Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gardaai

senior tag

Sziasztok!

Előzmény, illetve egy része a kérdésnek: [link]
    Kiegészítés hozzá:
    Végig olvastam a hdsentinel cikkeit (faq, smart), tök jó, sok dolgot tanultam, de a bennem lévő kérdésre nem kaptam választ:
    - Most akkor hogy döntöm el, hogy tartós-e vagy sem egy-egy szektor hibás HDD?
    - A küszöb/érték/legrosszabb/adat oszlop hogyan viszonyul egymáshoz? Van ahol ugyanannyi az áthelyezett szektorok küszöb/érték/legrosszabb értéke, viszont az adat más? Tehát akkor az adatot kell nézni, azt mi alapján nézzem?
    Pl. ez a kettő ugyanaz, közben az egyik hibátlan, a másik pedig 1 szektort javított:
    5,Reallocated Sectors Count,10,100,100,OK,000000000000
    5,Reallocated Sectors Count,10,100,100,OK,000000000001
    - Milyen mértékben tudnak romlani az értékek? Mitől szaporodnak meg a hibás szektorok? Mitől nem szaporodnak el? Mitől függ, hogy elszaporodnak-e? Szerencse? Éppen hol van és mennyire virgonc a belsejében a porszem, ha az okozza?

Még van bennem pár kérdés, de ezek igazából a lényegesek, innen haladnék tovább. Nekem az nem fér bele, hogy évek alatt szépen nézem ahogy csökken a kondíció, míg végül kiírja, hogy mentsek adatot, mert lassan baj lesz.
    Ez úgy kell elképzelni, mint a félig lemerült ceruzaelemet? Ha azt akarom, hogy ne érjen váratlanul hogy lemerül a bluetooth-os egér/billentyűzet, akkor már 30% körül cseréljem és így csak az elem 70%-át használtam el, ami HDD-nél kb. 1-2 hibás szektor?

A lényeg: hogy annyira szeretnék belelátni, hogy az látott táblákból, kitudjam értékelni a számokat. Nem pedig várni, hogy a háttérben mindig futó program 5 év múlva szól, hogy baj van, gyorsan fuss a boltba HDD-ért.
    Lehet túlgondolom, de nem szeretném, ha mondjuk a másik oldalon írt hozzászólásban említett melegedő, amúgy 160 napot futott, HDD-t csak azért kikeljen dobnom, mert már most 99%-os a kondíció és van rajta 1 hibás szektor amit áthelyezett.
    Amennyi nyűggel jár a NAS upgrade, így hogy amúgy más nagy kapacitású tárhelyem nincs, nem szeretnék 1 év múlva megint foglalkozni a dologgal. Berakom, egy jó 5 évig ha elmegy, akkor belevágok. Vagy ez nem fogom tudni meghatározni?

Nem kérem, hogy itt oktassatok, csak, hogy ne keljen az összes létező S.M.A.R.T. cikket elolvasni, amiből mindegyik 90%-ban fedi egymást. Kérnék valami útmutatást, hogy hogyan tudnék mélyebbre ásni! :R

Új hozzászólás Aktív témák