Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dchard

veterán

válasz tegyebek #2572 üzenetére

A probléma az, hogy nem kérdezel hanem kijelentesz. Például úgy is megfogalmazhattad volna a két dolgot, hogy "ha a földelőszálon kívül van árnyékoló fólia is, akkor azt is közösíteni kellene", illetve "bekapcsoltad a vivőkizárást? ha igen, érdemes kikapcsolni, mert a képen nem látszik zavaró forrás az érintett vivőkön". Remélem érzed a különbséget a kettő között.

A vivőtartalékolásos dolog is ismert jelenség, itt a topikban sem az első bitallokációs tábla, amin látszik ez a dolog, de jobbat mondok: labor körülmények között ahol 2-3 méternyi kábel volt csak, szintén látszott de csak BCM modemekkel (ennek ellenére minden más modemnél jobb sebességet produkált ugyanazon a vonalon).

Egyébként a kérdésedre szerényen azt mondanám, hogy tőlem. :) Ha van kérdésed, tedd fel itt a topikban és válaszolni fogok rá. Ez egyébként sokkal szívesebben teszem, mint ha ki kellene javítanom valakit a téves tanácsok, vagy hibás következtetések miatt. Ha érdekel a technológia és jó az angolod, tudom még ajánlani a vonatkozó DSL specifikációkat is, bár elég száraz és terjedelmes irodalom, de legalább hozzáférhető.

Dchard

• beldeczki

aktív tag

válasz tegyebek #2574 üzenetére

valóban nem szólok többet semmibe itt

Rosszul látta(d) a képen és kész, ne ebből legyen sértődés. :R

• dchard

veterán

válasz tegyebek #2569 üzenetére

Jobban meg kéne nézned a képet, ugyanis belenagyítva látszik, hogy a fólia nem fémes, hanem átlátszó, nem árnyékol semmit, jelentőssége csupán a légkábel szerkezeti integritásában van. Ez nem koax kábel (sajnos). A telefonkábeleknél sajnos nincs fóliás árnyékolás.

Janaman01 pedig nem zárt ki egyetlen vivőt sem, DSL-nél előfordul, hogy bizonyos vivőket a DSLAM tartaléknak jelöl meg, így biztosít nagyobb mozgásteret a bitswap számára.

Tudom, hogy jót akarsz, de ismét megkérlek, hogy legyél figyelmesebb, vagy ha nem vagy biztos valamiben, akkor inkább kérdezz, mert ezek a kommentek megint elég félrevezetőek lettek.

Dchard

• tegyebek

csendes tag

válasz tegyebek #2569 üzenetére

T. Janaman01!
    A környező vivőket átnézve igen valószínűtlen, hogy ennyit tényleg indokolt volt kizárni, a vivőkizárást ki kéne kapcsolnia!
    A zajtérképen az érintett vivőkön ezt semmi nem indokolja!!!
    Egy egymilliméteres kiugrás kedvéért kizár Ön egy vivőt???
    Ezt komolyan gondolja???
    Vagy van valami tényleges oka is???(pl. instabilitás, vagy időszakos zaj, ami most nem látszik)
    Akkor elnézést!
    Valószínűleg ezért ilyen lassú a vonala!

• tegyebek

csendes tag

válasz tegyebek #2528 üzenetére

"azért gyanakodtam a 6.9dB kijelzett alap margin esetén a modem, lévén az méri a margint annak meghatározásakor"
    Butaságot írtam itt, nem a margint, hanem a spektrumképet értettem, hogy méri a modem elnézést!
    Tudom, hogy a margin akkor még nincs meghatározva, csak félreírtam.

törölt tag

válasz tegyebek #2494 üzenetére

Üdv.

Még mindig vidéken, határ menti településen lakok.
    Nem tudok arról hogy ez "laborkörülménynek" számítana. :D
    De itt egy tracert log, google.com -ig.

2 16 ms 18 ms 17 ms rsr1-ip3.net.telekom.hu [145.236.223.195]
    3 17 ms 16 ms 17 ms fe5-21.osr2-ip3.net.telekom.hu [84.1.84.156]
    4 16 ms 16 ms 25 ms xe-10-2-2.ic0-ip3.net.telekom.hu [81.183.2.14]
    5 25 ms 16 ms 17 ms xe-1-0-2.ic1-dplex.net.telekom.hu [81.183.0.217]
    6 17 ms 16 ms 16 ms 81.183.2.217
    7 19 ms 16 ms 16 ms 209.85.243.119
    8 30 ms 30 ms 29 ms 216.239.48.120
    9 30 ms 35 ms 43 ms 209.85.240.93
    10 29 ms 30 ms 27 ms muc03s07-in-f19.1e100.net [173.194.44.19]

Most a szolgáltató által biztosított mindent egybe ZXV10 H201L csodát használom.
    Szóval SNR meg a többi birizgálása kilőve.
    De ezzel se rossz a letöltés/feltöltés.

Path:Status-Network Interface-ADSL
    Link Status Connected
    Rate (Up/Down) 1085/18588 kbps
    Noise Margin (Up/Down) 18.2/10.5 dB
    Modulation Type ADSL_2plus
    Line Attenuation (Up/Down) 2.5/5.6 dB
    Output Power (Up/Down) 8.6/16.6 dBm
    Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
    Max Rate(Up/Down) 1447/25236 kbps
    Interleave depth 2
    Annex Type AnnexB
    CRC errors 54405

• dchard

veterán

válasz tegyebek #2516 üzenetére

"Tehát nem a technikai értelemben vett marginról beszélek, azaz az "SNR mínusz bitallokáció szorozva kb 3-mal vivőnként"-ről, hanem amit a modem, és a DSLAM megállapít a szabvány szerint."

Próbálom kitalálni hogy mire gondolsz. Az SNR margin számolt és átlagolt érték, nem véletlen, hogy az új szoftveremben ellenőrizhető akár vivőnként is a mért SNR és az allokált bitek számához szükséges SNR különbsége (ami a margin). Szerintem arra gondolsz, hogy ennek az értéknek a pontossága meglehetősen nagy szórást mutat. Valóban: például ha SNR lock mellett csökkentjük a target SNR margin értékét, úgy tűnhet a modem kijelzése alapján, hogy csökken az SNR margin. Természetesen a valóságban nem csökken az SNR margin, hiszen minden plusz bit tartalékként fog viselkedni. Valószínűleg a jó megoldás erre az lenne, ha a mért SNR és a bitallokációs tábla alpján számolnánk SNR margint és nem hagyatkoznánk a modem által kijelzett értékre (hiszen nem műszer), de ez már az a szint amennyi macerát nem ér meg a dolog. De ha bárkit is vígasztal: találkoztam már olyan másfél millás vonalteszterrel ami szintén hülyeségeket írt ki hasonló szituációban.

Visszatérve a problémára: emberünknél túl sok és széles a zajjal terhelt rész, ha mindet kizárnánk nem maradna sávszélesség. A tuti megoldás az lenne, ha a target SNR margint bizonyos szakaszokra kézzel meg tudnám változtatni: például a zajos vivőkön 10dB lenne a jó vivőkön meg csak 6dB. Erre van a VDSL2-nél központi megoldás, virtuális zaj a neve, mely egy maszk segítségével állítható be. Azt hiszem 8 vagy 10 törési pont (átmenet) van.

Még egyszer a DSM-ről: a probléma az, hogy nem úgy implementálják ahogyan kellene. Ha vonalszakadás van, akkor először az ID-t kellene növelni. Ha ez nem segít, akkor az SNR margint 3dB-s lépésekben 6dB-ről indulva, hogy ne fogjuk meg a jó vonalakat. Ha a 2. 3dB-s emelés után is szakad, akkor mehet az automata hibajelzés a műszaki teürletnek, mert ha 13dB-s marginnal is szakad egy vonal, akkor azt a problémát a DSM sehogyan sem fogja tudni megoldani, csak szopatjuk az ügyfelet a lassú sebességgel. Teljesen hibás gyakorlat az amit most cisnálnak, hogy a profilsebességet csökkentik. Így esély ninincs arra, hogy a vonal adaptálódjon például egy esetleges javuláshoz, hiszen ha például kicserélnek egy hibás kötést, a magas target SNR margin ellenére azonnal javulni fog az újraszinkronizálást követően minden, a DSM pedig 1-2 nap után csökkentheti a margint hajnalban.

Dchard

• dchard

veterán

válasz tegyebek #2510 üzenetére

A teljesség igénye nélkül néhány pontosítás:

"Ha a fűrészfogszerű zaj még az új érpáron is jelen van a képen"

A zaj karakterisztikáját maximum szkóppal lehetne megállapítani, ezekből az adatokból semmiképpen. Egyébként inkább mondanám impulzus-szerűnek, mivel baromi sok a javítható RS hiba. Valószínűleg a magas ID miatt javítható.

"Nem gondoltam, hogy van olyan szerelő, aki 6-7 dB-t állít be egy ilyen vonalon"

A szerelő semmit nem állít be, de főleg nem az SNR margint. Ezek előre meghatározott központi profilok.

"és mind a DSLAM eszköz, és a modem(közösen) alapból, mind az új "DSM"(amit még mindig nem értem, hogy hogy működik) ilyen buta, hogy egy ilyen vonal 6-7 dB marginnal működhet"

A modem és a DSLAM nem egyeznek meg semmiben, itt alá-fölérendeltségi viszony van. A modem többé kevésbé azt cisnálja amit a DSLAM mond. Tehát ha a DSLAM porton 10dB a DS margin akkor annyi lesz (hacsak az én szoftveremmel másra nem kényszertjük a modemet). A DSM-mel a probléma a következő: amikor problémát érzékel, akkor nem a sebességet kéne fixen visszavenni, hanem a taget margint emelni. EZ azért is lenne jó, mert ezt még felül lehetne bírálni a modem beállításával, viszont ezzel szemben most a sebességet lockolják, ezért nem változik semmi ha az SNR margint álítjuk. Illetve ez nem igaz, mivel tovább lassítani tudjuk a vonalat (csak hát ki akar ilyet).

"Ezt értettem eddig is, de SNR lock alatt a nem DSM általi, nem automatikus, de kizárólag az SNR margint érintő SNR lockot értettem"

A DSM előtt semmi nem volt, a modemek a portsebesség és a target SNR margin alapján álltak be. Csak kellett hozzá némi idő, amíg lettek olyan modemek amikben állítani lehetett a DS margint. Ez sosem volt "lock" csak régebben nem tudtuk mivel és hogyan kell csinálni. A DSM pedig nem az SNR margint változtatja meg ahogyan korábban kifejtettem, hanem egyszerűen lekorlátozza a portsebességet.

"Az átkábelezést(földelt, árnyékolt, összekötve a földet, árnyékolást, minden kábel minden kötésén) meg nem akartam 25-ször leírni, ha nem veszik figyelembe."

Pedig itt valószínűleg ez lesz a maximum amit tenni lehet. Ha a padlástérben találunk földelőszálat és/vagy nem használt érpárat, akkor SFTP-vel lejövünk rögtön a modemig, fent a földelőszálat és az összes nem használt eret közösítjük, lent ugyanezt megtesszük és földeljük őket. A kötéseket forrasztással fixáljuk. Ha ez nem segít, akkor feljebb van probléma (oxidált kötés, hibás kötés, beázás, mikro szakadás stb.).

Dchard

• tegyebek

csendes tag

Ez az utolsó előtti (#2510 számú) postom picit értelmesebben átfogalmazva, elnézést, látom, hogy sok helyen nehezen értelmezhető volt:Értelmesebben megfogalmazva
    Ha érdekel valakit...

• Eclips21

őstag

Ezt akkor mondta mikor hozta az új modemet adsl2+-ost azt is mondta hogy talán nyáron lesz fejlesztés de nem volt. Most amúgy kaptunk valami pappírt hogy szakadozni fog a szolgáltatás karbantartás miatt remélem akkor csinálnak valamit.

Akkor nálam is ilyen SNR lock van? hiába állítgatom nem lesz jobb se rosszabb?

• dchard

veterán

válasz tegyebek #2502 üzenetére

Örülök, hogy ennyire érdeklődsz a téma iránt, de van még mit tanulnod.

Először is a margint termésetesen nem 3dB-re lövi be alapból sem a modem sem a DSLAM. A port konfigurációjától függően 100%-os margin mellett lehet 6 vagy 10dB az alap margin. A 3dB-s margint pontosan azért látjuk, mert a szinkronizálás után annyira elromlott a vonal, hogy jelentős tartalék tűnt el a vonalról, ezért a tetemes romlás. Nem a modem szar és nem is a DSLAM port.

Az I24K-nak semmi de semmi köze a marginhoz. Erősen ajánlott bekapcsolni, de ez kizárólag az interleaving hatékonyabb működésében segít.

Harmadrészt ha valami igazán segít az első ránézésre nehezen megállapítható problémák kiderítésében az a leírásom szerint pontosan elvégezett és szükség szerint többször megismételt SNR monitorozás, mivel ez mutatja meg igazán a vonalon végbemenő időbeni változásokat.

Negyedrészt az "SNR lock" egy általam kreált kifejezés ami pontosan azt jelenti, hogy az előfizetői oldalon hiába módosítjuk a target SNR margin értékét, nem változik semmi, mivel a szolgáltatói oldalon nem az SNR margin értékét változtatják meg (ahogyan azt kellene) a DSM segítségével, hanem helyette fixálják a port sebességet.

Dchard

• beldeczki

aktív tag

válasz tegyebek #2502 üzenetére

Semmi gond, inkább én köszönöm hogy segítesz.

Másik modemet sajnos nem tudok szerezni, a jelenlegi pedig a Telekomé. Amilyen képzett emberek vannak az ügyfélszolgálaton vagy kiküldenek egy emberkét, vagy elkergetnek. Ha valaki kijön akkor az meg azt látja hogy jó minden, szóval elég körülményes lenne a csere, maximum rajtahagyom ezt a firmwaret és hivatkozok arra hogy lassú a net és nem úgy villognak a ledek mint régen. Milyen firmware van rajta azt úgy se szokták megnézni, inkább fogják azt gyors kicserélik.

Amikor múltkor kijöttek szerelők akkor is feltettem rá gyors a gyári szoftvert, nehogy belekössenek. Megdolgoztak vele rendesen, azt mondták minden szabad érpárt kipróbáltak, de ennyi a max (6.5 megabit), a távolságra hivatkozva. Azt olvastam hogy adsl-nél a távolság jelentősen tudja befolyásolni a sebességet, de hogy mennyire azt nem tudom.

• beldeczki

aktív tag

válasz tegyebek #2497 üzenetére

DMT képeket nem küldtem, de ha kellenek azok is, akkor majd tudok azzal is szolgálni.

• beldeczki

aktív tag

Na mondom sorban.

Ez az érpárcsere olyan 1 hónapja / másfél hónapja volt, azóta használom így a netet.

Itt egy kép, azokon a beállításokon ami a kép mellett van. (i24k off, snr = 99, 27 óra uptime-al)

Még mindig a fent látott beállítások, egy dsl status rész.

A status gomb kimenetele: link

Jelenleg így áll, de mivel említetted ezért most bekapcsoltam i24k-t és 100-ra raktam snr-t, és toltam neki egy restartot.

Szóval a legelső képen látható beállítások vannak itt is, annyi különbséggel hogy i24k be van kapcsolva és 100-ra raktam snr-t. Tudom nagyon kevés uptime van benne, de most csináltam (a poszt írását megelőzően), szóval 1-2 napig most járatom, de gondoltam azért mutatok róla képet, hátha tudunk vele kezdeni valamit már így is.

Láthatóan megugrott az snr dB, szóval lehet i24k meghozta hatását.

Status gomb:

Végül info gomb kimenetele: link.

Kösz a segítséget!

• tegyebek

csendes tag

Egy tévedést írtam:
    A 2 db szakadás a képen kb. az első 16-17 óra alatt volt, a hibák pedig ez alatt, és az utána lévő 64 órában.
    Elnézést a triplapostért!

• beldeczki

aktív tag

válasz tegyebek #2494 üzenetére

Kösz a segítséget, de haladjunk csak sorban...

Ez 100% lévő SNR marginnal készül, ezek a képek?!
    Na ne mondd, hogy a 100% az 2.3 dB, mert leesek a székről a nevetéstől!

Hát akkor leeshetsz mert 100%-os marginnal készültek a képek.

A következményes hibákat, a folytonos szakadást, és a DSM esetedben jótékony beavatkozását nem kommentálom.

Szakadásom idáig se volt (hetente 2-3-szor van, nem tudom ez normális-e), nem is írtam ilyet, csak a sebességet keveseltem.

Ilyen képekkel(és ennyi figyelemmel) meg nem tudom, hogy milyen segítséget vársz, mert így nem lehet, sok minden nem látszik így, a hibák így értelmezhetetlenek.

Csak azokat a képeket küldtem amiket dchard kért és ezt teljesítettem is...

A sebességed pedig egyértelműen a DSM által lassított érték.

6.5 megabit a 10-hez képest nagyon kevés, szerintem lassítva is vagyok, meg beállítás/vonal baj van.

Egyébként könyörgök, egy olyan telefonvonallal, amire nincs bekötve ADSL, hogy akarsz DSLAM-mal szinkronizálni, ha nincs rákötve?!

Épp ezért kérdeztem hogy ez a probléma áll-e fönt... nem kell egyből leoltani... :U

Egyébként azóta már voltak kint szerelők, érpárokat cseréltek, de 6.5 megabitnél többet nem tudtak kihozni vonalból. Állításuk szerint túl messze vagyok a központtól (2 km). Szerelő odavágja nem mindegy hogy 6 megabit van vagy 10? Hát mondom azért nem..., időben tudnék vele nyerni.

Szóval egy új mérés szükséges lenne, és aszerint kéne megmondani, hogy bírna e többet a vonal vagy sem, azok a képek hiányosak is némely téren és azóta a felállás is változott. Szóval újra lefuttatnám a teszteket ha tudsz rá véleményt mondani, mivel úgy látom neked megvan hozzá a tapasztalatod. :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés