- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
A link egy reklám ami nekem semmit mondó. Tudom hogy miben más a rev-B, de én azért kérdeztem hogy mi a módja hogy kiderítsem melyik verzió van nekem? A dobozon I1-18.B-02.xxxxxx.xx szám szerepel. Akkor ez a B verzió? De ugye hiába B verzió, lehet ezzel mérni 2000nit-et ha nem Plus a neve?
-
Joshi
titán
Érdeklődnék, hogy mi a módja annak, hogy kiderítsem melyik verziós x-rite display pro eszközöm van (rev A vagy rev B)?
Illetve már használható a legújabb DisplayCal verzió? Jelenleg a 3.8.1-et használom. -
Joshi
titán
A linkelt hsz-ben csak azt ecseteled, hogy mi is az a kalibrálás. Pl az Oázis Computer műszeres kalibrálást ad ~6-10k-ért, szerintem klambi fórumtárs is ilyenre célzott. Ahogy anno én is így kértem a monitoromat. Itt a kérdés az, hogy van-e értelme nem a saját konfigurációval kalibráltatni egy monitort. Ha teljesen más a konfig akkor én azt mondom hogy nincs értelme.
-
Joshi
titán
Anno én is kalibráltan vettem Oázistól az Acer IPS monitoromat, elküldik a profil fájlt. Akkor nekem szerencsém is volt, mert egy AMD 290-es kártyával kalibráltak és nekem is olyan volt. A gond az, hogy miután lecseréltem egy nvidia kártyára, már kuka a kalibrálás. Én nem javaslom hogy kalibráltatva vegyél monitort, inkább utólag otthon kalibráltasd ha nagyon szükséges. Mire használnád a kalibrált monitort?
-
Joshi
titán
Akkor én is kérdeznék a hozzáértőktől.
Az X-Rite i1 Display Pro Plus-nál kiemelik a HDR támogatást. Ezek szerint a sima nem Plusos nem tud HDR-ben kalibrálni? -
Joshi
titán
Egyébként miben jobb mondjuk a CalMan Home verzió 400$-ért, mint az ingyenes HCFR? A legtöbb komolyabb tesztben mintha a CalMan szoftverét látnám, én még HCFR-es teszteket nem nagyon láttam. Esetleg reklám miatt támogatja az ilyen teszteket a SpectraCal? vagy csak összeesküvés elméletet látok a dolog mögött? Most nyilván tévék kalibrálására gondolok, mert monitorra pl ott van a DisplayCal.
-
Joshi
titán
Egy kérdés. Pl az x-rite display pro-val lehet input lagot mérni?
-
Joshi
titán
válasz
junior19 #3851 üzenetére
"A tévé saját lejátszója és a laptop összekötése a tévével az két különböző mód, külön kalibrálást igényel."
Persze tudom, pont azért írtam hogy a laptop csak azért volt mert csak úgy látom a HCFR képét ha a tévé belső lejátszóját kalibrálom. Megint csak hétvégén lesz időm a témával foglalkozni. Köszi. -
Joshi
titán
válasz
junior19 #3849 üzenetére
Egyelőre még az nem tiszta, hogy a Sötét részek beállításánál mit is kellene állítanom. Itt ropi leírta, de kicsit elbizonytalanodtam. Ugye itt azt írja ha ycbcr vagy rgb, de ha mondjuk a tévé saját lejátszójával adom be a referencia képeket laptopról kalibrálva, akkor most mire?
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Elolvastam a cikket köszi. Viszont Sonynál a Feketeszintet nem így nevezik, ráadásul több opció is van erre. Gondolom a speciális kontrasztjavítást ki kell kapcsolni, mert az egy mesterséges ficsör. Ezzel a beállítással van kalibrálva és ennél az ábránál mind a 16 oszlop kivehető, szóval akkor jól van beállítva a fekete?
-
Joshi
titán
"nem ismerem azt a típust"
Igazság szerint már a tévék előbbre vannak támogatottság szinten a monitoroknál, legalább is a megfizethető szegmensben. A középkategóriában simán vannak valós 4K 10bit-es panelek, kérdés a háttérvilágítás. Na itt egy monitor biztosan jobb és precízebb adott összegért. De ahogy írtam, nekem azok az elvek kellenek mint infók, ami alapján kalibráljak. Szóval ha PC monitornak használok egy tévét és az támogatja a 10bit HDR-t (valóban támogatja), akkor mire állítsam a VGA driverben a megjelenítés részleteit kalibrálás előtt? KB ennyi.
Amúgy a tévé: Sony KDL-43xf8505Most bekalibráltam NV panelben 8bit RGB Teljes mellett a DisplayCal-al, szemre nagyon jónak tűnik.
-
Joshi
titán
Lenne néhány kérdésem a hozzáértőkhöz. Volt egy WQHD monitorom amit eladtam és vettem erre a célra egy Sony 43xf8505 tévét. Na most mivel 10bit-es kijelzőt nem használtam monitornak érdeklődnék hogy hogy használjam.
Szóval NV panelben mit kell állítanom kalibrálás előtt? Legyen RGB 8bit Teljes, vagy állíthatom ycbcr422 10bit korlátozottra? Gondolom a BT.709 miatt célszerű az első verziót használni? Vagy a ycbcr 10bit csak akkor számít ha BT.2020 színteret kalibrálok? Vagy hogy szokták ezt?Egy x-rite display prom van, melyik progit ajánljátok kalibrálásra?
HCFR
DisplayCal
i1Profiler -
Joshi
titán
Kicsit trükkös a Windowsban aktiválni a színprofilt. Itt egy leírás hozzá.
-
Joshi
titán
Értem, mondjuk nekem erre nincs szükségem mint átlagos user csak érdekelt a hogyan. Köszi.
Viszont lenne egy kérdésem és szerintem inkább ebbe a topikba tartozik.
Az nvidia 1080-as széria támogat több színprofilt kimenetekhez rendelve(HDMI, DP1, DP2 stb)? Tehát ha kalibrálva van a monitor is meg a tévé is, akkor két külön színprofil kell, és hogy ne kelljen mindig külön betölteni az adott színprofilt, van automata kezelésre mód?ui.: Vagy ez inkább Windowsos kérdés?
-
Joshi
titán
Rájöttem. Igazából csak azt nem értem hogy ez hogy működik a valóságban. Az ok hogy kalibrálásnál bekapcsolom ezt a funkciót, de ebből hogy lesz dinamikus fénymérésem mondjuk egy betöltött profilnál? Ahhoz folyamatosan mérni kellene a környezeti fényt és a profilnak is igazodni kellene hozzá. Vagy a napszaknak megfelelő színprofilt kell készíteni és ezt valahogy összefűzni, majd betölteni és folyamatos környezeti fény mérés mellett meg használni? Vagy hogy van ez?
-
Joshi
titán
válasz
junior19 #3683 üzenetére
Mondjuk tévénél meg nincs feltétlenül szükség olyan kalibrált eredményre, mint egy grafikus monitornál amivel komoly munkákat végeznek. Eleve nincsenek is felkészítve kellően a tévék kalibrálásra, legalább is az enyém ebből a szempontból fos. A Sony AF9 már CalMan támogatású lesz, na azzal nem lesz szívás az biztos.
-
Joshi
titán
válasz
junior19 #3679 üzenetére
Szerintem ez csak azt akarja jelenteni, hogy akár készíteni kell több profilt az adott környezeti viszonyokhoz hogy tökéletes legyen a végeredmény. Vagyis a grafikusok biztosan több színprofilt használnak, mert nekik nagyon fontos a végeredmény minden körülmények között. Tévénél szerintem az aránylag sötét helyiség a mérvadó, mert mozizni nem szoktak világos helyiségben. Egyébként se láttam még világos mozitermet filmvetítés közben.
Nem akarok okoskodni hiszen nem értek hozzá, csak az én logikám szerint írtam le a véleményemet.
(#3680) sati félre ne érts nem fikázásból írtam, egyszerűen csak feltűnt a dolog. Egyébként meg is köszöntem a linket.
-
Joshi
titán
válasz
Archttila #3671 üzenetére
Tényleg érdekes írás, de ezzel zárul a cikk.
"A fenti „rövid” írásban még csak belekóstoltunk a kalibráláshoz szükséges háttérismeretekbe. Hamarosan következik a folytatás."Tekintve hogy több mint egy éves írásról van szó és még nincs folytatása, nem hinném hogy a közeljövőben lesz.
-
Joshi
titán
válasz
turorudi #3666 üzenetére
Ha tudom hogy csak a HCFR és a DisplayCal progik ingyenesek, akkor szerintem nem veszek Display Pro-t nulla hozzáértéssel. De hát ez van már megvettem. Mondjuk arra jó hogy ha nem is grafikus munkához való pontosságot, de azért el lehet vele érni referencia közeli megjelenítést.
-
Joshi
titán
válasz
turorudi #3660 üzenetére
A monitorhoz így kell alkalmazni a színprofilt, de hogy a scannernél hogy azt nem tudom. Szerintem google biztosan dob valami használható infót.
Egyébként ez a színkártya valós kézzelfogható valami? Vagy hogy van ez? -
Joshi
titán
válasz
turorudi #3658 üzenetére
Találsz videót a témával kapcsolatban, nem tudom ez mennyire hasznos az angolom nem annyira jó.
-
Joshi
titán
válasz
turorudi #3654 üzenetére
Még soha nem csináltam, de talán ez segíthet.
-
Joshi
titán
*Ropi* & sati
Köszi a válaszokat.
Akkor próbálkozok a CalMannal, ha esetleg lenne kérdésem jöhetek ide?
-
Joshi
titán
Te most szórakozol velem?
Mi a tökömnek kellene nekem egy jelgenerátor 1 milláért?
Nekem van egy jelgenerátorom és az az Oppo 203. Tetszik érteni? Nagyon fontos hogy arról kellene "külső" forrásos referencia képeket bevinni a DisplayCal proginak. Csak ennyi kellene.
ui.: HCFR proginál ez megoldható. A DisplayCal proginál is létezik ilyen?
-
Joshi
titán
válasz
Archttila #3605 üzenetére
Ismerem ezeket az oldalakat, de most már "elég jól ismerem" a HCFR progit is csak azt nem tudom miért szórja a mérést. Azért akartam egy másik progit használni hogy kiszűrjem az esetleges hibákat.
(#3606) *Ropi* gyakorlatilag tévét nem is nagyon lehet(érdemes) mással kalibrálni mint külső ábrával, hiszen mindig az aktuális láncot kell kalibrálni mint pl nálam az Oppo 203 a tévé HDMI 3-as bemenetén. Ha most ugyan oda rákötöm a PC-ét akkor se lesz hiteles eredményem, mert nem az asztali lejátszóval játszom le a referencia anyagot.
-
Joshi
titán
Ezek után már gondolom hogy valami ilyesmi lehet, de akkor most hogy kalibráljak? Egyszerűen mindig minden körülmények között mást mérek. Nem kell drasztikus dolgokra gondolni, de a többpontos mérés már felejtős.
ui.: a DisplayCal progi használatát röviden leírhatná valaki, fontos hogy külső mintákkal szeretném bevinni a képeket.
-
Joshi
titán
Várjál. Újraértelmeztem amit írtál és szerinted a teljes képernyős mód a jó, tehát ahol nincs fekete keret. De basszus, úgy a holdon van a gamma érték és szinte lehetetlen belőni 2.2-re.
De úgy a fényerő is a holdon van olyan magas.
OLED-nél nem kéne kisütni a kijelzőt.
Tököm ebbe a HCFR-be, légyszi írjatok egy másik progit amivel ki tudom próbálni az AVSHD bt709-es anyaggal külső lejátszóról. Köszi.
-
Joshi
titán
Akkor az ablakos mód a jó, rendben úgy egyenesebb a gamma. Viszont nem tudom finomhangolni a rendszert ugyanis minden mérésem más. Az erősítést és előerősítést belövöm majd néhány nap múlva nem azt mérem mint előtte. Ugye ilyenkor kár belemenni a többpontos mérésbe mert nincs értelme. Ilyenkor mi tévő legyek? Még futok pár kört másik lejátszóról, hogy kiszűrjem a hibát, de akkor is az Oppo 203 a lejátszóm, szóval azzal kellene belőni egy jó értéket. A notebook és PC már meg volt, azok között nincs különbség szóval nem a számítógép a hunyó. A HCFR progiból a legújabbat használom v3.5.1.4-et.
A DisplayCal progival hogy lehet külső referencia anyagot beadni úgy mint a HCFR-el? Vagy az csak monitorkalibrálásra való?
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Egy kis segítségre lenne szükségem. Nem igazán tudok előre jutni egy Sony 65A1 kalibrálásában. A HCFR progit használom külső lejátszóról(Oppo 203) az AVSHD ITU-R BT.709-es referencia anyaggal. Alapvetően az a gondom, hogy nem lehet finomhangolni a tévét, mert szinte mindig mást mérek. Ez monitor esetén nem így van, szóval én a tévére tippelnék. Ami elsőre furcsa az az alábbi jelenség.
Az egyik kép az AVSHD ITU-R BT.709 10%-os Grayscale tesztnél az, hogy a teljes képernyős és az ablakos teszt között óriási a különbség azonos tévé beállítás mellett. Miért? Ez normális jelenség?
A fényerőben van óriási különbség, csak azt nem értem hogy miért? A teljes ablakos módnál olyan, mintha visszavenné a tévé a fényerőt, pedig minden ilyen jellegű beállítás ki van kapcsolva.
TV beállításai: -
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Igen? És ez mit jelent? A ti szoftveretek nem korrigál? Vagy most mi a különbség szoftver és szoftver között? Most hülyén érzem magam, mert nem tudom hogy mit csinálok jól vagy rosszul. Tanulom a témát, de mindenképpen tisztában kell lennem az alapvető dolgokkal ahhoz, hogy megtanuljam a kalibrálás csínnyát-bínnyát.
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Ha 120cd/m2-el kalibrálok akkor nekem túl sötét a kép, ha viszont feljebb állítom a fényerőt akkor meg annyi a kalibrált értékeknek. De ha magasabb értéken kalibrálok mondjuk 180-200cd/m2-en, akkor viszont a feketének lőttek? Eddig jól gondolom?
A kérdésem hogy mi a jobb megoldás? A standard 120cd/m2-el kalibrálni és használat közben kicsit emelni a fényerőn, vagy eleve magasabb értéken kalibrálni és úgy hagyni a fényerőt?
-
Joshi
titán
Nos szétkalibráltam az agyamat.
Az Acer monitorom menüjében a Colour Tempnél a következő lehetőségek vannak: Cool, Warm, sRGB, User. Na most ezek közül csak a User beállítás hozta a megfelelő eredményt, ugyanis a többinél az RGB beállítást lehetetlen volt belőni hogy mind a három érték középen legyen. Általában a kék volt túltolva, de ahhoz hogy bejöjjön középre teljesen le kellett vennem, így meg használhatatlan lett a kalibrálás. A fényerőt 120 helyett 160-on toltam, mert a 120 nagyon alacsony értéknek tűnt. Gondolom ez nagyban befolyásolja a feketét, de a monitoromat szinte csak netezésre használom, meg néha játékra. Lekalibráltam a DisplayCAL-al és az i1 Profiler-el is, nagyon hasonló eredmény született.
Néhány adat a DisplayCAL eredményéről.
-
Joshi
titán
DisplayCal progival elkészítettem az első kalibrálást. Az első kérdésem az, hogy ennél a beállításnál mit kell nézni? Úgy tudom hogy alapértelmezettként 120cd/m2 kell belőni a monitor fényerő csúszkáján, én ezt be is állítottam a progiba és összehoztam a monitor fényerő csúszkájával. De mi a helyzet a színekkel? A kék nagyon el van csúszva, azt is be kell hozni középértékre vagy ne foglalkozzak vele? A kalibrálásnál most nem nyúltam máshoz csak a fényerőhöz, a 120cd/m2 érték a monitor fényerő csúszkáján a 21 érték lett. Így futtattam le a kalibrálást és az alábbi eredmény született.
-
-
Joshi
titán
válasz
kuyarashi #3550 üzenetére
Ropi és Brekk ajánlata az, hogy első körben csak a monitort kalibráljam. Egyébként a monitor Acer K272HUL a tévé pedig Sony 65A1.
ui.: na most a monitort kalibrálta az Oázis computer, kaptam is egy icc profilt amit használtam is, de a monitor beállítását reseteltem és így gondolom kuka az a profil. Mondjuk elég régi kalibrálás, szóval ideje frisset készíteni.
-
Joshi
titán
Üdv. Kezdő kalibrálós vagyok(nagyon kezdő
). Egy i1 Display Pro eszközöm van, melyik progit használjam? Az eszközhöz kapott i1 Profilert vagy a DisplayCal legutolsó jól működő verzióját(3.3.2)?
-
Joshi
titán
Egy x-rite i1 Display Pro-val hogy lehet egy médialejátszót vagy BD lejátszót kalibrálni? A tévén keresztül? Vagy hogy megy ez?
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Köszi az infót. Ahogy olvasom a topikot szinte kivétel nélkül az X-rite i1 Display Pro az ajánlott. Már csak az a kérdésem, hogy ha vennék egyet akkor mennyi az az idő aminél még nem károsodik a hardver, azaz még teljes értékű marad.
ui.: arra gondolok, hogy ha ma vennék egyet és lekalibrálnék vele ~10 kijelzőt, aztán beraknám a szekrénybe mondjuk évekre. Néhány év múlva mennyire maradna használható egy ilyen eszköz?
-
Joshi
titán
Létezik olyan kalibráló eszköz ami minden kijelző típusra megfelelő? Gondolok itt az LCD, Plazma és OLED-re. A projektorokat nem tudom hogy kalibrálják és mivel.
-
Joshi
titán
Üdv. talán két éve kérdeztem hogy milyen kalibráló eszköz ajánlott, akkor az i1 Display Pro-t ajánlották viszont mintha olvastam volna valami elöregedési problémáról. Most így két év elteltével van változás? Gondolok itt az esetleges problémákra, vagy valami más eszköz ami jobb? Jelenleg IPS panelhez kellene, de nem bánnám ha az OLED-hez is használható lenne. Köszi.
ui.: az ár max 100k.
-
Joshi
titán
Az igaz de a monitor hiba topikba csak írnak de senki nem válaszol.
A szakadás kizárt mert a kábel borítása fém tehát nem lehet egy bizonyos karikánál kisebbre hajlítani, nagyon komoly kábelnek néz ki. Ráadásul egy napja se használom. Szerintem valami kompatibilitási gond lesz. -
Joshi
titán
Van egy kis gondom mégpedig az hogy vettem egy 3m-es Displayport kábelt a gyári helyett mert rövid volt az eredeti. Tegnap délután összekötöttem vele a gépet és szépen működött egész estig használtam is a pc-t. Ma délután bekapcsoltam a pc-t és éppen a maileket nézegettem amikor elment a kép és Windowsos hang jelzett valamit de a kép már nem jött vissza. Bekapcsoltam az erősítőt és ha kihúztam a Displayport kábelt akkor a HDMI kábelen keresztül a TV-én megjelent a kép az alábbi hibaüzenettel.
Na innentől kezdve ezen az újonnan vett kábelen kép már nem volt. A furcsaság az hogy a monitorhoz kapott gagyi kábellel viszont továbbra is jó. Most mi a probléma?
-
Joshi
titán
Egy kérdés. Olvastam az egyik vga topikban hogy állítólag a DisplayPort 1.2-nek jobb képe van mint a DVI-nek. Na most nekem egy WQHD monitorom van amit jelenleg Dual DVI-vel kötöttem össze viszont van rajta DP port is. Mivel kalibrálva van a monitorom ezért érdekelne hogy mi a helyzet főleg színvisszaadás terén. Választ előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest