Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Razarus

tag

válasz Degeczi #50 üzenetére

Megint megy a GUI-s tool-ok lehúzása.
    Itt először Commodore +4/Basic 3.5, majd MS-Dos/QBasic... és nagyon komoly akadályozó tényező volt a grafikai tool-ok teljes hiánya, pontosabban az, hogy ha bármi grafikát akartam, annak minden egyes pontját és minden egyes változását nekem kellett leprogramoznom. Nos, ezt színtíszta időpocsékolásnak éreztem álladóan, mert késleltette a lényegi feladat megvalósítását. Időben sokszoros volt a "külcsín" megalkotása a lényegi feladat leprogramozásához képest.
    Aztán kis szünet, majd véletlenül belefutottam Win 3.x alatt a VS-be és valóságos felszabadulást váltott ki bennem az a felismerés, hogy (fél)kész elemek komoly gyűjteményéből csak a programfelületre húztam, ami éppen kellett és ezzel a programfelület "megrajzolása" ezzel készen is volt. Persze ezzel is el lehet "szórakozni", mert ahogy alakul a program, vagy a megrendelő egyszer csak másként gondolja pld. a gombok helyét... de ekkor is csak odébb húzom/átméretezem, amit kell, és meg is vagyok GUI át/újrarajzolásával.
    A fentebb említett, külcsín/lényeg megalkotási arány gyakorlatilag megfordult és még javult is.
    A VB (és nyilván, pld. a Delphi is) a hatékonyságról, nem pedig a "csak azért is editorban nyomom"-ról szól.

Végül VB 6-tal sikerült pár évet dolgoznom: magas színvonalú, magyar nyelvű nyomtatott irodalom rendelkezésre áll(t) (akkoriban még nem volt minden sarkon internet és ahol volt, ott is rohadt drága volt), a Hello Word-dal kezdve, egészen a több táblás adatbázis kezelésig és -ha kizárólag windózeres környezet a cél- akkor minden további nélkül lehet(ett) kezdő programnyelv is.
    Némi előretanulás után, nekem egyáltalán nem volt ijesztő a VS/VB fejlesztői felülete, sőt, a legtöbb vezérlő használata adta magát.

Új hozzászólás Aktív témák