Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #129 üzenetére
Ja, értem. Tehát ami bevált az mindig be fog.
Azért zsugorodik a PC-s piac folyamatosan, mert ez a modell működik.
?Persze nem szeretném felülbecsülni az átlag fogyasztót, mert tény, hogy hülye. Hajlamos ugyanazt a szart megvenni többször, de azért ez a végtelenségig nem megy.
-
sb
veterán
Ez részben igaz lehetne, de jelen környezetben szerintem nem az.
Ez már simán a "do or die" kérdés, amit felvetettem és szerintem nem opció már PC-n.
Amíg egy szint elég a vásárlónak addig nem kell előrelépni. Ez igaz. De PC-n épp azért halódik az egész játék, mert már tisztázva lett, hogy a mostani szint nem elégséges.
Szóval mégiscsak előre kéne lépni.Ha nincs előrelépés akkor jön a süllyesztő a 134. COD-dal.
Ha csak a konzolokig van előrelépés akkor az hogy menti meg a PC-t? Akkor vesz konzolt az ember és kész.
Egyébként meg ott a lehetőség a PC-ben, mivel igencsak erősebb a konzoloknál. Főleg a mostaniaknál, mivel konzol oldalon is kezd már menni a fanyalgás, hogy ez kevés. Nem hiába, mivel konzolban se nagyon használták még ki a heterogén jelleget , az igazi erejét.De a kérdés továbbra is az: kell-e a PC-s piac. Ha kell akkor előre kell lépni. Ha nem kell akkor lehet belesz*rni.
Szerintem van pár résztvevő azért akinek kéne. Hw oldalon is van még tétje szvsz, a Valve-nek is kéne, de szerintem a fejlesztőknek sem mellékes annyira mint látszik.De mondom: konzolon is van azért némi nyomáskényszer. Persze az újat is megvették, de 1-2 generáción át nem nagyon lehet ugyanazt a sz*rt eladni. Márpedig ott sincs másfelé kitörési lehetőség. Nem véletlen a mostani APU-s megoldás sem.
-
sb
veterán
Nem tudom mire gondolsz, ill. én sem programoztam jó 10 éve assembly-ben már, de azért annyira emlékszem, hogy lehetetlen olyan optimalizációkat fordítóba belerakni, ami akár algoritmus szinten optimalizál. Márpedig az alacsony szintű optimalizáció sokat nem ér.
A másik rész amivel nem akartam bezavarni, de csillaggal odaírtam és ide azért vonatkozik, hogy láthatod: ma sem a (dirveres) optimalizációval van a baj. Dx-en, főleg egy kis cpu mellett ha egy belépő vga-t quad SLI-re cserélsz akkor sem tudsz több teljesítményt kipréselni belőle. Szóval nem is csak optimalizáció kérdése. Az egész high level struktúra erős korlátokat tartalmaz ami a kihasználtságon látszik.
Persze ettől még a két fenti dolog egyszer összeállhatna: algoritmikusan optimális kód + jó low level optimalizálás. Automatikusan. De erre sok esélyt nem látok. Plussz maga a kód felépítésre is csak bizonyos hw struktúra esetén jó. Tehát eleve nincs olyan, hogy jó kód. Önmagában.
Na mindegy. Ennek esélyén lehet vitatkozni, de az utóbbi 5-10 év mindennel az ellenkezőjét támasztja alá.
Nézd meg hol tartunk.
Egy jelenlegi gamer gépben van:
- 100+ gflops i7 proci
- 5-900gflops igp
- 2-5tflops dgpuCpu-ból ennek a töredékét használjuk ki, cserébe cpu limites az összes dx-es program akármilyen erősebb vga mellett. Az igp parlagon hever, a dgpu-ban pedig van egy 30-40%-os kihasználtság... 2000 draw call-al.
Már túlmentünk minden határon, a jelenlegi hw-nek is a töredékét tudjuk kihasználni, az új hw-k meg nem nagyon fejlődnek ugrásszerűen már sehova.
Szerintem egyértelmű, hogy hol a hiba. Sw oldalon.De más napnál világosabb példa is van: Én már alig játszom, de 10-15 éve a stratégiákat szerettem. Most ha elő kéne venni vmi jó stratégiát akkor kb. ugyanazokat a 10-15 éveseket lehetne előkapni érdemben.
Vicc. -
sb
veterán
Az a piac beomlása lesz. Írtam róla.
Ha nem jön fejlődés akkor mi lesz szeritned?
- Hogy adnak új hw-t, ha nem lépnek előre hw szintjén a gyártók? Nézd meg a cpu piacot. Van aki 4-5 éve elvan egy i5-tel és esze ágában nincs cpu-t venni... low level api mellett meg még az i5 is sok lehet.
- Hogy adnak el új játékot, ha kihozzák a COD 124-et... ami, ahogy írod 1-2 eyecandy cuccon kívül semmit előrelépést nem fog hozni?Szóval ezt veheted 4. alternatívának, de ez nem annyira elképzelhető verzió. Különben az egész PC játékpiac kuka és lehet mosogatni helyette.
-
sb
veterán
Épp ez az, hogy pont nem ez fog történni.
Most a játékfejlesztők véres verejtékkel optimalizálnak majd. Kódolnak 2x annyi ideig, 2x annyian, ami extra költség lesz. Ez az amiben kételkednek páran (nem feltétlen neked címzem, de te is említetted), hogy ezt meg fogják-e tenni.
Szerintem nincs más út.
Erre írtam, hogy lehetne abba is bízni, hogy 1db compilert meg drivert megírnak egyszer és utána az majd minden leoptimalizál a fejlesztők helyett, ezzel megspórolva az extra munkát. De ez vágyálom, ilyen soha nem lesz.Röviden summázva szerintem a 3 lehetőség:
1. Magas szintű, "olcsó" kódok + összetákolt driverek/fordítók + minden évben duplázódó teljesítményű hw-k. Ezzel lehet fejlődni*, de csak a hw-k nyers fejlődése miatt. Ez volt az utóbbi 10 évben.
2. Magas szintű, "olcsó kódok" + kevésbé fejlődő hw-k + brutálisan jó compilerek. (nagyon leegyszerűsítve és kicsit elvonatkoztatva a dx-től)
Ez nem létezik, soha nem is fog. A munka megkerülése lenne, amit elvégez a compiler.
3. Alacsony szintű, drága kódok + buta driverek/compilerek (mert minden hw-re úgyis hw közeli kód keletkezik) + kevésbé fejlődő hw-k.A 2. mese habbal, az 1. működött egy ideig, de már rég nem megy, marad a 3. út.
*Csak zárójelben, hogy ha a hw-k tovább fejlődnének akkor se lenne amúgy egyenes arányú fejlődés, lásd a DX11 cpu limitjét... alárakhatnánk a jelenlegi csúcsnál 5x gyorsabb vga-t is, akkor se lenne jobb. De a fő ok, hogy nem is tudnak 5x gyorsabb vga-t előhúzni a kalapból már.
-
sb
veterán
Egyrészt szerintem ez a teljesen egyedi optimalizáció hw-nként túl van lihegve. Az architekturális alapok egyezni fognak itt is.
Másrészt majd kevésbé töredezik szét a hw gyártók. Tehát ha lenne más, nagyon eltérő architektúra akkor kizárásos alapon nem lesz.Ez egy egyensúlyi játék, majd beáll a dolog.
Egy biztos: "ingyenebéd" itt nincs. Eddig volt egységnyi munkája a játékfejlesztőnek, de mellette volt jelentős driverfejlesztési munka és hw fejlesztési/gyártási költségek. Cserébe kaptunk X/3 teljesítményt (ha igazak az átlag 3x hatékonysági mutatók a low level api-k hpu kihasználtságára. vagy még kevesebbet, ha a cpu+gpu-t együttesen nézzük)Most a driveres munkát megspórolják. A gyártás(technológia)i költségek jelentős részét is - részben ez is volt a kiváltó ok, hogy drága átállással, csíkszélesség-csökkentéssel nem jön brute force a 2x új generáció ma már hw-ben. Cserébe a játékfejlesztői/fragmentáció-optimalizálási munka megnő. De mondjuk kijön a gpu-ból X teljesítmény az X/3 helyett.
Szerintem ez arányaiban jó, és épp ez a lényege: ezzel lehet most előrelépni. Csíkszélességgel nem nagyon, forradalmi új architektúra se jön évek óta. Ha minden maradna a régiben akkor várhatnánk a kevés rajzolási parancsos, ugyanúgy kinéző COD20-at, NFS18-at... stratégiát meg pl. véletlenül sem.
Szerintem hamar maga alá temetné az egész, még épphogy működő PC gaminget.Többet fejleszteni/optimalizálni több eredményért meg mégiscsak jobban megéri mint más munkát keresni.
szerk:
Vagy vissza lehet térni high levelre és imádkozni, hogy:
1. Brute force sikerül csíkszélességgel duplázni a teljesítményt továbbra is rövid időn belül... aminek így elég a töredékét kihasználni.
2. Olyan intelligens compilereket/drivereket gyártani amik a high level, tökegységes kódból minden hw-ra optimális, 90%-os hatékonyságú kódot fordítanak bármire, bármikor, további befektetett fejlesztési munka nélkül.Szerintem eléggé könnyen belátható, hogy a világbékére is nagyobb az esély.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RTX 3080 Ti SUPRIM X 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- GAINWARD RTX 4070 Ti SUPER Phoenix 16GB GDDR6X - 3 év garancia
- GIGABYTE AORUS RTX 4070 Ti ELITE 12GB - 20 hónap garancia
- Asus STRIX GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest