Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
iMaverick
addikt
Pedig hidd el, faterom gépén már vagy 4-5 éve ugyanaz az XP van, de én még egyszer nem defregmentáltam a HDD-t... Ha valaki gyakorlatilag csak a Firefox ikonra klikkeltget, annál nem is lesz fregmentált a winyó! Néha azért lefutattok rajta a Malwarebyte-ot, de csak azért mert kissé paranoid vagyok.
A nővéremék gépén már volt valami fincsi trójai, persze sikerült leírtani... De ez is hogy jött be? Felugrott valami angol szöveg és persze mivel éppen valami zene kellett, ofcourse az Yes-re lett klikkelve... Hát nem a zene volt ottan!
Namost az ilyesmitől szerintem a Linux sem védi az egyszerű user-t... Ha rábök a yes-re, akkor mindegy. (Illetve a su dehogynem védi, de azt meg Tőlem ne várja már el senki, hogy 5 percenként rohangásszak át hozzájuk! Pedig nem is laknak messzi, légvonalban vagy 15m-re.) -
Nem tesz neki jót, de az ember farag magának egy LTS-t, és elvan vele (most már) 5 évig...
Mondjuk tényleg sok a hiba az Ubiban, de azért nem megoldhatatlanok
Pl. most arra várok, hogy legyen már Canon 1100D támogatás az Ufraw-ban, mert nincs...
@Namelesske : Khm, miért winnyózra nincsenek vírusok/malware-k?
Töredezés is valós probléma. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Erősen kétlem. Windows után a Gnome egy elég új dolog, nem is beszélve a helyette bevezetett Unityről. Ha még a KDE-s Kubuntura lenne rágerjedve a Winről átjött kezdő Linuxos, abban lenne ráció, de a sima Ubuntuban nem látom ezt.
Inkább azt mondanám, hogy eléggé sok reklám, hír, cikk, stb. miatt kialakul az a kép, hogy Ubuntu = "A" Linux, holott van még pár "desktop" Linux, de pl. nem igen találkozok a neten mondjuk OpenSuse cikkel, vagy akár a lentebb emlegetett Chakra Projectes cikkel.
Pl. hogy itteni példát mondjak ITcafe-n mindig jön egy cikk az aktuális Ubuntu verzióról, OpenSusés cikk 2010.07-ben volt utoljára, Chakráról meg soha nem is írtak még (oké, Chakra még fiatal).
hcl: a kiadási és frissítési kényszerpálya nem hiszem, hogy jót tesz a minőségnek Ubinál.
-
doc
nagyúr
válasz
Namelesske
üzenetére
nem jobban, mint az hogy Linuxban mindenhez orakig kell terminalban gepelni, meg howto-kat olvasgatni, vagy hogy direkt valogatni kell a hardware-t hogy menjen

-
Gyere el, itt van álam unkatestvéremék P3-asa. 1200MHz-re húzva a 900-as cerka, 512Mb RAM, 2x40Gb winyó, egyiken swap, másikon a rendszer.
Na az XP (friss,most tettem fel) használhatatlanul lassú rajta. Böngészés is, stb.Benyomtam neki egy Lubuntu-t, megy, mint a szél. Böngészésre megfele, még flashes oldalakon is.
Ennyi a különbség.Mondjuk a tulajnak nem adnék a kezébe se jobb gépet, se bármi más oprendszert. A gépet tönkreteszi (sokadszor), oprendszer miatt meg nyafogna, és messze lakik, hogy legyen lehetőségem belőni az igényeihez.
@#69 iMaverick : Igen, aztán windóz alatt beszív valami vírust, elkezd töredezni a filerendszer, meg jönnek az amúgy rendszeres apró hülyeségek... Na ez pl. anyámnál az Xubin nincs.
@#85 Cpt. Pirk : Nekem megfelel az Ubi, ami nekem kell, azt tudja... Na persze KDE-vel

-
zseko
veterán
aham... mostmár, lehet...
Natív vagy wine-os? Mert kétlem hogy natív.. Teljesítmény? És mint írtam a vga annyira új volt, hogy még win alá sem volt driver nemhogy linux alá...
Most már sokkal jobb a helyzet, de az alaplapi még mindig ráver élményben.(#85) CPT.Pirk Talán mert ez áll a "legjobban kézre" win után. Így is sikítófrászt kapnak egyesek már attól, hogy nem a megszokott rendszerük van, hiába ugyanazt csinálja (net, video, zene).
-
-Jelszókezelő kikapcsolható, némi gúglizás után (nekem is KDE van, és kinyomtam)
-Picasa-ra tud exportálni a Gwenwiev.@Dyra : Nehéz használni? Nem nehezebb, mint egy winnyózt. Telepítés, meg beállítás meg nem az egyszeri user dolga.
Amikor csak használni kell, akkor szerintem jobb mint a winnóz, mert nincsenek vírusok, spyware, akármi, nem töredezik, szemeteli tele magát... -
törölt tag
Életképtelenek az asztali Linux rendszerek. Borzasztó nehéz őket használni. Amíg csak arról van szó, hogy menjen rajta a net nincs probléma. De a hardvereket úgy kell hozzá válogatni. Az illesztőprogramok hiánya hatalmas probléma de hiányzik sok igen jó szoftver is. (illetve sok a félkész nem teljesen jól működő illesztő)
Az Android megmutatta, hogy lehet nagyon is életképes rendszert csinálni Linuxból. Ha asztali környezetben hasonló felhasználóbarát rendszer csinálnak máris nagyot lépne előre az ügy.
Jelen pillanat a Windows 7 nagyságrendileg jobban támogatott és könnyebb használhatósággal rendelkezik a Mac OS pedig fényévekre elmászott használhatóság szempontjából miközben mint tudjuk ott is Unix alapok vannak.
Szeretem a Linuxot itthon két gépemen is az fut mi több a kis hobbi szerveremen is. Ezen kivűl most vettem Nokia N900-t amire első dolgom volt Debiant tenni de van itthon két kis Zipitem is amik szintén Linuxot hajtanak. Mégis azt mondom. Nem felhasználóbarát a konkurensekhez képest. Ha ebben nem tudnak előre lépni maradnak mindig 1%-n.
-
F34R
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
phenom II x4 3ghz 4gb ram ati 5750
de a régi gépemen is mennek athlon xp 2500+ 1gb ram + 9200 se atiinkább valami a driverrel van.
(#79) pschio
ajjaj akkor ha tudnád mit szüszölök veel már rég kötélen lógnál.
(#85) CPT.Pirk
jaja nem kell itt a buta nem látom leokézom továbbmegyek stílus.
(#48) Vladi
annak még kevesebb igaz

-
L.Gyuri
csendes tag
Én 4 hónapja vagyok Linux felhasználó, Ubuntu 10.04-et használok egy IBM R40-es laptopon. Én azt mondom, ennek ugyanúgy vannak hátrányai, mint például a Windows XP-nek. Nekem is problémáim vannak az ATI driverrel, a touchpad túl érzékeny, hiába állítom át az egér beállításainál, az Asus wifi kártyámtól az a tünetet produkálta, hogy 20 percenként magától kijelentekezett, ACPI-t is kikapcsoltam, de nem lett jó. Persze tudom én, hogy baromi nehéz mindenféle műszaki dokumentáció nélkül drivereket készíteni(gondolom nem adják ki akárkinek, javítsatok ki, ha tévednék ebben), de összességében becsülöm a programozók munkáját. Én kb. 1 hónapja akartam kipróbálni a Suse-t, de boot közben, "couldn't find configuration file" hibaüzenet fogadott, szóval itt megállt a dolog. Az asztali gépben lévő Leadtek DTV2000H Plus-os tuneremet sem tudtam még működésre bírni Ubuntu alatt. A legfőbb probléma szerintem a gyártói támogatás hiánya, a drivereket igenis a hardvergyártóknak kellene megírniuk. Nekem nem tetszik az sem, ha például a fájlmegosztást akarom beállítani, egyből az Internethez fordul, alapból nem tartalmazza a szükséges fájlokat. Viszont van rengeteg pozitív tulajdonsága is. Nincs sok memóriám, de a cserehely szinte mindig üres Ubuntu alatt, ellentétben az XP-vel, ami állandóan felfalja a lapozófájlt. Tartalmaz teljes értékű irodai programcsomagot és alapból van benne egy lemezkezelő, amivel a SMART adatokat is meg lehet nézni. Az Ubuntu valamennyire rákényszerít a parancssor használatára is, ami korántsem olyan borzalmas. A D-Link wifi kártyámat hibátlanul kezeli, valmint sok programot telepítettem, eltávolítottam, ennek ellenére nem tapasztalok lassulást, stabil a rendszer.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Minden kezdő az Ubuntutól várja a megváltást, de miért?

Pl. a lentebb emlegetett Chakrában van egy bundle kezelő a "start (K) menüben" a csomagkezelő mellett, ott ha felrakod a Firefoxot (még fejlesztési csatornák közül is választhatsz), akkor egyből kérdés nélkül rak flasht is.
Persze next-next-finish elmarad, mert kéri a root jelszót a végén.

Egyébként Ubuntun is csak egy csomag telepítése a flash. A GUI-s csomagkezelő is elég hozzá, vagy egy sor a terminálban.
-
Komplikato
veterán
Én mostanában Ubuntut próbálgattam, régen 5.x-8.x között meg SuSe-t ... Legutóbb azért került fel az Ubuntu, mert lehalt a Windows a gépen, telepítő lemez elkavarodott. Na most volt frissebb telepítő ISO a gépen, de OS nélkül ugye nehéz kiírni. Csak egy régi 9.x-es Ubuntu volt kéznél, abból is fapados CD verzió, hát feldobtam és lás csodát teljes értékű író programból szépen gond nélkül megcsinálta a bootos lemezt. Azóta is itt vár a 11.xx változat a gépen, hogy feltegyem a gépre ha gond van jól jöhet.
-
doc
nagyúr
ez bizony eros user error
meg next-next-finish SEM kell
sokkal egyszerubb Linuxra, mint windowsra felrakni a flash playert, csak gondolom megint windowskent akartad kezelni a Linuxot...
annyi a dolgod, hogy a csomagkezeloben rakeresel a flash plugin-ra, bejelolod, leokezod, es kesz
-
pschio
őstag
én évente egyszer kipróbálom mindig az ubuntut. mindig ott akadok el hogy firefox alá egyszerűen nem tudom felrakni a flasht. és amíg egy ilyen egyszerű dolgot nem lehet megcsinálni 1 perc alatt next next finish -el addig szvsz a linux életképtelen. a vicc, hogy konzolból sem ment fel. nem tudom mi volt a baja, de nem is érdekel. majd megnézem egy év múlva sikerült-e megoldani. az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján nem várok javulást jövőre sem.
-
Namelesske
addikt
Ne is mondd, félek úgy hagyni a gépet amikor időzítem a kikapcsolást. Volt már hogy 8 óráig pörgött a leállítás zöld kis smaragdja... volt már hogy kékhalálozott standby előtt. Volt már hogy hibernálás után nem éledt fel. Nem az energia kezeléssel van a baj, nekem mindig a hálózat kezelés akasztotta meg az energia kezelést. Mindig egy hibás hálózati illesztőprogram okozza az ilyen bajokat. Vagy a Wifi vagy a Virtuális Wifi vagy csak úgy magától.
-
zseko
veterán
Én is többször kísérleteztem linux-al, kb. 99-től kezdve. Egyszer még a BeOS-t is felraktam, akkor nekem csak egy nagy káosz volt az egész
Aztán egyre többször próbálgattam, volt xp-win7-ubuntu egymás mellett. Viszont az ati kártya miatt csak szívás volt az egész, azt meg nem akartam lecserélni, úgyhogy mindig maradt a win. Amíg egyszer a win7 magával nem rántotta az xp-t is.. akkörül volt gépcsere is, a HD3850-emet meg sajna tönkrevágtam, így az alaplapi integrált HD4200 volt csak. Gondoltam egyet legyalultam mindent, és csak egy ubuntut tettem fel. Pöpecre működött minden ( vagy majdnem..
), de lényeg, hogy semmi (nagyobb) gondom nem volt vele, több mint egy évig csak linuxot használtam, nem is hiányzott a win. De a játékok igen... úgyhogy vettem egy HD6850-et, ezzel viszont vége lett a linuxnak, mert újfent nem viselte el...
Igaz, majdnem rögtön megjelenéskor megvettem a vga-t, még win alá sem volt driver. Azóta win7 van fent, és "hülye fejjel"
feltettem, rászoktam a steam-re. Linux már csak hébe-hóba van elindítva.Azóta is bánom, és nem adom fel hogy egyszer újra linuxot használjak
Sokkal jobban éreztem magam alatta mint win alatt (bár igaz, vannak bosszantó hibák, az egyik legnagyobb pl. a flash).Jah, megkímélendő magam a felesleges szívásoktól, mint ami cikkben is említve van egy, teljesen másik hdd-re tettem fel mindegyik rendszert, függetlenül egymástól, lehúzva addig a többi hdd-t.
-
doc
nagyúr
válasz
Namelesske
üzenetére
igen, Ubi alatt nekem is volt gondom a hanggal, sajnos nagyon nyomatjak a PulseAudiot valamiert...
massal nekem meg szerencsere nem volt gondom Linux alatt
HW-problemaim is csak windows alatt voltak
illetve nehanyszor majdnem falhoz csaptam a notit, mikor folyamatosan csak a 'preparing for standby' kepernyo vigyorgott ram ahelyett hogy rendesen besleepelt volna... valami nagyon el van szurva a windows energiakezeleseben -
iMaverick
addikt
válasz
Namelesske
üzenetére
Na doc kolléga, pont az ilyesmitől akarom megkímélni magamat!!!!
Nevezzétek lustaságnak, vagy aminek akarjátok...

-
Namelesske
addikt
Jó olvasni ilyeneket, hogy valaki örömmel használja a Linuxot. Én még mindig az Ubuntu 10.04-nél vagyok leragadva.

Kicsit több képernyő képpel jobb lett volna a cikket olvasni, személetesebb vagy nemtom, de azért köszi így is. Próbáltam már én is OpenSuSe-ra váltani de nem sikerült.
Mindig a hang illesztőprogram meg az érintőpad na meg az aksi idő soványsága ami miatt vissza kullogok Windows-ra. Az ATI problémákat nem tapasztalom, csak a gyatra teljesítményt linux alatt.
-
iMaverick
addikt
Milyen gépen nyomod? Nem látom leírva az adatlapodon!
A Brazos-ról annyit kell tudni, ahogy enszuke kollégával már összevitatkoztunk egyszer és akkor nagyon elmésen ennyit írt: ha kikapcsolod a Brazos egyik magját, akkor annyit megy, mint egy P3... Gondolom ennyire nem gyenge gépen tolod, ugye?
-
iMaverick
addikt
A sok ráérő időt se hagyjuk ki.
Többen írjátok, hogy idősebbeknek fel lett rakva egy disztró és milyen jól elvannak vele... Ja kéremszépen, ha kiteszek ikonba mindent, akkor ez Windows alatt is ugyanilyen jól működik!
doc: nem tudom, csak azt hogy en hogy viszonyulok az ATI kartyakhoz: kerulom oket
Én viszont pont az Nvidia kártyáival vagyok így. Utoljára GF2MX volt tőlük, azóta csak Ati...
-
doc
nagyúr
nem tudom, csak azt hogy en hogy viszonyulok az ATI kartyakhoz: kerulom oket
ebben semmi ATI-ellenesseg nincs, csak mikor elkezdtem Linuxozni 8-10 eve, akkor mindig eleg maceras volt az 'ATIzas', igy nVidia kartyaim voltak mindig is (illetve notebookokban gyakran Intel)
de szemely szerint nem hiszem hogy gond lenne velenuke7:
kde / gnome -on kívul milyen asztalkörnyezet van még?
nagyon sok van meg, a 'nagyobbak' az XFCE, es esetleg az Enlightenment (eyecandyben ez utobbi nagyon ott van, kar hogy nagyon nyogvenyelosen halad a fejlesztese) -
nuke7
veterán
amiket eddig probáltam az elmult 3 év során - nagyrészt netbook-on:
- ubuntu (unity-vel is, nem rossz)
- kubuntu - valami miatt nem volt jo az ati kártyás asztali gépemen, meg a wifi nem volt az igazi
- lubuntu / xubuntu - nem rosz, netbook-ra tökéletes sztem, de én több eyecandy-t szeretnék nagy gépen, plusz ANNYIRA nem user friendly
- linux mint - unalmas gnome volt
- open suse 11 talán, de csak live, nem nyerte el tetszésemet.
- és még pár kifejezetten netbook distro - amik között voltak amik odavertek teljesség igénye nélkül:
-puppy, eeebuntu, crunchee, cranchbang(?vagy hasono) meg volt mégvalami ilyen tök uj, teljesen uj kezelőfelülettel, de akkor még csak beta volt (Talán 2éve)kde / gnome -on kívul milyen asztalkörnyezet van még?
valami olyan lenne jó, ami... áááá nemtom. nekem kéne összerakni egy distro-t

szoval mac os x feeling jó lenne, csak jobban testreszabható legyen
-
doc
nagyúr
mondom, szerintem probald ki a Chakrat, tetszeni fog

ha valamiert nem jonne be, akkor mondjuk egy Ubuntut erdemes meg megnezni, az egy teljesen mas grafikus felulet, es lenyegesen tobb csomag van a repoban (tehat tobb programot tudsz a csomagkezelovel, egy kattintassal felrakni, koztuk jofajta, modern jatekokat is)a csomagkezelovel meg nem kell onmagaert 'foglalkozni', ha valami programot fel akarsz rakni, megkered ra, o meg elintezi

-
nuke7
veterán
Pontosan

doc:
a játék nem linux-ra valo szerintem igazábol... (dual-boot lenne mindenképp)
csak szeretném megnézni, hogy mit tud egy Full-os linux distro, meg mondjuk ne kelljen mókolni a vga kártyámmal, meg keveset kelljen a csomagkezelővel foglalkozni.
ilyen nincs?
ami a legtöbbet adja out-of-the box. -
doc
nagyúr
ez nem disztrofuggo, ha jatszani akarsz, annyi a lenyeg hogy legyen benne wine, meg lehetoleg a kiegeszito csomagok (pl. winetricks)
szerintem ezek minden disztroban vannak, meg a legkisebbekben is
Chakranal is egyszeruen telepitheto, akkor lesz egy lepessel tobb, ha 64 bites verziot raktal fel
[link]nekem az tetszett nagyon a Chakraban hogy alapbol egy nagyon jol felkonfiguralt, fullos KDE-vel jon, es minden mukodik out-of-the-box, beleertve a notebookos feature-oket is
-
ezt a véleményt akkor tudjuk elfogadni, ha:
- bizonyítod, hogy minden user ugyanúgy képes xp-t vagy w7-et buherálni, mint te, nyakig a registryben, mint Schirilla a jeges dunában.
- a linux beállítására is rászánsz ennyi időt meg tudást.mert így, hogy a linuxhoz nem nyúlsz, az xp-t meg rommátweakeled, kb. annyira hoz valós eredményt az összehasonlítás, mintha Schumacher akarna f150-es ferrarit hasonlítani a fiat seicentohoz.
egyre inkább az a véleményem, akik mindenféle látszat indokot hoznak fel a linuxszal szemben, azok valójában a windowson összeszedett tapasztalatukat sajnálják kidobni és ez az egy valódi érvük van a linux ellen (plusz a játék). A többi az valahogy mindig mellébeszélésnek bizonyul.
-
BigManus
addikt
Itt Esztergomban amikor elkezdődött a Dokumentum formátum mizéria és arról volt szó, hogy az iskolákban Linuxra állnak át, öt idősebb tanár kért meg, hogy tegyek fel nekik Linuxot és segítsek benne.
SuSE került a gépekre, TeamViewer, hogy ne kelljen folyton odamenni ha akad valami gond.
Nem igazán akadt, csak jelentéktelen apróságok.
Azóta is elégedettek, de az öt tanárból egynél volt legális XP, a többinek kalóz verziók.
Közölték, a fizetésükből ne várja el senki, még kedvezményekkel sem, hogy megvegyék.(#61) Bombano
" mindenféle látszat indokot hoznak fel a linuxszal szemben, azok valójában a windowson összeszedett tapasztalatukat sajnálják kidobni "
Milyen igaz... Ugyanezt tapasztalom...
-
nuke7
veterán
néztem chakra review-t. nem rossz.
VISZONT.
milyen distro-t ajánlanál egy erős asztali pc (AMD 6950) -amin esetleg játszanék is-
esetén - méret, hardverigény nem számít - ami szép és FULL-os, tehát nagyon keveset kell bíbelődni vele, mindent tud amit a linux kínálhat.
tehát valami nagy és szép distro-t keresek
-
Rimuru
veterán
Muterom windowshoz szokott de ő is jobban szereti a linuxot.
" Amikor a Windowst feltettem, rengeteg program kellett, mert a Windows semmit nem adott hozzá.
A Linuxot telepítve meg szinte minden benne volt ami a napi dolgokhoz kellett és minden teljesen ingyen "Igaz is ha olyan disztribúciót rak fel az ember, és ez bőven elég is egy átlagfelhasználónak.
Egyébként nekem csak az ATI driverével van gondom linuxon.
-
én egy nyugdíjas néni első számítógépére raktam susét.
netezni , levelezni szeretett volna és skype az Ausztráliában élő rokonokkal.
2x4 óra betanulás és havi néhány skype csevej
online-nagyi teljesen megszokta.
a barátnője gépén xp van, az folyamatosan hívja a unokáját a problémáival. -
BigManus
addikt
Sziasztok!
Nem nagyon szeretnék belefolyni vagy vitát kiváltani, de leírok pár dolgot.
Az átállásról annyit, hogy amikor a párommal anno össze költöztünk, előtte még nem látott Linuxot.
Közöltem vele, hogy a cégnél vannak Windowsok, elég nekem ott szívni, itthonra én nem szeretnék csak Linuxot.
Nem ismerte, de bele ment. Azóta amikor megjelent a Win7, nem akartam céges környezetben tesztelni, otthon tettem fel. Párom nézegette egy darabig, majd közölte, hogy Ő ezt nem szeretné a gépen, tegyem vissza a SuSE-t.
Anyámmal szinte hasonló történt.Rengeteg szempontból jobb a Linux, de nehezen állnak át emberek.
Nem értenek hozzá és nem akarják megtanulni.
Egymás közt terjesztik, hogy a Linux az sz@r, mert mindent kézzel kell beírni.
A haver is mondta.Amiket hallok mostanában, az az ingyenesség. Pl.:
" Amikor a Windowst feltettem, rengeteg program kellett, mert a Windows semmit nem adott hozzá.
A Linuxot telepítve meg szinte minden benne volt ami a napi dolgokhoz kellett és minden teljesen ingyen "Pedig sok embert beszéltem már rá az átállásra és azt vettem észre, ha el vannak indítva az úton, hamar ráéreznek az ízére és nem akarnak visszatérni a Windows-hoz.
Természetesen az egyik gépemen nekem is fut itthon Windows, de csak és kizárólag azért, mert a speciális műszaki rajzokat csak Auto Desk Inventorral tudom elkészíteni.
Sajnos Linux alá nincs erre megfelelő alternatíva, már mindent kipróbáltam.
De ha nem kéne, biztosan nem lenne Windowsom, mert egyszerűen fölösleges.(#51) Vladi

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt a Chakra Projectet én is tudom javasolni. Debian helyett kellett valami, amiben modern KDE-t kapok turkálás és testing, stb. repók használata nélkül, stabil rendszerrel. Kerestem a distrowatch-on KDE 4.7-es rendszereket, ott találtam meg a Chakrát, fel is tettem laposra rögtön és maximálisan tetszik eddig.
Ubuntuhoz képest még inkább felhasználóbarát, az OpenSuse-nál látott telepítés alatti partíció csatolás még jobb mint ott volt (kb. 1 éve látottakhoz képest), van rögtön bundle installer, stb.
-
doc
nagyúr
valahol itt a PH-n mar meseltem anyam sztorijat
neki eloszor XP volt a gepen (valami 1GHz korul celeron, nagyon keves rammal)
aztan, mivel irtozatosan lassu volt, szinte a kezelhetetlensegig, kapott Win98-at
az mar eleg gyors volt, viszont panaszkodott hogy milyen rossz, az XP sokkal kenyelmesebb volt
ezutan kapott Xubuntut, amit a mai napig is boldogan hasznal (igaz, par honapja lett alatta egy komplett gepcsere, atraktam a vinyot az uj gepbe es megy tovabb) -
SirRasor
addikt
P1-es? Erről is szólt a fámám, hogy ennyire gyenge gépekkel 2012-ben már ÉN nem akarok foglalkozni.
72 megra ramra 15 mp alatt..7-essel lehetetlen, de szerintem a 8-assal is. Viszont amint írtam, a 256 MB-os laptopon nyírt XP van, jelenleg 81 MB-ra és ~20 másodperc alatt (valami iszonyat fos pici régi vinyó van benne). Viszont a mobil internetet azonnal felismeri, és működik. Ubuntu alá néztem, elég hosszadalmas procedúra volt életet lehelni bele. Szóval a ráfordított idő azért nem mindegy.
Vladi ne akadj ki az XP szó láttán, inkább értelmezd mit írok. Csak megosztottam a dilemmámat, amire szerintem már sok ember gondolt.
-
Vladi
nagyúr
Az a netbsd te!

Egyébként örülök, hogy a szerző megtalálta a neki valót.
xp berhelés topikot meg ne csináljunk már belőle, mert az itt nem sok embert érdekel, köszi. 
(#47) doc:
Ami a csomagkezelés elképesztően nagy előnye, és nagyon fontos megemlíteni:
válogatott csomagok, ami a rendszerhez van illesztve, tesztelve. Ezt egy szakértőkből álló csapat folyamatosan elvégzi minden kiadásnál. A másik, hogy folyamatosan frissül.De most komolyan? Hol van ehhez képest a gúgliba beírom a program nevét? A fasorban se.

-
doc
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
beírod a csomagkezelőbe... Win-en meg a Googli-ba.
meg mindig nem erted...Linux:
1) beirod a csomagkezelobe
2) leokezod (ha grafikus feluletet hasznalsz, parancssorban ennyi sem kell)
ezutan a rendszer magatol letolti, feltelepiti, folyamatosan frissiti ha uj verzio van beloleWindows:
1) beirod a gugliba
2) a tobbmillio talalatot nekiallsz atnezni
3) kinezel egyet a rengeteg kozul, amirol ugy gondolod hogy jo lesz neked
4) a honlapon megkeresed a download linket
5) letoltod
6) feltelepited
7) (opcionalisan ujrainditod a gepet)
8) kiprobalod
9) kiderul hogy ez valami shareware/trial/demo verzio, vagy nem az amit keresel
10) goto 1
persze ez sarkitott, de azert nagyjabol igy nez ki
es akkor meg hozzajon az, hogy ha frissen akarod tartani, akkor minden programodra ujra es ujra ra kell guglizni es az egesz procedurat ujbol eljatszani mindegyiknel...Win7 alatt semmilyen gondom sincs a HD-s videók lejátszásával
a Linux felhasznaloknak sincs vele gondja
nyilvan az, ha a gyarto rossz minosegu drivert produkal Linuxra, gaz, ez adott esetben akar ok is lehet a windows mellett maradasra (bar annak eleg eroltetett). de ahogy itt lejjebb irtak, ma mar sokkal jobb a helyzet. szemelyes tapasztalatom ezugyben nincs, sosem volt ATI kartyam...

-
SirRasor
addikt
Mondjuk érdekes dolog ez az XP-vel, mert sok helyen olvastam, haverok is mondták, hogy idővel lassul. Nekem is még eleinte lassult, aztán nézegettem a szolgáltatásokat. Bizonyos szolgáltatások elég rendesen szemetelik a gépet(azon kívül, hogy fölöslegesen is futnak) és még ha biztosan nem is tudom, de sejtem, hogy azok lehetnek a ludasak. Pölö édesapám gépén általam megbuherált XP van, csomó szolgáltatás le van tiltva, és köszöni szépen gyors, immáron 6 vagy 7 éve nem nyúltam hozzá, csak programokat, szervízcsomagokat, frissítéseket telepítettem. Tehát szerintem az is kamu, hogy idővel a sok frissítés miatt lassul be.
-
Vladi
nagyúr
"mondjuk egy izmosabb gépnél xy disztró jobban teljesít, mint mondjuk a 7-es"
Azért egy light disztró nem csak attól teljesít jól. Mondjuk delit, vagy tinycore-t láttál -e már futni? Mondjuk egy p1-esen?
Nekem volt egy t40-es thinkpad. 1600-as proc, meg 512 ram. Egy kiherélt lxde-s fedora bebootolt valami 72 megra ramra 15 mp alatt. Na ezt csináld meg a 7-essel.

-
iMaverick
addikt
epp ellenkezoleg, szinte semmi nincs 'beepitve'. egyetlen dolgot kinal: csomagkezelest. ennek koszonheto hogy 2 kattintassal barmit felrakhatsz
Igen, akkor itt meg én fogalmaztam félreérthetően! Szóval erre gondoltam, hogy beírod a csomagkezelőbe... Win-en meg a Googli-ba.
A VDPAU-val, illetve ahogy wetomi kolléga írja: XvBA (merhogy mindkét gépemben Ati van) csak annyi a bajom, hogy több leírást olvastam, és nem mindíg működött.
Persze lehet, hogy tényleg a driver-ek annyira rosszak, de akkor ez megint visszafordít a Win irányába, mert Win7 alatt semmilyen gondom sincs a HD-s videók lejátszásával (DXVA). Ráadásul a filmnézős gép egy AMD Brazos! Annak azért egy 1080p-s film igencsak megfeküdné a gyomrát!!!! (Mármint ha CPU erővel játszaná a filmet!)
wetomi: Miért próbálsz ki egy új receptet? Miért nézel meg egy új filmet, olvasol el egy könyvet, hallgatsz meg egy zenét és még sorolhatnám?
Ez jogos, csak hogy egy 90 perces filmet megnézve nem kell 1-1,5 napig újrahúzni-beállítgatni a Win-t. Most csináljak egy Ghost mentést a mostani állapotról, hogy ha nem tetszett a film, akkor simán kihátráljak belőle?

-
doc
nagyúr
ezt a 'jobban teljesit' dolgot szerintem eleg nehez lesz definialni...
a sajat tapasztalatom az, hogy a windows idovel brutalisan belassul; a ceges notebookon XP van, bizonyos okok miatt W7 nem jatszhato. kb. 1 ev utan egy sima bootolas addig, hogy a start menu megnyithato legyen kb. azonnal, ugy 8-10 percet kell varni, addig tekeri a vinyot, gyakran annyira hogy meg az egerkurzor sem mozog
Linuxon ugyanez kb. 2-3 perc, pedig tobb minden fut addigra
persze ez XP, a realis osszehasonlitas nyilvan W7-tel lenne, de az egyelore nincs, szoval egyelore el kell napolni a tesztet
mindenesetre ketlem, hogy a tobbmagos procik meg sokgigas ram koraban maga az oprendszer szamottevoen lassitana a gepet, inkabb a rajta futtatott programok jelentik a kerdest -
F34R
nagyúr
szívás van az ati kártyával azt jól tudom
de így is mennek a HD műsorok nekem egyelőre ennyi elég.(#40) SirRasor
van hát , Archlinux + sima WM akármilyen windows-nál gyorsabb. Nekem is volt W7-em de ég és föld különbség pedig azelőtt 10 évig azon voltam. Arról nem beszélve hogy a régi gépeken is megállja a helyét. Szinte mindenen elfut.
-
SirRasor
addikt
Bennem is már évek óta jelen van, hogy átállni linuxra, jobban érteni hozzá stb, és már többször nekifutottam, de mindig volt valami. Ubuntu, xubuntu, lubuntu, puppy linux, linux mint..és már nézegettem az LFS-t is
Arra jutottam, hogy erőforrás kihasználtságban 512 MB operatív memóriától felfelé a windowsnál nem lehet gyorsabb és stabilabb rendszert összerakni (1 GB alatt XP, attól és fölött 7-es). Sőt, az LFS pont egy 256 mb-al meg valami 1 magos Athlon XP-vel megáldott laptop kapcsán került elő, de butított XP és butított programokkal még mindig praktikusabb és gyorsabb, mint bármelyik egyénileg tákolt disztró.
Azért a fentiek még annyira nem keserítettek el, mert gondoltam majd fejlődik minden, de tegnap jöttem rá, hogy nincs igazam két dolog miatt:
1. minden fejlődik, és lassan már a legótvarabb gépben is minimum 1 gb memó van.
2. tegnap olvastam PH-s cikket a Win8 újításairól. Ha tényleg ilyen lesz (és a win7-nél már látszik, hogy jó irányba mennek), akkor egyszerűen nem lesz értelme váltani linuxra, mert még jobban ki fogja használni az erőforrásokat, és jelenleg egy alsó kategóriás 2 magos, 1 GB memmel szerelt gépnél jobban teljesít egy alap 7-es, mint egy alap XP (hónapokig teszteltem sokféleképpen, szóval tudom mit beszélek).
Más, de nagyon is ide kapcsolódik: mondtak már nekem olyat, hogy jójó, de mondjuk egy izmosabb gépnél xy disztró jobban teljesít, mint mondjuk a 7-es. Ez részben igaz, csak arról feledkeznek meg, hogy MIÉRT. Pl: ubuntuban van firefox, openoffice meg miegymás. Amiket ajánlottak, azokban meg ezek lightweight variációjuk volt. Könyörgöm, ezt a 7-essel is meg lehet csinálni. Mondjuk firefox helyett k-meleont használok, vagy winamp helyett foobart.
Részemről ennyi, de azért picit nyitott maradtam, szóval ha valakinek van ellenérve, azt is szívesen várom

-
doc
nagyúr
na, felraktam ezt a gigantikus DLNA servert (110 KByte)

valoban config file-on keresztul kell beallitani, ahogy nezem alapbol minden jol van benne, EGYETLEN dolgot kellett benne modositani: a konyvtar utvonalat, ahol a file-okat taroljabongeszoben ranezve a portjara (http://localhost:8200 ) azt mondja 47 video file-t talalt, tehat elvileg mukodik, mar csak ki kene probalni valami eszkozzel
megnezem, hatha a WD TV Live felismeri...MOD:
Vladi
na igen, az ATI sosem volt kimondottan Linux-barat, sajna a drivereik minosege messze elmarad(t) akar a windowsos verziotol, akar az nVidia Linuxos drivereitol... -
Vladi
nagyúr
Ez nvidia és purevideo. Ez eddig sem volt gond. A gond az ati. És semmi más. Kb most értünk el oda, hogy lehet instatnt megoldásokat a user kezébe adni. Eddig külön tudományág foglalkozott a uvd behergelésével linuxon.
De pl nvidia kártyával, xbmc live-on kb egy pipa volt beállítani. És slussz.
-
wetomi
aktív tag
válasz
iMaverick
üzenetére
A VDPAU az pont az nVidia megoldása a hardveres gyorsításra (ami még talán a legjobban működik), az AMD/ATI-é ha jól tudom az XvBA ami valóban nem működik megfelelően. Hogy hol a gond, az AMD, vagy a linux fejlesztők oldalán, az inkább költői kérdés. Ennek ellenére nálam megy minden HD videó gond nélkül, nyílt driverrel, integrált gpu-val és a hardveres gyorsítás hiánya miatt procierőből.
De nem itt van a gond, hanem azzal, hogy akiknek mindegy milyen rendszert használnak, azokat is a windows tartja fogságban, az előbb említett szűklátókörűség miatt.
Látom nap, mint nap, nálunk is mennyit nyűglődnek a középkorú és plusszos munkatársaim, akiknek a gépére fokozatosan kúszik fel a win7 az xp helyére.
Ennek a rétegnek mindegy mit használnak, az újat ugyan úgy meg kell tanulniuk.A járt út elhagyása pedig más dolog. Van amikor a jól működő dologhoz nem szabad hozzányúlni. De. Miért próbálsz ki egy új receptet? Miért nézel meg egy új filmet, olvasol el egy könyvet, hallgatsz meg egy zenét és még sorolhatnám? Azért mert kíváncsi vagy.
Ezek után ki lehet próbálni bármilyen linuxot. Ha megvolt és nem tetszik, akkor nem kell megtérni, senki nem erőlteti. Lehet helyette vásárolni. -
doc
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
mi a kerdes a VDPAU-val kapcsolatban?
most arra is rakerestem a csomagkezeloben
es latom hogy van VDPAU lib plusz hozza valo backend, tehat innentol egyedul az a kerdes, hogy a program amit hasznalni akarsz, kepes-e VDPAU-t kezelni, maga a rendszer biztositja a lehetoseget...most rakerestem az altalam jelenleg hasznalt disztro wikijeben: [link]
ez alapjan annyit kell tenni, hogy az ember felrakja a vdpau-video csomagot (amit a csomagkezelo egybol ki is dob, ha rakeresel benne arra hogy 'vdpau'), es kesz
innentol mar csak az altalad hasznalni kivant programnak kell megmondani hogy vdpau-t hasznaljon
ha irtozol a config file-oktol, akkor pl. VLC-ben ez igy nez ki: To enable hardware acceleration in VLC go:
Tools -> Preferences -> Input & Codecs -> check "Use GPU acceleration (experimental)" -
doc
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
a Linux mit állít be helyettem, ha azt sem tudom, hol kell beállítani?
felreerthetoen fogalmaztam: elsosorban azt, amit windowson a telepites kozben kell beallitanod (pl. milyen kompenseneket, hova telepitsen, ikonok, file-tarsitasok, stb)igaz, hogy Linux alatt a beallitasok config file-okban tarolodnak, nem mindenfele rejtelyes registry-kulcsokban elrejtve. ennek tobb elonye is van, elso korben az, hogy masik gepre nagyon egyszeru a beallitasokat atvinni (siman atmasolod a config file-t es kesz), masreszt a config file-ok (tobbnyire) tele vannak reszletes leirasokkal arrol, hogy melyik opcio micsoda, igy kapsz egy kesz dokumentaciot is. raadasul ha keresel valamit a beallitasok kozott, egy sima kereses a szovegszerkesztoben megmutatja hogy hol tudod allitani, ez egy 'beegetett' GUI-ban nem mukodik (ne tudd meg miket szivok a Visual Studio beallitasai kozott bolyongva mire vegre megtalalom ami kell... ott is egyszerubb az XML-t szerkeszteni
)de ha nem akarod te magad szerkeszteni a config file-okat, akkor hasznalj grafikus frontendeket, szinte mindenhez van. Sambahoz (es szinte minden mas, rendszerszintu beallitashoz) ott van pl. a webmin, amit egy sima browserbol is elerhetsz, es mindent lehet rajta b*zeralni grafikus feluleten
A fő probléma szerintem onnan fakad, hogy Te Linux-ozol X éve, én meg Windows-ozok X-éve...
Az altalam hasznalt harom OS kozul a windows-zal van MESSZE a legtobb tapasztalatom (annak idejen meg gimiben en voltam az elso az osztalyban, aki a frissen megjelent Win95-ot felrakta, ez volt uszkve 16-17 eve). Linuxot kb. 8-10 eve hasznalok, OSX-et meg kb. 2 eve. Szoval ezek alapjan a windows-zal kene a legkonnyebben boldogulnom, de ez nagyon nem igy van...Ezt a dlna-t is beírtad, pedig mint tudjuk, általában nem a program feltelepítése a gáz, hanem a korrekt beállítás! Win alatt is Next-next-finish a telepítés. Ezt egy beidomított majom is megcsinálja...
persze, de azzal hogy nem kell guglizgatnod, es a csillio talalat kozul valogatni, probalgatni, hanem 1 perc alatt fent van a gepeden, rengeteg idot nyersz. beallitani meg gondolom a windowsost is be kell. de csak a te kedvedert felrakom most ezt a DLNA servert, csak megnezem mar kozelrol
Ez kétségtelen előnye a Linux-nak, hogy "beépítve" kínál sok mindent.
epp ellenkezoleg, szinte semmi nincs 'beepitve'. egyetlen dolgot kinal: csomagkezelest. ennek koszonheto hogy 2 kattintassal barmit felrakhatsz anelkul hogy neked kene keresgelned a gugli melyen, es ez az, ami borzalmasan hianyzik a windowsbol (ott meg a sajat, MS-os cuccaik update-je sem mukodik, ld. a directx-szel kapcsolatos szivasomat). mar az Apple is megindult ebbe az iranyba, ugyhogy jelenleg a windows az EGYETLEN oprendszer, ahol nem letezik ilyesmi
-
iMaverick
addikt
hogy egy kis agyalással gond nélkül át lehet állni.
Járt utat járatlanra... Nem biztos, hogy az a kis agyalás nem torkollik pár napos szívásba, mire "ugyanúgy" tudod használni a Linux-odat, mint a korábban megszokott Win7-et.
Mint korábban írtam, már többször elkezdtem foglalkozni a témával, de mindíg visszariadtam! És ezen a VMWare sem segít! Pl. nekem igencsak fontos lenne a VDPAU. Namost mivel a VMWare csak korlátozottan engedi a host oprendszer erőforrásaihoz a virtuális gépen futó gépet, igencsak hihetetlen, hogy ezt "előre" ki tudnám próbálni! Szal "élesben" kellene mindent kitalálni és belőni... Ezt pedig szerintem nem sokan vállalják be!
-
Melack
veterán
Napi 8 órában OsXet tolok, utána ami van szabadidő az páromé meg a családé, plusz a napi teendők. Időm nekem sem több, max kevesebbet alszom, itt-ott lecsípek pár percet/órát.
Ez a cikk neked lehet azt mutatja be, hogy miért is jó a Win7 világában maradni, nekem meg a teljes folyamat azt mutatta meg, hogy egy kis agyalással gond nélkül át lehet állni. -
iMaverick
addikt
windows alatt megszoktad, hogy a rendszer SEMMI segitseget nem nyujt, mindent netes keresgelessel kell vadaszni, mig Linux alatt a rendszer mindent elintez helyetted, csak meg kell neki mondani hogy mit akarsz. aztan o letolti a megfelelo programot, feltelepiti, beallitja, es figyel arra hogy minden frissites automatikusan megerkezzen hozza (hacsak mast nem mondasz neki)
Ezt nem értem? Tapasztalat alapján pont fordítva történik: a Linux mit állít be helyettem, ha azt sem tudom, hol kell beállítani? Win alatt rákönyöklök a programra, bejön, bemegyek a beállításokba/setting-be és ott a port szám, megosztott mappák, etc, etc. Linux alatt nagyon gyakran konfig fájlok után kell kajtatni és ott "kézzel" beállítani mindent. Állítottam már be samba-t, ott csak ezzel lehetett úgy beállítani, ahogy szerettük volna, hogy működjön. Persze biztosan van ilyesmi Linux-ra, csak eddig még nem láttam.
A fő probléma szerintem onnan fakad, hogy Te Linux-ozol X éve, én meg Windows-ozok X-éve...
Ezt a dlna-t is beírtad, pedig mint tudjuk, általában nem a program feltelepítése a gáz, hanem a korrekt beállítás! Win alatt is Next-next-finish a telepítés. Ezt egy beidomított majom is megcsinálja...
ez a google valami rossz windowsos beidegzodes
A google csak addig játszik (nálam) amíg nem találok valami programot, ami azt tudja, amit szeretnék. Ez kétségtelen előnye a Linux-nak, hogy "beépítve" kínál sok mindent.
-
wetomi
aktív tag
Nem is gondoltam volna, hogy cikk lesz laca026 és a Te párbeszéded eredményéből
Örülök neki, kell több ilyen!A legtöbb esetben csak az emberek lustaságával és a korábbi megszokásából adódó fafejűséggel van gond, nem pedig azzal, hogy nehéz használni egy programot. Persze szopás mindenhol van és van ami másképpen működik, mint win-en, vagy osx-en, azért mert a linux nem az.
Két éve álltam át openSUSE-ra, ebből kb 5 hónap dualboot, minimális játék miatt, amit engedett az integrált gpu.
Persze voltak, vannak apróbb gondjaim, de az elmúlt másfél év alatt tökéletesen megfelelt az igényeimnek a linux.
Sőt! Meg néztek is az emberek, hogy ez milyen vindóz? Nem az...
Egy írás linkelnék, amit érdemes elolvasni, ha még nem ismernétek: [a linux nem windows]
-
martonx
veterán
átfutottam az írást.
Nagyon jól tükrözi, hogy miért nem érdemes áttérni Linux-ra.
A cikk írónak nagy respekt mert hasznos az írása, de szvsz vagy irtózatosan sok a szabadideje, vagy betegesen geek. -
doc
nagyúr
válasz
asterix76
üzenetére
en vagy az Ubuntut (a nagy kozosseg es rengeteg elerheto csomag miatt), vagy a mar emlitett Chakra Linuxot ajanlanam (a profi kidolgozottsaga, igenyessege miatt)
mindkettot fel lehet rakni USB-rol is, a Chakranal pl semmi mas dolgod nincs, mint az ISO image-et siman ranyomni a stickre (Linux alatt ez nagyon egyszeru, windowson kell keresni hozza valami image-iro programot, de a Chakra wikiben meg link is van hozza)
-
doc
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
ez a google valami rossz windowsos beidegzodes

ennek semmi koze a guglihoz
a napod pedig nem ment volna ra, egesz egyszeruen arrol van szo, hogy a csomagkezelot megkertem, keressen olyan csomagokat, amikben szerepel a 'dlna'. van grafikus felulet is hozza, tehat ha idegenkedsz a parancssortol, akkor a csomagkezelo grafikus feluleten is beirhatod a 'kereses' mezobe, majd ket kattintassal feltelepiti
portot, ilyesmiket nem tudok, mivel soha nem lattam meg DLNA-t, de gondolom ott kommunikal, ahova beallitod, pont mint barmilyen mas oprendszer alatt
egesz egyszeruen a gondolkodasmodrol van szo
windows alatt megszoktad, hogy a rendszer SEMMI segitseget nem nyujt, mindent netes keresgelessel kell vadaszni, mig Linux alatt a rendszer mindent elintez helyetted, csak meg kell neki mondani hogy mit akarsz. aztan o letolti a megfelelo programot, feltelepiti, beallitja, es figyel arra hogy minden frissites automatikusan megerkezzen hozza (hacsak mast nem mondasz neki) -
-
asterix76
tag
üdv
na olvasgattam a hsz-eket s kedvet kaptam kipróbálni a linux-tjavasoljatok nekem valamit de úgy hogy teljesen láma vagyok ezekhez ,tehát valami egyszerű könnyen kezelhető , lehetőleg ne kelljen ezer parancsot beírkálni meg ilyesmi
a gépem
Asus P8H61-M LX2
G530 proci (1155)
8Gb DDR3 1333 MHz
500Gb Hitachi Sata 2a net az Digi 25/15 Mb
és max egy CD olvasóm van
a Win7-et USB kulcsról szoktam telepítenielőre is köszi
-
nuke7
veterán
miért nem pendrive-ról ment az install...?

-
doc
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
Azért a Win-re sok okosság van, amit 20 perc Google-val meg lehet oldani... A múlt héten kitaláltam, hogy kellene nekem egy DLNA szerver, mert jó volna a telefonon stream-elve nézni a filmeket (Android-os készülék). Kis gógli és mit ad Isten, találtam egy TVersity nevü progit...
sudo pa[nbokor@myhost ProjectEuler]$ sudo pacman -Ss dlna
Password:
community/libdlna 0.2.3-10
An open-source implementation of DLNA (Digital Living Network Alliance) standards
community/minidlna 1.0.23-2
A DLNA/UPnP-AV Media server (aka ReadyDLNA)ez kb. 4 masodpercig tartott
a sudo pacman -S minidlna parancs beirasa kb. 2, a letoltesi ido sem lehet par mp-nel tobb, siman 1 percen belul fent van a gepen a DLNA server
a configolasa meg gondolom semmivel nem bonyolultabb mint a windowsos verzioe
-
-
Melack
veterán
válasz
iMaverick
üzenetére
A streames felvetésre reagálva: megértem, hogy neked egyszerűbb a bejáratot rendszeren maradni, és a komfortzónából nem kimozdulni - én is így voltam vele. Aztán valami tényleg kattant, és már most is a Linux disztróról gépelek, gond nélkül megy, dedikált gombok is mennek, nem kellettek külön kis programok. Másokat pont az motivál, hogy mennyi konfig fájlt kell módosítania

-
raper
senior tag
Én több éve használok linuxot. Tökéletesen kielégíti azon igényeimet, amelyekre a számítógépet használom.
Pár hónapja munkámból kifolyólag kell a windows, amit vmware player segítségével telepítettem a linux alá. A program regisztráció után ingyen letölthető a www.vmwarw.com oldalról.
Ezt a programot ajánlom mindenkinek. Aki vacillál annak ez segíthet, mert minden korábbi programját fel tudja telepíteni a virtuális környezetbe is. Akár az egész számítógéped beállításostól feltelepített programostól át tudod ide vinni.
A wine programnál is jobb.
-
iMaverick
addikt
Nem-nem! Félreérted! Nem a Linux újratelepítése amit aggályosnak találok, hanem amikor 0-ról találod ki az új funkciót... Pl. VDPAU... Azért nem hiszem, hogy ezt leül valaki, és csak úgy pik-pak összedobja... Amiket olvastam leírásokat, onnan is az jött le, hogy napokig szívtak vele és a végeredmény sem volt túl biztató.
Persze ha már "kitökölted" korábban és újra kell húzni a rendszert, az más...
doc: na ez akkor szívás! Hát igen, Linux alatt ha más nem a neten keresztüli telepítéssel lehet varázsolni Ez a SATA driver-es "móka" már szívatott engem is. Főleg XP alatt, kisfloppy nélkül... (Más gyártó driver-rének betöltéséhez nyomjon F6-ot...
)Szerk.: Azért a Win-re sok okosság van, amit 20 perc Google-val meg lehet oldani... A múlt héten kitaláltam, hogy kellene nekem egy DLNA szerver, mert jó volna a telefonon stream-elve nézni a filmeket (Android-os készülék). Kis gógli és mit ad Isten, találtam egy TVersity nevü progit... Azóta a telóra nem másolom át a filmeket, hanem csak stream-ként nézem meg.
Csak a példának okáért, egy ilyen DLNA szerver a megfelelő program megtalálásával és beüzemelésével mennyi időbe tart Linux alatt? Szerintem mire a konfig fájlokat belődözöm, elmegy vele a nap...
-
doc
nagyúr
válasz
iMaverick
üzenetére
nekem ahhoz kell orakat bongesznem gugliban, hogy windows alatt hogyan tudok megoldani valamit (es az esetek legalabb feleben az a valasz, hogy lenyegeben sehogy...)
a noti telepitesenel 1 nap ment el azzal, hogy az istennek sem volt hajlando USB stickrol rendesen mukodni a telepito, hiaba pakoltam bele az installerbe a SATA drivert, mindig kekhalalozott feluton, szoval cd-re kellett irni az image-et (meg mielott megkiabalnatok, teljesen legalis volt, csak kb. 1200 km-re voltam a fizikai telepitocd-tol, ami 2 nappal kesobb erkezett az irodaba, mint hogy en kulfoldre mentem
)
utana meg a rengeteg program guglizasa, letoltese, telepitgetese, rahedli sok ujrainditgatas, iszonyatosan idorablo, es akkor meg a regi beallitasok ujra megcsinalasat nem is emlitettem (a registryben tarold konfig masik gepre atvitele semmivel nem kisebb szivas, mint ujra beallitgatni mindent)
hasonlitsd ossze hogy mondjuk 20 program felrakasa (es meg nagyon keveset mondtam) mennyi ideig tart a gugli-keresgel-letolt-telepit-ujraindit modszerrel, illetve mennyi ideig a 'csomagkezelo install ez meg ez meg ez meg ez' paranccsal
-
iMaverick
addikt
tobbnyire nem tart tobb ideig egy-egy funkcio beuzemelese Linux alatt, mint a megfelelo program megtalalasa es telepitese windowson, a kulonbseg hogy azt mar megszoktad

Nem értek egyet ezzel! Ha órákat kell böngészni mindenféle Howto-k után, meg fórumokban, akkor nem annyira irreális az az 1-2 nap.
Windows alatt meg pont ez az, hogy megszoktam... Látom a másik hsz.-ban, hogy 3 nap volt, mire a céges laptop-ot újrahúztad? Én 3-ik nap max. finomhangolások miatt megyek vissza... 1, max 1,5 nap alatt megszoktam oldani az ilyesmit. (Persze itt most szigorúan az 1 nap = 8 munkaóráról van szó).
-
doc
nagyúr
igen, a jatek valamennyire kot a windowshoz, bar a wine ma mar sokkal jobban all mint par eve, meglepo hogy milyen jatekok futnak vele gond nelkul: appdb
en a Linuxot szoktam meg, es windows alatt kapok hulyet attol hogy semmi nem mukodik
most pl. van egy mini-jatekfejleszto verseny a jatekfejlesztes.hu-n, es a 9 indulo jatekbol 2-t nem tudtam futtatni, hiaba raktam fel mindenfele vackokat. es volt egy harmadik jatek is, aminek az elinditasa a directx frissitese utan vegre sikerult
Linux alatt ilyen gond nincs, ott eleve naprakesz a rendszer, nem neked kell gugliban turkalni a legujabb directx utan, meg folyon keresgelni hogy hatha van ujabb verzio valamibol
az sem gond, hogy ha valami nincs fent a rendszeren ami kene, mert a fuggosegek miatt mindent le tud szedni automatikusan, es frissiteniraadasul ha valami miatt reinstall kellene (pl. uj gepre koltozes, bar Linux alatt ott sem kell ujratelepiteni miatta), akkor nagyon egyszeruen csinalhatsz egy listat a telepitett osszes programrol, amit az uj gepen siman felrakathatsz vele, igy eszre sem veszed hogy koltoztel

windows nemreg kellett telepitenem az uj ceges notebookra, kb. 3 napos szivas volt mire tobbe-kevesbe felment minden ami kell...
-
doc
nagyúr
ha a KDE-t szereted, akkor mindenkepp ajanlom a Chakra nevu disztribuciot
en csak nemreg talalkoztam vele, de mar a legelejen is lenyugozott az igenyessegevel, kidolgozottsagaval
iMaverick
amíg hosszú napokat kell eltölteni egy program, vagy egy funkció beüzemeléséveltobbnyire nem tart tobb ideig egy-egy funkcio beuzemelese Linux alatt, mint a megfelelo program megtalalasa es telepitese windowson, a kulonbseg hogy azt mar megszoktad

-
iMaverick
addikt
Hát ez a térjünk át Linux-ra nálam már évek óta napirenden van... De mindíg csak elméleti síkon.
Disztrónak én is az OpenSuse-t néztem ki (mindíg ki is van írva DVD-re a legfrissebb 32bites és 64-es is), csakhogy amint elkezdem nézegetni a leendő beállításra váró dolgokat, elbizonytalanodom...
Annó a legnagyobb bajom az volt, hogy az uTorrent-ből nincs (natív) Linuxos verzió... A fejlesztők megoldása: futtasd wine-ból...
Na nehogymár! Persze azóta ez változott (pont 2 hónapja estem át megint egy ilyen térjünk át hullámon), most már van egy parancssoros uTorrent szerver, vagy mifene, a GUI-s rész majd jön... Valamikor...Következő nagy problémám a DXVA Linux felőli beüzemelése. Tudom-tudom, itt VDPAU-nak, meg mit tudomén minek hívják, de átolvastam több leírást és az jött le, hogy ez még nem az igazi...
Ráadásul egy AMD Brazos rendszerre tenném rá és erről már olvastam a Logout-on is cikkeket, mármint a Linux telepítése kapcsán... Háát aszem marad a jó öreg Win7... Szóval nagyon jó "találmánynak" gondolom a Linux-ot és ingyenes, meg minden, de amíg hosszú napokat kell eltölteni egy program, vagy egy funkció beüzemelésével, addig nem is fog komolyan elterjedni. Sajnos.
-
Melack
veterán
válasz
sing1ep1ayer
üzenetére
Nem nehéz úgy hiányoznia egy disztrónak, hogy nem foglalkoztam vele
Ha oda jut sorsom, azt is meg fogom magamnak nézni. Köszönöm, hogy figyelmembe ajánlottad! -
sing1ep1ayer
őstag
Linux Mint is hiányzik. Az alapértelmezett Gnome felülete eléggé a Windowsra hajaz - a "Start menüje" például majdnem teljesen megegyezik a M$ rendszerekben látottal, csak picit jobb. Ha valaki XP-, Vista-, vagy Win7 után váltana linuxra én élből ezt ajánlanám neki.
-
csenger41
tag
Xubuntut kihagytad a végén a felsorolásból, pedig nagyon jó kis rendszer, én arra álltam át miután az Ubuntu megkapta a Unity-t, ami finoman szólva nem tetszett.
Új hozzászólás Aktív témák
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Okos Otthon / Smart Home
- Formula-1
- Battlefield 6
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Namost az ilyesmitől szerintem a Linux sem védi az egyszerű user-t... Ha rábök a yes-re, akkor mindegy. (Illetve a su dehogynem védi, de azt meg Tőlem ne várja már el senki, hogy 5 percenként rohangásszak át hozzájuk! Pedig nem is laknak messzi, légvonalban vagy 15m-re.)

Natív vagy wine-os? Mert kétlem hogy natív.. Teljesítmény? És mint írtam a vga annyira új volt, hogy még win alá sem volt driver nemhogy linux alá...

Igaz, majdnem rögtön megjelenéskor megvettem a vga-t, még win alá sem volt driver. Azóta win7 van fent, és "hülye fejjel"