmensben az Intelt és átállt a saját processzoraira közvetlen hatással van az intelre, mivel az intel termékei elvesztettek egy piacot és ki fognak onnan szorulni és ennyivel kevesebb processzorra kap majd megrendelést az intel.
    Ha ki tudják váltani az i5/i7 procikat is akkor gyakorlatilag az intel elesik évi egy 16-20 millió processzort érintő biznisztől.

Ha véletlenül olyan jós sikerülne az Applenek, hogy a jelenlegihez képest nyomott áron tenné elérhetővé a Macbook/Macbook Pro sorozatot és ezek irányába megugrana a vásárlási kedv a "PC" szegmensből, az érzékenyen érintené mint az Intelt, mind a AMD-t. Ez bizony már konkurencia.

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #213 üzenetére

Na, ez a barokkos túlzás.
    Azért a "minden, amire pénzt lehet kiadni" elég tág termékcsoportot jelöl. Közben viszont a macBook és a laptop ugyanarra való. Ahogy processzor és processzor is. Ha ésszerű kereteken belül maradunk, az érvelésem megállja a helyét. Ha neked valami hordozható számítógép kell, akkor vehetsz valamelyik gyártótól laptopot, vagy vehetsz macBook-ot. Ha az egyiket veszed, akkor a másikat már nem fogod. Sem most, sem később, mert minek mindkettő? Innentől minden olyan dolog, ami nincs mindkettőben, az egymás konkurenciájának számít. Pl. a memória szempontjából nem konkurenciák, mert az kerül mindkettőbe.

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #211 üzenetére

Ezt az érvet mire alapozod?
    Ha ugyanannyi összterméket nézve több macBook kel el, akkor nyilvánvalóan kevesebb más gyártótól származó, és más processzort tartalmazó laptop. Ugyanígy, ha ugyanannyi összterméket nézve több TSMC-nél gyártott AMD proci kel el, akkor nyilván kevesebb Intel, tehát attól, hogy ha minden eladott x86 processzor Intel lenne, nem menne teljesen csődbe a TSMC, mert gyártanak mást is, attól még hatással vannak egymás eladásaira, tehát konkurenciái egymásnak. És az Apple is konkurenciája az Intelnek, és az AMD-nek.

• Pingüino

senior tag

válasz Kansas #209 üzenetére

Ez így azért csak félig igaz. Mivel az Apple macBook-ot is az Apple gyártja és a központi egységet is, így az Apple konkurenciája a laptopgyártóknak is, meg a proccesszorgyártóknak is. Ez ugyanaz, mint processzoron belül. Az Intel egyaránt konkurenciája az AMD-nek, és a TSMC-nek is, mivel ő készíti a design-t is, és ős is gyárt magának.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés